Dotazy od pacientů (19)

• Dobrý den, mám již dlouho dobu (několik let) na hlavě bouli. Boule je tvrdá jako kost, nebolí jen je

Dobrý den, mám již dlouho dobu (několik let) na hlavě bouli. Boule je tvrdá jako kost, nebolí jen je taková citlivější na dotek, ale polud na ni nesaham nevim o ní. Hlava mě nebolí. Je přímo nahoře na vrchu hlavy. Praktická lékařka mi před pár lety dělala rentgen a prý je v pořádku. Teď se ovšem…

MUDr. Pavel Fiala

je třeba navštívit chirurgii a provést nový RTG snímek,při nejasnosti CT vyšetření.

• Pěkný den,od 1.10.mám problém s bederní páteří,protruze 3L a 4LBEDERNÍ PÁTEŘE.Po prtech depomedrolem

Pěkný den,od 1.10.mám problém s bederní páteří,protruze 3L a 4LBEDERNÍ PÁTEŘE.Po prtech depomedrolem leden-únor mírně lepší.Cvičím mackenzie,ale už mě bolí i zdravá končetina u kotníku a v koleni,protože je přemáhána.Sportovala jsem a teď je pro mě 2 km hodně.Tak nevím ,co s tím??Jarka B.

MUDr. Pavel Fiala

záleží na tom,jaký je Váš celkový CT nález L páteře.Konsultujte to .jak cvičíte s fysiotherapeutem,možná že děláte chyby.Rozhodně by to chtělo prozatím zátěž páteře omezit,pro nemocnou páteř jsou…

• Dobrý den. Od ledna pozoruji neustálý výskyt samovolného cukání různých svalů pod kůží, zejména v lý

Dobrý den. Od ledna pozoruji neustálý výskyt samovolného cukání různých svalů pod kůží, zejména v lýtkách, zřejmě se jedná o fascikulace. Nyní se mi do všech končetin přidala únava, bolest kloubů a jakoby pocit ztuhnutých svalů, občas mám také třes prstů rukou. Na neurologii mi základním vyšetřením…

MUDr. Pavel Fiala

ALS lze diagnostikovat vyšetřením elektrofysiologickým(EMG,hlavně drobných svalů ruky,vyš.evokovaných potenciálů a MRI míchy)Ve Vašem případě je nález netypický,samostatné fascikulace lýtkových…

• Dobrý den, ročník 1945,jsem diabeticka na inzulínu, prosím o radu,občas mě trápí bolest hlavy,ale sp

Dobrý den, ročník 1945,jsem diabeticka na inzulínu, prosím o radu,občas mě trápí bolest hlavy,ale spíš lebky,když si myju vlasy,nebo se jinak dotýkám hlavy,mám strach,co to může způsobovat, je to jen místečko nad čelem,ale je to nepříjemné. Děkuji.

MUDr. Pavel Fiala

potíže mohou být v rámci tzv sensitivní dia neuropathie,často ale i i u blokád horního úseku krční páteře.Nechte si vyšetřit krční páteře,zkuste preparát Aneurox nebo Revitanerv.Váš diabetolog…

• Dobry den, dite 12 let kolaps v satne po narocnem gynastickem treninku s uderem do hlavy o topeni ud

Dobry den, dite 12 let kolaps v satne po narocnem gynastickem treninku s uderem do hlavy o topeni udajne 2 zaskuby rukou. Diagnoza otres mozku. 2 kontrolni EEG s nalezem stredne abnormni zaznam pro opak. Parox. Abort SWC F-C a T-O bil. dx. Preval na nedokonalem reaktivnim alfa EEG pozadi s oj.…

MUDr. Pavel Fiala

Epilepsie je char.opakovaným výskytem epileptických záchvatů,to zde není.
    Abnormní EEG není epilepsie. Je nutné sledování dětským neurologem.

• Dobrý den, byla jsem cca. 14 dní zpátky propuštěna z nemocnice z neurologickeho oddělení.. Zjistili

Dobrý den, byla jsem cca. 14 dní zpátky propuštěna z nemocnice z neurologickeho oddělení.. Zjistili mi že mám vyhrezlou plotynku 8 mm. Na rezonanci. A dále léčím se praskámi.. zaldiarem a neurontinem. Jelikož zaldiar mi dochází a na první injekci do míchy mám jít ve středu ale ke svoji neurologovi…

MUDr. Pavel Fiala

Netrapte se novými kombinacemi,pokud Vám vyhovuje Zaldiar,řekněte si o něj svému neurologovi,nemusíte čekat na termín kontroly.
    Ev.Vám ho předepíše Váš praktický lékař,tento lék napsat může.

• Dobrý den, prosím o vyjádření k závěru MR: 4 spíše nespecifická drobná ložiska supratentorialně v bí

Dobrý den, prosím o vyjádření k závěru MR: 4 spíše nespecifická drobná ložiska supratentorialně v bílé hmotě mozkové, ostatní nález na mozku a C míše bez odchylek.
    Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Pavel Fiala

nález tzv nespecifický,neukazuje na jasnou diagnosu.
    Většinou nemá klinický význam.
    Je třeba srovnat s klinickým nálezem,který zná Váš neurolog.

• Dobrý den,je mě 37 let,doposud jsem byla zdravá, v současné době jsem na RD, rod. anamneza: maminka

Dobrý den,je mě 37 let,doposud jsem byla zdravá, v současné době jsem na RD, rod. anamneza: maminka má RS, nyní v remisi. Trápí mě asi měsíc brnění a mrtveni obou rukou (prsty, k večeru i dlaně a zápěstí), občasná bolest loktů či pazi, a brnění končetin (prsty, k večeru i klenby a kotníky). Problém…

MUDr. Pavel Fiala

je třeba se obrátit na neurologa,ne všechny potíže jsou tzv.od páteře.
    Je třeba vyšetřit periferní nervy (EMG),dle výsledku pak vyš mozku (MRI,CT) ev.dle nálezu vyšetření mozkomíšního moku.

• Dobrý den chci se zeptat už delší dobu mám tlak na hrudi a píchání u srdce každodenní dušnost a brně

Dobrý den chci se zeptat už delší dobu mám tlak na hrudi a píchání u srdce každodenní dušnost a brnění v levé ruce to vše doprovází bolest pod pravou lopatkou která se táhne dolů k ledvině často mám pocit jako bych měl stratit vědomí a to hlavně když stojim nebo za chůze nevym zda jde o srdce…

MUDr. Pavel Fiala

je třeba navštívit kardiologa a provést kompletní vyšetření.Při negativním nálezu neurolog ev.rehabilitační lékař.

Včera večer jsem v opilosti spadla na hlavu ze zadu. Mám to tam trochu prohloubené. A problém je v tom že mi to začíná čím dál tím více bolet. Mám strach že by se mohlo jednat o krvácení do mozku. Ke všemu se mi pletou slova a je těžké se vyjadřovat a přemýšlet. Je mi 17 a…

MUDr. Pavel Fiala

Ihned navštívit chirurgii,provést RTG hlavy.pak neurologické vyšetření,neurolog určí,zda je třeba CT ev MRI.

• Při vyšetřená mozkomíšního moku mi bylo zjištěno že mi nevychází proteiny kvantitativně a hematolivo

Při vyšetřená mozkomíšního moku mi bylo zjištěno že mi nevychází proteiny kvantitativně a hematolivorová bariéra taky není v normě. Ostatní hodnoty byly v normě. Otázka zní, může to mít vliv na zhoršení zraku, lépe řečeno občas vidím jako by mlhavě. Stačí ale párkrát mrknout nebo protřít oči…

MUDr. Pavel Fiala

je potřeba kompletní vyšetření oční vč.evokovaných potenciálů a vyšetření MRI mozku.Bez komplexního vyšetření rozvaha možná.

• Dobrý den,zápěstí až po prsty na obouch rukách a každou noc-jako kdyby bodalo tisíce jehliček,hned p

Dobrý den,zápěstí až po prsty na obouch rukách a každou noc-jako kdyby bodalo tisíce jehliček,hned přejde v silné brnění a mravenčení hned na to v obrovskou bolest,prsty a dlan nateklé,stuhlé,nejde hýbat s prstami až po nějaké době,asi 2x se mi stalo,že zápěstí až po prsty byli stuhlé a totálně…

1.je třeba konsultovat revmatologa
    2.opakovat EMG vyšetření, i malý nález tzv.karpálního tunelu může dělat velké potíže ! Konzultovat nález EMG s neurochirurgem.

Dobrý den, bratr je po operaci mozku - gliob., Je to rok a půl , asi půl roku je velmi hlučný,
    Není v trvalé péči neurologa, potřebovali bychom konzultaci specialisty na užívání léků, které mu od operace nikdo neměnil, ani spádový neurolog.Nevíme, kde bychom se mohli obrátit. Děkuji,

MUDr. Pavel Fiala

Po této operaci je bezpodmínečně nutná pravidelná neurologická péče,vyžadujte ji.

MUDr. Pavel Fiala

po operaci mozku musí být pacient v pravidelné péči neurologa.jestli není,je to zcela špatně.
    Neurolog bude sledovat léčbu a kontrolovat zdravotní stav,je nutné provádět pravidelně i pomocná…

diskoaptie L5/S1,lumbago s ischiasem neustálá bolest na holeni
    léčba elektromagnety,lék biofenac 14 dní,1 masáž.2 xakupunktura všebez výsledku, tento stav už trvá 4.měsíc.rtg bérce v pořádku,cévy také
    děkuji za radu jak dál

MUDr. Pavel Fiala

pokud nebylo,je třeba CT či MRI k vyloučení výhřezu ploténky.Běžný RTG ji nezobrazí.

• Dobrý den, je mi 41 let,již od narození trpím tiky hlavou a horními končetinami. Léčena jsem nebyla.

Dobrý den, je mi 41 let,již od narození trpím tiky hlavou a horními končetinami. Léčena jsem nebyla. Někdy se tiky zhorší, když jsem v psychické nebo fyzické zátěži.Než jsem šla do první třídy, udělali mi psychologické vyšetření jestli mohu do normální školy.Ve 35 letech jsem byla na magnetické…

MUDr. Pavel Fiala

nelze poradit nic jiného než návštěvu neurologa,provede vyšetření a vyjádří se k nálezu MRI.

• Dobrý den.. 3 měsíce vyhřezla ploténka 14 mm. Dopurečená rehab. přínosná. Ukončena před 14 dny. 37le

Dobrý den.. 3 měsíce vyhřezla ploténka 14 mm. Dopurečená rehab. přínosná. Ukončena před 14 dny. 37let žena opět leží s bolestmi na lůžku. Obj. až 15. 01 na kontr. k neurolog ovi. prosím o pomoc a radu.medikace tramaloidy. děkuji.. 17.12.2018

MUDr. Pavel Fiala

Zvážit provedení CT PRT,dle efektu pak ev infusní léčba + rehabilitace při hospitalisaci, nebude-li.efekt,konsultovat neurochirurga.

• Dobrý den, píši za svojí maminku, která teď trpí velkými bolestmi, hlavně v oblasti dolní čelisti, t

Dobrý den, píši za svojí maminku, která teď trpí velkými bolestmi, hlavně v oblasti dolní čelisti, tvrdí, že jí bolí jeden zub, který si dnes na vlastní žádost nechala vytrhnout, protože si myslela, že původcem je tento zub, ač zubař jí řekl, že to od zubu asi nebude, že to možná bude zánět trojklaného…

MUDr. Pavel Fiala

může se jednat o sekundární bolest v oblasti trojklanného nervu od jiného zubu.Je třeba udělat panoramatický snímek chrupu a vyloučit postižení jiného zubu.Bude-li nález v ústech normální,pak neurologické…

• Co muze znamenat velka bolest od asi zad smerem k uchu a do hlavy.Bolest mi v hlave a v kru a v rame

Co muze znamenat velka bolest od asi zad smerem k uchu a do hlavy.Bolest mi v hlave a v kru a v rameni strili.Brneni rukou a necitlivost rukou a pulky obliceje donitili lekare nakonec udelat mr.No nalezli ,,nezhounny nador,, v oblasti c2,c3 patere.Je to telisko udajne o nekolika mm.Muze me to…

MUDr. Pavel Fiala

konsultujte zkušeného neurochirurga ve spolupráci s neurologem .Znají konkretní nález a kvalifikovaně Vám odpoví,zda operovat či neoperovat.

Často kladené dotazy