Dotazy od pacientů (13)

• Dobry den jsem holka 16 a po prvnim sexu s klukem me boli genetalie v pravo a trosku nalevo je to ce

Dobry den jsem holka 16 a po prvnim sexu s klukem me boli genetalie v pravo a trosku nalevo je to cervene svědí to mohu vam poslat fotky?

MUDr. Marcel Gärtner

Dobrý den. Ano, můžete a kupce si Clotrimazol krém a nemažte postižené místa 3xdenne

• Dobrý den pane doktore jsem těhotna a nemužů najít lékaře aby mně vysetril tak by se chtěla zeptat j

Dobrý den pane doktore jsem těhotna a nemužů najít lékaře aby mně vysetril tak by se chtěla zeptat jestli přibírat pacienty Děkuji

Dobrý den.
    Nabídek jste dostala už hodně. Vidíte, kolik je volných gynekologů. Otázkou je, kde bydlíte. Pokud u Ostravy, klidně přijeďte. Ať vše dobře dopadne. M.Gartner

• Dobrý večer, po velmi dlouhém sexuálním styku s partnerem minulou sobotu sem si všimla v pondělí že

Dobrý večer, po velmi dlouhém sexuálním styku s partnerem minulou sobotu sem si všimla v pondělí že mám jakoby nateklý malý stydký pysk (byl i velký ale to zmizelo), je to jakoby hned vedle vchodu do pochvy, takové nateklé místo..ne kulička spíš “delší”. Vůbec to nebolí nebo tak.. Zmenšovalo se to tak sem doufala že to zmizí úplně. Na gynekologii se chystám. Děkuji za odpověď

Dobrý den.
    A jak vlastně zní otázka?

Dobrý den, může cysta na vaječníku ovlivnit menstruaci?

Ano, může.

• Bolest v podbřišku

již přes týden mám bolesti v kříži a pocit tlaku/slabé bolesti v podbřišku přímo nad stydkou kostí. Netrpím výtokem, svědivostí, pálením při močení ani krvácením a již 7 let beru antikoncepci YAZ (je mi 25). Ke svému gynekologovi jdu sice v pondělí, ale do té doby bych se potřebovala trochu ,,uklidnit'', jelikož jsem pacient s úzkostnou poruchou. Před týdnem jsem čekala na kamarádku venku cca 25 minut v sukni a bundě a cítila jsem, jak mi všude profukuje studený vítr. Dva dny na to se objevila výše zmíněná bolest. Od OL jsem dostala antibiotika, která však nepomohla a od té doby se mě nepříjemný pocit tlaku (jako během menstruace nebo po gyn. vyšetření) drží. Snažím se uklidňovat tím, že to mám buď od zad (náročná fyzická práce, neustále na nohách) nebo od prochladnutí, nicméně jsem pod neustálou kontrolou svého onkogynekologa pro LSIL lézi na čípku. Co 3-6 měs. chodím na stěry, kolposkop i biopsii a již po dobu 3 let se léze nezvětšuje, spíše zůstává stejná či menší. Na další kontrolu jdu 27.11. Myslíte, že by se mohlo jednat o rapidně zhoršený stav čípku? Mám strach, jestli se mi během toho půl roku nestala z lehké dysplazie rakovina v pokročilém stadiu.

Předem moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

MUDr. Marcel Gärtner

Dobrý den. Těžko Vás uklidním bez vyšetření, ale nemyslím si, že by bolesti v podbřišku měli být kvůli zhoršení nálezu na hrdle děložním. Spíše bych to tipoval na zánět močových cest a možná i dělohy???

• Výtok z pochvy

Dobrý den. Mám výtok z pochvy, tmavého zbarvení, řekla bych tak hnědo/šedý, který zapáchá, někdy více, někdy méně a někdy je v něm i hlen a krev se sraženými kusy krve. Mohla bych se zeptat, zda by jste uměli odhadnout o co se jedná? Děkuji za odpověď.

MUDr. Marcel Gärtner

Dobrý den. V medicíně se nevyplácí hádat. Bez vyšetření si nedovolím odhadnout o co se jedná. Hezký den.

• Jednorázové vyšetření

Dobrý den,prosím Vás,je možné se nechat u Vás jednorázově vyšetřit?Jsem v péči svého gynekologa a jelikož mám neustále potíže a lékař to necháva tak,chtěla bych to probrat s jiným lékařem a př.změnit gynekologa.Mohu si vyžádat i svou kartu?Děkuji.

MUDr. Marcel Gärtner

Dobrý den. Vyšetření možné je. Otázka zní, jestli bude stačit jedna konzultace. Jednorázová konzultace na Vaší žádost není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění a její úhrada bude na Vás dle aktuálního ceníku ambulance. Vyšetření hrazené Vaší zdravotní pojišťovnou je možné se žádankou od Vašeho lékaře nebo po změně registrace k jinému lékaři, na kterou máte nárok 1x za 3 měsíce. S pozdravem a přáním všeho nej, M.Gartner

• Nepravidelnost cyklu

Vážený pane doktore,

chtěla bych se zeptat, zda-li na nepravidelný mens.cyklus existuje jiné řešení než užívání hormonálních pilulek?
    Logest na nepravidelnost jsem užívala nepřetržitě 13 let a jelikož bychom s manželem chtěli dítě, tak bych raději volila přírodnější preparáty, pokud takové na trhu jsou?
    Nyní jsem to už cca 3měsíce nedostala a tím pádem se nemůžeme spoléhat ani na plodné a neplodné dny, jelikož vůbec netuším, kdy můžu mít ovulaci a pokud tedy vůbec ovulace probíhá u takové nepravidelnosti.
    Myslíte, že by to mohlo znamenat, že můžu být i neplodná? Můj gynekolog mi říkal, že pouze logest cyklus upraví, ale pak bych tím pádem nemohla otěhotnět nikdy.

Prosím o odbornou radu, protože už jsem docela bezradná jak dál. Mám dojem, že 30 let už je docela kritické období a manželovi už je přes 40, takže určité obavy už kolují.

Děkuji a hezký den.

S pozdravem

MUDr. Marcel Gärtner

Dobrý den. Primární léčba nepravidelného menstruačního cyklu je nasazení hormonální antikoncepce, což se ale nesnoubí se snahou o graviditu. Po dlouhodobém užívání antikoncepce se může jednat o tzv. post-pill amenorrheu- žena nemusí i 3 měsíce menstruovat. Pokud nemáte menstruaci, potom ani neovulujete, proto je potřeba zjistit, proč máte cyklus nepravidelný (syndrom polycystických vaječníků???) a jestli není nepravidelný cyklus projevem jiné nemoci nebo stavu, které by mohly bránit otěhotnění. A následně je potřeba léčit příčinu. Pokud tedy nebudete menstruovat déle než 3 měsíce po vysazení antikoncepce a chcete těhotnět, navštívte svého gynekologa a podstupte patřičná vyšetření. S přáním všeho dobrého, M.Gartner

Wermox v 6 týdnu těhotenství

Dobrý den nakazila jsem se od syna a mam roupi paní doktorka předepsala wermox 100 mg/5 ml a že to má užít celá rodina dnes ho užila také anglický moc dobře neumím a až teď mě napadlo se podívat na tento přípravek na českých stránkách bohužel se píše že se nesmí a užívat v prvním trimestru těhotenství Jsem 6tt přesně 29 dnů od polodneni. Může to mít vážný vliv na plod?Bohužel nejsem v ČR jinak bych se objednala na návštěvu u vás.

MUDr. Marcel Gärtner

Na daný dotaz jsem už odpověděl.

• Wermox v 6 týdnu těhotenství

Dobrý den nakazila jsem se od syna a mam roupi paní doktorka předepsala wermox 100 mg/5 ml a že to má užít celá rodina dnes ho užila také anglický moc dobře neumím a až teď mě napadlo se podívat na tento přípravek na českých stránkách bohužel se píše že se nesmí a užívat v prvním trimestru těhotenství Jsem 6tt přesně 29 dnů od polodneni. Může to mít vážný vliv na plod? Bohužel nejsem v ČR jinak bych se objednala na návštěvu u vás.

Dobrý den.
    Chci se zeptat, informovala jste Vaší pani doktorku o tom, že jste těhotná? Citát z SPC: "Mebendazol (Vermox) vykazuje embryotoxické a teratogenní účinky po jednorázové perorální dávce u laboratorních potkanů a myší. Škodlivé účinky na reprodukci u dalších testovaných živočišných druhů nebyly pozorovány (viz bod 5.3).
    Při předepisování přípravku VERMOX během těhotenství, zejména v prvním trimestru, je zapotřebí posoudit možná rizika proti očekávanému terapeutickému prospěchu.

Vzhledem k tomu, že jste daný lék užila v těhotenství, bylo by vhodné provést genetickou konzultaci (vyšetření genetikem) který se vyjádří k dalšímu postupu a možnosti poškození plodu. S přáním všeho dobrého, M.Gartner

• Adriana Petrášová

Dobrý den,léčím se u gynekologa 4.měs.na Gardnellu.První léky mi napsal Polygynax,které mi nepomohly,poté jsem si koupila sama Canesten 500vag.tab.,žádné zlepšení.Minulý týden mi napsal Dalcin vag.krém,z něho mi bylo špatně na zvracení,hrozně mně bolela hlava musela jsem po první dávce lék vysadit.Nyní nově beru Macmiror 500 vag tab.,snáším ho dobře, ale co když mi taky nepomůže.Pane doktore,co byste mi doporučil za vhodný lék,jsem z toho zoufalá,nejsem spokojená s léčbou,chtěla jsem celkové ATB,nenapsal mi je.Díky za odpověd

Dobrý den.
    Nezlobte se, ale léčba Vaších potíží je plně v kompetenci Vašeho registrujícího gynekologa, ke kterému by jste měla mít důvěru. Každý lékař má určitý léčebný management a je za Váš zdravotní stav odpovědný. Obracejte se proto se stížnostmi a požadavky na Vašeho registrujícího gynekologa (ať je jim kdokoliv). Není v mých silách a časových možnostech vést na tomto serveru internetovou poradnu pro ženy, které nejsou pacientkami mé ambulance. Děkuji Vám za pochopení.

• Léčba výtoku

Dobrý den, již 3. rokem beru antikoncepci a zhruba po půlročním braní antikoncepce se začaly objevovat výtoky. Můj gynekolog se mě vždy jen zeptal, zda je výtok nažloutlý a zda jsem se byla koupat na veřejném koupališti/v rybníce, a dal mi 7denní čípky. Výtok vždy na chvíli zmizel a po měsíci/dvou se objevil. Na internetu jsem také našla diskuze s tím, že přeléčit by se měl i partner (o čemž mě gynekolog nikdy neinformoval). Před 2 měsíci se objevil výtok červeno/hnědé barvy a po konzultaci s doktorem jsme změnili antikoncepci. Výtok se však objevil zase. Minule už mi bylo navrženo, že pokud výtoky nezmizí, žlázy v pochvě by se mohly vypálit, což se prý dělá i starších žen (mně je 20). Chtěla jsem se zeptat jaký by měl být postup při léčbě výtoku - opravdu není nutné dělat jakékoliv stěry? Jako studentka medicíny jsem zvědavá a nerada bych něco podcenila. Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Marcel Gärtner

Dobrý den. Nezlobte se,ale problematika chronického recidivujícího vaginálního výtoku a dyskomfortu není na internetovou poradnu. Chce to podrobný rozbor situace Vaším gynekologem nebo se registrujte u nás v ambulanci a můžeme se o tom pobavit a zkusit Vám pomoct. Hodně zdraví.

• Děloha ve 25tt

Dobrý den, pane doktore,
    ráda bych se zeptala. Jsem ve 25tt a všude ctu, že už by děloha měla dosahovat 7 cm nad pupek, ja si jí už tak od 20tt nahmatám pouze po pupík a je to i vidět, že to brisko je vypoukle jen dole, brisko mam malé. Doktor mi dělohu nikdy nemeril. Ve 23+4tt mel plod 572g. Mohl by to být problém? Dost mě to znervoznuje. Děkuji za odpověď a přeji hezký den

MUDr. Marcel Gärtner

Dobrý den. Myslím, že se o veliký problém jednat nebude. Velikost a vyklenutí břicha je individuální- závislé od vaší konstituce a habitu. Je fakt, že vrchol (fundus) dělohy v 25. týdnu by měl být něco málo nad pupeční jizvou. Důležité je, jak roste plod a jestli máte dostatek plodové vody. A to by měl zhodnotit Váš gynekolog. Proto prosím tyto dotazy směřujte na něj nebo se můžete nechat vyšetřit u nás v rámci konzultace na žádost pacientky (vyšetření hradí pacient). V případě, že jste nespokojena se svým gynekologem, neostává Vám nic jiné, nežli lékaře změnit. Hodně štěstí.

Často kladené dotazy