Dotazy od pacientů (106)

• Jak je to s kolagenem jako pomocníkem při artróze?

Byl mi doporučen produkt s obsahem kolagenu s tím, že mi má pomoci od bolesti kloubů. Prý se jedná o vysoce účinný preparát, kde je kolagen ve formě hydrolyzátu. Tím prý je zaručena maximální možná vstřebatelnost a tím i částečná regenerace chrupavky. Děkuji.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Na vaši otázku není snadná odpověď. Preparátů tohoto typu je na trhu spoustu. Doporučuji důvěřovat spíše preparátům ze skupiny schválených léčiv, kde je nesrovnatelně větší kontrola daná ze zákona a kde jsou k dispozici kontrolované studie o účinku daného léčiva. Poradí vám lépe váš ortoped případně lékárník než propagační letáky výrobců. S pozdravem J.Dobiáš

• bolesti kotníků a Achillovy šlachy

před 9 měsíci mě začali bolet kotníky a achilovky, po ránu silné boleti, než se rozejdu, mám od ortopeda ortopedické vložky. Od srpna do konce září jsem chodila na rehabilitace, magnet, vodoléčba, rašelina, protahování dolních končetin. Po rehabilitaci jsou bolesti o dost větší a rozchození delší. dost mi to zatěžuje v běžném životě. Prosím o Váš názor, či doporučení léčby. Děkuji Y. H.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Současné zhoršení může být pouze přechodné než nastoupí léčivý účinek rehabilitačních procedur. Radím vyčkat alespoň 2-3 týdny, pokud se stav nezlepší, navštivte ortopeda znovu s žádostí o další léčbu. Lze uvažovat o obstřiku či podání protizánětlivých léků.
    S pozdravem dr.J. Dobiáš

• Je na vině krční páteř?

Začátkem září jsem byla pro potíže s rovnováhou a závratě (akutní vertiginózní syndrom) hospitalizována na neurologii. Vyšetřena jsem byla i na ORL, poté se k potížím přidalo i pískání v uších, které trvá bez přestání 18 dní. Může být příčinou problém s krční páteří? Infuze a léky (Betaserc, Dimexol a Cavinton forte) měly částečný efekt pouze na závratě.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Vaši otázku byste v prvé řadě měla položit neurologovi a ORL lékaři, kteří vás měli v péči. Příčina v krční páteři je možná, ale variant je více. Vyšetření ortopedem je další možností, v rámci komplexní léčby by vám pravděpodobně měla být navržena i rehabilitace.
    S pozdravem dr. J. Dobiáš

• Sátkování a podobné úvazy

Dobrý den.
    Rád bych se zeptal jaký máte názor jako pediatr na tzv. šátkování.
    Máme dvouměsíčního syna a manželce se to hrozně líbí. Já ale mám obavy, aby se mu v šátku a podobných úvazech neničila páteř nebo mu to jinak neubližovalo. Děti by se prý neměli nechávat sedět kvůli páteři a šátkování mi příjde úplně stejné. Dítě je v něm taky ve vertikální poloze a podepřené za zadeček.
    Děkuji za odpověď.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den, asi došlo k omylu, nejsem pediatr a v ortopedii se problematikou dětí nezabývám. Nicméně na nošení v šátku neshledávám nic škodlivého. S pozdravem dr. J.Dobiáš

• Bolesti kloubů

Je mi 60 let. Trápí mě bolesti kloubů. Palce nohou,kolena,kyčle,ramena. Musím se s tím smířit a zbytek života se tím trápit? Je nějaké řešení artrozy? Doplňky stravy nefungují. Děkuji za odpověď. Ála H.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Doporučuji se nechat vyšetřit ortopedem. Je třeba si uvědomit, že zdaleka ne všechny bolesti v okolí kloubů znamenají artrózu. Léčba artrózy , stejně jako jiných chorob- úponové a šlachové záněty a další, samozřejmě existuje. Vyšetří vás a možnosti léčby nastíní váš ortoped, případně jiný lékař. S pozdravem dr.J.Dobiáš

• bude chodit?

,Dítě je v omezeném kontaktu ,páteř je přímá ,rotace kyčle jsou o 1/3 omezení ,délka končetin je stejná
    Levá DK koleno plně neextenduje ,flexe je bez omezení ,TC a sub talo-equinosní postavení končetiny ,nejde dosahnou nulove roviny.Dle sdělení dítě je objednáno k operaci A.šlachy .
    Z našeho hlediska korekce postavení kloubu Tc vlevo i vpravo ,protažení zkrácených hamstringů,stavění dítěte ,chůze s pomocí .Nutné ortopedicke vyšetřeni ,,

Ráda bych znasla Váš názor zda je možné že by syn mohl sám chodit pokud podstoupi tuhle operaci a zároven bych Vás timto chtěla poprosit zda byste mého syna nemohl vyšetřit

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Doporučuji se spíše obrátit na dětského ortopeda, který se zabývá operativou vrozených vad dolních končetin u dětí, nejspíše některá z fakultních nemocnic v Praze či Brně. Této problematice se nevěnuji, omlouvám se. S pozdravem J.Dobiáš