Dotazy od pacientů (106)

• Bolest předloktí

Dobrý den přeji,

chtěl bych Vás požádat o radu.
    Zhruba před půl rokem se u mne začala projevovat bolest loktů a zápěstí. Příznaky byly:
    - cítím nateklá a ztuhlá předloktí a zápěstí (vše na vnitřní, malíkové straně)
    - na pravé ruce mám sníženou citlivost malíčku, prsteníčku a částečně prostředníčku
    - předloktí mne brní a bolí (posledních 14 dní mne bolest budí ze spánku)
    - když na pravé ruce sevřu pěst, stáčí (křivý) se mi malíček a prsteníček směrem k palci
    - křupe mi v zápěstí a v malíčku na pravé ruce
    - když prsty propnu resp. natáhnu, cítím zpětný tah
    - když si protáhnu ruce nad hlavou, s dlaněmi směřujícími vzhůru, přeskočí mi u pravého palce "něco", bolest vystřelí až k bicepsu.

Je mi 33 let, pracuji jako programátor a mým koníčkem je posilování.

Můj obvodní lékař mne poslal na neurologii, kde pan doktor řekl, že jsem zdráv (že rozhodně nemám problém se syndromem karpálního tunelu) a předepsal mi Neuritogen a Aescin. S tím, že mám přijít za 3 měsíce. Po dotazu na sníženou citlivost prstů mne poslal na EMG pravé ruky, kde byl diagnostikován náběh na syndrom karpálního tunelu..asi. A že se s tím nic nedá dělat a pokud se situace zhorší, je možnost operace.

Nechtěl jsem jen nečinně přihlížet a tak jsem si našel fyzioterapeuta. Ten však tuto diagnózu zpochybnil a řekl mi, že mám problém v lokti, nikoli syndrom karpálního tunelu a předepsal mi cvičení.
    Již dva měsíce mne bolí ruce, ale nevím co mi je a zda bych nemohl udělat pro své uzdravení víc.

Chtěl bych znát názor odborného lékaře a hlavně bych chtěl pomoci, protože se můj stav horší a nechci nic zanedbat. Budu rád za každou radu.

Mnohokráte děkuji
    S pozdravem

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Bez řádného vyšetření vám radu na řešení dát nemohu. Příčina obtíží může být v krční páteři, v útlaku nervů v různých lokalitách, obtíže neurologické se mohou kombinovat s úponovými bolestmi. Takže moje rada zní- objednejte se na vyšetření, pak bude možno říci více. S pozdravem dr. Dobiáš

• Tři operace tenisového lokte

Ráda bych se poptala zdali je možné se k Vám objednat i když jsem léčena ve Vysokem nad Jizerou,které je 200 km od mého bydliště a bohužel neni možné se dopravit na brzké kontroly. Jsem po třech operacích epikonlitidu pravé ruky a opotřebovaný palcový kloub na též ruce a nyní již stejné bolesti v levé ruce.Nebo doporučení co s nezvladnutelnými bolestmi.

Děkuji Hrotíková

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Rád vás vyšetřím a sdělím názor na další postup či převeznu do péče v Praze. Chcete-li, můžete se u mne objednat k vyšetření. S pozdravem dr. Dobiáš

• Zánět paty

Prosím o radu mám na rtg zjištěno zánět váčku pot patní kostí,moc mě to bolí je to střed paty a vnitřní strana paty byla jsem na opichu ,ale ten mě nepomohl,pan doktor mě chce dát další a řekl mě nebo ozařování a operace děkuji Jitka

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Omlouvám se za opožděnou odpověď. Nemám podrobné informace a na dálku těžko soudit, ale postup vašeho ortopeda se mi zdá zcela adekvátní. S pozdravem dr. Dobiáš

• Bolest kolene

Dobry den, rada bych se zeptala jaka by mohla pricina bolesti kolenniho kloubu. Sem tam mi po delsi necinnosti kruplo v koleni, az jednou kruplo bolestive. Od te doby me boli kloub po bocich hlavne z vnejsi strany smerem pod koleno a trochu je to bolestive kdyz to prohmatam, ale jen v klidu kdy je koleno prikrcene na mene nez 90 stupnu. od te doby mi take koleno krupe daleko casteji. v normalni chuzi nebo behu mi to ale nebrani.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Omlouvám se za opožděnou odpověď. Příčinu na dálku nelze přesně určit, může se jednat o problém s čéškou, možná i meniskus. K bližšímu určení a léčbě je třeba ortopedické vyšetření. Můžete se objednat. S pozdravem dr. Dobiáš

• Problém s čéškou

Dobrý den pane doktore,
    Ja jsem cizinka a mám tady pojištění AXA assistance, volala jsem tam a rekli mi, že mužu si vybrat jakýkoliv lékaře, zaplatit v hotovosti, a pak mi to vratí pojištovna.
    Jestli mě může přijmout, nebo musím jít nejprve k terapeutovi?
    Mám problem s levou čéškou, citím, že se pohybují a je teplejší než na pravé noze. A ještě mám dotaz, kolik mi to může približně stát?
    Dekují za pohopeni

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Rád se vašemu problému budu věnovat- objednejte se na ambulanci v Praze 10, Jabloňové ulici. S pozdravem dr.Dobiáš

• Bakerova pseudocysta

Třeba mi poradíte. Kdybych necvičil v posilovně, asi bych se ani neptal, ale je to pro mě opravdový koníček... Máte prosím nějaké zkušenosti, nebo odkaz na někoho, kdo by mi poradil s Bakerovou cystou a to v obou kolenech. Mám to zjištěné přímo z rezonance i ultrazvuku. Jakési "mri"(pokud to zkratku píšu dobře) je negativní a že je to malé velikosti, takže se to nedá zatím řešit(posléze se to operuje, odsává, ale výsledek je vždy nejistý, příčiny prý neznámé a mají to lidí jakéhokoliv věku). Problém je v tom, že někdy mi opravdu hodně tuhnou až skoro zatuhnou kolena(koleno) a potom je problém se hýbat natož cvičit(chodím jen do posilovny) a někdy i usnout. Bylo mi řečeno, ať cvičím dál, ať to neřeším, ale ten stav je velice podivný a já si s tím nevím rady. Než jsem na tohle přišel, oběhal jsem asi 5 ortopedů a musí vám být jasné, že mi všichni řekli, že jsem mladý, že to nic není a ať se tak nesleduji, nakonec jsem si "vybrečel" tu reznonaci. Nevěděl byste o něčem, někom, jak s tímto pracovat, fungovat a nějak tomu pomoct(doplňky, masti apod.) klidně odkaz na někoho, s kým bych to mohl konzultovat. Samozřejmě nechci nic zadarmo. Děkuji moc.

odpověď zaslána, zdvojený dotaz

• Bakerova pseudocysta

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Vaše problémy mohou, ale také nemusí souviset s přítomností Bakerových cyst v podkolenních jamkách. Příčina může být i jinde . Nepíšete, jaké byly nálezy pěti ortopedů, jistě vám nějakou diagnózu jako příčinu obtíží sdělili. Pokud ne, objednejte se ke mně a svůj názor na váš problém sdělím a pokusím se najít řešení. S pozdravem dr. Dobiáš

• od ortopedie k neurologii

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnosti i ked si uvedomujem, že určovanie diagnozy na diaľku je nielen komplikované ale často bezúčelné, i tak to skúsim, mám 24 rokov-žena a primár ortopedie mi diagnostikoval artrozu kycel.kloubu I-II a asymetriu a zošikmenie panve doľava s LS skoliozou a diskopatiou a rotaciou stavcov L4/L5 a L5/S1 + (torakálna skolioza-tu mám od detstva). Problemy zacali pred 2 rokmi, kedy som po obvyklej bežeckej trase ostala ležať na posteli v bolestiach neschopná vstať, bolesti boli hlavne v oblasti panvePo navsteve p.primara o 3 dni, mi povedal, že bolesti sú v dôsledku svalovej nevyváženosti panve. Chôdza mi však robila problem,kvoli kyčel.klbu. Po mesiaci rehabilitacii sa mi stav opokojil, odvtedy pravidelne cvicim cviky na panev, kyčle a chrbticu, pravidelne uzivam chondroprotektiva s obsahom hlavne glukosaminu a chondroitinsulfatu,snazim sa športom nepremahať a schudla som 7 kg( vyska 168 a vaha 59). Pred tyzdnom som navstivila ineho doktora-ortopeda, ktory skonštatoval, že rotacia panve ,,nie je az tak dramaticka" a artroza tiež,, nie je ,, taká strašná", urobil mi nove RTG snimky kycli, kde bol vidieť určitý stupeň opotrebovania v klbe, ale ,, nie je to až take zlé". Pričom mi predosly primar ukazoval na RTG osteofyty, ktore boli v okoli znicenej casti klb.povrchu, ale skutočne na nových RTG snímkoch nebolo opotrebovanie v takej miere. Následne, tento novy p.doktor skonštatoval, že moje bolesti pochadzaju z neurolog.problemu v dosledku možnej komprimacie medziobratlovej plotenky obratlami v krizovej oblasti. Usudil tak aj na zaklade novych priznakov,ktoré ma donútili navstivit dokotra a to, že sa mi zacinaju objavovať priznaky uz cca mesiac a to trpnutie nôh, slabosť v končatinách a častá ,,lámka kostí" ( ľudovo nazvane, neviem ako sa to povie odborne,ale pocit akoby vam lamali kosti, neviem to porovnať s reumatic.bolestami, nakolko neviem,ako bolia kosti pri reume, pardon). Často mám taku slabosť v nohách, že mi je ťažko ohnúť prsty, nie je to nemožné,ale musím vynaložiť veľkú vôľu. Bolesť sa od holenných kostí šíri ku kyčel.klbom a obopína celú panev, takto preležím aj cely deň. Inak športujem, behám, bicyklujem, turistika a behám s bežec.obuvou po makkom povrchu, avšak asi posledné 2 mesiace nebežím, len cvičím rehabilitačné cviky a pravidelne sa prechádzam. Som študentkou a často prestojím celé hodiny, a často sa vyskytnú bolesti z dlhého státia, sedenia, zo zimy, či po športe. Teda môj dotaz je, či návšteva neurologa mi nejakym sposobom pomôže( myslim aj na naslednu možnú terapiu),nakoľko mám mierne obavy z prístupu na neurologii, min pol ročného čakania. Posledne mi bola odporucena neurolog.prehliadka a p.doktor vyjadril nazor, že by pomohla aj myeolografia, na ktorú by som čakala dalsi pol rok minimálne. Popr aký ma progres takýto stav. Ďakujem za Váš čas, pochopenie a odbornú radu. S pozdravom Bára

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den Báro. Z vašeho velmi podrobného a výstižného vylíčení mám rovněž dojem, že příčinou vašich výrazných obtíží bude asi páteř a ne kyčelní klouby. Jako přínosné bych viděl vyšetření NMR (nebo též MRI- magnetická rezonance bederní páteře). Ukáže změny na obratlech a discích ve vztahu k nervovým strukturám. Další závěr by měl udělat neurolog na základě neurologického vyšetření ve vztahu k výsledku NMR. Několikaměsíční čekání na vyšetření se mi zdá neúnosné, může hrozit i poškození nervových struktur. Neurolog by vám měl doporučit léčbu- rehabilitační, medikamentózní anebo případně operační. Vyšetření se snažte provést co nejdříve, neznám podmínky na Slovensku, ale rok to odkládat nedoporučuji. S pozdarevm dr.Jan Dobiáš

• Boule na zádech

přítelkyně se přibližně před 3 měsíci při uklízení bouchla o roh televize do zad těsně vedle krční páteře a od té doby tam má bouli, která lze podebrat zespoda celá do dlaně ruky.
    Byli jsem v ÚVN kde nám řekli, že je to pouze pohmožděné a že se to do 14 dnů vstřebá, dále jí poslali na magnetickou rezonanci, kde nic nezjistili.

Proto sháním lékaře, který by si s tím poradil.

Děkuji.

Brzobohatý Tomáš

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Na dálku nelze soudit, zhodnotil výsledek magnetické rezonance chirurg či ortoped, napsal vám nějakou zprávu s doporučením? Pokud máte zájem, objednejte se na mé ambulanci, kde pacientku mohu vyšetřit a sdélit svůj názor na léčbu. S pozdravem dr.Dobiáš

• První boty

Dobry den,

mam 8mesicniho syna a chtela bych poradit jake prvni boty mu do budoucna poritit. Jaky je vas nazor na kozene capacky Dadoos a boty Attipas?
    dekuji

SP

MUDr. Jan Dobiáš

Uvedené dětské boty neznám a nejsem specialistou na dětskou ortopedii. Obecně mohu doporučit obuv nejlépe z obchodu se zdravotní obuví, kde vám konkrétní model doporučí. S pozdravem dr. Dobiáš

• Talus vertikalis

Dobry den. Nas uz teraz 2,5 rocny syn,bol operovany ako 1,5 rocny v ziline u pana primara Popluhara na diagnozu talus verticalis.je uplne v poriadku,nema ziadne ine zdravotne problemy.Pred nedavnom sme mu nahmatal tesne pred patou taku akokeby kosticku a je na tom mieste aj otlacok.Boli smre za nasim miestnym ortopedom u nas doma.on tu kosticku nahmatal a povedal ze je to kost z paty,ze talus spadnut nemohol.chceme sa preto Vas opytat ci je mozne aby talus spadoll naspat do vertikalnej polohy ako pred operaciou.velmi nam to pomoze ak nam odpisete.vopred Vam dakujem

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Bez vyšetření vašeho syna se nedá zodpovědně odpovědět na otázku, ale samovolná náhlá ztráta korekce deformity nohy 1 rok po operaci je velmi nepravděpodobná. Doporučuji obrátit se na operatéra prim. Popluhára, aby nález posoudil a srovnal s pooperačním stavem. S pozdravem dr. Dobiáš

• Prasklinky u konečníku

Dobrý den pane doktore,
    jsem 8 týdnů po porodu. Z počátku mě trápili stehy po porodu bála jsem se chodit na velkou, pila jsem laktulozu a používala glycerinové čípky. Navíc jsem musela brát železo a to způsobovalo tvrdou stolici. Po ukončení šestinedělí jsem všechny léky dobrala a začala jsem jíst lněné semínko a otruby pro změkčení stolic, protože jsem si dvakrát za sebou při tužší stolici doslova "natrhla" konečník. Objevila se malá trhlinka, nekrvácela. Po použití mastí a čípku se zahojila. Bylo to opravdu malé, spíš jako by mi ta první část stolice zadek poškrábala v jednom místě. Používám hemostop gel a hemogel procto čípky. Dá se to nějak řešit nebo se to časem spraví úpravou stravy? Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den, omlouvám se, toto není dotaz pro ortopeda, neodvažuji se v tomto radit. Obraťe se na chirurga. S pozdravem dr. Dobiáš

• kycel a kostrc

Dobrý den od září 2014 mám bolesti kostrce a levého kyčle, od března jsem doma, a včera mi řekl neurolog ze mám levou nohu delší o 2cm, a bolest prý je od kyčle kde je ještě artroza a mám i osteoporózu, bolest je v leze, při chůzi a v sede.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Doporučuji objednat se k ortopedickému vyšetření (nepíšete, že by bylo provedeno), vemte s sebou výsledky RTG a zprávu od neurologa. Jistě půjde nalézt řešení vašich obtíží. S pozdravem dr. Dobiáš

• bolest v lokti

Dobrý den ,od května mně bolí v lokti na pravé ruce,bolest postupovala k zápěstí a horní hřbet ruky,v noci mám brnění...užívala jsem Nimesil.Nyní mám podobný problém s levou rukou,navíc často necitlivý prostředníček,v noci také brnění.Poradíte...?děkuji

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Doporučuji nevštívit vašeho praktického lékaře, který vás vyšetří a navrhne postup- třeba vyšetření neurologem, ortopedem či jiné dle nálezu a vašich přidružených chorob. Může se jednat o problém od krční páteře či útlak nervů na horní končetině. S pozdravem dr. Dobiáš

• Je křupání v kolenou nebezpečné?

pokaždé když natáhnu pravé koleno, tak mi v něm velmi hlasitě křupne. Přítelovi to velmi vadí, ale já mám stále potřebu si koleno "prokřupnout". Dá se nějakým cvičením křupání zmítnit?
    Děkuji.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Tyto zvukové fenomény mohou být způsobeny nejspíše přesmýknutím vazů či šlach okolo kostního výběžku, pokud nepůsobí bolest, tak se zřejmě nejedná o nic nebezpečného. Někdy se z toho "prokřupávání" může stát trochu návyk- schválně opakovat tedy nedoporučuji. Pokud problém chcete řešit, objednejte se na ortopedické vyšetření. S pozdravem dr. Dobiáš

• bolest pod levým kolenem v ohybu

aktivně sportuji-fitness, jogging,..a asi v srpnu jsem si pochroumala pod levým kolenem něco. od té doby nemůžu pokrčit koleno a vydržet v nějaké poloze delší dobu - pak křeč a bolest při zpětném natažení. Sport mohu nadále dělat,ale poté bolesti. Zkoušela jsem masáž, krémy a nic. JE již říjen a stále se to nezlepšilo. Prosím o radu.

Děkuji

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Jednoznačně doporučuji vyhledat ortopedické vyšetření, takto nelze určit problém. S pozdravem dr. Dobiáš

• Bolesti v ohybu pod levým kolenem

Děkuji

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Rada je jednoduchá- nechte se vyšetřit ortopedem, takto se nelze vyjádřit. S pozdravem dr. Dobiáš

• zarůstání nehtů

Dobrý den prosím vás chci se zeptat na zarůstání nehtů na palcích u nohy? Mám je zarostlé jako do oblouku že se skoro dotýká špička špičky a do toho velmi tvrdé. Proto se chci zeptat jestli by šli nehty třeba i operativně narovnat nebo jestli je jiná metoda ? Stříhání i nošení bot , nebo třeba jen nandat ponožky je pro mě velmi bolestivé. Předem děkuji za odpověď

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Nutno osobně vyšetřit, pokud by to ve vašem případě bylo vhodné, tak se provádí ošetření nehtu včetně ošetření nehtového lůžka a nehtového valu k prevenci recidivy deformity. Máte-li zájem, objednejte se k vyšetření. S pozdravem dr. Dobiáš

• patní ostruha

dobry den provadite ve vašem zařízeni ošetření razovou vlnou a jak se pohybuji ceny děkuji krutilova

MUDr. Jan Dobiáš

Omlouvám se,již jsem vám odepisoval, ale zřejmě z technických důvodů se odpověď asi neodeslala. Ošetření rázovou vlnou neprovádím, vyhledejte jiné zařízení. S pozdravem dr. Dobiáš

• Akutní bolesti kolen

Dobrý den pane doktore,již delší dobu mám velké problémy s koleny. Je mi 21 let a potřebovala bych abyste mě vyšetřil a poradil mi co mám dělat. Budu čekat na vaši odpověď popřípadě i termín kdy se budu moci objednat. Díky, s pozdravem Denisa Borová.

MUDr. Jan Dobiáš

Dobrý den. Objednejte se do mé ambulance k vyšetření. Pokud máte možnost udělat rentgenové vyšetření kolen předem, vše to urychlí, jinak vám jej nechám udělat. Objednejte se na tel. 734 147 922.
    S pozdravem dr. Dobiáš