Dotazy od pacientů (12)

• Dobrý den, prosím o radu... dnes ráno partner vyměňoval propan-butanovou lahev u vařiče, a protože t

Dobrý den, prosím o radu... dnes ráno partner vyměňoval propan-butanovou lahev u vařiče, a protože tato bomba měla pravděpodobně poškozený závit, začala unikat a nešla zavřít. Já jsem 26tt a v tu chvíli jsem u toho nebyla, ale jakmile jsem uslyšela syčení, ihned jsem tam běžela a začala otevírat všechna okna, která byla možná, abych vytvořila průvan. Únik mohl trvat cca 2-3 minuty a já většinu času u toho byla a "dýchala" to, i když jsem se snažila co nejméně. Teď se ale strašně bojím, jestli to nemohlo nějakým způsobem poškodit miminko :-(... Předem moc děkuji za Váš názor

Ivana Čadková

Potvrzuji, souhlasím. Žádné obavy. Počínala jste si správně.

Obracím se na Vás s dotazem ohledně periody a bolesti při ní. Je mi 21 let, periodu mám dost nepravidelnou. Poslední tři měsíce se mi ale zhoršily bolesti. Vždy jsem ji měla bolestivou,ale dalo se to "rozchodit",poslední tři měsíce ale trpím návaly, horečkami, velkou bolesti,kterou bych na stupnici ohodnotila opravdu 10. Tento měsíc mi bylo zle natolik,ze se mi rozostrilo vidění, zalehlo mi v uších, zbelala jsem a nešlo se mi nadechnout,k tomu mi bylo zle od žaludku. Pomohlo mi teprve spaní ( 1-2 hod.), po probuzení mě břicho z periody bolelo zase "normálně " a všechny ostatní problémy zmizely.
    Automaticky si to spojuji s periodou, protože mi nikdy jindy zle není a toto je již pravidelně.
    Samozřejmě může být i jiný důvod, proto se chci poradit, minimálně co v dané situaci dělat, prosím. Samozřejmě si zajdu ke své lékařce, ale jsem objednaná až za 14 dní a tak bych se ráda s někým poradila dříve.
    Léky žádné neberu.

Předem Vám moc děkuju za odpověď.

Ivana Čadková

Přidávám se ke kolegovi, jen dodám, že není třeba se vyhýbat běžným lékům proti bolesti, a to hned, jak potíže začnou
    - nic tím nepokazíte. Ale samozřejmě to neznamená "řešení", to opravdu musíte přes svého gynekologa.

• Dobrý den, v červenci jsem byla na potratu pomocí injekce. Hned poté jsem dostala dávku antikoncepce

Dobrý den, v červenci jsem byla na potratu pomocí injekce. Hned poté jsem dostala dávku antikoncepce depo provera na 12 týdnů, měla tedy účinnost do října. Během doby účinnosti jsem měla neustalé špinění. Další dávku už jsem neměla. Mám ale takový problém. Zhruba od konce října neustále krvácím. Je to normální stav, krvácet takto po ukončení antikoncepce a několik měsíců po potratu? V září jsem byla na ultrazvuku a vyšetření a vše bylo v pořádku. Děkuji za odpověď.

Ivana Čadková

Určitě je potřeba znovu navštívit gynekologa, po vyšetření včetně ultrazvuku se stanoví další postup.
    Nachystejte si pokud možno přesný záznam, kdy a jakou intenzitou jste krvácela.

• Dobrý den, je mi 56 let a v září jsem přestala menstruovat. Chtěla bych se zeptat, jestli se stává,

Dobrý den, je mi 56 let a v září jsem přestala menstruovat. Chtěla bych se zeptat, jestli se stává, že prsa nejsou tak pevná. Nyní jsou měkká a povislá, i se mi zmenšily - u mých kamarádek dochází spíš v tomto věku ke zvětšení.
    Jsou prsa ovlivněna i tukem? Začala jsem dodržovat dietu od výživového poradce, protože potřebuji zhubnout břicho - je možné, že došlo ke zmenšení prsů?
    Děkuji mockrát za odpověď.
    Jana

Ivana Čadková

Dobrý den, připojuji se - odpovědi jsou: ano-ano-ano.

• Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na situaci, kdy jsem v lednu 2019 začala znovu po roční pauze už

Dobrý den, zajímal by mne Váš názor na situaci, kdy jsem v lednu 2019 začala znovu po roční pauze užívat antikoncepci, z důvodu velkých bolestí, nepravidelnosti bez HA. Jsem nerodička, je mi 23 let. Tyto bolesti popisuju, tak, že mě bolí klouby zejména kolena, sotva vylezu z postele, a hrozně těžko se mi mluví, obrovské křeče v podbříšku, dva dny pouze proležím v posteli. Po menstruaci cca 1-2dny po se mi ještě asi 2x dělala krvavá cysta (44mm) (návštěva u gynekologa) vždy se nakonec vstřebala. Poté jsme nasadili jsme prvně HA Ayreen, první půl roku více méně bez problému, ale od srpna, jsem začala dostávat menstruaci přes prášky, v pauzách jsem jí měla také, kolikrát jsem to měla 4 dny, 2 dny špinění a poté jsem to dostala znovu (měla jsem to klidně 9 dní v kuse) poznám to podle bolestí, že mi začal opět cyklus. Tohle trvalo do září/října, poté jsem se gynekologem domluvila na změně antikoncepce a nyní od cca října mám náplasti EVRA a 2x jsem navštívila gynekologa, prvně, že to mám už 14 dní v kuse, poté už 21 dní v kuse (nasazen Ascorutine), a před dvěma dny mi začal opět další cyklus (přes pravidelně braní Ascorutinu, menstruace je slabší, ale cyklud jede opět na novo), opět poznám podle bolestí, které mám každý víkend a vždy je menstruace první dva dny silnější.
    za ten rok jsem skončila v rukou cca 3 gynekologů, od každého padl názor na podezření, že mám Endometriozu, nevím ale furt důvod, z jakého důvodu mi toto nikdo nechce nechat podstoupit tento zákrok, aspoň abychom to mohli vyloučit, že tento problém nemám, a z respektu a úcty k lékaři, do toho nechci opravdu nikomu kecat, ale psychicky mě to celkem už odrovnává, jsem slabá, bez energie. s odporem k antikoncepci a k menstruaci. Co mi vlastně paní doktorka řekla ted naposled je, že musím ty první 3 měsíce vydržet (nová antikoncepce, tělo si zvyká) ale pokud mě ten samý problém trápil s antikoncepcí minulou a ted znovu a trvá to už opravdu dlouho, tak si opravdu nemyslím, že by to bylo tím, že mi HA nesedí... Děkuji za názor a radu.

Ivana Čadková

Krvácení 14 dní nebo 21 dní "v kuse" opravdu není v pořádku - záleží samozřejmě i na tom, jaké je síly a jaký je gynekologický nález včetně ultrazvuku. Při opětovném silném krvácení mimo cyklus (tedy ne jen "špinění") navrhuji navštívit nemocnici, ať zváží zákrok s vyšetřením děložní sliznice a/nebo laparoskopii, která může prokázat endometriózu v pánvi (ale "nevidí" do dělohy). U ne-rodičky se samozřejmě do nějakých výkonů nikdo nehrne, ale jak píšete, problém je dlouhodobý a úporný.

• Dobrý den, po vysazení antikoncepce jsem měla problémy s cyklem, které trvaly více než rok, a proto

Dobrý den, po vysazení antikoncepce jsem měla problémy s cyklem, které trvaly více než rok, a proto jsem se to rozhodla řešit. Můj cyklus byl nepravidelný a vždy trval cca 35-40 dní a navíc jsem za celý rok nechráněného styku neotěhotněla. Několik let mám paraovariální cystu o velikosti cca 24mm. Lékařka zjistila, že neovuluji a předepsala mi Duphaston na deset dní (do pěti dnů po dobrání se má dostavit menstruace) a od třetího dne nového cyklu na pět dní Glostilbegyt. Problém je, že už je to osm dní po dobrání Duphatonu a pořád se mi nedostavila menstruace. Je to v normě nebo lék na mé tělo nepůsobí? Co mám dělat v tuto chvíli?

Ivana Čadková

Pokud se po dobrání Duphastonu menstruace nedostavila, může jít o těhotenství. Kupte si v lékárně těhotenský test a proveďte zkoušku ze své moči.
    Pokud bude pozitivní (viz návod), domluvte si se svou gynekoložkou kontrolu cca za 14 dní na ultrazvukové ověření
    (pokud je příliš brzy, na ultrazvuku ještě nemusí být nic spolehlivého vidět). Pokud bude test negativní, může jít o hormonální poruchu - domluvte si kontrolu u své gynekoložky. Popisovaná parovariální cysta - pokud je par-ovariální, tj. nikoli vaječníková, nemá na cyklus a těhotenství vliv.

• Dobrý den. Je mi 25let a koncem srpna jsem byla na laparoskopii kvůli endo cyste na vaječníku 7-8cm

Dobrý den. Je mi 25let a koncem srpna jsem byla na laparoskopii kvůli endo cyste na vaječníku 7-8cm při operací se poškodil levý vaječník. Před operací 2mesice krvácení v kuse žádné léky nepomohli. Dnes jsem cca 3 týdny po operaci a včera mi byla zjištěna další cysta na druhém vaječníku a to hned 6cm. 11 den cyklu stále špiňim i přez nasazení antikoncepce. Prosím co se děje. V roce 2016 se mi narodila dcera z ivf 3 pokus. Mám si jít zamrazit vajíčka má to smysl ? Nebo už se mám smířit s tím že další dítě nebude. Je nějaké řešení aby mě bylo líp? Kladu si tyhle otázky už nevím kudy kam první cysta téměř nebolela. A teď ta nová bolí hrozně v noci mě budí. Vadí mě kalhoty,nemohu ležet na boku,když si sáhnu na břicho cítím opět bolest. Bříško mám velké a hodně nafouklé. Dcerku nemohu vzít začínám chodit furt na malou a i tak to moc bolí. Vstát z postele nebo jít na procházku umučení. :( Další otázka můžu si nějak ulevit od bolesti? Jsem v koncích nemám už sílu a stracim naději na normální život. Může mi pomoci nějaký specialista? Děkuji moc za odpověď. :(

Ivana Čadková

Rovněž souhlasím, je potřeba důkladný rozbor i toho, co bylo (Váš gynekolog má jistě zprávu z nemocnice, a následnou histologii, které mohou něco osvětlit) a vyšetření u Vašeho gynekologa. Jako "první pomoc" si můžete v lékárně alespoň přípravek proti plynatosti a případně probiotika ("nafouklá střeva" hodně bolí) nebo prostředky na úpravu stolice.
    To ale neznamená odklad návštěvy gynekologa.

• Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolest v podbříšku, prsou a také mi je často zle. Navíc mám posled

Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolest v podbříšku, prsou a také mi je často zle. Navíc mám poslední dva měsíce krátkou menstruaci - 3 dny (normální cyklus mám 5 dní) a poslední menstruaci jsem dostala o týden dříve a jen na dva dny, třetí den bylo jen špinění. Myslela jsem, zdali nejsem těhotná, ale všechny, testy mi vyšly negativní. Antikoncepci neberu, menstruaci jsem jinak měla pravidelnou.
    Lucie, 21 let

Ivana Čadková

naprosto jednoznačně - nelze toto vyřídit bez vyšetření, možná i při více návštěvách. Lékaři pomůže, když si přichystáte co nejpřesnější záznam Vašich potíží (co a kdy...)

• Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem těhotná 11+2tt a zajímalo by mě jestli můžu sushi, dočetla jse

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem těhotná 11+2tt a zajímalo by mě jestli můžu sushi, dočetla jsem se že je hluboce zmrazené než přijde do ČR. Děkuji předem za odpověď

Ivana Čadková

Souhlasím s kolegy - pravděpodobně by se nic nestalo, ale není radno experimentovat a u syrových potravin a ze vzdálených končin opravdu nemáte jistotu, že zmrazení bylo náležité a nepřerušené.

jsem 32tt. Zvrkla jsem si nohu a namazala Ibalgin krémem pouze na noc 2 dny po sobě. Až dnes mi došlo, že se Ibalgin ve 3. trimestru nesmí. Mohla jsem dítěti něco udělat? K lékaři jdu až za týden. Děkuji za odpověď, J.

Ivana Čadková

Potvrzuji, nebojte se. Vždy se musí brát v úvahu nejen CO se bere za lék, ale i KOLIK (a kdy samozřejmě).
    Toto se týká i všech ostatních rizik v životě (např. vydat se někam autem...).

• Dobrý den, je mi 14let a jsem holka. Už delší dobu mě trápí můj mocak, většinou v nevhodnou chvíli,

Dobrý den, je mi 14let a jsem holka. Už delší dobu mě trápí můj mocak, většinou v nevhodnou chvíli, třeba když jsem s kámošema venku, ale někdy, když se chystám spát. Jde o to, že když jsem na záchodě na malé a sotva vstanu, tak potřebuju curat zase, je to hrozně nepříjemné, někdy na to nemyslím a přestane to, ale většinou to dojde do takovéhle stádia, že na to nemůžu přestat myslet a je to hrozně nepříjemný, někdy zůstanu třeba čtvrt hodiny sedět na záchodě, než to přejde, většinou to ale neprejde. Začala jsem brát UROVAL AKUT. Vždycky když to přijde tak si dám jeden prášek a do chvíle to přejde. Jenže jsem si všimla, že za jeden měsíc spotřebuju cca jedno platicko a někdy i víc. Chci se zeptat co to může způsobovat, o co jde a jestli je to nejak špatně.
    Děkuji za odpověď

Dobrý den milá "holko",
    určitě je namístě vyšetření - přes praktického lékaře, a pokud on/ona usoudí, tak i urologa nebo gynekologa. je třeba vyšetřit moč a možná i poměry v močové trubici (vyšetření na průchodnost a bakterie). Uroval Akut je dobrý pomocný prostředek, ale pokud se problémy často opakují, je třeba vyšetřit příčinu. zatím dbej na to, abys dostatečně pila, neprochladla (nesedela na studeném, nezůstávala v mokrých plavkách...) a samozřejmě nejméně jednou denně se "dole" osprchovala a vyměnila si kalhotky. (Pozor, kalhotky - tanga představují "dálnici" pro bakterie z konečníku, které takto snadno cestují k močové trubici!). Zdraví Ivana Čadková

• Dobrý den, můj problém je poněkud komplikovaný. Před pěti měsíci jsem si našla přítele a od té doby

Dobrý den, můj problém je poněkud komplikovaný. Před pěti měsíci jsem si našla přítele a od té doby jsem začala trpět dle mého názoru záněty močových cest. Když se tento problém ukázal poprvé, byla jsem u praktické doktorky a dostala antibiotika, avšak svá týdny na to po dohrání antibiotik byly potíže zpátky. Opět jsem navštívila doktorku, avšak po odebrání moči se ukázalo, že zánětem netrpím, avšak příznaky jsem měla stejné jako předtím. Ještě mi bylo naznačeno, ze si snad problém vymyslim, a tak jsem další potíže raději řešila doma, jelikož se u mě pravidelně vyskytovaly potíže s bolestivým močenim, které ovšem po dni ustaly. Po měsíci od vyléčení antibiotiky prvního zánětu se u mě zánět opakoval a opět jsem ho léčila za pomoci doplňku stravy z lékárny. Poté se u mě zánět opět vyskytl a ten jsem již musela řešit pomoci antibiotik. To už jsem vyhledala i pomoc gynekologa, který mě vyšetřil a zjistil, že je u mě nalezena Ureaplasma urealyticum a já i můj partner jsme podstoupili léčbu antibiotiky DoxyHEXAL 200. V období kdy jsem brala tyto léky se zánět nevyskytl, avšak na záchod jsem chodila častěji než v období, kdy jsem byla zdravá a močila jsem jen trochu. Po dobrani Doxyhexalu se ovšem u mě po týdnu znovu objevil zánět močového měchýře, který jsem byla kvůli bolestem nucena opět léčit antibiotiky. Měsíc po této události jsem nyní onemocněla angínou a opět měla předepsaná antibiotika... Avšak dnes jsem teprve druhy den po dobrani antibiotik a pociťují bolesti při močení. Už jsem z toho opravdu zoufalá, nehledě na to kolik antibiotik jsem již byla nucena užívat. Jsem již objednána opět u mého gynekologa, aby mě opět vysetril a rovněž se chystám na urologii. Ale vidím i ze strany lékařů jistou bezmoc. Tento problém mi velmi bráni v normálním životě, prootze bolesti bývají tak silné že mi znemožňují pracovat.

Rovněž mě napadlo, že se často problém dostaví po pohlavním styk s přítelem, a tak mě napadlo, jestli problém není v něm a zda existuje možnost, že bych se svým přítelem nemohla mít z nějakého důvodu pohlavní styk.

Chtěla bych se tedy zeptat, co mám dále dělat, na koho se obrátit či jestli mohu nějakým způsobem zánětům předcházet?

Ivana Čadková

s močovými cestami je někdy opravdu velké trápení.
    Problém může být v tom, že jakmile jednou proběhne zánět, část bakterií se usadí v močové trubici nebo stěně močového měchýře, a "dá o sobě vědět" po nějakém oslabení obranných sil organismu (imunita - část žen ji má pro močové infekce oslabenou, ale to ovlivnit nemůžeme, velmi důležitý je ale i proud moči, který vždy určitý podíl bakterií lpících na povrchu "spláchne"). K oslabení může dojít při prochlazení (i od nohou, jak varovaly naše babičky), včetně sezení na studeném kameni, pobyt v mokrých plavkách..., fyzické námaze, větší únavě, a typicky i po pohlavním styku. Zde v drtivé většině nejde o "infekci od partnera", ale to, že se při styku trochu zhmoždí měkké tkáně dolních močových cest, a trochu "aktivují" tam dlící bakterie. Pak může nastat i situace, že vyšetření moči neprokáže nic, protože původce je "schován" ve stěně dolních močových cest, a pak ho může prokázat vyšetření stěru z močové trubice. Je ovšem třeba mít na mysli, že v pochvě a na zevním pohlavím ústrojí je přítomnost bakterií (+ virů + kvasinek) NORMÁLNÍ, nikdy je nelze "vyčistit", jde jen o to, aby se nepomnožily ty "škodlivé". Ve Vašem případě je určitě dobré zahrnout do svého životního stylu soubor základních ("banálních") opatření: dostatečně pít, zabránit prochlazení, po pohlavním styku se vymočit a lépe i osprchovat zevní rodidla (stačí vodou, přílišné užívání mycích prostředků, zvlášť zásaditých, nahrává pro změnu přemnožení kvasinek). Pokud se prokáže infekce v moči, je vhodné navázat na běžnou kúru antibiotik i tzv. uroseptickou clonu (dlouhodobé - několik měsíců - užívání jedné tablety jistých antibiotik na noc) a v každém případě dlouhodobé užívání přírodních prostředků, jako je Uroval, nebo tabletky extraktu brusinek s garantovaným obsahem, apod. V "rizikových" situacích popsaných výše nebo, při pocitu, že "něco začíná", se osvědčuje vzít těchto tabletek víc, např. 3-4 denně, pár dní. Pokud to nepomůže, je načase jít k lékaři.
    Snad Vám tato odpověď trochu pomůže své situaci porozumět a v mezích možností vyřešit.
    Zdraví Ivana Čadková

Často kladené dotazy