Články 16/09/2014

Slinivka břišní továrna na zdraví

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

slinivka.png

Umožňuje trávení bílkovin, tuků i sacharidů, reguluje úroveň cukru v krvi, produkuje glukagon, inzulín a celou řadu dalších hormonů – to vše se děje v orgánu, který má velikost broskve. Víme o ní dostatečně, abychom o ní dokázali vhodně pečovat?

Slinivka břišní se nachází v horní části břicha, nad žaludkem. Je podélného tvaru, má 20 cm na délku a 5 cm na šířku. Její váha se pohybuje mezi 60 a 90 gramy. Činnost orgánu nazývaného také pankreas můžeme rozdělit do dvou oblastí: vnitřní sekrece a vnější sekrece. První z nich je spojená s produkcí inzulínu, druhá je zodpovědná za trávení jednotlivých složek potravy.

Jak napomáhá slinivka trávení

Kolem 80 – 85% objemu žlázy tvoří buňky odpovědné za vnější sekreci. V rámci vnější sekrece slinivky je produkována tzv. pankreatická šťáva, enzymy v ní obsažené napomáhají rozkladu tráveniny. Slinivka je nezvykle výkonným orgánem – této tekutiny produkuje denně od 1,2 do 3 litrů. Jsou v ní obsaženy tři skupiny enzymů: trypsin štěpící peptidické vazby bílkovin a rozkládající je na aminokyseliny, lipáza rozkládající tuky na glycerol a mastné kyseliny a nakonec amyláza, která zajišťuje štěpení škrobu na jednodušší sacharidy.

K tomuto štěpení však nedochází ve slinivce samotné, pankreatická šťáva je z ní totiž odváděna do dvanáctníku. Enzymy ale ani zde nejsou ještě aktivovány. Začnou pracovat teprve v okamžiku, kdy se dostanou do tenkého střeva. Tam probíhá rozklad, díky kterému je tělu umožněno správně vstřebávat živiny z potravy.

Vyvážena hladina glukózy v krvi

Za správné hospodaření s glukózou v krvi jsou v našem těle zodpovědné především hormony glukagon a inzulín. Tyto dva hormony působí proti sobě, nazýváme je antagonisty. Zatímco inzulin je hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi, glukagon působí proti jeho účinkům, takže díky jejich proti a spolupůsobení má zdravý člověk vyrovnanou hladinu krevního cukru.

Produkce těchto hormonů probíhá v malých souborech buněk, které se nazývají Langerhansovy ostrůvky. Jsou složeny z několika typu buněk. V buňkách typu alfa je vytvářen glukagon, v buňkách beta je produkován inzulín, buňky delta a gama vytvářejí somatostatin, který v těle plní mnoho složitých funkcí například tlumí uvolňování růstového hormonu.

A když s ní není něco v pořádku…

Často se stává, že si po delší dobu nepovšimneme, že je s naší slinivkou něco v nepořádku. Funkce spojené s vnější sekrecí nefungují teprve ve chvíli, kdy je již 90% objemu orgánu poškozeno. Dokonce i menší zranění břicha, může vést k zánětu slinivky břišní, které může ohrozit náš život. Problém je v tom, že je velmi těžké zjistit, poruchu slinivky v raném stádiu.

Nejčastějším příznakem onemocnění slinivky je bolest v nadbřišku, která proniká až k páteři nebo žebrům. Že je něco v nepořádku můžeme poznat i tak, že nás trápí silné nadýmání nebo nucení na zvracení poté, co jsme si dopřáli velký oběd.

Slinivku břišní ohrožují dvě onemocnění: zánět a rakovina. Oba případy jsou velmi závažné a vždy vyžaduje intenzivní léčbu.

Továrna na zdraví

Slinivka je nezvykle „pracovitým“ orgánem, neustále vytváří množství látek, které jsou bezpodmínečně nutné ke zdravému fungování organizmu. Jelikož je ale diagnostika onemocnění tohoto orgánu tak složitá, musíme o ni pečovat. Specialista, na kterého se můžeme obrátit, se nazývá gastroenterolog.

Přečtěte si také další články lékařů a odborníků


Endokrinolog | Endokrinolog Praha | Endokrinolog Brno | Endokrinolog Ostrava | Endokrinolog Plzeň | Endokrinolog Liberec | Endokrinolog Olomouc | Endokrinolog České Budějovice | Endokrinolog Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.