Dotazy od pacientů (17)

• Dobrý den, můj dotaz se netýká konkrétně mě, ale ohledně ženy ve věku 50ti let. Už 3 měsíce ji trápí

Dobrý den, můj dotaz se netýká konkrétně mě, ale ohledně ženy ve věku 50ti let. Už 3 měsíce ji trápí kašel (znějící jako suchý kašel), díky kterému nemůže ani spát, protože ji budí i v noci. Při tomto kašli se jí stává, že nemůže ani dýchat nebo se pořádně nadechnout. Obvodní lékař jí dal už dvoje antibiotika a jedny na alergii, nic z toho nepomohlo. Poslal ji na krční, udělali rentgen dutin přičemž nezjistili nic, naordinovali jine antibiotika, které také nepomohli. Jediné na co přišli, že má podrážděný jícen, tak naordinovali léky na pálení žáhy. Paní má kašel stále, neustále je nevyspaná a utrápená, protože už neví co s tím. Prosím Vás moc poraďte nám jestliže máte nějaké zkušenosti s něčím podobným. Nevíme na koho se už obrátit. Děkuji

MUDr. Tatiana Michnová

Kašel může býti vyvolán i mimoplicními potížemi a také ze srdíčka a z horních dýchacích cest a mikroembolizace... a taky reflux na který ji dali léčbu. Která je bez efektu. Chce to podrobné vyšetření: ORL, plicní vyšetření , rtg snímka plic, kardiologické vyšetření a ako první vyloučit embolizaci- rtg a koagulační márkry...... Pak existuje i psychogenní kašel který se potvrdí až po všech výše negativních vyšetřeních . Odběry krve a výše uvedená vyšetření jsou na míste.

• Dobrý den, u syna ve školce řádí neštovice, za 14 dní jedeme k moři, dá se nějak předem zjistit z kr

Dobrý den, u syna ve školce řádí neštovice, za 14 dní jedeme k moři, dá se nějak předem zjistit z krve zda je v sobě má nebo ne??? Moc děkuji za odpověď

MUDr. Tatiana Michnová

Nejvhodnější by bylo po kontaktu do 24-48 hodin zaočkovat. Ale i tak onemocnět může, ale mněl by mít mírný průběh.

• Dobrý den, chtěla bych se zetat na váš názor. Mám občas silné záchvaty kdy vůbec nemůžu dýchat a čas

Dobrý den, chtěla bych se zetat na váš názor. Mám občas silné záchvaty kdy vůbec nemůžu dýchat a často mě bolí hlava. Problémy s dýcháním napsátaví v naprosto klidových situacích, kdy se nemůžu ani nadechnout a ani vydechnout. Již dvakrát jsem skončila v nemocnici, kde mi řekli, že je to od zablokovaných zad, tudíž mi záda odblokovali. Ovšem po propuštění z nemocnice jsem záchvat dostala opět. Ale nemocnice to již nechce řešit, že nikde nic nezjistili. Mám předepsané rehabilitace, které ovšem nepomáhají a užívám při záchvatech dimexol, který ovšem při posledním záchvatu také nezabral. Bolesti při dýchání se objevují na pravé straně ve spodní části hrudníku a časem se stupňují a přechází i do břicha. Prosím o váš názor co by se dalo udělat nebo o co by se mohlo jednat. Děkuji

MUDr. Tatiana Michnová

To co jste popsala je hezké , ale jaké máte výsledky a jaké máte realizovaná vyšetření. Od toho se vše bude odvíjet. Zkuste jít za svým obvodním lékařem ať se podívá na všecky výsledky a dle toho se dotáhne diagnostika, jak je výše uvedené a neopomenout i na uzkostné poruchy.

• Dobrý den, může se kondylom vyskytnout i na špičce jazyka? Lze tento útvar odstranit i ambulantně be

Dobrý den, může se kondylom vyskytnout i na špičce jazyka? Lze tento útvar odstranit i ambulantně bez nutnosti hospitalizace?Děkuji

MUDr. Tatiana Michnová

Může a může se odstraňovat i ambulantně, vše závisí na velikosti a techniky zvoleného odstraňování a skušenosti pracoviště.

• Dobrý den, mám syna 1,4 roku. Měl velkou rýmu a na břiše se mu udělal flek, který připomíná opar. K

Dobrý den, mám syna 1,4 roku. Měl velkou rýmu a na břiše se mu udělal flek, který připomíná opar. K tomu se mu teď udělal i zánět spojivek. P. doktorka dala antibiotické kapky do očí a antibiotickou mast na flek na břiše. Ale neudělala žádný sťer ani nevzala malému krev. Nechce nás vidět ani na kontrolu, máme prý přijít jen když bude horší. Co když má malý nějaký zánět v těle a nepodchyti se to včas? Měla bych zajít raději ještě k jiné doktorce?

MUDr. Tatiana Michnová

Odběry se nemusí provádět u každé rýmy, lokální změna na kůži může být impetigo. Lokální mast může stačit, dle vývoje léčby se pak postupuje dál. Skuste být trpělivá, léčbu dejte jak byla doporučena a v případě změny nálezu a stavu chodtě za svoji pani doktorkou.

• Dobrý den, dcera narozena únor 2018 má již delší dobu bolesti břicha, ale pouze v noci, přes den ji

Dobrý den, dcera narozena únor 2018 má již delší dobu bolesti břicha, ale pouze v noci, přes den ji nic netrápí. V noci furt kňourá, kroutí se, někdy si prdne, někdy však ne. Moc jsem to neřešila, říkala jsem si, že je to normální. Už mi to však normální nepřijde.

Je možné, aby 10. měsíční dítě trpělo na prdíky nebo to může být něco vážnějšího? Pokud jsou to pouze prdíky, co mohu dát jako prevenci?

Pije pouze fenyklovy čaj cca 2 flašky za den, v noci další jednu. Tento stav trvá cca dva měsíce. Na poslední návštěvě lékaře jsem se zapomněla zeptat. Další máme až v únoru, ale přemýšlím, že pojedu dřív, protože mě okolo straší, že to opravdu není normální.

Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Tatiana Michnová

V noci má dítě spát v klidu, když plače třeba to přešetřit, taky pití v noci už by se nemělo vyskytovat, možno připustit 1x za noc, ale ne více. U svého doktora rozeberte všechny detaily stravování a projevy bolesti bříška. Hledejte provokační momenty a co dítěti pomůže. Nestačí jen když si ho dáte do postele k sobě a pak klidně spí? Může to být jen tento problém? když ne tak platí výše uvedené.

nedávno jsem byl s přáteli na Ukrajině na 14 dní. Požadovaná očkování byla na žloutenku a tetan, to vše mám. Ale v Koločavě jsme všichni chytili velmi silný průjem a zvracení, ale za 2-3 dny jsme byli z nejhoršího venku. Poté jsme byli na výletě v Černobylské zóně na 2 dny (ujišťovali nás, že je to bezpečné). Někde jsme se tam nachladili a dostali jsme tam (opět všichni) hodně silný, nepříjemný a suchý kašel. Trvalo 2 týdny, než jsme se ho zbavili, ale za tu dobu ho ode mě mamka chytila. Už 3 měsíce má kašel. Kašle jak v průběhu dne, ale když jde spát, tak hodinu (někdy více) kašle v posteli než usne - každý den. Její doktoři neví, co s tím mají dělat. Říkala, že má za sebou už spoustu vyšetření. Dali jí dvoje antibiotika a jenom se to zhoršilo. Prý se jí po požití antibiotik zhoršil zánět plic ze 200% na 500% (nevím, jestli to říkám správně, jestli to odpovídá vašemu slangu). Na mě se to zatím zpět nepřeneslo, je možné, že už mám imunitu. Ale nevím, jestli nemůže nakazit ostatní. Prosím, pomozte. Nevíme co dělat a její lékaři také ne.

Děkuji za pomoc.

MUDr. Tatiana Michnová

Vaše maminka má spoustu odběrů , a nevíme přesně jaká,istotně ji nabírali serologie na mykoplazmy, chlamýdie a černý kašel..... nutno se optat, někdy výsledky dojdou se spožděním 1-2 týdny. Diagnóza příčiny onemocnění má svá úskalí a někdy nutno čas. Zánět plic se nezhorší antibiotikami, buď na dané antibiotikum nezabírá jde o takzvanou rezistenci anebo špatně volené antibiotikum. První antibiotikum se nasazuje tzv. empiricky. t.j. dle zkušeností a pak se po obdržení kultivace dá změnit za cílené antibiotikum. Anebo se jedná o jiné patogeny (viry,) anebo etiologii. K vašim otázkam nutno více podkladů, proto bych doporučila komunikaci s oddělením kde leží, v jaké fázi onemocnění a diagnostika stojí , průběžné výsledky a zhodnocení se může měnit. Proto v tomto ohledu je nutno čekat, a komunikovat.

• Dobrý deň chcela by som sa opitat moja mama diagnózu chronickú bronchitydu vedela Otom dlhé roki ne

Dobrý deň chcela by som sa opitat moja mama diagnózu chronickú bronchitydu vedela Otom dlhé roki ne liečila sa iba dostávala niake lieki nato poslední týždeň je v nemocnici nemôže dýchať boli ju ucho. Aj krk na jednej strane dnes mala visledki povedali jej ze ma silny zápal priedusek chcem sa opitat môže ho. Mat z tej bronchytidi dá sa stým robyt niečo aby mohla fungovať ako pred tým. Pretože nemôže späť nejde jej to nemôže ležať lebo. Sa duši a musí byť stále na kisliku a čítala som na nete ze jej môže zlyhať srdce ďakujem za. Odpoveď

MUDr. Tatiana Michnová

Chronická bronchoobštrukčná choroba pľuc alebo CHOCHP, CHOPN je ochorenie, ktoré vedie postupne k zníženiu pľúcnych funkcií. Tie sa prejavia znížením tolerancie záťaže, dýchavičnosťou postupne po námahe a potom aj v kľude. Alebo príde k zhoršeniu dýchania náhle pri zápale priedušiek a pľúc. Volá sa to exacerbácia , a rýchlosť zotavenia z tohto stavu závisí na stupni poškodenia pľúc pred ochorením, pridruženým ochoreniam, veku, výžive. Počet exacerbácií za rok je variabilný , ale vekom sa počet zvyšuje a zhoršuje sa i priebeh. Liečba oddiali tento nástup, ale všetko je i tak veľmi individuálne. Rozhodne je na mieste prevencia: očkovanie proti č. kašli, pneumokokom a pred každou chrípkovou sezónou aj chrípkovou vakcínou. Chránit osobu od akútne chorých ľudí.... nechodiť zbytočne do čakární, nahlásiť si návštevu u lekára, kedy je najmenej chorých v čakárni atď.

• Problém se zlatým stafylokokem. Malá si ho prinesla pravdepodobne z porodnice (kde se narodila) v pu

Problém se zlatým stafylokokem. Malá si ho prinesla pravdepodobne z porodnice (kde se narodila) v pusince, kde mela hnisavou ránu, která se špatne hojila, zhojila se jí asi za mesíc, mesic a půl. Mě to přenesla do prsa, kam jsem dostala velky zanet a i absces, coz se nastesti potlacilo ATB, ale mela jsem troje, asi mesic v součtu jsem je brala. Mala má od té doby trochu chronickou rymu a neco malo ji v nosanku nasli ..( toho stafylokoka, ale ne v nejakem velkem mnozstvi).
    Ale ted po 4 mesicich jsem se nachladila, nakazila jsem partnera i malou, nemuzeme se z toho moc dostat, uz 14 dni to máme. Prijde mi, že já to mam usazene v dutinach( na coz trpim) a ve steru z nosu nasly Stafylokoka zase :/. Co s tím? U mě a u malé ( 5 mesicu) ? Díky moc za Vaše názory

MUDr. Tatiana Michnová

Zlatý stafylokok je součástí běžné kolonizace nosa a krku. Jak infekční agens se projeví po virovém onemocnění. Takže pokud má malá Zlatého stafylokoka v krku a jinak je zdravá, neřešíte nic. Co se týče zánětu prsu tam se jako infekční agens podílí často, léčba je standartní tak jak jste uvedla . A přenos infekce co jste popsala může být i tou cestou. Co se týče nachlazení.... klinika s lékařem 14 dnů a bez lékaře 2 týdny :) se říká. Takže vydržte. Ale co se týče dutin je nutno udělat ORL vyšetření a dle toho zvážit další postup a léčbu. S pozdravem MUDr. Michnová

Co znamená v mediastinu retrokaválně uzlina 12x7 mm.
    Děkuji

MUDr. Tatiana Michnová

Je to popis uzliny uložené v prostoru mezi plícemi a za velkou dutou žílou /předpokládám horní / a rozměry. Chybí informace o doplerovském vyšetření lymfatické uzliny, které upřesní možnost malignity. Ale
    dle rozměru se nejedná o maligní uzlinu. Tehty by se poměr šírky a délky rovnal 1.

mám syna 10,5 měsíce, kterého stále kojím.
    Před těhotenstvím jsem měla 60 kg, rodit jsem šla s 83. (mám 154 cm). Shodila jsem na 64, ale nyní už mám skoro 69. Podepisuje se to na mé psychice a jsem vážně rozhodnutá radikálně zhubnout ( v minulosti se mi to již dvakrát podařilo, v tom problém nevidím) ale teď řeším dilema, zda ukončit kojení ze dne na den, nebo syna stále kojit třeba večer a ráno? Nemohou mu keto látky v mléce ublížit? Co by podle Vás bylo nejlepší? Moc děkuji za odpověď

MUDr. Tatiana Michnová

V tomto věku dítětě už nemusíte kojit, i když 2x denně kojení do roku věku je ideální. Když hubnete závisí jakou dietu si vyberete, pohybová aktivita je ideální než jekákoliv osvědčená dieta. Co se týče ketolátek, ty si dítě umí spracovat, pokud má játra zdavé. U diety je riziko, že omezíte některé tělu prospěšné látky, ale jelikož už vaše dítě má 10 měsíců a rozširuje si jídelníček , ono by nemělo strádat. Horší by bylo, kdyby jste jenom kojila, to dietu nedoporučuji.

Dobry den,
    poslední dobou me trápí problémy s jídlem. Mam dvě obdobì, která se opakuji. Buď sním za den pouze málo jídla a nemám chuť k jídlu. Musim ho do sebe tlačit. A jsem nafoukla. Ale na záchod chodím. Nebo jim každou hodinu a mam porad hlad.
    Trápí me to uz asi půl roku. Střídá se vse po dvou/ třech týdnech.

MUDr. Tatiana Michnová

Vhodný postup je: gastroenterologické vyšetření, a pokud se vyloučí organická příčina, jde o funkční dyspeptický syndrom. Zde také pomáhá i psychologické vyšetření.

• Dobrý den. Mám 16ti měsíční dceru, která má již 10 měsíců pozitivní výtěr na Salmonelu. Take nas tra

Dobrý den. Mám 16ti měsíční dceru, která má již 10 měsíců pozitivní výtěr na Salmonelu. Take nas trapi casta zacpa. Jak se prosim salmonely zbavit ? Dekuji za odpovedi.

MUDr. Tatiana Michnová

Přeji hezký den, máte 2 možnosti, buď se jedná o chronického nosiče a neuděláte s tím už nic. Ale skuste: Lactulosu a probiotika po dobu měsíce, když to nevymizne tak bude chronický nosič.
    Jak byla Salmonela léčená v době když dítě malo 6 měsíců? Antibiotika se obecne u nosičství nedoporučujou, ale když jde o tak malé dítě a nevyšlo by výše uvedené asi bych konzultovala s infekční klinikou jestli to nezkusit. S pozdravem

• Dobry den,chtel bych se zeptat.Pali me na plici,v oblasti srdicka.vetsinou kdyz se zhluboka nadechnu

Dobry den,chtel bych se zeptat.Pali me na plici,v oblasti srdicka.vetsinou kdyz se zhluboka nadechnu.myslel jsem ze to je neco ze srdcem.mel jsem na vikend holtra rekli,ze ho mam v poradku

MUDr. Tatiana Michnová

Pocit pálení na hrudi bývá u akutního zánětu průdušnice. Plíce samy o sobě nepálí. Tyto pocity jsou buď z tlaku na probihajici žeberni nervy .....neboli bloky na úrovni hrudní páteře. A pálení záhy je taky další možnost. Zkuste de poradit s obvodním lékařem a ten vás nasměruje kam zajít dřív. Chybí podrobnějši údaje: věk, hmotnost, aktivity, přidružené nemoce.

• Dobrý den, má dcera, v květnu jí budou 3 roky, je pořád nemocná, v říjnu minulého roku nastoupila do

Dobrý den, má dcera, v květnu jí budou 3 roky, je pořád nemocná, v říjnu minulého roku nastoupila do jeslí, od prosince má skoro pořád kašel, vůbec se mi to nelíbí a naše paní doktorka tvrdí, že je to jeslema, ale i když teď delší dobu do jeslí nechodí, situace je stejná. Předem moc děkuji za odpověď

MUDr. Tatiana Michnová

Jedná sa o chronický kašeľ bez teplot, nebo opakovaně katary horních cest dýchacích s teplotama a kašlem? Chce to lepší popis. Ale nezapomínejte, že děti do 6 let bývají průměrně 4-6x nemocné. Nejčastěji katary horních dýchacích cest. Lehký průběh, ale někdy nás to už unavuje. Takže chce to osobní pohovor a rozbor situace s lékařem.

• Potrebuji lekarske potvrzeni ve kterem bude Jake meli me deti posledni ockovani .chtela bych vedet c

Potrebuji lekarske potvrzeni ve kterem bude Jake meli me deti posledni ockovani .chtela bych vedet co k tomu potrebuji.

MUDr. Tatiana Michnová

Stačí se dostavit a dá sa vypsat i nový očkovacích průkaz pokud jste ho stratili.

• Dobrý den, můj dotaz se týká očkování hexavakcínou. Můj syn byl minulý rok očkován 3x vakcínou Infar

Dobrý den, můj dotaz se týká očkování hexavakcínou. Můj syn byl minulý rok očkován 3x vakcínou InfarixHexa, čtvrtá posilující dávka mu byla aplikována včera. Lékařkou mi bylo sděleno, že s ohledem na to, že od nového roku se může očkovat pouze vakcínou Hexacima a InfarixHexa již nebyl k dispozici, bude (a následně také byla) synovi podána vakcína Hexacima. Chci se tedy zeptat, zda tento postup je v pořádku a zda není problém v tom, že k přeočkování byla použita jiná vakcína, než která byla použita k základnímu očkování, popř. jaké zdravotní komplikace tímto postupem mohou nastat. Děkuji za odpověď.

MUDr. Tatiana Michnová

Dobrý den, postup vaši pani doktorky byl správný. Přesně k takovému připadu byli vydány i doporučení české vakcinologické společnosti.