Dotazy od pacientů (5)
Dobrý den přeji, poslední rok se potýkám s problémem špatného soustředění, častých bolestech hlavy,
Dobrý den přeji,
poslední rok se potýkám s problémem špatného soustředění, častých bolestech hlavy, křečí po celém těle a pocitu nevolnosti.
Všeho kromě soustředění se dá za pomocí mastí a léků na krátkou dobu zbavit, avšak problém se soustředěním se mi zatím nepovedlo vyřešit ani s léky. Bohužel jsem stále studentem a blíží se mi velké zkoušky a především maturita. Také se celkem bojím navštívit odbornou pomoc z důvodů zjištění nějaké psychické choroby například. Chtěla jsem pouze zjistit, zda jsou i jiné možnosti jak soustředění získat zpět, o jiné přetrvávající problémy se zatím nezajímám i přes to, že pravděpodobně s tím mají něco společného.
Předem děkuji za zpětnou vazbu.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, soustředění je schopnost, kterou můžeme trénovat. Nemusí jít přímo o nějaké somatické onemocnění nebo psychickou poruchu. V první řadě je dobré informovat se, jak si pomoci - napr. zmapovat si, jaké faktory mé soustředení ruší, kam věnuji svoji pozornost a pod. Určitě se v tomto směru má smysl poradit s AI, edukovat se. Někdy ale infomace nestačí k tomu, abychom se doporučeními začali řídit, určitě pak má smysl najít odborníka - psychoterapeuta, psychologa a poradit se.
Dobrý den, trpím silnými úzkostnými stavy, kdy pak nejsem schopná zůstat v klidu, klepou se mi nohy
trpím silnými úzkostnými stavy, kdy pak nejsem schopná zůstat v klidu, klepou se mi nohy o zem když si sednu, mám pocit že se dusím když si lehnu, zabavit se nějakou činností nepřichází v úvahu, vzhledem k celkovému tělesnému neklidu. Jednou mi takový stav nastal o víkendu, když jsem u sebe zrovna neměla lexaurin a v takovémto stavu jsem strávila dva dny, než jsem se dostala k lékařce, jež mi podala injekčně pravděpodobně diazepam. Na další týden jsem se tedy objednala k psychiatrovi jako urgentní případ. K mým 20 mg Elicei (již užívám již 5 let) ráno mi přidal jeden 30 mg Mirzatenu na večer, Bohužel u těchto léků trvá pár dní/týdnů, než doopravdy zaberou, jediná mnou zaznamenaná změna je taková, že jsem mnohem unavenější a mám problém ráno vstát do práce. Na úzkostné akutní stavy mi byl napsán diazepam 10 mg. Po použití jedné tablety se příznaky sice sníží, ale úplná úleva nepřichází. Je možnost zkombinovat diazepam s 3 mg lexaurinem nebo je lepší řešení použít dvě tablety diazepamu? Výrazně mě tyto stavy omezují při výkonu práce, nemocenskou si ale bohužel z finančních důvodů vzít nemohu.
Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zdá se, že jste v péči psychiatra již delší dobu, chápu, že ne vždy můžeme využít nemocnsnkou, s úzkostnými stavy se však pracuje také v rámci psychoterapeutického procesu, nalezením spouštěčů, změnou životního stylu či úpravou životních postojů. Opírat se pouze o medikamentozní léčbu je z dlouhodobého hlediska nepříliš výhodné.
Dobrý den, asi poslední půl rok mám problém s únavou. Je složité to popsat... často usínám, když dél
asi poslední půl rok mám problém s únavou.
Je složité to popsat... často usínám, když déle sedím v klidu a mohu se uvolnit.
Jako příklad můžu dát návštěva kamaráda, ale bývá to i v podnicích ve společnosti více lidí, kde člověk má možnost se uvolnit.
Jsou to takové vlny únavy.
Mám časově náročnou práci a trávím v ní mnoho času. Může to být přepracovaností?
Beru léky, které mi předepsal psychiatr. Může to být jejich vedlejší účinek?
S kým vůbec mohu takový problém řešit? Mám něco takového vůbec řešit?
Děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, určitě má smysl takovou situaci řešit, popisujete situaci, kdy tělo už volá o pomoc, může jít jak o nějakou somatickou záležitost, ale také nemusí. Každopádně ideální cestou v takovém případě je jak důkladné zdravotní vyšetření, tak doprovodnou psychotereapeutickou podporu. Hledání a nalézání důvodů je proces v čase, určitě bych doporučovala vaši situaci nepřehlížet.
Dobrý den.Chtěla bych poradit jak myslet pozitivně.Totiž čerstvě jsem dokončila střední školu a hledám si brigádu která byla lehčí pro mě a zatím se nedaří najít nějakou.Totiž od 8 třídy základní až po ukončení školy jsem potřebovala být doma a byli tam různé důvody proč.No a teď mám zbytečně negativní myšlenky a nevím jak je překonat a co dělat abych odklonila hlavu a to hlavně ráno jak se probudím.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Zdá se, že jste ve složité situaci, určitě by bylo fajn poradit se s odborníkem - terapeutem, psychologem. Nejde jen aplikovat nějakou metodu (odklonit hlavu). Tak jako jsme originální co se týče např. složením krve nebo střevního mikrobiomu, tak jsme originální také v tom, jak se vztahujeme každý k sobě, v tom je odborník nezastupitelný:). Najděte ve svém okolí nějakou organizaci, která se zabývá duševním zdravím (např. Centra duševního zdraví). Nejde o nemocnice, spíše terapeutickou či poradenskou podporu, která je zdarma. Nebo jsou k dispozici také psychoterapeuti, kteří nepracují pod zdravotními pojišťovnami, ale hradí se na přímou platbu. Výše záleží podle toho, kde bydlíte, v menších městech bývá trochu finančně přívětivější než ve velkých městech.
Dobrý den, omlouvám se za porušení specifikací o tvorbě otázky, ale můj případ je docela komplex
omlouvám se za porušení specifikací o tvorbě otázky, ale můj případ je docela komplexní. Poslední 2 roky mám bezdůvodné, opakující se psychické problémy, podařilo se mi je podrobně identifikovat až teprve nedávno.
Problém:
Od 4-5 měsíce roku mám život v pořádku(tzn. chuť do života, k jídlu, pozitivní myšlenky, dělám více aktivit, chodím do přírody, posiluju, scházím se s více lidma, dělám muziku).
Kolem 11-12 měsíce začnu být líný, přestanu mít chuť k jídlu, motivaci k životu, mám deprese(v minulosti jsem je měl a naučil jsem se je řešit, když jsem znal příčinu, teď ji ale neznám), jsem méně soucitný a mám předsudky skoro ke všemu, chci být pořád sám, mám větší sklony k závislostem na jakýchkoli činnostech zabíjejících nudu, začnu kouřit, pít alkohol(nejsem alkoholik), hrát počítačové hry, přílišně se uspokojovat, neuvěřitelně se nudit a zároveň nemít chuť k dělání čehokoli produktivního(příklad:kdybych byl někdo jiný a četl tento příspěvek, nedostal bych se nejspíše ani do jedné třetiny). Hudba je semnou pořád i přes tuto dobu, avšak tentokrát asi v poměru 2/10 v čase, ve kterém se ji věnuji.
Obě proměny se dějou naprosto přirozeně bez jakýchkoli podnětů(jediným by mohl být fakt, že problémy probíhají přes zimu, nemám ji rád).
Podrobnosti: na základní škole jsem byl lehce šikanovaný, otec byl alkoholik, choval se netolerovatelně, od 12 do 20 let jsem byl v depresích, několikrát se pokusil o sebevraždu, řezal se, pálil se, měl obrovské problémy se zažíváním, příjmem potravy. Nikoho neviním, hlavní část viny byla na mojí psychice(příliš jsem si všechno bral, byl přecitlivělý, řídil se názory ostatních a nevěděl jsem jak řešit problémy).V dnešní době jsem se vším jsem smířený a všechno jsem si vysvětlil a pochopil, nemyslím na to, necítím zášť k ničemu z minulosti. Nikdy jsem nebyl u psychologa, nebral žádné prášky ani drogy kvůli svému stavu.
Jsem člověk který se hodně nechá ovlivňovat názory ostatních a dokáže najít porozumění v hodně lidech, ze kterých pociťuju, že jsou správní. Dobré kontakty s lidmi mě posouvají hodně dopředu, špatné kontakty zase zpět. Mám problémy s koncentrací a občas je doba, než mi věci dojdou, o dost delší než u ostatních(tyto problémy mám ale od plenek, je to i jeden z důvodů šikany).
Mám blízký okruh přátel, kterým můžu věřit, přítelkyni, se kterou jsem si vyřešil všechny problémy i nedostatky. Obojí o mých problémech ví. Mám podporující rodinu a jsem za všechny rád. Je mi 22 let, vždy jsem byl podvyživený ale poslední 2 roky si z toho hlavu nedělám. Pracuju v mezinárodní IT společnosti, neoplývám v ní talentem ale mám dostatek volného času a peněz. Nedělám si ani nemám nepřátele. Bydlím v bytě se dvěma bývalými splužáky ze střední školy, se kterými jsem se za rok co s němi bydlím ani jednou nepohádal, můj život je v dobrém stavu. Nerozumím tedy, z jakého důvodu přichází už druhý rok tyto psychické problémy a tím pádem tím způsobuji problémy i přátelům, rodině a přítelkyni.
Otázka:
Píšu zde pro odbornou reakci a radu, jak by se s tím prosím dalo něco dělat?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, četla jsem Váš dotaz se zaujetím, je z něj vidět, že jste člověk,který je schopen a uvyklý na sobě pracovat, máte dostatek potřebné sebereflexe a zřejmě využíváte správným způsobem i introspekci (koukání se do sebe). Někdy se ale dostateneme do takové "úvrati". Zimní měsíce v tom bývají často díky tomu, že jsme přirozeně fyzicky méně aktivní (i příroda to má tak a my jsme její součástí - ať se nám to líbí nebo ne). Určitě si najděte ve svém okolí psychoterapeuta se kterým budete mít pocit, že vám sedí tzv. chemie:). Prostě vám bude sympatický. A nenechte se odradit, pokud to nepůjde hned s tím prvním, je nutné hledat. Dobrý psychoterapeut je jako dobrý přítel, musíte k němu mít důvěru. Pokud máte dostatek financí, můžete si najít trochu svobodněji i mezi terapeuty a psychology, kteří nepracují na pojišťovnu. Nastavíte si s ním četnost a připravte se na to, že tato práce je práce v čase, psychika zraje (s tím už zkušenost máte). A je to taky trochu práce samozřejmě. Držím palce!
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…