Dotazy od pacientů (9)
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je nějaká šance napravit můj problém.Zhruba před rokem jsem se začala aktivně věnovat fitness a někdy v polovině roku,kdy svaly začaly růst,jsem přišla na to,že mám totálně křivé lopatky z toho,že jsem celý život nosila kabelku na pravém rameni,tudíž jí mám jakoby sesazenou dolu a druhá je normální. Zařadila jsem spoustu core a balančních cviků,cviků bez použití osy,převážně jednoruční činky,ale místo zlepšení, se to horší a všechno mi začal přebírat levý trapéz.Už jsem z toho nešťastná,jelikož se chci fitness věnovat profesionálněji.Ve finále to tedy vypadá tak,že levé rameno je výš a trapéz je objemnější,pravá část níž a trapéz žádný. Díky za odpověď , Bára
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den Báro, určitě šance na zlepšení je, ale bude to pravděpodobně vyžadovat vyřazení (na čas) "fitness cviků" s činkami a věnovat se centraci (zlepšení osového nastevní) pletenců ramenních a jejich stabilizaci (ergonomické zpevnění) cvičením v opoře o horní končetiny (např. vleže na břiše, šikmé sedy, na 4 apod.). Cviky je nutné sestavit na míru dle aktuální situace a po 2-3 týdnech kontrolovat jejich provedení a jejich vliv na váš pohybový aparát a jeho symetrii. Je vhodné volit cviky asymetrické, ne však v tzv. otevřených kinematických řetězcích (cvičení s jednoruční činkou), ale zprvu v řetězcích uzavřených (vzpory, podpory - ideálně právě šikmé sedy a poloha na boku). Pokud se chcete někam posunout, běžte prosím za odborníkem - ať už za mnou nebo jiným fyzioterapeutem se zkušennostmi s fitness nebo s kurzem metody ACT. Cviky je třeba dobře vysvětlit a zažít si je a to jde dle mých zkušenností z videí a publikací jen velmi těžko. Hezký den, Marcela
question to Boris Ljubčenko I attended a visit with you at the end of December, you gave me some g
question to Boris Ljubčenko
I attended a visit with you at the end of December, you gave me some great tips as I have scoliosis and swimming is good but now in the winter I do really struggle with getting cold and flu all the time. You suggested to use rino horn and instead putting it through my nose just breathe in the hot air from water mixed with salt and soda?
Thank you,
AnnaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Hello Anna, I´m not Boris Ljubčenko, although we work in the same building in Skalka (Vital praha). I think the suggestion could be right for your illness. But instead of swimming you can practice special exercises for scoliosis. I could teach you some. I hope you will be healthy soon.
da se rici ze nebyl lecen tou konzervativni formou tech 8 mesicu ale diagnosa se kterou sem sel na operaci byla operace menisku jsem po artroskopii a podle ni byl meniskus v poradku i po tzv konzervatini lecbe meho menisku byli obtize porad stejne a vyklad meho ortopeda byl neco na tom dolnim rohu jemenisku je??ale co to uz rici nedokazal.dekuji za odpovedi bohuzel jsem ihned po operaci musel zmenit ortopeda pri prvni navsteve po 7 od operace mi dal ihned vizitku stim ze pristi tyden me propusti ze si je jisty ze budu zdrav a do 4 tydnu schopen bezne zateze a ja si nemohu dovolit aby se znovu spletl ja sem byl totiz puvodne prijat jen na operaci menisku a revizi zbytku kolena a to co jsem pokladal za otazku pani Petro Krtickova asi sem se spatne vyjadril byla vysledna hospitalizacni diagnoza kterou mi rekli
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den. Nejsem Petra Krtičková, ale Marcela Lajnerová Bartoňová. Těžko se mi na Váš dotaz odpovídá, k jasnější odpovědi bych Vás potřebovala vidět a vyzpovídat sama. Každopádně byste ale měl vědět, že po každé operaci (byť celkem lehké, jako je menisektomie), se z toho tělo vzpamatovává alespoň 6 měsíců, celkově pak až 2 roky. Ryhlost rekonvalescence je závislá ná přístupu klienta - pacienta a možnostech následné péče (jiná je u vrcholových sportovců a "běžných" lidí). Ráda s Vámi stav podrobněji zhodnotím nebo se i ujmu péče o Vás, pokud se objednáte. Děkuji za pochopení a přeji hezký den.
Dobrý den, asi před rokem a půl mne začala bolet ruka, nejdříve v předloktí na vnitřní straně, pa
asi před rokem a půl mne začala bolet ruka, nejdříve v předloktí na vnitřní straně, pak se ale bolest posunovala směrem k rameni a nyní mne bolí celé rameno. Ne však permanentně, pouze při určitém pohybu (např. při asi polovičním zdvihu ruky nebo při zapažení apod.). Hybnost jako taková omezena není, jen ta bolest. Byl jsem na vyšetření na ortopedii a na nějakém elektroimpulsivním měření (jehličky), údajně vše OK. Od září bolest zmizela, ale nyní se opět vrátila. Prosím o zhodnocení, zda by bylo možné mi pomoci vaší terapií.
DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, vzhledem k tomu, že je bolest závislá na určitém pohybu, je to právě práce pro fyzioterapeuta, půjde zřejmě o svalovou dysbalanci (nerovnováhu). Nasvědčují tomu i negativní vyšetření ortopeda a neurologa (jehličky - EMG). To je pro prognózu jedině dobře, pokud obtíže začnete řešit. Pravděpodobně to bude souviset ještě se žebry a jejich "zablokováním". Myslím, že jsem schopna Vám pomoci. Hezký den.
Dobrý deň, mám problém s pravým ramenom. Po 3 vykĺbeniach som absolvoval artroskopickú operáciu (plastika kloubu dle Bankarta s použitím 3 kotviček Jugerknott). 7 mesiacov po operácii bolo všetko ok. Rameno som zaťažoval pri bežných činnostiach, bez problémov si poradilo s badmintonom, bowlingom a dokonca aj jemnejším pádom na lyžiach. Po pošmyknutí sa a následnom páde na parkovisku sa ale znovu vykĺbilo (luxatio subcoracoidea). O 4 týždne po tomto poslednom úraze mám naplánovanú lyžovačku. Bolo by možné toto rameno posilniť tejpovaním pred odchodom na spomínanú dovolenku? Ďakujem a prajem pekný deň. Matej
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, rameno by potřebovalo stabilizovat (zpevnit a osvalit) nejen kineziotejpem, ale i cvičením a tzv. centrací ramene. Doporučuji před dovolenou více návštěv u fyzioterapeuta, nejen tejp, ať nemáte strach z pádu. Hezký den.
Dobrý den, mám problémy s plotynky, které trvají již delší dobu. Byla by možnost se prosím objednat? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, určitě je možné se objednat. Jen tu nemohu udávat kontaktní údaje. I proto odpovídám se zpožděním.
Podívejte se prosím na můj profil google+ nebo linkedIn nebo mi napište na facebooku. Pokud na žádných sociálních mediích profil nemáte, kontaktujte prosím kolegyni na telefonním čísle nebo emailu uvedeném na stránkách Vitalu praha. Ráda Vám s potížemi pomohu a omlouvám se pozdní odpověď.
Bolest bederní páteře
Bolelo mě v kříži,to už je lepší,ale bolí mě ve stehně a kyčel.Je to od té páteře?Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, může to tak být, ale také nemusí. Na to Vám bez podrobnějšího vyšetření nebo alespoň dalších podrobností nemohu přesněji odpovědět. Děkuji za pochopení.
Posilování po operaci kyčlí.
Dobrý den, zaujal mě váš článek o bolesti v oblasti třísel a tak bych Vás chtěl požádat o odpověď na můj dotaz. Je mi 56 let, býval jsem aktivním sportovcem, převážně fotbal, do doby, než začali moje problémy s bolestí v kyčlích a v oblasti bederní páteře, což je asi pět let zpátky. Dneska jsem dva měsíce po druhé operaci TEP kyčle a začínám postupně se zatěžováním a chůzí bez opěry. Po první operaci, která byla přesně před rokem, jsem v létě už neměl problém chodit v lesním terénu. Přesto mám na boku této nohy jakoby ochablý sval, který se jeví jako prohlubeň pod vrcholem pánevní kosti. Nerad bych, aby jsem měl tento "problém" i na druhé noze a tak bych rád posiloval obě nohy tak, abych byl schopen být svalově souměrný a fyzicky zdatný.
Znám pohyby a cviky doporučené a taky zakázané, ale je možno s TEP posilovat tak, abych získal zpět jistotu při chůzi a to například i v horském terénu ? Děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Po TEP kyčlí určitě lze nabýt jisté chůze i v nerovném terénu. Pravděpodobně jste po operacích absolvoval nebo doufejme stále absolvujete rehabilitace - fyzioterapie po druhé TEP. Jakmile budete moci plně zatěžovat operovanou dolní končetinu, mělo by se začít se cvičením na labilních podložkách (např. gumová "čočka", podložky od firmy Airex, BOSU). Cvičí se na nich stoj, výpady, překroky... Podložky jednak právě simulují nerovný a náročný terén a jednak nutí náš mozek zapojit svaly, které bychom jinak nepoužily (zjednodušeně řečeno). Ta "prohlubeň" z boku pánve, jak píšete, je způsobená ochabnutím bočních stabilizátorů pánve, které jsou při TEP poškozeny. Jejich zpevnění dosáhneme částečně cvičením unožování v rozsahu do 30° od osy těla, ale hlavně právě při cvičení na labilních podložkách a také při cvičení v poloze na čtyřech. Pokud byste měl zájem o osobní konzultaci a více informací, kontaktujte mne. Hezký den, Marcela Lajnerová
prosim o pomoc uz nevim na koho se obratit
Dobry den chtela bych se zeptat zda potrebuji dopruceni od neurologie k vam a zajima me ceny dekuju pekne :) uz asi 5 mesicu mam velke bolesti krcni patere a ted se pridali boesti ramen kape ze me pot od bolesti jsem uz zoufala moje doktorka do me cpe jen leky ktery vubec nezabiraji a je mi po nich zle je mi 36 let jsem po operaci odstraneni delohy a vajecniku drive jsem takove problemy nemela .Strasne me boli hlava uz 4 mesice pani doktorka rekla at si an tu bolest zvykam uz nemuzu jsem zoufala :(
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, v praxi nespolupracuji se zdravotními pojišťovnami, takže žádný poukaz nebo doporučení k zahájení terapie mít nemusíte. Vstupní vyšetření včetně první terapie stojí 1000kč. Další hodinové terapie 800kč, delší než hodinové 1000kč. Působím jednak na Skalce (adresa na těchto stránkách) úterky a pátky, nebo ve středu na Andělu. Kontaktní údaje mám na profilu Google+ (stačí vygooglit moje jméno). Potíže s krční páteří a bolesti hlavy opravdu mohou souviset s gynekologickou operací - jednak kvůli narkóze a intubaci během operačního zákroku, jednak kvůli podráždění a vzniku dysbalancí ve svalech pánevního dna. Ráda se Vás ujmu a pokusím se Vaše obtíže minimalizovat. Léky na bolest nejsou řešením, jak jste sama poznala. Děkuji za dotaz a přeji hezký den, Marcela Lajnerová
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…