Dotazy od pacientů (13)

• Simona Kocourková

Dobrý den p. profesore.
    Byla jsem se synem u Vás na vyšetření v Přerově ohledně pravé nohy - vtáčí dovnitř a našlapuje po špičkách. Doporučil jste ortézku a aplikaci BTX. Bohužel dnes jsme byli na aplikaci a p. doktor nám píchl BTX do špatné nohy. Pozval nás na další konzultaci za týden. Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak dále postupovat, jelikož jsem trochu ztratila důvěru. Dávka byla 20mg/na kg - vážíme 14 kg.
    Počkat další tři měsíce až efekt odezní/ nemůže začít trvale tzv.pajdat i na tu zdravou nožičku, kterou jsme te´d píchli? nebo dát další dávku po týdnu do pravé poškozené nožičky. Jsem úplně zoufalá a nevím, jak postupovat. Nemůže mít špatná aplikace do zdravé nohy nějaké jiné následky? máme diagnozu flebitida a tromboflebitida jiných lokalizací.

Dobrý den, lze se objednat na orto-poul.cz

• spondioepifyzární kostní česká dysplazie

Dobrý den, jmenuji se Karolína je mi 23let a narodila jsem se s vrozenou vadou(spondioepifyzární kostní česká dysplazie) též můj 3letý syn má tuto diagnozu a jde mi o to že bych byla ráda kdyby jsme sehnaly alespon jednoho ortopeda, který by pomohl mému synovi a dal mu tu nejlepší péči. Všichni ortopedové davají ruce pryč od syna protože tuto diagnozu neznají. sice nás má v péči DC.Mařík z Prahy ale jediné co máme od pana doktora jsou ortézy jenže syn mi nedokáže po těch ortézkách skrčit nožičky když se mu sundají. Stalo se nam 2x po užasných ortézkách že se syn plazil po zemi a pozdi aby mohl jít. Páni doktoři se nám v Příbramskě nemocnici vysmály a poslaly nas domů. moje otázka zní vzal by jste syna též do péče? a pomohl by jste nám ? omlouvám se za chyby v textu,
    S pozdravem

• Boleti kolene

při delší zátěži cítím, že je koleno nestabilní a musím si dávat pozor jak na něj stoupnu. Pokud si podřepnu tak cítím v koleni píchání a zhruba pět minut nemůžu stoupnout na koleno. Po úraze mě bylo řečeno, že jsem si natáhl vazy v koleni. Teď jsou to dva měsíce a bolesti stále přetrvávají. Měl bys te prosím nějakou radu pro mě na jaké vyšetření bych se měl specializovat? Děkuji za odpověď

• Plochonoží

Dobrý den pane profesore,

chtěla jsem se zeptat, jestli se zabýváte i plochonožím u dětí.
    Mám dvojčátka, která k Vám chodila po porodu na kontrolu kyčlí.
    Nyní řešíme po doporučení pediatra, volbu orotpeda, pro řešení plochých nožiček.
    Vzhledem k Vaší pověsti, odbornosti a zaměření na pediatrickou ortopedii, jsem primárně kontaktovala Vás.
    Velice děkuji za odpověď
    Petra

Dobrý den, lze se objednat na orto-poul.cz

• Časté "vyskakování čéšky"

obracím se na Vás s dotazem ohledně kolen. Od 13 let mám problémy s oběma koleny. Větších úrazů jsem měla celkem 5 (3x na pravém a 2x na levém). Pokaždé se jednalo o vyskočení čéšky do strany a následné poranění vazů někdy i s krevním výronem a punkcí. Nyní je mi 26 let, jsem po 3 dětech a ráda bych svůj problém řešila, protože řekněme, že "pohár přetekl" :-). Ve zprávách zní, že mám displazii čéšky Wiberg 3 až 4, zároveň Laterisaci patell, také mám těžkou skoliozu páteře, což s tím také souvisí... Ale k dotazu, byla mi navrhnuta plastika vazů v obou kolenech, která by měla problémy vyřešit. Mám obavu, aby se operacemi nerozjely další problémy s koleny. Postačí většinou plastika a pacient se už s dalšímy obtížemi, ohledně kolen, nevrací?
    Děkuji za odpověď a přeji hezký den
    K.

• kratší noha

chtěli bychom k vám do ordinace zajít s dcerou (7 let) s podezřením od obvodní lékařky na jednu kratší nohu. Máme si nejdřív zajistit nějaké rentgeny?
    Děkuji
    Radim

i bez rtg

• Asymetrie prsou a bolesti zad

Dobrý den, od dětství mám skoliózu páteře v hrudní oblasti. Bolívají mě často záda, při delším sezení prakticky vždy. Často mě od zad bolí i hlava. Od puberty mě trápí asymetrie prsou - odhadem mám jedno prso velikosti C a druhé E. A to je to hlavní, kvůli čemu vám píši: myslíte, že mohou ty bolesti zad s asymetrií prsou souviset? Mohou mít ty prsa negativní vliv na páteř? A byl by to důvod k operaci hrazené pojišťovnou? Budu vám velmi vděčná za odpověď. Chápu, že žádný popis nenahradí osobní prohlídku u lékaře, ale alespoň orientačně.

• Pedes plani

Dobry den, chcem vediet, ci vysetrujete aj pacientov zo Slovenska. Mame dcerku 7,5 roka, ktorej hrozi operacia kvoli plochym noham a zhorsenej chodzy. Preto hladame aj nazor ineho ortopeda. Dakujem za odpoved. Adela

• Osgood Schlater

Dobry den, moji 11 lete dceri, ktera aktivne sportuje (scenicky tanec, beach volejbal, rekreacne lyze atd...) diagnostikovali pred mesicem z duvodu bolesti na cesce kolene Osgood Schlaterovu nemoc v jednom koleni. Bohuzel výsledkem tohoto nemalého problemu je dočasný zakázat (nikdo nedokáže říci, jak dlouho dočasný) veškerého sportu. Nemusím vám asi říkat, že pro aktivní díte je to v tomto veku zdrcující informace a proto se snažíme zjistit co nejvice informaci a případných zkušenosti s tímto problémem. Velice děkujeme pokud nám můžete jakkoliv pomoci. Klára

• Talus vertikalis

Dobry den. Nas uz teraz 2,5 rocny syn,bol operovany ako 1,5 rocny v ziline u pana primara Popluhara na diagnozu talus verticalis.je uplne v poriadku,nema ziadne ine zdravotne problemy.Pred nedavnom sme mu nahmatal tesne pred patou taku akokeby kosticku a je na tom mieste aj otlacok.Boli smre za nasim miestnym ortopedom u nas doma.on tu kosticku nahmatal a povedal ze je to kost z paty,ze talus spadnut nemohol.chceme sa preto Vas opytat ci je mozne aby talus spadoll naspat do vertikalnej polohy ako pred operaciou.velmi nam to pomoze ak nam odpisete.vopred Vam dakujem

• Ploché nohy

Dobrý deň, chcela by som poradiť ohľadom tretieho stupňa plochých nôh. Môjho synovi, ktorý má 11 rokov diagnostikovali 3. stupeň plochých nôh a doporučili operáciu. Dozvedela som sa o Vás a chcela by som Vás poprosiť o pomoc a radu, či sa nejakou cestou rehabilitácie a cvičenia nedá tej operácii predísť a či by ste mi nemohli dať termín ohľadom konzultácie. Pochádzame z Bytče, SR. Veľmi pekne ďakujem.

• Ploché nohy

• bude chodit?

,Dítě je v omezeném kontaktu ,páteř je přímá ,rotace kyčle jsou o 1/3 omezení ,délka končetin je stejná
    Levá DK koleno plně neextenduje ,flexe je bez omezení ,TC a sub talo-equinosní postavení končetiny ,nejde dosahnou nulove roviny.Dle sdělení dítě je objednáno k operaci A.šlachy .
    Z našeho hlediska korekce postavení kloubu Tc vlevo i vpravo ,protažení zkrácených hamstringů,stavění dítěte ,chůze s pomocí .Nutné ortopedicke vyšetřeni ,,

Ráda bych znasla Váš názor zda je možné že by syn mohl sám chodit pokud podstoupi tuhle operaci a zároven bych Vás timto chtěla poprosit zda byste mého syna nemohl vyšetřit

Prof. MUDr. Jan Poul

Dobrý den, lze se objednat on line na orto-poul.cz