Dotazy od pacientů (5)

• Problém ve vztahu

Dobrý den, jsem 7 let ženatý,máme 6 letou holčičku,nedávno mi žena řekla,že jí náš vztah přestal bavit a to prý trvá cca 2 roky,přesně od té doby,co jsem začal mít jisté zdravotní potíže,jak se později zjistilo psychického charakteru.Jsem z toho totálně zničený a upřímně si fakt nevím rady a sám cítím,že bych potřeboval nějakou pomoc,radu. Děkuji za pochopení

Mgr. Ivona Matějů

Dobrý den, naprosto chápu Vaše zoufalství. Krize v manželství bývá jedním z nejnáročnějších životních období a nese s sebou obrovskou dávku stresu, obzvlášť pokud jsou "ve hře" děti. U Vás je navíc přítomna jiná duševní zátěž (zmiňované zdravotní potíže), což Vaši situaci předpokládám ještě více ztěžuje. V rámci tohoto omezeného prostoru bohužel asi nelze poskytnout jinou radu, než jaká Vás už napadla - obrátit se na odborníka. V ideálním případě by byla jistě vhodná párová terapie. Pokud by Vaše manželka nebyla ochotná do toho jít s Vámi, pak by určitě stálo za to zkusit terapii individuální. Ta Vám může pomoci jednak podívat se na problém z různých stran a získat potřebný odstup, zároveň může představovat prostor pro zmírnění ostatních Vašich potíží a posílit tak schopnosti tolik potřebné k vyrovnávání se s danou emoční zátěží.
    Moc Vám držím palce, přeju hodně síly, pevné nervy a ať se Vaše nelehká situace vyvine přesně tak, jak má!

• Umírání blízkého člověka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, nevím si rady protože moje maminka o kterou se starám 8 let doma, ale teď se její zdravotní stav velice zhoršil, odvezli ji do nemocnice a je to špatné, nevím jestli mě poznává, lékaři nemůžou najít příčinu jejího stavu, maminka jenom leží a chrčí. Já ji nechci opustit, chodím za ní každý druhý den, ale nezvládám to. Buší mi srdce, pláču, třesu se. Potřebovala bych poradit jak to mám zvládnout, abych já se nezhroutila, velmi to bolí. Když bych Vás navštívila, mohla byste mi pomoc? Děkuji za odpověď.

Mgr. Ivona Matějů

Dobrý den, dlouhodobá péče o nemocného člověka, obzvlášť takhle blízkého, představuje obrovskou psychickou zátěž. Není divu, že u Vás dochází k duševnímu vyčerpání, naopak mi připadá obdivuhodné, že jste vydržela tak dlouho. Jsem přesvědčená, že Vám v této situaci mohu pomoci. Přijďte, povíte mi víc a společně pak můžeme hledat cesty a způsoby, jak v této nelehké životní zkoušce obstát a zároveň si uchovat duševní zdraví. Ivona Matějů

• Pomoc z vnějšku?

Jsem nešťastná. Už kolik let se snažím vypořádat s jistými problémy (jsou to vůbec problémy?), trápí mě, že jsem natolik slabá, že mě pořád zatěžují zkušenosti z minulosti. Zajímalo by mě, jakým způsobem situaci řešit? Považovala jsem pomoc z vnějšku za poslední řešení. To už je několik let zpátky a pořád se plácám ve stejných sr****ch. Nevím, jak dál. Řešit individuálně, skupinově, alternativně? Silou vůle to očividně nejde. Předem díky za názor, K.

Mgr. Ivona Matějů

Dobrý den, děkuji za dotaz. Zdá se, že jste na své cestě životem poněkud zabloudila a již delší dobu se motáte v kruhu. Podle mého názoru není slabostí zeptat se v takové chvíli na cestu, ostatně budete to pořád Vy, kdo bude muset šlapat dál. Psycholog Vám pomůže získat trochu nadhled, ze kterého se bludiště může jevit přehlednější. Doporučuji konzultaci se mnou (velmi ráda se s Vámi potkám) či některým z mých kolegů a na základě podrobnějších informací pak lze hledat konkrétní formu pomoci, která by Vám nejlépe vyhovovala. Držím palce! Ivona Matějů

• dotaz na jestli to je normalní

Dobrý den,je normální že se mi líbí výprask?,zatim tedy na obrazcích,rád si je prohlížím a představuji si jak tak dostávám,s pozdravem René

Mgr. Ivona Matějů

Dobrý den, sexuální fantazie obsahující nějakou formu mírného fyzického násilí jsou velmi běžné a nemusíte se jich bát. Pokud byste chtěl zkusit něco takového naživo, můžete se pokusit domluvit s partnerkou či partnerem na formě přijatelné pro vás oba.
    Mějte se hezky a budete-li mít nějaké další otázky či nejasnosti, ráda na ně odpovím.
    Mgr. Ivona Matějů

• vrásky a jejich odstranění.

Je mě 57 roků a po tatínkovi jsem zdědila výrazné vrásky.Máte metodu,která by mě pomohla vrásky
    odstranit,nebo aspon částečně.Děkuji za odpověd jak v kladném případě dále postupovat.Děkuji Marie

Dobrý den, Marie,
    obávám se, že s odstraněním vrásek Vám příliš nepomohu. Doporučuji buď se obrátit na odborníka v dermatologii, nebo se pokusit zapracovat na přijetí sebe sama se vším, co k Vám patří (s tím už bych Vám nejspíš pomoci dokázala). Vím, že dnešním ideálem je tvář pokud možno úplně bez vrásek, na druhou stranu ale vím, jak vrásky mohou udělat tvář zajímavější.
    Každopádně držím palce, ať naleznete uspokojivé řešení.
    Mějte se hezky!