Dotazy od pacientů (887)

• Dobrý den.Mám dotaz ohledně celkem silných bolestí ve svalech.Od 24.1.mám příznaky lehkého nachlazen

Dobrý den.Mám dotaz ohledně celkem silných bolestí ve svalech.Od 24.1.mám příznaky lehkého nachlazení(kašel,rýma,bez teploty),které už odeznívají,ale ty svalové bolesti nemizí.Testy na Covid jsou negativní.Takže za jak dlouho asi ty bolesti poleví,pokud možno bez nějakých Ibuprofenů,ald.

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, to je těžké říci, jak vaše tělo bude reagovat. Svalové bolesti často často provází nachlazení, jiné virové respirační infekce, stejně pak také u chřipky, kde jsou výrazné. Většinou do…

Dobri den, prosim vas může se kombinovat MYDOLCAM 150 mg s MEDRACET 350 dekuju.

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, kombinace je možná. Avšak oba léky berte jen po velmi nutnou dobu. Přestanete mít bolesti, nebo se výrazně zlepší - přestaňte oba léky brát.
    S pozdravem

• Pokud mám po konzumaci vyšší dávky alkoholu (pivo) podrážděnou slinivku, již 10. dnem, jak dlouho mů

Pokud mám po konzumaci vyšší dávky alkoholu (pivo) podrážděnou slinivku, již 10. dnem, jak dlouho může trvat podrážděná slinivka, než bolest úplně ustoupí? Ubylo mi i na váze. Díky za odpověď :)

MUDr. František Rolínek

Dobrý den. Podrážděná slinivka je už docela vážné znamení. Přestaňte ji dráždit a přestaňte alkohol zcela pít. Takový akutní zánět slinivky může být rychle smrtelný a nebo s dlouhým pobytem na…

• Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho se bere lék Detralex při otoku nohou a metličkových žil

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho se bere lék Detralex při otoku nohou a metličkových žilkách? Je léčba dočasná, či celoživotní? Děkuji

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, záleží i na více faktorech a možných dalších zdravotních stavech. Lék může být užíván hlavně v létě, pokud ale otoky nohou a pocit těžkosti je dlouhodobý, pak i Detralex se může brát…

• Dobrý den, chtěl bych se zeptat, neustále se mi potí čelo a to i když nedělám nikterak velkou fyzick

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, neustále se mi potí čelo a to i když nedělám nikterak velkou fyzickou zátěž. Třeba jen když jdu do schodů. Na pracovní lékařské prohlídce mi naměřili vyšší tlak 151/79. Žádné prášky na tlak neberu, myslíte že je to tím?

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, je možná souvislost s tlakem a pocením čela. Měřte si i doma tlak i pulz (v klidu za stolem - ráno a večer). Pokud hodnoty budou podobné jak uvádíte - bude nutné začít tlak léčit léky…

• Dobrý den,měsíc mě trápí bolest na srdci, obtížně se mi dýchá. Několikrát za den mám těžko na hrudi,

Dobrý den,měsíc mě trápí bolest na srdci, obtížně se mi dýchá. Několikrát za den mám těžko na hrudi,opakuje se to každý den. Můj prakticky lékař mi řekl,že to může být ze zad a dál se tím nezabýval. Tyhle bolesti začaly náhle,když jsem nemohla popadnout dech,nejdříve jsem začala kašlat a pak…

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, je obtížné odpovědět. Co jste léčila na kardiologii do 14 let? Neberete nějaké léky na srdce doposud? Pokud se vyloučil problém se srdcem a plícemi, pak by opravdu potíže mohly být od…

• Dobrý den, chtěla bych se zeptat, který lék na snížení kys. močové v krvi je k tělu šetrnější : Milu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, který lék na snížení kys. močové v krvi je k tělu šetrnější : Milurit , Purinol nebo Alopurinol ? Také bych se chtěla zeptat, zda má vliv na kyselinu močovou doplněk stravy rybí tuk. Děkuji.

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, všechny jmenované léky osu stejné - jen jejich název je jiný, účinná látka je stejná. V Česku už máme mnohem účinnější lék Adenuric - velmi rychle snižuje hladinu kyseliny močové a to…

• Dobrý den, chci se zeptat jak vyléčit zánět kloubů bez antibiotik, neboť mám alergii na všechna anti

Dobrý den, chci se zeptat jak vyléčit zánět kloubů bez antibiotik, neboť mám alergii na všechna antibiotika. Děkuji.

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, zaleží na tom jaká je příčina zánětu v kloubu. Nemusí to být infekce a pak se atb nepodávají a podávají se látky s protizánětlivým působením. Příčinu zánětu zjistí lékař.
    S pozdravem

Jsem měsíc po posilující dávce a jsem neustále nemocná. Kašel, rýma, slabost, bolesti hlavy.

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, je těžko říci, zda-li již po tak poměrně dlouhé době po očkování se jedná stále o jeho následek. Po očkování se vždy imunita mírně sníží - ale to pravdu přechodně cca na pár dní. Možná…

• Dobrý den, jak dlouho po vysazení Herpesinu 400 mg, který způsobil po dni používání teploty 38°C si

Dobrý den, jak dlouho po vysazení Herpesinu 400 mg, který způsobil po dni používání teploty 38°C si můžu vzít na zklidnění Paralen?

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, Paralen můžete vzít vlastně hned. Ale pokud po vysazení Herpesinu se i teplota sníží, nemusíte ani Paralen brát. S pozdravem

• Když po vyšší dávce zkonzumování alkoholického nápoje o víkendu 15.1. - piva, cítím v nadbříšku bole

Když po vyšší dávce zkonzumování alkoholického nápoje o víkendu 15.1. - piva, cítím v nadbříšku bolest při jídle a pití pravděpodobně na břišní slinivce, zápach stolice a mastnost nemám. Je možné tento problém vyléčit hospitalizací doma v klidovém režimu, piju alkohol 1× za dlouhou dobu (1× za…

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, po konzumaci alkoholu je podráždění slinivky (ale také jater, střeva a žaludku) téměř jisté. Zažívací trakt prostě na to není stavěný. Zkuste nyní zcela abstinenci od alkoholu a jen…

Dobrý večer,prosím můžete mi poradit?Lékařka mi napsala antibiotika a neudělala mi crp test.
    Myslíte,že měla pravdu,když tvrdí,že poslech plic nebyl čistý,tak proto tak postupovala.
    Děkuji.

MUDr. František Rolínek

Dobrý den - důležité je vyšetření Vašeho zdravotního stavu, test crp je doplňkový do celkové diagnosy a ke zvolení nejlepšího možného postupu. Pokud se lékařka rozhodla pro danou léčbu vč antibiotik,…

• Dobrý den, je mi 22 let a jsem již 10. den v covidové izolaci (končí v pátek 21.), z počátku mě jen

Dobrý den, je mi 22 let a jsem již 10. den v covidové izolaci (končí v pátek 21.), z počátku mě jen trochu bolelo v krku, ale dnes je mi úplně dobře a žádné příznaky nemám, ale trápí mě jiný problém. V sobotu večer a v neděli ráno i večer jsem ve stolici našla krev (jasně červená barva). Dnes…

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, krev může být s hemorhoidů nebo praskliny sliznice konečníku. Pokud by se krvácení opakovalo, zajděte za praktickým lékařem. S pozdravem

• Dobrý večer ,jsem studentem obchodní akademie do školy to mám 8 h cesty . Byl jsem přijat na střední

Dobrý večer ,jsem studentem obchodní akademie do školy to mám 8 h cesty . Byl jsem přijat na střední školu Olgy Havlové která se zaměřuje na studenty s onemocněním. Už tři roky se lečím s alportnovym syndromem a selhavanim slevin 3 stadium . Už dva měsíce mám domácí peritonální dyalizu . Za vámi…

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, ve Vašem zdravotním stavu si můžete na místě příslušném sociální úřadu požádat o dávky či vyšetření stran invalidity. S pozdravem

• Dobrý den, v dětství jsem v 5 měsících prodělala mírné neštovice, je nějaká možnost že neštovice můž

Dobrý den, v dětství jsem v 5 měsících prodělala mírné neštovice, je nějaká možnost že neštovice můžu znova chytnout?

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, možnost je malá, ale setkáváme se i s opakovanou infekcí neštovicemi. V dalším věku pak s pásovým oparem - to je také infekce, jejich původce (virus) je stejný jako u neštovic, jen je…

prosím, věděl by někdo, zda v Praze (nejlépe P11, P12, P4) existuje praktický lékař, který v této době nabírá nové pacienty a nevadilo by, kdyby pacient měl mezinárodní pojištění? Děkuji všem za odpověď, hezký den.

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, určitě je nutné si najít kontakt - informace má lékař na webových stránkách. Mezinárodní pojištění může akceptovat,, nebo si zdravotní služby zaplatí a je pacientovi vystaven účet pro…

• Dobrý de , udělal se mi na krku suchý flek který se pořád zvětšuje, nejdříve to vypdalo jak exem ale

Dobrý de , udělal se mi na krku suchý flek který se pořád zvětšuje, nejdříve to vypdalo jak exem ale má to velmi pravidelný kulatý tvar s zaervenalým prstýnkem a a celé je to suché. Dekuji

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, škoda, že jste nepřiložil/a fotku -a le dle popisu by mohlo jít o plíseň - je vhodné vyšetření - i u praktického lékaře.
    S pozdravem

• Dobrý den,děkuji za odpověď na otázku týkající se užívání zoviraxu. Zapomněla jsem dodat,že se léčím

Dobrý den,děkuji za odpověď na otázku týkající se užívání zoviraxu. Zapomněla jsem dodat,že se léčím jen pro hypothyreozu,na kterou užívám Euthyrox a pak mám Leydenskou mutací,ale to jsem jen sledovana jednou za rok (odběr krve). Tak jen jestli v tomto případě,také odběr krve není nutný.moc děkuji…

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, Leidenská mutace je geneticky daná. Pokud se dělá odběr krve, pak např. hematolog. sleduje jiné parametry v odběru krve - krevní obraz, srážení krve a další.
    S pozdravem

Je mi 25 let. Jsem necelý rok po odstranění pohlavních orgánů z důvodu zhoubného nádoru na vaječníku. Operatérům se podařilo odstranit vše, tudíž další léčba nebyla nutná. Genetické testy ukázali, že nešlo o dědičnost. Nyní jsem si nahmatala tvrdou bulku před uchem, co jsem…

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, bulka před uchem může být příušní žláza, také uzlinka. Máte další potíže - třeba teplotu, bolesti? Pokud by tam bulka byla ještě 1-2 týdny - zašel bych k praktickému lékaři. S pozdravem…

Dobrý den mám opuchnutí levé víčko kolem brabradavice ama fialovou barvu, jak mám postupovat?

MUDr. František Rolínek

Dobrý den, určitě zajděte do oční ambulance - k podání léků na zklidnění zánětu a otoku a pak na řešení - odstranění bradavice.