Dotazy od pacientů (13)

opakovaně u mě dochází k pareze dolních končetin. Nohy jdou do křeče a nedokážu je ovládat. Tento stav trvá maximálně 90 minut a opakuje se 2-3x denně. Zdá se mi, že častější výskyt je před menstruací a první 2 dny menstruace. Někdy ataky i 14 dní nejsou, ale objevuje se mírné brnění ve šlapkach nohou.
    Děkuji za nápad, co by mohlo být příčinou obtíži.

MUDr. Dana Halbichová

mohlo by se jednat o nerovnováhu svalů pánevního dna, s tím by Vám pomohl fyzioterapeut. příčin ale může být mnoho a bez návštěvy lékaře se to vyřešit nedá.
    Dana Halbichová

Dobrý večer, mám prozbu zda se zabýváte parkinsonovou chorobou.

děkuji za odpověď

MUDr. Dana Halbichová

Dobrý den, ano, léčíme i Parkinsonovu chorobu.
    Dana Halbichová

už několik let mám problémy...ploténky na krční i bederní páteře...netlačí na nerv. Záda bolely ale nebylo to tak hrozné...pomohly rehabilitace. Před dvěma lety se stav zhoršil migrény nebo stálá bolest hlavy (ct mozku v pořádku), bolest nohou, kloubů a ramene. Po roce krevní testy zjistily boreliozu a plicní chlamydie. Přeléčeno antibiotiky ale zdravotní stav stejný. Denně ranní ztuhlost, bolest nohou nártů kolen, bolest kyčle a bedra, bolest krční páteře a pokud nemám migrénu tak mě bolí hlava skoro každý den. Práci jsem musela změnit nezvládla jsem ji vykonávat...byla dost fyzicky náročná a po práci mě bolel celý člověk a nebyla jsem schopna nic dalšího udělat doma. Po revmatolog. stránce jsem v pořádku a vše se svádí na záda, ale problémy se zády mám 13 let a tento stav je poslední asi 2 roky. Tak bych se chtěla zeptat co jiného by to mohlo byt. Četla jsem o fibromyalgii a podle příznaků sem se tam našla...nevím co jiného, tento stav mě už nebaví pořád mě něco bolí a připadám si jako hypochondr. Děkuji

MUDr. Dana Halbichová

může se skutečně jednat o fibromyalgie. Doporučila bych ještě imunologické vyšetření. Bolesti je možné zkusit ovlinit léky (např.mirtazapin nebo pregabalin)
    Dana Halbichová

• Dobrý den, jmenují se Monika, jsem Slovenka, tady bydlím 8 roku. Mám problém se zádama, mám schmorlo

Dobrý den, jmenují se Monika, jsem Slovenka, tady bydlím 8 roku. Mám problém se zádama, mám schmorloví uzli, těžkou práci nezvládnu, bolí mně v záda a hodně i nohy, každý den mám bolesti, můj doktor mně řek nech beru panadol, nejsem spokojená, nebyl schopen kouknut na diagnozu do PC, na slovensku mně dávaly infuze, injekce, obstreki, chodila na rehabilitace. Mám k vám prosbu poradte mně, a hledám doktora kdo by mně poskládal aby mohla normálně žít bez bolestí a chodit, na peňezích nezáleží, zaplatím, kde se mám obrátit. Prosím o pomoc, děkuji předem

MUDr. Dana Halbichová

zkuste se obrátit na fyzioterapeuta nebo a začněte cvičit SM systém. Je ale třeba cvičit opravdu denně, pokud to nepomůže, zkuste jiného neurologa
    Dana Halbichová

• Chtela bych se zeptat za jak dlouho mi muze byt vraceny ridisky automobil pro skupinu B a jestli mus

Chtela bych se zeptat za jak dlouho mi muze byt vraceny ridisky automobil pro skupinu B a jestli musim podstoupit nake testy kdyz jsem mela zachvat v Listopadu 2017 a na EEG,ani na magnet.rezonanci mi Epilepsie nebyla prokazana a do tedka jsem zadny zachvat nemela uzivam lek KEPRRA a ob den PRESTARIUM NEO COMBI ? Dekuji

MUDr. Dana Halbichová

budete na léčbě rok bez záchvatů, lze vrátit ŘP. Dále je na uvážení Vašeho neurologa a na vás, zda budete chtít léky ještě ponechat nebo zkusit vysazovat ( pokud by se vysazovala léčba, opět nemůžete řídit)
    Dana Halbichová

Jake muze mit nasledky uzivani leku Ebixa na cloveka ktery nema alzhaimera . Dekuji za odpoved .

MUDr. Dana Halbichová

Dobrý den, užívat Ebixu, pokud nemáte prokázanou poruchu paměti nedoporučuji. Zkuste raději přírodní prepráty Gingko biloba.
    Dana Halbichová

mohu Vás poprosit o informaci, zdali je možné použít lék Postinor v případě, že mám epilepsii, která je léčena Lamictalem?
    Je nutné navýšit dávku Postinoru či Lamictalu?

Děkuji za odpověď.

MUDr. Dana Halbichová

Lamotrigin může ovlivňovat hladinu hormonů, ale asi nejlepší bude směřovat dotaz na Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo farmakology.
    Dana Halbichová

• Dobrý den,mám prosbu,dá se pomoci člověku s každodenní chronickou migrenozní cefaleou,která je farma

Dobrý den,mám prosbu,dá se pomoci člověku s každodenní chronickou migrenozní cefaleou,která je farmakorezistentní,aby se alespoň potíže zmírnily?děkuji

MUDr. Dana Halbichová

pomoci se určitě dá, ale jak Vám již napsal pan doktor, je třeba velké trpělivosti a spolupráce ze strany Vás jako pacienta i nás. nevím, co všechno již máte vyzkoušené, ale možností je mnoho.

Dana Halbichová

• Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby se při ojedinělých drobných Schmorl. uzlech u

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby se při ojedinělých drobných Schmorl. uzlech u nižších hrudních obratlů projevovala již 3 měsíce silná migrující bolest na hrudníku? Je mi 28 let a doposud jsem žádné potíže neměla. Navštívila jsem už druhého neurologa, doporučeny mám pouze rehabilitace, ale s bolestí už si nevím rady a silně mě to omezuje i v práci. Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Dana Halbichová

bolesti budou spíše souviset s vadným držením těla a svalovou nerovnováhou. Chce to hodně trpělivosti a čas, je nutné pravidelně cvičit, každý den. Fyzioterapeut by Vám měl vymyslet cviky, které uleví.
    Dana Halbichová

• mame problem s paterje,Jak vas muzeme navstevit.Byly sme v hospitalu a sme se ne zlepsili,porad mame

mame problem s paterje,Jak vas muzeme navstevit.Byly sme v hospitalu a sme se ne zlepsili,porad mame bolesti

MUDr. Dana Halbichová

se zprávou z nemocnice byste se měl hlásit do tří dnů u obvodního lékaře a poradit se s ním. Můžete se i objednat k neurologovi v místě Vašeho bydliště.
    Dana Halbichová

• Dobrý den, prosím potřebovala bych sehnat lékaře neurologa, který se zaměřuje na nemoc Aizehamr a tu

Dobrý den, prosím potřebovala bych sehnat lékaře neurologa, který se zaměřuje na nemoc Aizehamr a tu podobnou. Od 37-38 let jsem nemocná. Mám demyalizační onemocnění mozku, atypická roztroušenou sklerózu, v hlavě mnohočetná bílá ložiska, která se zastavila, při dvouleté cca léčbě na RS.
    Bude mi 50 let, a stále nemůžu pracovat, a fungovat jako před 38 rokem, už je to hodně dlouho. Mám obavy, abych se mi stářím neobjevil Aizehamr atd a ráda bych předešla, už teď je pro mě těžké. V mém okolí nemohu najít specializovaného lékaře. Na internetu mi také nejde nic najít. Jednou za rok jezdím do MS Centra v Motole, jednou za 2 roky magnetická rezonance, teď mě čeká na podzim.
    Mé současné problémy:
    Únava po 2 hodinách fyzické nebo psychické práce. Zapomínání, paměť, nevím, co jsem dělala včera, nemůžu se soustředit. Ale ve velkém měřítku. Domácnost zvládám tak na čtvrtinu. A pak samozřejmě psychika. Občas si myslím, že je mi lépe, zkouším brigádu, ale zas mě to dostane, zhorším se a začínám od znova, jen domácnost......Prosím tedy o nějakou pomoc, nebo kontakt specializovaného lékaře. Snažím se bylinky - samouk, ale zapomínám si dělat čaje, Vím, že jsou na tom lidé hůř, ale i tohle je velký problém, špatně se s tím žije. Nevýhoda je, že to na mě není vidět a okolí si myslí, že jsem simulant. Děkuju moc, za nejakou pomoc, nápovědu, stránky lidí s podobnými problémy............Lenka

MUDr. Dana Halbichová

domnívám se, že potíže mohou souviset s diagnózou RS, konkrétně poruchy paměti. při tomto onemocnění ubývají nervové buňky a dochází k částečnému povšechnému úbytku mozkové tkáně. Důležité je paměť trénovat ( na internetu např.kognitivní trénink), může poradit a pomoci i psycholog. Chronická únava může také provázet RS, ale raději se obraťte i na imunologa, aby vyloučil jinou příčinu chronické únavy.
    Dana Halbichová

• Dobrý den, prosím o vysvětlení co znamená závěr z Mr mozku: chronická hxpoxemická leukocefalopatie,

Dobrý den, prosím o vysvětlení co znamená závěr z Mr mozku: chronická hxpoxemická leukocefalopatie, fazekas gr.II. Anatomická varianta Willisova okruhu s nesledovatelným úsekem P1APC vlevo.

MUDr. Dana Halbichová

je to tzv.nespecifický nález, variantní cévka je vrozená a nijak Vás neohrožuje. Nález leukoencefalopatie může být u vysokého krevního tlaku, migrén apod. Nic bližšího o Vás nevím, proto se nemohu vyjádřit.
    Dana Halbichová

• Žena 35 let, v noci denně svalové bolesti i do hlavy, pocení, přes den únava,slabé tělo, občas závra

Žena 35 let, v noci denně svalové bolesti i do hlavy, pocení, přes den únava,slabé tělo, občas závrať na jednu stranu a jiné potíže. Odběry a vyšetření negativní, uzavřeno jako psychická ataka. Svalové bolesti už druhým měsícem každou noc, vyčerpávající. Nemohlo by se jednat o fibromyalgii? Děkuji

MUDr. Dana Halbichová

o fibromyalgie by se případně jednat mohlo. Je třeba vyloučit virovou příčinu, boreliózu, jak již psal lékař přede mnou. Zkuste se objednat na neurologii a imunologii, mohli by pomoci.

Často kladené dotazy