Jsem psycholožka a terapeutka pracující převážně s dospělými klienty. Více informací a kontakty pro objednání naleznete na našem webu: www.zmatlova.cz

Pacienti, které ošetřuji

Dospělí
Děti

Vanda Ptáčková
Ambulance klinické psychologie - PhDr. Zmátlová s.r.o.

Havlíčkovo nábřeží 41, Brno-střed, Třebíč 674 01

Způsoby platby (soukromé návštěvy)

• Na teto adrese lékař přijímá pacienty na pojišťovnu

4 názory

• Váš účet byl odstraněn

Paní psycholožku rozhodně doporučuji. Milá, vstřícná, pozitivní přístup k problémům a po každé návštěvě jsem odcházel s dobrým pocitem. A důležité je, že mi pomohla. A za to moc děkuji. Mirek V.

• Ambulance klinické psychologie - PhDr. Zmátlová s.r.o. •  •

• Váš účet byl odstraněn

Paní psycholožku vřele doporučujeme, byli jsme s ní maximálně spokojení, dcerce velmi pomohla a jsme ji vděční. Děkujeme. Jana B.

• Ambulance klinické psychologie - PhDr. Zmátlová s.r.o. • Běžný termín  •

Mgr. Vanda Ptáčková

Děkuji, byla to s vámi milá spolupráce, ať se celé vaší rodině daří!

• Váš účet byl odstraněn

Vstřícný přístup, příjemné prostředí i jednání, s dětmi to paní psycholožka umí báječně. Doporučuji!!!

• •  •

Mgr. Vanda Ptáčková

Děkuji, jsem ráda, že jste byli spokojení.

• Váš účet byl odstraněn

Vlídný přístup, orientace na potřeby klienta a hledání možností jejich naplnění. Byla jsem velmi spokojena.

• •  •

Mgr. Vanda Ptáčková

Děkuji Lucie, ať se Vám daří!

Odpovědi

2 odpovědí poskytnutých lékařem na otázky pacientů na ZnamyLekar.cz

Jak vysvětlit dítěti smrt kamarádů?

mám dceru 10 let. Před vánocemi jí zemřela stejně stará kamarádka. Mám o ní strach, špatně se s touto životní situací vyrovnává. Chce být se svou kamarádkou, chce umřít aby mohla být s ní. Jak jí vysvětlit a pomoci? Nechci aby byla na lécích. Vím, že to chce čas, je naštvaná na celý svět, přesto s námi o to mluví, ale chybí mi slova a vysvětlení. Jak s ní mluvit aby tuto zkutečnost přijala a smířila se s ní? Je lépe navštívit psychologa nebo terapeuta či psychiatra. Děkuji Irena

ODPOVĚĎ LÉKAŘE:

Dobrý den paní Ireno,
děkuji za Váš dotaz, ve kterém popisujete, jak Vaše dcera reaguje na úmrtí kamarádky. Ptáte se, jak postupovat.
Chtěla bych předně ocenit Vaši citlivost k dceři, se kterou se snažíte ji tímto náročným obdobím provést. Je velmi důležité, že i přes všechen smutek a zlost dcery dokážete společně o smrti kamarádky mluvit.
Někdy je velmi těžké přijmout i pro nás dospělé, že některé věci či události vysvětlit nemůžeme. Každý máme jiný život, jiný osud. Vyrovnání se s takovouto ztrátou jako je smrt kamarádky, určitě bude trvat nějakou dobu a bude mít pravděpodobně i různé fáze. Obvykle lidé po prvotním šoku ze zprávy zažívají hněv či se snaží zprávu popírat, smlouvají, až dojdou vyrovnání se s danou událostí. Do třech měsíců by měl odeznít ten největší smutek a člověk by měl být s danou situací alespoň částečně vyrovnaný.
Celkově je velmi důležité, aby dcerka, i když je zapojená do každodenního koloběhu povinností a činností, měla dost prostoru pro smutnění a další emoce. Důležité je také samotné rozloučení, nevím, zda Vaše dcera měla možnost zúčastnit se pohřbu či jiného rituálního rozloučení. Zda si např. vytvořila něco, co jí bude připomínat to dobré, co spolu zažily a podobně.
Vzhledem k omezeným informacím, které internetové dotazy poskytují, nemohu posoudit závažnost psychického stavu Vaší dcery. Píšete, že by chtěla umřít, aby mohla být s kamarádkou. Věnujte těmto tématům při rozhovorech s dcerkou pozornost, a pokud by se Vám zdálo, že se nejedná o pouhé proklamace, ale že by se mohlo jednat o vážnější úmysly, neváhejte vyhledat dětského psychologa či dětské krizové centrum, stejně jako v případech, pokud by se psychický stav dcerky dlouhodobě nezlepšoval či spíše zhoršoval. Já mám v současné době ve své soukromé praxi naplněnou kapacitu, nové klienty nemohu bohužel přijímat.
Přeji celé Vaší rodině, aby se vám podařilo dobře tuto náročnou situaci s dcerkou zvládnout.

jak mu pomoct

Dobry den,chteli by jsme nejak pomoct chlapci 8let.Problemy ve skole ..trapí ho jeden kluk.Nechce chodit do skole ..zacal spatne spat ..pred usinanim je nervozni.nekdy se vzbudí a nemuze pak usnout.Už se nám i dvakrat pozvracel.dekuji

ODPOVĚĎ LÉKAŘE:

Mgr. Vanda Ptáčková

Dobrý den, děkuji za dotaz a důvěru. Píšete o potížích Vašeho chlapce ve škole a doma. Chtěla bych ocenit Vaši citlivost k chlapci a snahu najít pomoc. Pokud máte pocit, že mu někdo ve škole ubližuje, doporučuji situaci řešit se školou (např. třídním učitelem či školním psychologem), to by mohlo následně vést ke zlepšení jeho celkového psychického stavu. Dotazy po internetu mají omezené možnosti, proto pokud byste měli zájem konzultovat situaci hlouběji, mohu Vám nabídnou osobní konzultaci. Vzhledem k mým možnostem nabízím případně jednorázový termín zítra od 18 hodin. Pokud byste nabídky chtěli využít, ozvěte se mi prosím (kontakt najdete na mém profilu na Známém lékaři). Či vyhledejte jiného odborníka. Přeji, aby se brzy Vaše situace vyřešila.