Dobrý den, zhruba 8 let řeším úzkostné poruchy, 6,5 roku jsem je neléčil, nějak sem s tím žil, spíš přežíval. Zhruba 1 rok beru trittico prolonge 300mg, všechno se začalo lepšit, až když sem začal pracovat s metodou přijetí od Claire Weekes, ta mě s úzkostma pomohla strašně moc. Musel jsem jít k jiné psychiatričce, protože vážně onemocněla a ta mě řekla, že mám nejspíš přenesené ADHD z dětství, jsem věčně nervozní, nepozorný, nesoustředěný, napjatý a neumím relaxovat. Dostal sem tedy léky atomoxetin. Momentálně jsem na dávce 18mg a měl bych v nejbližší době navyšovat na 25mg. Teď sem zkoušel po domluvě ze dne na den vysadit léky trittico prolonge 300mg na úzkost u které sem si myslel, že se mě nemůže vrátit se vrátila snad ještě silněji než kdy jindy, bylo to zhruba po 3 dnech od náhlého vysazení, musím ještě podotknout že jsem 2 dny předtím než mě tyhle problémy po vysazení nastali, pil asi po 9 měsících alkohol. Myslím že potřebuji přenastavit vzorce myšlení, které se mě bohužel nedaří předělat... díky dlouholetému neřešení problému s úzkostí. Spíš sem přežíval a snažil se nějak žít. Teď to intenzivně řeším zhruba rok a půl, ale když přijdou tyhle propady, Ať už kvůli náhlému vysazení nebo všeobecně, začnu se v tom zase x týdnu topit. Hodně mě trápí, že musím brát prášky a zároveň mám obavy, co mě mohou způsobit pokud je budu brát dlouhodobě ne-li do konce života, jak moc mě mohou zkrátit život, tyhle obavy úplně úzkostem nepřidávají. Myslíte že i po tak dlouhé době kdy sem úzkost možná i ADHD u kterého pořád přemýšlím jestli ho opravdu mám nebo je to všechno způsobeno úzkostí (viz. nepozornost, soustředění atd.¨.) se dokážu dát dopořádku a jednou pro vždy se toho zbavit? Mockrát děkuji a vážím si jakékoliv odpovědi.
psychofarmaka, jako je Trittico nebo atomoxetin, mohou být velmi užitečná pro stabilizaci psychiky v těžkých obdobích. Pomáhají zvládnout úzkosti a další příznaky natolik, aby člověk měl sílu a kapacitu pracovat na hlubší změně. Samy o sobě ale problém neřeší, protože nepřinášejí změnu, která vzniká v kontaktu s druhým člověkem – a to je právě podstata psychoterapie.
Ve Vašem popisu vnímám, že děláte velké kroky směrem k uzdravení – například metoda přijetí od Claire Weekes je skvělá pro zvládání úzkostí v každodenním životě. Ale úzkost má své kořeny v dětství, kdy jsme byli závislí na rodičích. Pokud nám byly určité potřeby odepřeny (například potřeba bezpečí, uznání nebo přijetí), naučili jsme se je potlačovat. To potlačení a vnitřní napětí se pak projevuje jako úzkost v dospělosti. Úzkost je tak vlastně nahromaděná energie z nenaplněných potřeb a strachů, které jsme nemohli projevit. Když tyto pocity přijmeme, často se objeví skryté emoce, které jsme kdysi nemohli vyjádřit.
A právě tady hraje psychoterapie klíčovou roli. V bezpečném prostoru s terapeutem můžete znovu prožít a zpracovat tyto staré vzorce, ale tentokrát s novou zkušeností – že jste slyšen, přijat a pochopen. Tím dochází k postupné změně nejen ve vztahu k sobě, ale i k ostatním lidem, situacím nebo životu jako celku.
Psychofarmaka a techniky přijetí jsou důležití pomocníci, ale skutečná změna, po které toužíte, přichází skrze práci v terapii. Věřím, že s trpělivostí a pravidelnou terapeutickou prací můžete úzkosti dostat pod kontrolu, ale většinou je to cesta na několik měsíců až let.
Pokud budete chtít, rád Vás na této cestě podpořím.
Pokud budete chtít, rád Vás na této cestě podpořím.