Dotazy od pacientů (10)
Zdravím chtěla jsem se zeptat zda mohu antidepresiva remood užívat s antibiotikama klacid. Moc díky a pozdravem Helena.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Nejlepší odpověď vám podá farmakolog = lékárník.
Dr Hartoš
Dobrý den, dr. mi předepsal Siranalen na úzkostně depresivní stavy, mám z toho strach, dočetl jsem se že vysazování je peklo, dokonce že závislost.. Máte nějaké zkušenosti s tímto lékem? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
především je potřeba nejdříve lék pravidelně brát, alespoň 6, raději 12 měsíců. Pokud se psychický stav stabilizuje, je možné provést pokus o vysazení. O polovinu jednou za 3 měsíce. Pokud se stav na nižší dávce zhorší, je třeba se vrátit o krok nebo i dva kroky zpátky, dokud stav nebude opět stabilní a po 6 měsících je možné pokus o vysazení opakovat.V některých případech je třeba lék brát dlouhodobě resp. trvale.
Dr Hartoš
Dobrý den, potřeboval bych poradit, mám úzkostně depresivní stavy. Rok užívám aurorix 150mg ráno a večer, po půl roce mi byl přidán prosulpin 100mg ráno a mirtazapin 15mg večer. poslední měsíc se mi dělá jednou za týden strašně špatně. Na příbalovém letáku (mirtazapin) je psáno že se nesmí užívat společně s aurorixem, proto by mě zajímalo, jestli to je způsobeno právě tím, mám strach jestli se nejedná o serotoninový syndrom. Můj doktor je tam až ve středu proto zatím píšu Vám. Můžu třeba vysadit aurorix nebo mirtazapin? Děkuji moc za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Tzv. serotoninový syndrom by se projevil profúzními průjmy a lék by bylo potřeba ihned kontaktovat předepisujícího lékaře a lék vysadit.
Obecně, pokud při snižování léku dochází ke zhoršení psychického stavu, který byl na vyšší dávce stabilní, znamená to, že lék ještě není možné vysazovat a je třeba vrátit se k původnímu dávkování.
Vše konzultujte s předepisujícím lékařem, který zná všechny okolnosti a důvody proč lék nebo kombinaci léku nasazoval.
Dr Hartoš
Dobrý den, už to budou tak 3-4 roky co mě trápí neustálá potřeba všechno kontrolovat ...poslední dobou se to zhoršilo a já bych s tím ráda něco dělala, zabírá mi to dost času a každý večer mam až něchut'jít si lehnut... protože tím to vždy začíná.
Kontrola, jstli je zamčeno, sporák vypnutý, lednička zavřená, mikrovlnka zavřená, všude zhasnuto, kočka jestli je vpořádku, jestli mam všechny klíče na klíčence... jestli mam všechny karty v peněžence, všechny peníze atd...
a to chodím kontrolovat nejmín tak 2-3x a stejně když si jdu lehnout, tak mam pocit že se mi rozkočí hlava a ten hnusný pocit že sem na něco zapomněla.
Četla sem si o tom na netu OBSEDANTNĚ KOMPULZIVNÍ PORUCHA, zkoušela jsem si šechno říkat nahlas, byl i u toho muj přitel aby mi potvrdil že jsem to všechno udělala...ale i tak mi to nedá, opravdu se za to nesnáším.. vím že to znova kontrolovat nemám, ale to prostě nejde... hlava to moc dobře ví, ale něco uvnitř mě k tomu nutí a nenechá jít spát ...to samé se děje kdykoliv odcházím z bytu. Ale neni to tak hrozné jako večer.
Ráda bych věděla jestli s tím mohu dělat něco já sama a nechodit se zpovídat k doktorům a určitě nechci brát žádné prášky na hlavu.
Předem děkuji za odpověd.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
OCD je možné léčit i psychoterapií, ideálně psycholog/psychoterapeut. V některých případech, ale může být farmakologická léčba nezbytná.
Dr Hartoš
Je pravda, že vše co nám při komunikaci chtějí "cizí" lidé, souvisí s názorem našeho otce nebo matky?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
V takovém případě by se sirotky nemluvil nikdo.
Dr Hartoš
Is there any psychiatrist who accepts English speaking patients in Olomouc? Particular issues: OCD
Is there any psychiatrist who accepts English speaking patients in Olomouc?
Particular issues: OCD, schizophrenia, autismODPOVĚĎ LÉKAŘE:
I would accept English speaking patient, however in Prague.
I worked in Britain from September 2009 until August 2016 as a Consultant in Child & Adolescent Psychiatry (Skye House, Adolescent Inpatient Unit, Glasgow, Scotland; McGuinness Adolescent Inpatient Unit, Manchester, England; Ty Helyg, Aberystwyth, Wales; Preseli Centre, Haverfordwest, Wales; Monkwearmouth Hospital, Sunderland, England; North CAMHS, Glasgow, Scotland; Thurlow House, King's Lynn, England)
Cítím se sledován. Nevěřím lidem, občas si pořád myslím že mě moje holka nemiluje. Nemůžu spát, někdy jsem nevyspalý z toho. Pořád se dívám do tmy jestli tam někdo není, tliuče mi srdce a potím se, mám prostě úzkosti. Slyším divné zvuky, hlasy v mé hlavě. Bojím se to říct mé matce, protože říkala že si vymýšlím ale to není pravda. Stále v sobě mám agresivitu, občas se mi mění chování. Jsem někdy smutný, naštvaný atd..mění se mi prostě emoce. Nedokážu být sám sebou, chci být někdo jiný. Sebe nesnáším, šikanuji se tím, že se řežu, koušu, biji do hlavy. Pořád opakuji že chci zemřít. Ale na ulicích se jen NĚKDY otáčím jestli někdo nejde za mnou, jinak se nebojím o své zdraví. Mám vlastní svět, podle kterého žiji a když mi někdo připomene kdo jsem, jsem naštvaný a můžu mu ublížit. Víte, co se mi děje? pořád chci být někdo jiný, řežu se za to. Občas brečím i kvůli mé sexuality, chci mít kladný život ale neje to. Jsem pořád v depresi, úzkostech a občas mám hádky s mojí holkou. Pořád někoho koho mám rád, ztratím a já se málem zabiji. Bojím se, být ve velké skupině lidí. Nesnáším lidi, ublížili mi několikrát, smějí se mi- kdo jsem a já pak brečím, mám chuť se zabít. Proto jsem hodně řval na učitele.. mám poznámky za to a mě už je to jedno jak půjde můj život. Zkrátka chci být někým kým chci už být hodně dlouho..
Muzete se objednat na nasem webu mamadu cz
Dobrý deň,už dlhšie trpím nedostatkom chuti do jedla málokedy pociťujem hlad,mám problémy so spánkom,dlho ponocujem,ani presne neviem kedy moje ťažkosti začali. Obvodným lekárom som bola poslaná "porozprávať sa" ku psychiatrovi, ktorý mi diagnostikoval ťažkú depresiu,dostala sa tabletky na spánok a na ukludnenie,ktoré moc nepomáhali...moje problémy sa trošku zmierlnili,stále trpím nechuťou k jedlu,ťažko zaspávam,pocit smútku a podobne...lenže v poslednej dobe sa to ešte viac zhoršilo...pracovala som a denno denne som bola v strese,začali mi vadiť ľudia,každú chvíľku som sa nahnevala za každú prkotinu, chcela som byť sama a začala som čoraz častejšie uvažovať o samovražde... Kvôli rodinným problémom som dala výpoveď a vrátila sa späť na Slovensko...sestra ma malé dieťa..lenže doma to nie je tiež o nic lepšie nežv práci kde na Vás stále niekto kričí a pod... Doma sa denno denne kričí a ja už to psychicky nezvládam,po nociach plačem a každú minútu dňa premýšľam len a len nad tým ako spáchať samovraždu...je dosť smutné že to vidim všetko len v čiernom len najhoršie je že keď sa niekomu zdoverite že máte vážne problémy buď vás nepočúvajú alebo si myslia že veď si mi povedal chces sa zabiť ale neurobíš to...chcela som im dohovoriť aby nekricali po sebe aby bol kľud každý deň to je horšie a horšie...ja viem akú mám diagnózu a snažím sa tomu nepodľahnúť a vždy si hovoriť čo by som tým spôsobila, pomaha mi hudba aby som od toho všetkého utiekla... Neviem čo sa to s tými ľuďmi deje že dokážu tak ubližovať a byť slepý že nevidia čo svojim chovaním spôsobujú... Trpím za svoju dobrotu že si nechám zničiť život aby sa ten druhý mal lepšie,že nedokážem povedať dosť...keď sa kričí a už je toho na mňa dosť začnem sa triasť od nervou a bojím sa aby som nikomu neublížila...nezvládam stres,nezvládam krik,nevyrovnala som sa s tým že som prišla o otca keď som mala 4,ani to že sme sa museli presťahovať,ani to že som dvakrát prišla o dieťa ani s tým že ma ľudia len využívali a chlapi podvádzali..nikto z tých ľudí čo som stretla nemal ochotu povuvat chcel byť len vypočutý... asi s tým bojujem už od detstva a životné skúsenosti to len zhoršili... Viem je to ťažká depresia ale prečo keď som to roky niako zvládala je to ešte horšie a fakt si prajem kúpiť jednosmernú letenku na opusteny ostrov a byť od tohoto všetkého čo najďalej...
Muzete se objednat na nasem webu mamadu cz
Proč končí přátelství?
Dobrý den. Dostala jsem se v souvislosti se životní změnou do takového zvláštního rozpoložení a bilancování a prosila bych o pomoc. Potřebuju vysvětlit pro mě něco dost těžko pochopitelného: Proč lidé opouští přátele, když je přestanou potřebovat? Když se dostanou z finanční tísně, když odrostou děti, které jim kamarádky hlídají, když pominou osobní problémy, které s přáteli řeší... Cítím se momentálně tak nějak opuštěně, a přitom se všemi, co mě opustili, bylo dobře a velice veselo. V čem je chyba?
Možná mi Vaše odpověď život nezmění, ale třeba přinese trochu klidu a smíření. Děkuji Natalia.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
doporučuji vám obrátit se na psychologa. Řešení problémů, které popisujete vyžadují více prostoru než může poskytnout anonymní webová komunikace.
MUDr. Mgr. Viktor Hartoš
prosím pomozte mi!!!!!!!!!!!!!! NÁM
Pomůžete mi prosím? Jsem ve vážné situaci. Tu o tom se nechci svěřovat. Nevím, jestli jste lékař i pro dospělé. Pokud ne, mohl byste mi prosím doporučit někoho stejných kvalit, jaké máte vy?
S pozdravem a žádostí
matka Vašeho malého pacienta Marečka HKODPOVĚĎ LÉKAŘE:
můžete mi na můj e-mail poslat více informací. Bohužel se mi nepodařilo identifikovat o koho a o co se jedná.
S pozdravem Dr Hartoš
viktor.hartos gmail.com
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…