Dotazy od pacientů (6)
Dobrý den, na konci roku jsem v noci prodělala tzv. panickou ataku, nejspíše na základě dlouhodobějšího stresu, starostí v rodině atd. Nijak jsem si však žádný stres nepřipouštěla, proto mě překvapilo, že se mi tohle vůbec stalo. Každopádně jsem od toho včera každý další večer, cca po dobu 2 týdnů trpěla úzkostí z toho, že se mi to stane opět. V práci vše v pořádku,ale jakmile jsem šla z práce domů,ten pocit začal. Stres, pocit strachu, průjem, špatné myšlenky,nespavost. Začala jsem tedy používat bachovy kapky na míru, paní jsem napsala, co se děje, po kapkách mi během 2 týdnů bylo opět dobře. V noci jsem spala, bylo mi dobře. Avšak minulý týden jsem v noci opět nemohla spát,téměř celý týden a tím jsem si nejspíš opět přivedla tento strach z toho,že nebudu spát. Dokonce jsem byla večer s kamarádkou v kavárně a normálně jsme si povídaly a najednou mi hlavou probíhaly špatné myšlenky, že jsem blázen a že zase nebudu spát. Samozřejmě mi to udělalo zle a šla jsem raději domů. Vím, že se mám dobře a nic mě netrápí a i tak se tyto stavy dostavují. Večer usnu, ale v noci se několikrát probudím. Dnes to samé, s tím, že jsem se probudila a už na mě padly myšlenky a strach, že ten den bude opět špatný, když jsem se nevyspala. Zkoušela jsem i jiné bylinkové tablety na spaní, či na stres. Nejvíce se moje hlava bojí toho, že jsem blázen a že se z toho zblázním. Děkuji za radu a tipy, hezký den.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, panické ataky mívají původ v nahromaděném stresu nebo silném emočním prožitku, který se nepodařilo na plno prožít, odventilovat, případně s někým sdilet a emoce zůstaly potlačené nebo "uzavřené" uvnitř nás. Často se jedná o způsob, jakým s emocemi nakládáme dlouhodobě a protlačených prožitků může být více. Ataka může přijít ve chvíli, kdy jsme v klidu a nic zvláštního se neděje, proto je člověku, který ji zažije, nesrozumitelná. Jedná se o skupinu uzkostnych poruch, neni se potřeba obávat, že se jedná o závažnou psychickou poruchu, ačkoli stavy jsou intenzivní a nepříjemné. Nicméně nelze očekávat dlouhodobé zlepšení bez psychoterapie. Psychoterapie Vám pomůže odžít nezpracované emoce, zjistit, jakým způsobem s emocemi nakládáte a pomůže Vám najít zdravý způsob. Nejsem odborník na bachovy esence, ale z toho, co jsem o nich slyšela, pomáhají uvolnit aktuální napětí, ale neřeší dlouhodobý problém. Přeji hodně štěstí.
Dobrý den, dovolím se obrátit se na Vás se svým problémem. Moje máma nevěří psychologům (špatné zk
Dobrý den, dovolím se obrátit se na Vás se svým problémem.
Moje máma nevěří psychologům (špatné zkušenosti z minulosti), ale já vím, že ona psychologickou pomoc momentálně potřebuje.
Hledám někoho, ke komu by se dalo objednat pokud možno co nejdříve a koho hradí pojišťovna. Dalo by se objednat k Vám, a pokud nemáte v nejbližší době volno, mohla byste mi prosím někoho, kdo splňuje má kritéria, doporučit?
Mám ještě jeden dotaz. Mohu objednat termín sám, za mámu, když mi ještě nebylo 18 let? A když ne, mohla by to popřípadě objednat moje sestra, které už 18 bylo?
Děkuji za Váš čas,ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
bohužel nyní nemám kapacitu přijímat nové klienty na psychoterapii. Podobná situace bude zřejmě i u většiny mých kolegů pracujících na pojišťovnu. Ale zkuste je obvolat. Jejich seznam s kontakty naleznete na stránkách pojišťovny v sekci "pro klienty" - "Smluvní lékaři". Co mohu nabídnout, je několik sezení "krizové intervence", kde Vás mohu nasměrovat a odkázat na další pomoc. Pokud se ale jedná o dlouhodobý problém, je zapotřebí dlouhodobá spolupráce s psychologem.
K Vaší mamince - jedním z hlavních podmínek úspěšné spolupráce s psychologem je motivace pacienta. To, že se k nám pacient dostaví, ještě neznamená úspěch ve spolupráci. Psychoterapie je často o překonávání sama sebe, změně ve svých postojích a osobnosti tak, aby se pacientovi žilo lépe a nedělal stejné chyby, jako doposud. Což je velmi náročný proces, ke kterému musí být pacient sám odhodlán, bez jeho aktivity a trpělivosti to nejde. Často narážím na nedostatek odhodlání, motivace a trpělivosti právě u klientů, kteří přichází na terapii "z donucení" nebo aby udělali někomu jinému radost. Pokud se někdo objednává ke mě, často chci, aby mi zavolal sám, i když setkání s psychologem iniciují jeho blízcí. Pokud cítím, že pacient sám nechce, nenutím ho. Má přeci nárok na rozhodnutí k psychologovi nejít. Musí si ale nést i následky toho, že o svůj stav nepečuje a ty následky mohou postihnout i rodinné vztahy. Pokud se jedná o závažný život ohrožující stav, kdy pacient není kompetentní sám o sobě rozodovat a ohrožuje sebe či okolí, doporučuji kontaktovat Krizové centrum ve FNB (ZL mi neumoznuje sem dát telefon, ale snadno si ho vygooglíte). Krizová linka je aktivní 24h denně.
Zda můžete objednat někoho druhého, popravdě nevím. Pokud to pracoviště umožňuje, neřekla bych, že bude kontrolovat Váš věk (obzvlášť pokud se budete objednávat telefonicky).
Držím palce, ať se Vám podaří problém vyřešit.
S pozdravem,
Veronika Fuchsová
Časové možnosti
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda máte v blízké době volno na jednorázovou konzultaci. Dostal jsem od doktora žádanku na vyšetření. Mám aktuálně psychické problémy, které potřebuji co nejdříve nějak vyřešit. Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den, v ambulanci budu az v lednu. Takze sezeni by bylo mozne po Novem roce. Pokud ale potrebujete vysetreni, zkuste se obratit na Mgr. Navratila v ambulanci Jabok na Masarykove 37, kde pracuji. Mel by Vam dat termin do 14dnu.
Pomoc v úzkostných stavech
Dobrý den, je mi 16 let a myslím že mám derealizací. Celé dny žijí ve velkých úzkostem. Doktorka mi napsala doporučení na psychologickou léčbu. Mohla byste mi v tomto pomoci? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, v tuto chvíli Vám mohu poskytnout jednorázové sezení, na kterém můžeme probrat Váš stav a možnosti psychologické nebo psychiatrické pomoci. Derealizace může mít různé příčiny, takže bych se k Vašemu stavu raději vyjádřila v rámci schůzky. Co Vám nemohu poskytnout, je dlouhodobá psychoterapie, protože mám nyní plno. Pokud budete mít zájem, ozvěte se mi do Vojenské nemocnice nebo na mail. Pěkný den.
PsychoterapieBrno
Můj prakticky lékař mi doporučil návštěvu psychoterapeuta. Jelikož mám za sebou ale spoustu špatných zkušeností s jakoukoli terapii, nechci "vyhazovat" peníze za něco, co mi nepomůže. Vás jsem si vyhledala jako jednu z mála, kdo má terapii v Brně hrazenou pojišťovnou. Je tomu tak? A dá se k Vám případně nějak objednat?
Děkuju za odpověďODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, ráda Vám doporučím někoho z kolegů/kolegyň, které považuji za dobré terapeuty. Sama mám v tuto chvíli plno. Ozvěte se mi, domluvíme se na jednorázovou konzultaci, ujasníme si Vaše očekávání a zkusím Vám někoho doporučit. Dopředu upozorňuji, že terapeuti hrazení pojišťovnou jsou většinou dlouhodobě vytíženi.
Vyrovnání se ze skutečností bytí
Myslíte,že by jste mi mohla pomoci?Jsem necelé dva roky v plném ID,ZTP,domácí oxygenoterapie,51 let žijící.Z důvodu mých zdravotních obtíží mám psychické problémy.Nic mě nebaví,mám návaly smutku,vzteku,pláče.Všichni a všechno mě leze na nervy.Prosím o konzultaci či rozebrání mých potíží.Děkuji předem a pěkný den.Egon
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den, zmeny nalad, ktere popisujete, jsou zavaznym duvodem pro starost o Vase dusevni zdravi. Doporucuji Vam zacit dochazet na pravidelnou individualni psychoterapii pripadne navstivit psychiatra. Sama jsem nyni, co se tyce moznosti psychoterapie, vytizena a nemam kapacitu pro prijimani novych klientu do pece.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…