Dotazy od pacientů (6)
Navaly uzkosti
Dobry den pane magistre,
mam takovy problem. S manzelkou jsme meli (a vlastne stale mame) naplanovanou budoucnost. Dum, stehovani, dite. Sice to bude misty obtizne, ale dava/lo mn2 to cele smysl.
Manzelka je tehotna (bohuzel s komplikacemi) a od te doby mam plnou hlavu "co-kdyz" myslenek, mnohdy az absurdnich resp. primo desivych. Nejak se nemuzu soustredit ani na praci a porad mam v hlave tyto obtezujici myslenky. . Jsem tim padem hodne stresovany a timto stavem moc nepomuzu manzelce. Chtel bych se zacit tesit na to, co prijde, ale zatim se toho jen desim. Myslite, ze byste mne mohl nejak pomoct?
DekujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
děkuji za dotaz. Ano s těmito obtížemi je možné se ke mně objednat.
Bolest z rozchodu
Vážený pane Doležale,
již delší dobu mně trápí pocity úzkosti, méněcennosti a celkově nejsem se svým životem spokojená. Již dříve jsem docházela na psychoterapii kvůli úzkostem, kde mi diagnostikovali panickou poruchu, která pramení již z dětství. Pomohlo mi to. Ale nyní bych se ráda obrátila na Vás. Momentálně mě trápí velká bolest z rozhodu, který se uskutečnil už před půl rokem. Do nedávna jsem byla v pohodě, protože jsem věděla, že tak to bylo správné, že v takovém vztahu, který mi spíše bral, než dával, žít nechci. Nyní se ve mně něco zlomilo a nemůžu se s tím stále vyrovnat. Jsem neustále v depresi a úzkostech. Chci to změnit a tak se obracím na Vás. Ráda bych k Vám docházela na terapii. Našel byste pro mně nějaký nejbližší termín? Moc děkuji za odpověď. LenkaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
určitě se můžeme nějak domluvit. Napište mi prosím e-mail na adresu dolezal.cz@gmail.com a zkusíme nějaký termín vymyslet.
Fyzická bolest - záda - psychosomatika - věk 24 let
Dobrý den Petře,
Ráda bych se zeptala, zda pracujete i s fyzickou bolestí, psychosomatikou a zda s tím máte nějaké zkušenosti. Můj bratr (24) let, student již několik let trpí bolestí svalů v zádech a jeho situace se nesmírně zhoršuje. Po letech navštěvování doktorů, fyzioterapeutů a pod nás cesta zavedla až sem. Obáváme se, že jeho problém souvisí s psychosomatikou. Došlo to již tak daleko, že bratr žije jen problémem, je v neustálém stresu a dle mého názoru má náběh na úzkost, ocitl se ve velmi začarovaném kruhu. Pokud byste byl schopný se touto situaci zabývat, moc rádi bychom si u vás objednali konzultaci.
Krásný den LucieODPOVĚĎ LÉKAŘE:
děkuji za dotaz. Psychosomatice se věnuji také. Ať mi Váš bratr, prosím, napíše e-mail a můžeme se zkusit domluvit.
Jsem transsexuál?
Dobrý den.
Nevím jestli to sem patří ale mám takový problém a nevím jak ho mám řešit. Je mi 18 a jsem holka ale cítím se být klukem.Trvá to už dlouho. Skoro každý jsi mě plete s klukem, ale mě se to líbí. Pořád se oblékám jako kluk a pokud se tak nemohu obléct, snažím se vypadat jako kluk aspoň vzhledově. Odmítám nosit jakékoliv holčičí oblečení či věci. Pamatuju jsi že když jsem byla v 1 nebo 2 třídě (nevím už přesně) tajně jsem se pokoušela čůrat ve stoje jako kluk. Holčičí tělo je mi velice nepříjemné, vadí mi, hlavně prsa, mám pocit jako bych byla v cizým těle. Neustále jsi bandážuji hrudník obinadlem aby mi nešly vidět prsa. Také jsem zaregistrovala problémy s menstruací. Je to velice nepříjemný pocit cítit se klukem uvězněným v holčičím těle. Je to dost velký tlak oblékat se a vypadat jako holka když se cítím být klukem. Prosím o pomoc nebo alespoň o radu. Předem děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
popisujete problémy s vlastní pohlavní identitou. Věk, ve kterém se nacházíte, může být spojený právě s hledáním toho kdo jsme nebo kam patříme. V tomto ohledu je podle mého i Vaše hledání normální a smysluplné. I když rozumím tomu, že vzhledem ke tlaku okolí a jeho specifičnosti je pravděpodobně i velmi náročné. Nedovedu říci jestli jste nebo nejste transsexuál. To je otázka, kterou si musíte zodpovědět sám/sama, nicméně možná by bylo vhodně spojit se v tomto hledání s psychologem, sexuologem nebo psychoterapeut. V ČR je dnes také možné, v odůvodněných případech, podstoupit změnu pohlaví. Lze tedy najít odborníky, kteří se tím zabývají. Před tím než se pro nějakého rozhodnete zkuste ale zjistit, jak se k transsexualitě staví. Ne každý odborník Vám nabídne prostor pro zkoumání vlastní sexuální identity, který teď možná potřebujete.
Asi Vám nedovedu takto na dálku pomoci, nicméně pokusím se Vás odkázat na zdroje, které by Vám snad mohli ve Vašem hledání poskytnout nějaké informace nebo podporu.
Přečíst si můžete například diplomovou práci kolegyně Černíkové, které se věnovala životním příběhům transsexuálů. Je to ale poměrně odborný text.
is.muni.cz/th/383110/fss_m/Plny_text_prace.pdf
Kolegyni také téma dále zajímá a pracuje jako psychoterapeutka. Můžete ji i napsat na email: martina(zavináč)terapiespolu.cz. Teoreticky by mohla pomoci i zprostředkovat kontakt s lidmi, kteří řeší/řešili podobné otázky. Zároveň spolu spolupracujeme, takže je možné kombinovat i služby nás obou, pokud byste třeba preferoval/preferovala spolupráci i s mužem.
Mezi přední odborníky, kteří se tématem zabývají patří určitě doktorka Hana Fifková. Napsala také knihu k tématu sexuálních identity (nenechte se odradit slovem poruchy v názvu, kniha to je dobrá).
fifkova.cz
bibliohelp.cz/knihy/transsexualita-jine-poruchy-pohlavni-identity
Zajímavým zdrojem informací může být i kniha, kterou o své proměně a životě napsal Mike Perry (mikeperry.cz)
databazeknih.cz/knihy/klec-pro-majaky-61334
Našel jsem i tyto dvě internetové stránky, nemám s nimi, ale žádnou zkušenost, je ale možně, že na nich nějaké užitečné informace najdete.
translide.cz
transsexualita.cz
Přeji hodně štěstí a podpory ve Vašem hledání!
Co mám dělat?
Dobrý den, je mi 17 a nedávno (cca před půl rokem) mi umřela nejlepší kamarádka. Změnilo mě to k nepoznání (chování, vzhled, atp.) Nevím jak dál. Co mám dělat? Předem děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
velmi mě mrzí, že Vás potkala tato nešťastná událost. Ztráta blízkého člověka je bolestivou zkušeností. Zmiňujete, že Vás to změnilo k nepoznání. Předpokládám, že když tu píšete, tak nejste s touto změnou spokojena. Pro takovéto situace bohužel nemám jednoduché rady o tom co by mohlo rychle a jednoduše pomoci. Někdy pomáhá zamyslet nad svými "zdroji" - co je to co Vám doposud pomáhala situaci zvládnout? Co ve ve Vás Vám pomáhá držet se nad vodou?
Pokud nepomáhá "řešit to" s někým blízkým, doporučil bych návštěvu psychologa nebo psychoterapeuta. Je možné využít těch co poskytují služby za přímou úhradu, nebo si najít tzv. klinického psychologa, který poskytuje služby hrazené zdravotní pojišťovnou (s tím může pomoci i Váš praktický lékař).
prosím máte nějaký ceník
Máte ceník, nebo je vše hrazeno pojišťovnou? Potřebuji pomoc ohledně vztahu. Alkohol v rodině, tartínek - můj partner, si nechce přiznat chybu, na detoxikaci nepůjde o konzultaci v partnerské poradně ale uvažuje.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji za dotaz. Mé služby nejsou hrazeny pojišťovnou. Cena za párovou konzultaci je 700 KČ za 80 minut práce.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…