Dotazy od pacientů (7)

• dobry den lekar mi lecil meniskus ktery sem nemel zraneny cca 8 mesicu stim ze mi regenerace zabere

dobry den lekar mi lecil meniskus ktery sem nemel zraneny cca 8 mesicu stim ze mi regenerace zabere 6 az 9 uplne vyleceni nakonec to nebyl meniskus :( diagnosa nakonec parc. leze anteromedialni porce LCA L kolene plica infrapatellaris gen. 1. sin. dale viz OA dohuzel noha celou dobu nemela byt pretezovana stale bolestiva malo namahana a je po tech skoro 10 mesicich v dosti ubohem stavu plus tyden po operaci dotor mi rekl ze pry rehabilitace maximalne 4 tydny a vse bude ok no me by zajimala realna doba kdy lze uvest nohu do pouzitelneho stavu ubytek svalstva cca 40 az 50 procent plus snizena hibnost bolesti jiz pred operaci a ted jeste vice po operaci dekuji za odpoved

PhDr. Michal Peroutka, CKTI

dekuji za zprávu a za dotaz. Nejreálnejsi možnost jak vám odpovědět bude, abych vás osobně viděl a vyšetřil. To o čem píšete je v celku dost věci najednou. Potřebuji znát vás věk, pohybové aktivity, koleno vidět, znát přesně datumy operaci a pod. Zavolejte mi prosím na mobil uvedeny v profilu a nebo napište přímo mail na mi.peroutka zavináč seznam.cz

asi před rokem a půl mne začala bolet ruka, nejdříve v předloktí na vnitřní straně, pak se ale bolest posunovala směrem k rameni a nyní mne bolí celé rameno. Ne však permanentně, pouze při určitém pohybu (např. při asi polovičním zdvihu ruky nebo při zapažení apod.). Hybnost jako taková omezena není, jen ta bolest. Byl jsem na vyšetření na ortopedii a na nějakém elektroimpulsivním měření (jehličky), údajně vše OK. Od září bolest zmizela, ale nyní se opět vrátila. Prosím o zhodnocení, zda by bylo možné mi pomoci vaší terapií.
    Děkuji

PhDr. Michal Peroutka, CKTI

děkuji za dotaz. Podle toho co popisujete by mohl být problém někde v obasti měkkých tkání - svaly a nebo fascie (svalový obal). Je dobře, že máte udělané zmiňované vyšetření a vše je ok. Určitě by jsme se na to mohli podívat. Naište mi prosím rovnou na můj mail mi.peroutka zavináč seznam.cz
    Momentálně čerpám dovolenou, v ordinaci budu po Novém roce.

M. Peroutka

• Dobrý deň, mám problém s pravým ramenom. Po 3 vykĺbeniach som absolvoval artroskopickú operáciu (pla

Dobrý deň, mám problém s pravým ramenom. Po 3 vykĺbeniach som absolvoval artroskopickú operáciu (plastika kloubu dle Bankarta s použitím 3 kotviček Jugerknott). 7 mesiacov po operácii bolo všetko ok. Rameno som zaťažoval pri bežných činnostiach, bez problémov si poradilo s badmintonom, bowlingom a dokonca aj jemnejším pádom na lyžiach. Po pošmyknutí sa a následnom páde na parkovisku sa ale znovu vykĺbilo (luxatio subcoracoidea). O 4 týždne po tomto poslednom úraze mám naplánovanú lyžovačku. Bolo by možné toto rameno posilniť tejpovaním pred odchodom na spomínanú dovolenku? Ďakujem a prajem pekný deň. Matej

PhDr. Michal Peroutka, CKTI

děkuji za dotaz. Podle toho co popisujete se operace povedla. Správně nalepený Kinesiotape by pro zpevnění pomohl. Určitě by jsme se na to mohli podívat. Napište mi prosím rovnou na můj mail mi.peroutka zavináč seznam.cz
    Momentálně čerpám dovolenou, v ordinaci budu po Novém roce.

M. Peroutka

• Dobrý den, mám problémy s plotynky, které trvají již delší dobu. Byla by možnost se prosím objednat?

Dobrý den, mám problémy s plotynky, které trvají již delší dobu. Byla by možnost se prosím objednat? Děkuji za odpověď.

PhDr. Michal Peroutka, CKTI

děkuji za dotaz. Ano, možnost by byla, ale tento týden jsem pracovně mimo ČR a příští týden mohu pouze v úterý 19.12. v 12hod. Poté už mám plno a od středy 20.12. mám dovolenou a budu zpět v Praze až po Novém roce.
    Máte prosím nějaký nález od neurologa - rentgen, magnetickou rezonanci?
    Poprosím vás o kontak přímo na můj mail mi.peroutka zavináč seznam.cz

• Bolest bederní páteře

Bolelo mě v kříži,to už je lepší,ale bolí mě ve stehně a kyčel.Je to od té páteře?Děkuji

PhDr. Michal Peroutka, CKTI

Dekuji za dotaz. Ano muže to být. Ikdyz bez přesného vyšetření to lze na 100% těžko posoudit. Muže to být problem ortopedicky a nebo týkající se měkkých tkáni - svalu a fascii, přes které se bolest muže přenést.

• Vhodná sportovní aktivita

Vážený pane Peroutko,

dnes jsem shlédl rozhovor na DVTV, který se týkal aktuální situace ohledně pohybové gramotnosti dětí a mládeže. V rozhovoru jste poukázal na nevhodnost jednostranného zatěžování pohybového ústrojí vyskytujícího se při některých sportovních aktivitách. K mému zklamání však nebyly v rozhovoru zmíněny pohybové aktivity, které by vlastně byly vhodné pro všestranný rozvoj pohybového aparátu. Mohl byste prosím tuto informaci doplnit? Jaký je váš názor na atletiku, jakožto kondičně výkonnostní sport.

Děkuji.

S přáním hezkého dne,

PhDr. Michal Peroutka, CKTI

děkuji za dotaz. Ano, máte pravdu, toto tam opravdu nezaznělo a bohužel z časových důvodů pro délku rozhovoru ani nemohlo. Celkově je to velmi obsáhlé téma... Co se týče atletiky, tak ve všeobecném pojetí je určitě vhodná. Záleží také v jakém věku dítěte a jestli už má dítě nějakou specializaci na konkrétní disciplínu. Pokud se jedná např. o všeobecný rozvoj pohybových schopností s převahou "běhu", tak je vše ok. Samozřejmě, pokud je dítě starší a začne se specializovat - např. na hod oštěpem, skok vysoký, vrh koulí a pod., tak ikdyž je to pořád atletika, tak je to více jednostranná zátěž.

Nelze však říct jednoznačně 1, 2 nebo 3 super vhodné pohybové aktivity na vše... Záleží také na genotypu dítěte - na co má vlohy a také na tom, co ho baví. Protože v dětském věku by měl sport děti hlavně bavit. Pokud si však vybere dítě např. tenis, raketu drží v pravé ruce, v běžném životě je pravák, píše pravou rukou, kope do míče pravou nohou... Tak v tomto případě je potřeba zvolit taková kompenzační cvičení, aby se tato jednostranná zátěž vyrovnávala. Jinak se to chtě nechtě na pohybovém aparátu podepíše.

Snad tato odpověď postačuje, pokud ne, klidně napište...

M. Peroutka

• pichlavá bolest u kotníku

rád bych se zeptal zdali mi můžete pomoci. Mám 3 dny pichlavou bolest hned u levého kotníku pod kloubem směrem k malíčku. Bolest se projevuje většinou v klidovém stavu, když sedím. Chůze je normální, žádný otok ani viditelné známky poranění.

Děkuji za odpověď
    Jiří K.

PhDr. Michal Peroutka, CKTI

Dobrý den, děkuji za váš dotaz... Víte vyvolávající mechanismus (pád, špatně jste šlápnul a pod.)? Pokud máte bolest, tak jaká je? V jednom místě a nebo plošně? Odkud prosím jste? Abych mohl povědět víc, bylo by dobré vás vidět v ordinaci.

Často kladené dotazy