Dotazy od pacientů (30)

• pálení močové trubice

nedávno jste mi pohotově odpověděl na dotaz, který se týkal pálení močové trubice, který tedy neustále trvá. Byla jsem na urologickém, tak gynekologickém vyšetření a pořád je vše negativní, ale mé problémy stále přetrvávají a už jsem ze situace zoufala. Chtěla jsem se zeptat, jestli by bylo možné se u vás objednat.

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den, určitě je možné se objednat. Doufám, že Vám budu nějak nápomocen, když už jste urologické vyšetření podstoupila. Objednat se můžete prostřednictvím našeho webu či telefonicky viz profil, s sebou prosím přineste veškerou lékařskou dokumentaci z urol. a gyn. vyšetření. Děkuji. S pozdravem LM.

• Erektilní dysfunkce po anastomotické uretroplastice

Dobrý den, jsem 7 týdnů o anastomotické urethroplastice. Jizva na peritoneu je klidná, za celená, nicméně šourek mám stále v oblasti na levém varleti s modřinami a zejména se nyní projevuje erektilní dysfunkce. Po zrušení epicystostomie byla erekce slabá, ale byla, nyní je v podstatě nulová. Po plastice došlo ke zmenšení penisu a jeho prokrvení při ekerekci po operaci bylo velmi slabé, penis byl útlý. Nyní po cca 7 týdnech je erekce v podstatě nulová. Termín u operatéra je za 2 měsíce, nemám kam bych se obrátil, na psychice mi to přirozeně nepřidává,

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Veškeré pooperační stavy či komplikace je nutné řešit přímo na pracovišti, kde jste byl operován a mají Vaší dokumentaci, ideálně s operatérem. S pozdravem LM.

• Hemospermie

Dobrý den.
    Mám dotaz ohledně svého přítele, objevila se mu krev ve spermatu, nejsem si jistá, zda je to poprvé, nevím, jestli raději vyhledat odbornou lékařskou pomoc, nebo počkat, zda se to nebude opakovat. Trochu si stěžuje na bolest při námaze v pravém podbřišku... nerada bych něco zanedbala... předem děkuji za odpověď

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Samozřejmě zálěží i na věku přítele, ale krev ve spermatu, ač lidi vyleká, nebývá většinou příznak ničeho závažného. Přesto doporučuji urologické vyšetření, abychom viděli, že je vše v pořádku. S pozdravem LM.

• Předkožka 18 let

Dobrý večer,
    měl bych jednu otázku. Je mi 18 let. Předkožka když nemám ztopořený penis mi jde krásně přetáhnout. Jakmile ale mám ztopořený penis, jde to jen do půlky. Nebolí to. Myslíte si, že je vše v pořádku nebo bych měl navštívit urologa. Nikdy jsem na urologii nebyl a nevím co mě tam čeká a co semnou budou dělat. A styděl bych se, kdyby mi koukali na penis. Jelikož nevím, zda by mi ho dali třeba to ztopořeného stavu - aby to viděli - jak to mám. Bojím se. Díky moc.

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Jestli jsou problémy s přetažením předkožky jen při erekci, jde spíše o tzv. relativní fimosu. Pokud Vám předkožka nepraská a nedochází k zánětům není urologické vyšetření nutné. Kdyby jste to však chtěl dále řešit, tak se vyšetření penisu nevyhnete. Ale nemusíte mít obavy, nejde o nic bolestivého. S pozdravem L. Mašek

• Zanet mocovych cest

Dobry den, trpim na caste zanety mocovych cest, za poslednich pul roku momentalne paty zanet a ATB. Chtela jsem se zeptat, zda mate smlouvu s VZP pojistovnou. Moc dekuji za odpoved. K.

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Pokud jste ještě nebyla vyšetřena na urologii, chtělo by to vzhledem k opakovaným zánětům komplexní vyšetření. Smlouvu s VZP máme. Objednat se můžete telefonicky nebo prostřednictvím našeho webu. S pozdravem LM.

• pozitivní PSA v 23 letech

Vážený pane doktore, přítel 23 let. V poslední době utvořena bulka v oblasti penisu, cca v jeho polovině, bolestivost na pohmat i při souloži. Bulka hmatná při erekci, tendence ke zvětšování útvaru. Vyšetření obvodním lékařem:,,přesné hodnoty neznám, avšak krevní testy pozitivní PSA, nízká hladina testosteronu. Marně se snažíme vyhledat fundovaného urologa, neboť se setkáváme s negativními reakcemi typu, jste mladý, proč vám někdo takové vyšetření provedl, nebo ještě lépe, bez nálezu. Dle výsledku krve je však nesporné, že nález je. Žádanka vystaven, avšak skepse po předchozích zkušenostech s oběma specialisty dosti výrazná. Žádám Vás o předběžné stanovisko z Vaší strany, o jaký problém se může jednat a zda jste ochoten přítele skutečně prohlédnout. Velmi děkuji za odpověd

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Přítele prohlédnout samozřejmě mohu, nechť se objedná k vyšetření a přinese si veškerou dostupnou dokumentaci. Nabírat PSA ve 23 letech opravdu nemá smysl, tuto látku nabíráme lidem cca od 45 let v rámci prevence karcinomu prostaty a ve věku 23 let nemá pro nás žádnou výpovědní hodnotu. L. Mašek

• Tukový vankúš nad lonovou kosťou

Dobrý deň,

mám 32 rokov, ale už v puberte som si uvedomoval, že s veľkosťou penisu to nieje v poriadku, čo sa nejako nezlepšilo ani po odoznení dospievania. Je mi absolútne jasné, že tu veľa riešení nenájdeme, ale predovšetkým tento stav vedie k neriešeniu druhého, úzko spätého problému. Prakticky od šiestich rokov som mal výraznú nadváhu, v dôsledku čoho sa mi začalo ukladať nadmerné množstvo tuku aj v okolí genitálií. Stále som dúfal, že tento problém vyriešim po zhodení kíl, čo sa mi pred piatimi rokmi definitívne podarilo (úprava hmotnosti zo 135 na 85kg, pri výške 190cm), no ale aj napriek cvičeniu a úprave stravy sa tukový vankúš nijako závažne nezmenšil. Teda to najpodstatnejšie, čo by som dnes chcel riešiť je problém laicky zvaný ako zanorený penis (v mojom prípade samotný úd v kľude vôbec nieje vidieť). Verím, že odstránením tohto problému, by sa stav mohol aspoň čiastočne zlepšiť. Aké sú možnosti riešenia?

Ďakujem!

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Pokud se Vám jedná o možnosti řešení odstranění tukové tkáně z oblasti podbřišku, je Váš problém spíše na konzultaci s plastickým chirurgem. Urologové takové zákroky neprovádějí. Doporučuji kontaktovat některou z plastických chirurgií k prodiskutování možnosti dalšího řešení. S pozdravem LM.

• onemocneni ledvin?

dobry den, pane doktore,

mam dotaz ohledne funkce ledvin. posledni dobou mam bolest v miste ledvin, nejedna se nijak velkou bolest, tudiz me to zatim nenuti navstivit lekare :). snazim se udrzovat a chranit ledviny v teple ( obcas prikladam solny polstarek). taktez se mam vyraznejsi kruhy pod ocima a zhorsila se mi plet v oblasti dolni celisti ( pokud to ma nejakou spojitost). celkove vypadam jakoby nemocne, uz i okoli si toho vsima. dale se najednou vice potim a pot zacal neprijemne zapachat. podotykam, ze drive jsem ani nemusela pouzivat deodoranty, protoze pot byl neutralni bez zapachu. prosim o vas nazor a zda-li se mam obratit na specialistu- urologie?dekuji moc

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Bolest v bedrech, obzvláště pokud je dlouhodobá, může být spíše od páteře či zádových svalů. Ale pokud chcete mít jistotu, jestli jsou ledviny v pořádku, objednejte se na vyšetření. Ledviny jsou ultrazvukem dobře vyšetřitelné. S pozdravem L. Mašek.

• Cystoskopie - Entonox

Dobry den, pane doktore,

bude mi 30 a mam jiz asi rok a pul problem s abnormalne castym mocenim (20x denne po 140ml a mene) a take permanentnim velice neprijemnym "tlakem" na konci mocove trubice. Strasne moc mne to omezuje jak v pracovnim, tak v osobnim zivote. Zatim mne lecili pouze antibiotiky, ale pan doktor na urologii mne ujistil, ze antibiotika jiz nejsou potreba (moc je bez nalezu) a doporucil mi cystoskopii kvuli moznemu zuzeni mocove roury.

Z tohoto vysetreni mam panickou hruzu a krom vybornych recenzi na Vasi osobu, jsem si vsimla, ze u Vas na klinice umoznujete take inhalacni prostredek pro zajisteni hladkeho prubehu vysetreni a flexibilni cystoskop. Mohu se u Vas na vysetreni za techto podminek objednat? A pokud mam OZP, je zapotrebi vysetreni uhradit nebo je to financovano pojistovnou?

Moc si vazim Vasi odpovedi!
    Eva

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den Evo. Omlouvám se za opožděnou odpověď. Obtíže, které popisujete mohou signalizovat tzv. hyperaktivní měchýř, což znamená jen větší dráždivost měchýře, tedy spíše funkční poruchu. Je ale opravu třeba vyloučit jiná vážnější onemocnění, která by mohla časté nutkání na močení vyvolávat. Provedení cystoskopie bych tedy rozhodně doporučoval. Smlouvu s OZP máme, takže výkon je hrazen ze zdravotního pojištění. Pokud máte z vyšetření obavy a přála by jste si jej provést v inhalačním znecitlivění (tzv. Entonox), je to možné, nicméně tuto metodu pojišťovna jako nadstandard nehradí a je nutné ji uhradit hotově (500 Kč za inhalaci). U ženy se běžně provádí cystoskopie tzv. rigidním cystoskopem, tedy rovnou trubičkou, která se zavede do moč. měchýře přes močovou trubici. V kombinaci s Entonoxem se nemusíte vyšetření obávat, je nepříjemné, nicméně by nemělo být bolestivé. Pokud by jste přesto chtěla výkon flexibilním přístrojem, není to pro nás problém, jen by bylo nutné vyš. rovněž uhradit, pojišťovna u žen proplácí jen výkon rigidním přístrojem. Objednat se můžete telefonicky nebo prostřednictvím našich webových stránek. Kdyby jste měla další dotazy neváhejte mne prosím kontaktovat.
    S pozdravem.

L. Mašek

• Bílé výrůstky na předkožce

na předkožce mám (asi 2 roky) 3 malé bílé výrůstky. Nebolí, nesvědí, nepálí a ani se nerozšířily, vůbec je nevnímám. Ale řekl jsem si, že by se na to možná někdo měl kouknout.

Zajímá mě, jestli s tím mám jít rovnou k urologovi (případně kožní) nebo nejdřív k obvodnímu lékaři. Pokud bych měl jít k urologovi, přijímáte nové pacienty? A mám mít s sebou nějakou hotovost?

MUDr. Ladislav Mašek

Dobrý den. Pokud jsou výrůstky ve stejném počtu i velikosti a nedělají obtíže ani nejsou bolestivé, nemělo by se jednat o nic vážného. Nicméně vyšetřit Vás můžeme, abychom zjistili o co se přesně jedná. Nové pacienty přijímáme, můžete se objednat na našem webu pomocí kontaktního formuláře nebo telefonicky. Kontakty jsou v mém profilu na webu znamylekar.cz, zde mi bohužel server známý lékař nedovolí psát v odpovědi na dotaz ani telef. kontakt ani webovou adresu (nevím přesně proč mají toto omezení).
    Jestli jste pojištěn u zdrav. pojišťovny se kterou máme smlouvu není potřeba žádná hotovost.

S pozdravem

L. Mašek