Dotazy od pacientů (225)
Zevní obrat mimi ve 37. týdnu
jsem ve 37. týdnu a miminko je stále v poloze KP. Je možné provést zevním hmatem obrat? Jak to probíhá a jaké jsou ceny?
Děkuji, hezký denODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Ideální pro obrat je okolo 37 týdne, dělá se to v nemocnici. V Praze a okolí to provádějí na Bulovce a v Příbrami. Možná i jinde, ale nevím. Provádí se po aplikaci látek na zklidnění dělohy tlakem na dělohu. Rizika jsou zcela minimální ( jsou na ně připravěni ) Úspešnost je okolo 50 %. S pozdravem Konstantin Inkov
Bez menstruace během užívání antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
již několik let používám antikoncepci Qlaira. Nyní se mi stalo, že již dva měsíce po sobě jsem nedostala menstruaci po vybrání aktivních tabletek. Menstruace resp. silnější špinění se dostavilo až 2. týden při užívání dalšího platíčka.
Stávající gynekoložka mi po telefonu sdělila, že si nemám dělat starosti, že se to u této antikoncepce stává díky malému obsahu hormonů. Gravidní nejsem určitě, už několik měsíců jsem bez partnera. Antkoncepci užívám pravidelně.
Neměla bych se přeci jen obávat a vyžádat si vyšetření? Bolestmi netrpím, jiné obtíže také nemám. Jen toto je opravdu poprvé a proto jsem z toho nesvá.
Děkuji předem na odpověď, VD.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, při dlouhodobém užívání hormonální antikoncepce se může stát, že menstruace výrazně zeslábne, někdy i vymizí. Někdy přechodně, někdy trvale. Antikoncepční účinek není snížen ( nicméně já spíše doporučuji pacientkám si pro klid duše těhot. test provést ). Po ukončení užívání HAK se původní cyklus vrátí ( někdy až za 2-4 měsíce ). Něco jiného je, kdyby vás dlouhodobě trápilo špinění ( slabé krvácení ) v průběhu užívání prášků. To by potom jistě stálo za řešení.
Bartholiniho zlaza
Dobry den pane doktore,
dlouho mne trapi cysty Bartholiniho zlazy. Jiz mam na jedne strane jednu cystu uz pres pul roku a na druhe strane se mi take casto vyskytne. Pan doktor, ktereho jsem mela pred tim, tak mi to nelecil a rikal ze se s tim musim smirit. Kazdopadne jsem mlada a omezuje mne to v sexu a psychicky. Mate s timto zkusenosti, myslim s lecbou? Jestlize ano, mohla bych se k Vam objednat? Dekuji moc a budu se tesit na Vas. JanaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pokud se jedná o opakované cysty Bartolínské žlázy, tak na to podle mé zkušenosti dobře funguje, zavedení tzv. lápisu, což. je chemická látka, která umí chemicky zlikvidovat-popálit vnitřke pouzdra cysty. Následně s odstupem 24-48 h se vyndavá kompletní Bartolinská žláza. Dělá se to v některých nemocnicích. Takže je nutná krátkodobá hospitalizace. Z Prahy mám velmi dobré zkušenosti s Apolinářem. S pozdravem K. Inkov
registrace nové pacientky
Chci se zeptat, jestli přijímáte nové pacientky a to i v průběhu těhotenství.
Měla jsem problémy se svojí lékařkou a teď jsem ve 29. týdnu těhotenství bez gynekologické péče. Případně, jestli vybíráte nějaké vstupní nebo pravidelné poplatky za běžnou gyn. péči nebo péči během těhotenství.
Děkuji, LenkaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, přijímám. Není problém, je možné se objednat prakticky ihned.
Ceník máte na našich stránkách. Ve vašem případě, když zavoláte, řekneme si to konkrétně.
S pozdravem Inkov
Krvácení po sexu
Dobrý den, měl jsem s přítelkyní sex. Použil jsem kondom raději, jelikož si zapomněla dvě tobolky z platíčka HA. Po 2. hod od doby co skončil styk začala krvácet. Poslední menstruaci měla před týdnem. Je možné že se ji spustila další nebo dokonce že se jedná o těhotenství. Kondom nebyl poškozen a sperma skončilo někde úplně jinde. Je tedy možna nějaká varianta děkuji moc :)
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, vaší přítelkyně začala krvácet,právě protože si zapoměla dvě pilulky. Nemyslím, z vašeho popisu , že by hrozilo těhotenství. Je možné, že může slabě špinit či krvácet až do další menstruace. Pro klid duše si může 14 dní potom styku provést těhotenský test. Pokud by dále nepravidelně krvácela i v dalším platíčku antikoncepce, tak doporučuji návštěvu gynekologa. S pozdravem MUDr.Konstantin Inkov
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…