Dotazy od pacientů (6)

• Dobrý den , je mi 17let ,objevil jsem v předsíni dutiny ústní ( pod vnitřní spodní stranou rtu ) pod

Dobrý den , je mi 17let ,objevil jsem v předsíni dutiny ústní ( pod vnitřní spodní stranou rtu ) pod sliznicí ploché oválné kousky , které nejsou vidět ale jenom cítit , když zde přejedu jazykem. Mají velikosti 3-4mm a je jich cca. Jedenáct , nezvětšují se ale ani nezmenšují ,nebolí , jsou pohyblivé a tuhé . Co by to mohlo být ?

MUDr. Jiřina Čechmánková

Dobrý den,pravděpodobně se jedná o drobné slinné žlázy na vnitřní straně dolního rtu, což je úplně fyziologické. Eventuelně se objednejte na konsultaci ke svému zubaři.

• Dobrý den, před nějakou dobou mi byl vrtán a opravován přední zub. Několik dnů potom mi začala boles

Dobrý den, před nějakou dobou mi byl vrtán a opravován přední zub. Několik dnů potom mi začala bolest jakoby v mezeře mezi tímto zubem a tím vedlejším. Je možné, že to souvisí s opravou toho vedle? Ale proč to bolí? Už to trva asi 14 dní . Když si tento mezizubní prostor čistím, tak tu bolest citím hodně. Bolí to bohužel i samovolně. Čím by to mohlo být? Paní zubařka mi během zákroku projížděla mezizubní prostor, aby se ty dva zuby nespojily...může to být tím? Děkuji

MUDr. Jiřina Čechmánková

Dobrý den,bolest může být způsobena buď podrážděním zubní dřeně u hluboké výplně,to se projevuje bolestí či zvýšenou citlivostí na chlad event. horké,citlivější může být i na skus.V tomto případě doporučuji navštívit svého zubaře.
    Pokud je bolest způsobena podrážděnou dásní, tak by měla postupně spíše odeznívat, event. můžete zkusit výplach Corsodylem nebo jinou ústní vodou po chirurgii v dutině ústní.

před 5 dny mi byly vrtány přední zuby a byly zaplombovány. Nebolí mě sami od sebe, ale když koušu něco tvrdšího a piju studené, tak je to docela citlivé až to trošičku bolí. Je to normální? Je možné, že se zuby prostě hojí déle? Nebo je něco uděláno špatně?

Děkuji

MUDr. Jiřina Čechmánková

Pokud byly výplně hlubší, tak zuby mohou být nějakou dobu na chlad citlivější,event. i na skus tvrdšího sousta.To by mělo po určité době přestat, řádově to mohou být i týdny. Zub by neměl být bolestivý sám od sebe, v noci nebo na teplé, to by byla známka zánětu zubní dřeně.
    Pokud se potíže nehorší, zkuste vydržet.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli stále nabírate nové pacienty?

MUDr. Jiřina Čechmánková

Dobrý den, nové pacienty přijímáme.Více na webu.

• Dobrý den,chtěla sem se zeptat, dělá se mi boule na tváři , myslim ze to bude od zubu,protože mi vyp

Dobrý den,chtěla sem se zeptat, dělá se mi boule na tváři , myslim ze to bude od zubu,protože mi vypadla blomba a paní zubarka už mě nechtěla vzít ,moc se bojím zubaře.Bylo by možné sehnat jiného zubaře.Dekuji

MUDr. Jiřina Čechmánková

Dobrý den,můžete to zkusit v naší ordinaci,dle popisu problému se zřejmě jedná o zánět okostice(periodontitis).Více informací na webu.

• Dobrý den, jedná se o paradentózu? Dásně nekrvácí, ale při hrubším čištění se těsně u zubu objeví tr

Dobrý den, jedná se o paradentózu? Dásně nekrvácí, ale při hrubším čištění se těsně u zubu objeví trochu krve. Mám problém najít stomatolgoa a už začínám být nervózní, používám už nějakou dobu Paradontax (již před podezřením z paradontitidy) a zuby čistím dvakrát denně cca 5 minut. Je mi 19 let.
    Děkuji za odpověď.
    *demineralizovanou sklovinu mám po rovnátkách

imgur .com/ BCiapw1 (mezery smažte, web mi nedovolil publikovat dotaz s odkazem na webové stránky)

MUDr. Jiřina Čechmánková

Dobrý den, pokud nepoužíváte prostředky k čistění mezizubních prostor, pak je pravděpodobné, že se jedná o zánět dásně.Doporučuji preventivní prohlídku u zubního lékaře a návštěvu dentální hygieny.Zubní pasta sama problém nevyřeší, problém je spíše v technice čistění.