Dotazy od pacientů (9)
Úzkosti v dospivani
Dobrý den, je mi 16 let a trpím asi derealizaci. Ráda bych pravidelně navštěvovala nějakého psychologa, který je hrazený pojišťovnou. Mohl by mi v tomto někdo pomoci? Mám velké úzkosti a velmi mi to komplikuje život, který dřív býval tak veselý.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Hezký den, můžete zkusit psychologické ambulance v Bílém domě, nebo v dětské nemocnici na Černopolní . Bohužel, v odpovědi nemohu uvádět odkazy na weby, pokud chcete, napište mi na email a já vám nějaké odkazy pošlu.
s pozdravem Hanka Formánková
návštěva pacienta u něj doma
Dobrý den, paní psycholožko,
ráda bych se zeptala, zda nezdíte i k "pacientům" domů?
Děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, bohužel, tento typ služby neposkytuji.
Problém dospívání
už nějakou dobu brouzdám a hledám po internetu nějakého psychologa na popud mého přítele, myslí si, že mi může pomoc jedině psycholog.
Chtěla bych se zeptat, jak to u Vás funguje a jestli musím mít nějaké doporučení, abych se mohla u Vás objednat, nebo zda nikoliv. A jestli jde to proplatit přes pojišťovnu? (211)
Je mi osmnáct a nemám příliš velkou chuť do života, mám problém s zvládáním stresu, být v kolektivu lidí, lidem se spíše vyhýbám a to i na soc. sítích a dříve jsem se sebepoškozovala (přítel na to přišel, kontrolu je mě pod vykřičníkem, pokud to udělám, tak ho nějakou dobu neuvidím). Cítím se stále pod tlakem i když možná neprávem. Mám často noční můry a celodenní tlak na prsou, pocit, že mě stále někdo sleduje, i když jsem sama v místnosti. Já si myslím, že to nějak pubertou přejde, upřímně se i bojím, někam jít.
Děkuju za radu a i odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, omlouvám se , že odepisuji se zpožděním, ale měla jsem 14 dní dovolenou Doporučení od lékaře mít nemusíte, ale bohužel nemám smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Jestli chcete, napište mi email, pošlu vám nějaké kontakty na kolegy, kteří mají smlouvy s pojišťovnami.Další možnost je obrátit se na některou z rodinných poraden v Brně, kde jsou konzultace pro vás též bezplatné. Určitě se nebojte vyhledat odbornou pomoc. Držím palce ať najdete odvahu, klidně mi napište, pošlu vám podrobnější kontakty :-)
Pokokává se v 11 letech
Dobrý den, syn má teměř 11 let a před nějakým časem se začal pokakávat. Ptali jsme se ho, jestli ví, že potřebuje na záchod, tak to prý ano, ale prý to nestihne. Sice nerozumíme tomu, jak to může nestihnout, když je u sebe v pokojíku a záchod má 3 kroky od tama. Tak jsme mu vysvětlovali, že musí jít na záchod hned jak se mu začne chtít, že si to musí hlídat jinak, že by pak s ním děti nechtěli kamarádit a že už je přeci velký na to aby byl pokaděný. Taky jsme mu říkali, že když už se mu stane nehoda a pokadí se, tak je potřeba jít se umýt a vzít si čisté prádlo. Ale on se chová jako bychom mu nic takového nevysvětlovali. Pokadí se zase a zase a dokud se ho nezeptáme jestli má prádlo čisté a nepošleme ho převléknout, tak by klidně byl v tom špinavém. Navíc jsme po bytě začali nacházet kuličky z jeho výkalů. Prvně jsme si mysleli, že mu to třeba vypadlo z kalhot, ale když jsme to začali nacházet na takových místech jako za postelí, za skříní, v topení, tak nám bylo jasné, že to dělá schválně. To už mě i partnera vyvedlo z míry a chlapec dostal vynadáno a musí špinavé slipy po sobě vyprat. Nicméně ani to mu nevadí. Je mu jedno, že je pokaděný, že se na něj zlobíme, že to po sobě musí uklidit. Neplatí na něj prostě nic a my už jsme zoufalí. Prosíme o nějakou radou, jak postupovat, čím by to mohlo být způsobeno. Předem děkují M.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, takto na dálku by byly rady velmi obecné. Určitě bych vám doporučila vám osobní návštěvu u dětského psychologa nebo psychoterapeuta. Důvod proč se chlapec pokakává může mít různé příčiny a je potřeba tuto situaci nejdříve zmapovat a domluvit se společně na dalších krocích..
Léčba mentální bulimie pomocí hypnózy
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné pomocí hypnózy léčit mentální bulimii, případně zda máte s touto nemocí zkušenosti. Trpím touto nemocí již 5 let a zatím všechny mé pokusy o uzdravení selhaly.
Děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, s hypnózou v léčbě mentální bulimie nemám zkušenost a tento typ léčby nenabízím. V případě, že byste chtěla tento způsob léčby vyzkoušet, hledejte si certifikovaného hypnoterapeuta S pozdravem Hanka Formánková
je možné zbaviť sa klaustrofóbie?
Trpím klaustrofóbiou, ktorá ma veľmi obmedzuje v živote,rada by som sa jej zbavila a neviem ako na to. Venujete sa aj týmto problémom? Koľko sedení by som asi tak musela absolvovať?
Ďakujem zaodpoveď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, nedokážu vám říct, kolik sezení byste musela absolvovat ale počítejte spíš s dlouhodobější terapií, záleží na intenzitě vašeho strachu. a v jakých různých situacích vás omezuje. Obecně bych vám doporučila najít si spíš KBT terapeuta ( kognitivně . behaviorální terapie) . Seznam KBT terapeutů najdete na stránkách České společnosti KBT
Úhrada klientem / Zdravotní pojišťovna
ráda bych se Vás zeptala, zda platby za své služby žádáte od svých klientů nebo je možné i přes zdravotní pojišťovnu (ZPMVČR - 211)? Moje terapeutka je zrovna na mateřské dovolené (navíc Moravskoslezský kraj) a hledám si tím pádem náhradní.
Děkuji za zprávu.
Pěkný den
PavlaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, Pavlo, bohužel platba je přímá, nemám smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou. Můžete zkusit třeba polikliniku Bílý dům na Žerotínově náměstí, kde jsou ambulance psychologů, případně můžete využít nekterou z rodinných poraden v Brně. S pozdravem Hanka Formánková
Oběti trestného činu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda řešíte i problémy po znásilnění, pokusu o znásilnění a přepadení? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, je možné domluvit se na konzultaci, a nebo v Brně doporučuji z.s- Persefona, kde získáte komplexnější poradenství, včetně možnosti právního i psychologického poradenství a podpůrné skupiny.
Způsob platby
Dobrý den, paní doktorka, objednala jsme se k Vám přes tento server na "prohlídku" a chtěla bych se zeptat, jak Vám můžu zaplatit? Viděla jsem tu někde, že to jde i bankovním převodem, to je pro mě pohodlnější způsob, ale už jsem se nedočetla, na jaké číslo účtu, apod. Informace mi poskytnete až na místě, nebo mám mít připravenou hotovost?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, platba je možná po konzultaci přímo v hotovosti, pokud byste si přála platit převodem, pošlu vám bližší info o platbách na váš email.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…