Dotazy od pacientů (44)
je pro mě sezení vhodné?
chtěla bych se zeptat, jak poznám, že potřebuji návštěvu u psychologa? Doma mi čím dál častěji říkají, že bych se sebou měla něco dělat, někam si zajít, že jsem příliš výbušná a náladová... Já ale nemám konkrétní problém, bylo by sezení vhodné i pro mě? Nechtěla bych přijít s nějakou hloupostí a pak se cítit trapně, že řeším prkotiny. Je mi 20 let.
Předem děkuji za odpověď, TerezaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Milá Terezo,
díky za Vaši důvěru. Dovolím si Vám navrhnout návštěvu u psychologa a posuďte sama, zda Vám setkání bude prospěšné či nikoliv. Každý jsme jiný a zatímco jeden má tendenci řešit i maličkosti, druhý pak neřeší velké věci...Tu hranici máme každý trochu někde jinde. Ráda bych Vám ještě sdělila, že psychologové a psychoterapeuti pokaždé neřeší s lidmi jen problémy, ale podle potřeby pracujeme i na osobnostním růstu, sebepoznání, zvládání náročných životních situací. Takže se nebojte, že byste mohla přijít s nějakou hloupostí.
Opatujte se,
potřebuji pomoc?
chtěla bych se zeptat, jak poznám, že bych měla zajít k psychologovi? Doma mi čím dál častěji říkají, že bych se sebou měla něco dělat, že jsem příliš výbušná a nevyrovnaná... Jak poznám tu hranici, kdy už je třeba vyhledat pomoc? Nechtěla bych přijít jen s nějakou hloupostí, kterou řeší každý, navíc ani nevím konkrétní problém, který mám...
Předem děkuji za odpověď, TerezaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Milá Terezo,
Opatujte se,
Dětská psychologie
Dobrý den,je možné Vás navštívit se svou 16ti letou dcerou? Je velmi citlivá,vše si dost zabírá,a když se do ní někdo z kamarádů "naváží",nedovede se bránit.
Moc děkuji za odpověď.
Markéta B.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vážená paní Markéto,
děkuji Vám za důvěru. Dovolím si Vás však odkázat na dětského klinického psychologa. Já pracuji s mladistvými zcela výjimečně, většinou však v rámci rodinné terapie.
sebedůvěra
Dobrý den, příjdete mi milá a sympatická osoba které bych se nebál svěřit, konkrétně se chci zeptat jestli se zabýváte i sebedůvěrou, s tou mám velký problém a jiné řešení než se s někým poradit už nevidím. Děkuji moc za odpověď a jestli se zabýváte tou sebedůvěrou, rád si s vámi domluvím konzultaci. Ještě jednou děkuji, s pozdravem J.H.
Vážený pane J.H.,
děkuji Vám za důvěru. Vámi zmíněná problematika sebedůvěry se jako téma při práci s klienty vyskytuje poměrně často. Budu se tedy těšit na osobní setkání.
Dotaz - berete i děti?
Dobrý den, berete i děti? Nutně potřebuji dětského psychologa, ale skoro nikdo nebere VZP a 500 Kč za hodinu platit nemůžu.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, bohužel s dětmi nepracuji. Musím Vás odkázat na dětské klinické psychology. Někteří mají své soukromé praxe, kde pracují i na pojištovnu, jiní pracují v Olomouci např. ve Fakultní nemocnici. Dobře pořiďte,
Dotaz ohledně služeb.
chtěl bych se zeptat zda řešíte i citovou závislost na osobě.
Děkuji předem za odpověď...ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, ano i toto s klienty řeším. Budete-li mít zájem, můžeme se doluvit na případném setkání.
Individualni ci partnerska konzultace
Dobry den. Muj partner mi rekl, ze uz me nemiluje a nejsem pro nej pritazliva jako zena a chce nas 3lety vztah ukoncit (pro me bez boje a hlavne bez pro me zasadniho duvodu). Mame dceru (2), prijde mi, ze ma nejaky syndrom vyhoreni a nevi, jak to resit, tak zvolil utek ze vztahu. Mame vsechno co si muzou lide prat, ale mu to jakokdyby prestalo stacit. Mam jej objednat samotneho (ale bere to,ze to dela pro me...ne pro sebe) nebo prijit spolecne? Dekuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den i Vám. Díky za důvěru, se kterou se na mne obracíte. Určitě by stálo za to sejít se nejdříve s každým z Vás zvláš´t a následně pak podstoupit i společné setkání.
Sociální fobie
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, zda řešíte taky problém sociální fobie. Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý den i Vám,
s tímto problémem se na mne určitě můžete obrátit.
První návštěva
Dobrý den, naposledy jsem byla u psycholožky jako dítě... ale mám pocit, že bych už měla přijít dobrovolně bez rodičů. Jsem napohled silný člověk, nikdo nemá pocit,že bych starosti nezvládala. Ale já osobně to už nedávám. Začala jsem to řešit pitím a sama cítím,že jsem v nějakém kruhu. I když v životě, v práci a rodině normálně funguji. Starosti mám, pití a vše zvládám a stále váhám, jestli je tedy nutné psychologa navštívit? Když jsem v klidu, nepotřebuji ani to pití, ale trpím stavy úzkosti. Děkuji předem moc za reakci
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, děkuji Vám za důvěru. Každý z nás se v životě může ocitnout v situacích, které popisujete. Já bych si Vám dovolila navrhnout návštěvu psychologa. Od tohoto setkání byste mohla očekávat, že se Vám podaří trochu porozumět onomu bludnému kruhu, který popisujete. Úzkosti se dají řešit i jinými cestami než je pití alkoholu a při setkání s psychologem můžete alespoň nahlédnout na způsoby, jak sama se sebou zacházíte. Je dobré to vědět, protože po tomto uvědomění si můžete vybrat, jakou cestu sama zvolíte. Přeji Vám hodně sil a trpělivosti.
Partner lze
Dobry vecer mam problem ze svym partnerem neustale lze neda si nikdy rict i kdyz slibi porad to dela nevim co delat dekuji
Dobrý den i Vám,
pokud chcete, zkuste společně podstoupit párovou terapii, kde se k této těžce prožívané oblasti, kdy Vám partner neustále lže, dostanete a zjistíte, zda se s tím pracovat dá či nikoliv. Ze své praxe mám zkušenosti, že se u konkrétních párů práce dobře zdařila právě díky vstupu třetí osoby. Bohužel mám ale i negativní zkušenosti. Opravdu záleží na konkrétním člověku, jeho osobnosti, ochotě ke změně atp.
Denisa Pastuszaková
co dělat s panickou úzkostí?
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych poprosit o radu. Nejspíše trpím panickou úzkostí. Cítím se hrozně , motá se mi hlava, špatně se mi dýchá, mám pořád takový třes po celém těle a úzkost z toho že se mi udělá někde špatně( v obchodě, venku na procházce, v autobuse). Pořád vidím všechno černě a mám neustálý strach. Byla jsem u obvodního lékaře ale všechny vyšetření dopadly na jedničku, paní doktorka se také přiklání spíše k té panické úzkosti. Prosím poraďte zda-li mám navštívit odborníka, nebo jak mám dále postupovat. Předem děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
doporučila bych Vám navštívit psychologa, se kterým byste měla možnost své stavy blíže rozebrat. Sama mám ve své péči několik klientů s podobnými symptomy. Na základě rozhovoru můžete dojít k tomu, že potřebujete psychoterapii, popř. Vás psycholog může předat do péče psychiatra, který Vám může předepsat psychofarmaka.
Dobré pořízení,
DP
Jak na negativní myšlení?
chtěla bych se zeptat, mám permanentně negativní myšlení, za vším hledám nejčernější scénář. Mám přítele,se kterým jsem šťastná, ale v podstatě se stejně furt trápím a užírám, ačkoliv mi nedává sebemenší známky toho, že by to co si já myslím, to špatné, mělo naplnit. Toto myšlení mne dokáže někdy vyvézt tak z míry, že si dokážu věci v hlavě otočit špatným směrem. Co byste navrhovala?
DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
dovolila bych si Vám navrhnout návštěvu u psychologa. S odbornou pomocí se Vám může lépe se svým prožíváním zacházet, můžete porozumět tomu, proč se Vám to děje a nejdůležitější je pak práce směřovaná do budoucnosti, tedy jak s tím zacházet, abyste mohla žít život, jaký chcete.
Sebevražda
Dobrý den.
Můj otec je po mozkové mrtvici. Je ochrnutý na levou ruku a nohu a všechno vidí černě a má chuť skoncovat se životem. Mohla byste nám poradit prosím?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den i Vám. V tomto případě bych Vašemu otci doporučila návštěvu psychologa, kde by si mohl o svém prožívání promluvit, popř. návštěvu psychiatra, který by mu mohl pomoci situaci zvládnout za pomocí dnes velmi účinných léků.
DP
Jak často se konají schůzky ?
Dobry den paní doktorko chci se zeptat kolikrát měsíčně se scházíte s klienty ? Chci změnit v sobě ten pesimismus v optimismus. Dekuji za odpoved
Dobrý den i Vám,
frekvence setkání je individuální. Na druhé setkání se s klienty domlouvám po týdnu, je-li možné, pokud ne, pak do 14-ti dnů. S některými klienty se scházím co týden, s jinými co 14 dní, některým stačí měsíční kontakt. Někteří přijdou jen jednou...
kariérní poradenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda poskytujete také kariérní poradenství?
Předem děkuji a přeji hezký denODPOVĚĎ LÉKAŘE:
bohužel nikoliv.
kariérní poradenství
chtěla bych se zeptat, zda děláte také kariérní poradenství?
Předem děkuji za odpověďODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den i Vám,
kariérní poradenství bohužel neposkytuji.
Dětská psychologie
Hezký den,
mohu k Vám přijít, i když je mi jen 16 let? (vím, že na dětskou psychologii se nespecializujete, ovšem nejsem si jistý, do jakého věku se člověk považuje za dítě a od kdy je dospělý .. ) V případě že nemohu, můžete zde uvést kontakt na nějakého Vašeho kolegu s danou specializací?
DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den i Vám. S náctiletými pracuji zcela výjimečně a vždy je to se souhlasem rodičů. Ze svých kolegů Vám mohu doporučit např. dětskou klinickou psycholožku PhDr,Anitu Petrů, která sídlí v Olomouci.
dděláte posudky k soudu?
Dobrý den mohu se vás zeptat děláte psychologické posudky třeba k soudu?? a kolik to tak stají děkuji Z
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
posudky se bohužel nezabývám.
smlouva se ZP
Vážená paní doktorko,
ráda bych se zeptala, zda-li máte smlouvu se ZPMV a poskytujete psychoterapii na základě doporučení psychiatra v rámci zdravotního pojištění.
Moc děkuji za odpověď.
I.U.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Vážená paní I.U.,
mé služby bohužel nejsou hrazeny ze zdravotného pojištění. Moji klienti si je hradí sami.
dotaz na chovani dcery
Dobrý den,potřebovala bych radu a i pomoc.mám dceru který ma devet le a navštěvuje 4.třídu.Její chování me i manžela trápí.Začala byt hrozné drzá,odmlouva,občas dělá naschvály mladšímu brachovi,vim ze si asi myslit ze prehanim,ale taková dřív nebyla.zhoršila se i v škole,když donese horší známku tak mi rekn z ji to je jedno co ma za známky.trestat bitím ji opravdu nechci,jenže na ni nic bohužel neplatí.začíná se to chování celkem stupňovat.asi někde dělám chybu,al nevim kde.když ma dobrej den,tak je úplně úžasná hodna holka,která se mnou pece,nebo jsem bruslit atd,i když toho času moc není,když chodim do prace a máme ještě kluka (3roky).děkuji předem za radu.dekuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
dovolila bych si doporučit Vám návštěvu dětského psychologa, který může pracovat jak s Vaší dcerkou, tak v rámci rodinné psychoterapie.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…