Články 04/06/2014

5 domácích způsobů jak lupy nejen léčit, ale je i vyléčit

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Lupy jsou neduhem, který trápí velkou část dospělé populace. Existuje celá řada rad a návodů jak se jich zbavit – některé z nich fungují, jiným můžeme jen těžko věřit. Jak nejlépe lupy léčit a vyléčit? Jako vždy je nejlépe začít tím, že poznáme svého nepřítele, a pak se rozhodneme pro nejúčinnější způsoby jak se tohoto problému zbavit.

Ženská hlava s prsty ve vlasech Receptů na to, jak se nejúčinněji zbavit lupů existuje celá řada, nefungují však, pokud nejdou ruku v ruce se změnou životního stylu.

Lupy způsobuje kvasinka Malassezia, která se normálně vyskytuje ve vlasovém porostu. Někteří lidé mají genetické předpoklady k zvýšené tvorbě mazu, kvůli jeho nadprodukci se pak kvasinky rychle množí a vytvářejí lupy. Lupy se ale také mohou objevit u člověka jen dočasně – to pak nejčastěji souvisí s prudkými hormonálními změnami, stresem, nevhodnými kosmetickými přípravky či špatnými hygienickými návyky.

Pro správnou léčbu lupů je důležité rovněž vědět, o jaký druh lupů se jedná. Odborníci dělí lupy na dvě základní skupiny: suché a mastné. Suché lupy nezpůsobují výraznější vypadávaní vlasů, vlasy však bývají suché a mají tendenci se lámat. Tento neduh se nejčastěji dotýká mladších osob, poté se suché lupy mohou přeměnit na mastné. S mastnými lupy máme dočinění, pokud dochází k větší aktivitě kožních mazových žláz – lupy jsou pak větší, mají žlutavou barvu, jsou mastné. Tento jev není radno podceňovat, nejedná se jen o estetický problém. Může totiž dojít k zánětu kůže, což může způsobit větší úbytky vlasového porostu.

Dobrou zprávou je, že s lupy se dá opravdu účinně bojovat a vyhrát. Na trhu je celá řada speciálních dermatologických šampónů. Stojí za to jich vyzkoušet několik, nevzdávat se, jestliže první z nich nepomůže, ale dále hledat pro sebe ten nejvhodnější.

V neposlední řadě však můžeme pokožku hlavy účinně léčit i podle rad, které znaly už naše babičky. Zde je několik vyzkoušených:

  • Olivový olej: ¼ sklenice olivového oleje vetřete do pokožky hlavy, nechte působit cca 10 min a poté umyjte jemným šamponem
  • Dvě lžičky zeleného jílu smíchejte s trochou vody, naneste na vlasy, nechte působit 15 min a poté vlasy znovu umyjte
  • Blahodárný vliv na naše vlasy má také jogurt – ten necháváme na vlasech působit co nejdéle, klidně i hodinu
  • Naše babičky často léčily lupy octem. Po každém mytí vlasů se je proplachovalo ještě octovou vodou získanou smícháním půl litru vody a dvou lžic octu
  • V neposlední řadě bychom neměli zapomenout na léčivé účinky kopřivy. Vlasy se proplachují po každém umytí vývarem ze sušiny

Receptů na to, jak se nejúčinněji zbavit lupů existuje celá řada, nefungují však, pokud nejdou ruku v ruce se změnou životního stylu: vyváženým příjmem soli a jiných minerálů a správnou životosprávou.

Nakonec opět platí, že kam nechodí slunce, chodí lékař. Právě pobyt na slunci může velmi významně pomoci zbavit se lupům. Bezprostřední expozice vlasů na UV záření má protizánětlivé účinky. To vysvětluje i fakt, proč mnozí lidé mají problém s lupy jen v zimě.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.