Dotazy od pacientů (9)

• Zdravím,jsem dva měsíce po TEP kyčle, mohu lehat na břicho přes den? Je mi 52 let, kyčel pobolivá na

Zdravím,jsem dva měsíce po TEP kyčle, mohu lehat na břicho přes den? Je mi 52 let, kyčel pobolivá na přední straně stehna, ze sedu bolí víc než se opět rozejdu.Zatim chodim o berlích,noha delší o dva centimetry po operaci, co s tím.Do lázní teprve pojedu.koncem března.

MUDr. Petr Gudž

do lázní kvůli koronaviru pojedete určitě později,
    3 měsíce po operaci chůze omezeně, o berlích - zátěž postupně
    ale vhodné šlapat na rotopedu, cvičení vleže, nic švihově či
    dynamicky, nekřížit končetiny, občas dle bolestí paralen tbl.

• Dobrý den, již delší čas mě bolí celá pravá paže, chvílemi v ní škube, občas brní, celá od ramene až

Dobrý den, již delší čas mě bolí celá pravá paže, chvílemi v ní škube, občas brní, celá od ramene až do dlaně(prsty nebolí). Výrazně vystouplá žíla, která vede po celé délce paže. Předpoklad byl, že je to od svalů na zádech, byl jsem u ortopeda(10 dní) a dostal obstřik, stav se nezlepšil, je stejný nebo horší. V noci bolí ruka i trochu záda. Pomáhá chladící mast a stahovací obinadlo. Nechci teď chodit k doktorovi ale ani nic nezanedbat.
    Co mohu dělat a nic nepokazit?

Děkuji

MUDr. Petr Gudž

nejspíše se jedná o horní zkřížený syndrom
    nutná změna životního stylu, vyhýbat se statické zátěži - sezení
    pravid. cvičení - kompenzační cviky, nic silově či dynamicky,
    omezit zátěž horních končetin, dle stavu přechodně analgetika
    či NSA

• Dobrý den, chtěl bych se zeptat, utrhl jsem si před pár týdny přední kolenní vazy, je možné bez nich

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, utrhl jsem si před pár týdny přední kolenní vazy, je možné bez nich normálně fungovat, aniž by se časem vyvinula v koleni artróza, například kdybych nosil permanentně ortézu?

Děkuji.

MUDr. Petr Gudž

poranění zkřížených vazů je začátek konce kolenního kloubu - jinak řečeno viklavost = nestabilita kloubu zřetelně urychluje
    rozvoj artrózy. proces může urychlit hlavně dynamická rotační
    zátěž - míčové sporty, ale skoky, běhy, při oslabení svalů stehen,
    nadlimitní hmotnosti. bezproblémová zátěž je šlapání na kole
    či rotopedu, plavání apod., plastika zkřížených vazů a ortéza
    může naopak proces vzniku a rozvoje artrózy zřetelně zpomalit.

• Dobrý den, ta kyselina hyaluronová pomůže kolenu zbavit se bolestí a nebo jen tak za 1200kč promaže

Dobrý den, ta kyselina hyaluronová pomůže kolenu zbavit se bolestí a nebo jen tak za 1200kč promaže podobně jako jakákoliv tekutina?...nejsou to vyhozené peníze?...a váš názor na Medrolové inkce...ty sice pomohu od bolesti, ale ničí prý kosti a hrozí že se po čase rozpadnou...osteoporoza atd...

MUDr. Petr Gudž

aplikace kyseliny hyaluronové může změnit reologické vlastnosti kloubní tekutiny - ovlivnit "klouzání" kloubních ploch, tím pak dojde k redukci kloubních potíží pacienta. efekt je ale
    dočasný. aplikace kortikoidu do kloubu - indikováno jen tam,
    kde jsou výraznější příznaky zánětu v kloubu, a jako součást
    komplexní terapie, opakování aplikace kortikoidu je vhodné
    jen několikrát do roka, s delšími časovými odstupy .

• Dobrý den, v roce 2018 v červenci, jsem si vyvrkla kotník (původně jsem si to myslela), v nemocnici

Dobrý den, v roce 2018 v červenci, jsem si vyvrkla kotník (původně jsem si to myslela), v nemocnici řekli, že je vše v pořádku. Kotník jsem tedy jen šetřila, ledovala, ale bolest neustupovala. V srpnu 2018 jsem zašla k ortopedovi, který mi dal na zhruba 2,5 měsíce ortézu - Walkera, protože jsem měla skoro přetržené vazy. Po sundání ortézi jsem měla klidový režim a chodila jsem na pravidelné kontroly. Doteď si na jakoukoli větší zátěž (tělocvik, běh) beru zpevňující ortézu. Kotník stále pobolíval a v srpnu 2019 jsem zase zhruba měsíc nosila Walkera. Na poslední kontrole u ortopeda, asi listopad 2019, mi bylo řečeno, že kotník je v pořádku a mám jen ledovat. Bohužel, kotník mě stále bolí - píchá v něm, bodá a někdy s ním nemůžu ani pohnout - a občas je i hodně nateklý. Vůbec už nevím, co s tím...

MUDr. Petr Gudž

Přechodně : redukce zátěže, hlavně po nerovném, prudké změny směru, či dynamická zátěž, dále nutná pevná obuv - kotníčková, šněrovací, nižší stabilní podpatek, ortéza hlezna, lokálně antiflogistika ( popřípadě i celkově), cvičení na nestabilní podložce (bosu apod.).

• Dobrý den. Byly mi po nehodě amputovány tři prsty na pravé noze. Palec a dva další. Nemám vůbec před

Dobrý den. Byly mi po nehodě amputovány tři prsty na pravé noze. Palec a dva další. Nemám vůbec představu jak bude můj život vypadat dál. Co budu potřebovat ani jak budu fungovat

MUDr. Petr Gudž

Pro chůzi je zásadní fungování palce - bez palce chybí správný odraz, pak využíváme náhradní mechanismy k pohybu dopředu. Doporučuji vyšetření ortopedickým protetikem - nutná úprava obuvi, správně zvolená obuv.

• Pomůže ledování na artrózu kolene? Artróza 2-3 stupně. Chodím na kolagenové injekce a stále to neule

Pomůže ledování na artrózu kolene? Artróza 2-3 stupně. Chodím na kolagenové injekce a stále to neulevuje od bolesti.

MUDr. Petr Gudž

Artroza většinou nebolí, bolí přetěžování, nevhodná zátěž,
    v prvé řadě nutná analgetika - paralen, eventuálně kombinovaná např. zaldiar apod. , chladit (ledovat) doporučujeme většinou v akutní fázi potíží, aplikaci tepla naopak při řešení chronických potíží, zamezit přetěžování - chůze omezeně, zátěž kratší a méně intenzívní, zamezit přetěžování, vhodné šlapat na rotopedu - zátěž kdy odlehčíme postižené kolenní klouby, pevná stabilní obuv.

• Dobrý den, je mi 41 let a mám šílené bolesti beder, pracuji jako poštovní doručovatelka.Prosím zda m

Dobrý den, je mi 41 let a mám šílené bolesti beder, pracuji jako poštovní doručovatelka.Prosím zda mi můžete vysvětlit co znamená moje zpráva z rentgenu, k paní doktorce jdu až za 14 dní. Osa diskritně vychýlená v pravo, L lordoza obvyklá.Obratlová téla přiměřeně vysoká,bez posunu obratlových těl, meziobratlové prostory L5-S1 lehce nižší-incip.spondyloza. Velice děkuji za odpověď

MUDr. Petr Gudž

Nejčastější příčinou bolesti v bedrech je oslabení posturálních svalů, hlavně břišních - zde častější u žen po porodech, dále přetěžování - hlavně statické, pozice v předklonu, řešením přechodná redukce zátěže, analgetika, eventuálně bederní ortéza, vyhýbat se sezení, a hlavně pravidelné cvičení posturálních svalů.

• Dobrý den? Může jít v 16 letech o zúžení cév/aterosklerózu dolních končetin? Nohy mírně střídaně obě

Dobrý den? Může jít v 16 letech o zúžení cév/aterosklerózu dolních končetin? Nohy mírně střídaně obě brní, ale jen chodidlo nikoliv celá noha, při chůzi do schodů mírně bolí lýtka (to je ale normální). Je přítomna obezita. Bude to spíše následek obezity? Nebo může jí i o to zúžení - je zúžení smrtelně nebezpečné? Děkuji moc.

MUDr. Petr Gudž

Nejčastější příčinou bolestí obecně jsou problémy s pohybovým aparátem, nejčastější příčinou potíží s nohama je zátěž v nevhodné obuvi (sportovní, vyšší nestabilní podpatek, úzké tísnící boty vepředu), samozřejmě vhodné - nutné vyšetření ortopédem, pravidelné cvičení nohou , chůze na boso v přírodě ( v létě), popřípadě korekce postavení nohy ortopedickými vložkami.

Často kladené dotazy