Dotazy od pacientů (52)

• Dobrý den, už pár měsíců mě bolí rameno, dělám bojové sporty a nejspíš se mi to stalo tam. Nemám ho

Dobrý den, už pár měsíců mě bolí rameno, dělám bojové sporty a nejspíš se mi to stalo tam. Nemám ho zlomený ani vykloubený, jen mě bolí při extrémních pohybech ( protahování), ale v obyčejných situacích ho téměř necítím. Zkusil jsem ho protáhnout v posilovně a na pár dní bolest odezněla, ale pak se vrátila. Zajímalo by mě o co by se mohlo jednat a jestli by byla nějaká možnost protahování masáží apod. Nerad bych šel kvůli tomu na operaci.

MUDr. Petr Gloza

souhlasím s názory kolegů zejména stran diagnostiky, ať už ortopedické včetně sonografie nebo magnetické rezonance ke zjištění poškození měkkých tkání, nebo z hlediska "funkčního" poškození (špatné nastavení kloubu, spoluúčast blokád žeber apod.). Ke zjištění správné diagnózy může být důležitý i anamnestický údaj, který konkrétní pohyb bolest vyvolává (kterým směrem a za jakých okolností). Ve Vaší výpovědi je trochu zavádějící terminologie, kterou používáte, resp. není mi zcela jisté, co tím myslíte. Na jedné straně uvádíte, že bolest vzniká jen při extrémních pohybech (protahování), na druhé straně tvrdíte, že v posilovně při protahování se Vám na několik dní uleví? S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den, už asi týden mám takový divný pocit v levo u plíce. Ze začátku jsem měl pocit jako když m

Dobrý den, už asi týden mám takový divný pocit v levo u plíce. Ze začátku jsem měl pocit jako když mám zápal plic, ale kašel nemám. Pak jsem si uvědomil že to může být od páteře, která tlačí na nějaký nerv nebo něco takového. Nemůžu ležet na levém boku, protože je to pak cítit. Dřív mě trápila hodně záda. Měl jsem skoliozu 9°. Cvičil jsem na to asi rok a pak jsem přestal. Mám zase začít cvičit? Práci mám sedavou, takže denně prosedím tak 7 hodin, někdy i víc. Budu rád za odpověď není to nesnesitelné ale příjemné to taky není.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím se všemi předchozími názory. Nejprve bych se objednal na vyšetření k rehabilitačnímu lékaři, aby zhodnotil, jestli se primárně jedná o problém v pohybovém systému nebo ne. Mezitím můžete zkusit cvičení na záda, která jste dělal před léty a uvidíte, zda se dostaví efekt, ale každopádně způsob fyzioterapie budete potřebovat přizpůsobit současnému stavu. To pak eruovaně posoudí fyzioterapeut. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den, před dvěma měsíci mě postupně začala bolet záda v oblasti levé lopatky a při nádechu to p

Dobrý den, před dvěma měsíci mě postupně začala bolet záda v oblasti levé lopatky a při nádechu to práskalo (celkem dost.. každých 30 sekund..) Praktický doktor mi řekl jen, abych víc cvičil, tak jsem cvičil. Bolest se stupňovala, až jsem se jednu noc nemohl hýbat vůbec, otekla mi krční páteř a levou ruku, hlavu i záda jsem MUSEL mít v rovině, jinak jsem doslova brečel bolestí (bolest ustoupila až po 6 hodinách, usnul jsem až ráno...) Poté jsem našel vyhlášeného neurologa, který mě křupnul a bolest zmizela. Prý jsem měl skřípnutí mezi 1-3 žebrem. Nyní chodím na rehabilitace, cvičím, ale i když lopatka už nebolí, začíná mi zase při větším nádechu křupat někde v zádech a tentokrát mám bolesti v dolní oblasti zad, například při oblékání ponožek či bot ve stoje, bolest a omezenost předklonění.. je mi 24 let a operaci jsem žádnou neprodělal. Můžete mi někdo poradit, co by to tedy mohlo být? Je to jen doznění toho, že jsem měl 2 měsíce skřípnutí? Stačil by nějaký doplněk stravy nebo lékařské vyšetření přímo nějakého odborníka? Předem děkuji.

MUDr. Petr Gloza

jak bylo napsáno Jitkou Šerclovou, nejdůležitější je komplexní vyšetření jí uvedenými odborníky. Příčina může být i na místě vzdáleném od té lokality, kde bolest vnímáte, nebo se do dolní část zad mohou bolesti také promítat při onemocnění orgánů v břiše atd. Podle toho pak potíže řešit. Jinak jsem si téměř jistý, že nějaký doplněk stravy Vám nepomůže. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař.

• Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o radu či konzultaci ohledně zablokované krční páteře. Momentáln

Dobrý den, chtěla bych moc poprosit o radu či konzultaci ohledně zablokované krční páteře. Momentálně docházím na rehabilitace na Zelený pruh, kde mám tyto procedury: Parafínové zábaly a Diadynamik-FT, měla jsem předepsáno i cvičení s fyzioterapeutem, ale to my se slovy, že mají plno bohužel nedali:( Dala jsem výpověď v práci, kde jsem pracovala jako skladnice, ale s neustálými bolestmi zad, jsem bohužel byla donucena odejít. Nesnesitelně mě bolí za krkem, ráno mi bývá na zvracení. Sama si cvičím, ale samozřejmě, to moc nepomáhá:( Ráda bych proto odborníka. Obrátila jsem se na rehabilitaci na poliklinice, protože je hrazena pojišťovnou, ale jak tak koukám, člověk si vše musí zařídit a sám a sám i zaplatit. Smutné, ale to je realita. Prosíííím moc o pomoc. Děkuji

MUDr. Petr Gloza

pojem zablokovaná krční páteř, který uvádíte, může mít různý výklad, ale Vy tím pravděpodobně obecně označujete omezení pohybu krku, provázené bolestí. Rozhodně je vhodné zkusit začít cviky pod vedením fyzioterapeuta včetně technik na měkké tkáně + různé formy fyzikální léčby ke zmírnění bolestí a uvolnění zvýšeného napětí svalů (aplikace tepla, elektroléčby,...) V případě skutečného "zablokování" obratlů - nevhodné postavení dvou nebo více obratlů navzájem, s reflexní odezvou v měkkých tkáních na krku - výše uvedené postupy v některých případech nemusí stačit a je nutné tyto obratle "odblokovat" mobilizačními technikami - fyzioterapeutem nebo lékařem, který absolvoval kurz těchto technik. Před provedením takového zákroku bych ale preferoval rentgenové vyšetření krční páteře k vyloučení různých anatomických patologií (aby při mobilizaci nedošlo k jejímu poškození). Máte-li potíže delší dobu nebo se často vracejí, je RTG opravdu vhodný i pro informovanost fyzioterapeuta, co s krkem lze a co nelze dělat,... Kromě toho pokud máte problémy hlavně ráno, věnujte velkou pozornost vhodnému polštáři, určitě se postupně odnaučte spát na břiše (je-li to Vaše obvyklá poloha) atd. Jinak při dlouhotrvajících potížích s páteří bych ovšem v první řadě doporučil komplexní vyšetření pohybového systému rehabilitačním lékařem nebo fyzioterapeutem, protože základní příčina se nemusí vždy nacházet tam, kde to bolí. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobry den,již měsíc mám problémy. Vždy se probudim s brnenim prstu. Občas mě to i probudí. Menim pol

Dobry den,již měsíc mám problémy. Vždy se probudim s brnenim prstu. Občas mě to i probudí. Menim polohu ale po chvíli mě to začne znovu. Zkoušela jsem jist více jídel kde je hořčík. A nic nepomáhá. Dělám fyzicky náročnou práci. Chtěla jsem se poradit co s tím.

MUDr. Petr Gloza

určitým vodítkem mohou být některé anamnestické údaje - např. který z prstů vám brní nebo jestli pomůže protřepání ruky atd. Jak již bylo sděleno kolegou Novákem, příčinou bude pravděpodobně utlačení nervu - nejčastěji v oblasti zápěstí, lokte, ale může se jednak i o oblast kolem kční páteře. Místo útlaku mohou upřesnit některé testy a EMG vyšetření (elektromyografické vyšetření), na které by vás pak poslal neurolog. S pozdravem MUDr. Petr Gloza

• Dobry den,již týden mě boli paže. Pravděpodobně to je příčina mě fyzicky náročné práce. Na dotek mě

Dobry den,již týden mě boli paže. Pravděpodobně to je příčina mě fyzicky náročné práce. Na dotek mě to boli ze vnitr nad loktem. Ruku ohhnu,ale boli to. Nevím zda se o něco jedna či ne. A do toho mě již měsíc Brni prsty ze spánku.
    Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Gloza

příčinou kromě přetížených svalů v místě bolesti může být přenesená bolest např. z oblasti lopatkových svalů, z oblasti krční páteře, zablokovaných žeber apod. Podobně i brnění prstů ve spánku, ale zde navíc i útlak nervu v oblasti zápěstí nebo lokte. V první řadě bych navštívil rehabilitačního lékaře nebo šikovného fyzioterapeuta, který dle nálezu buď zahájí rehabilitaci nebo vás lékař odešle na další vyšetření k neurologovi, případně doplní rentgen nebo CT krční páteře. S pozdravem MUDr. Petr Gloza

ráda bych věděla, zda bude při natažení svalu (kdy je bolestivé došlápnout na patu) bolest větší při položení paty nebo až poté, kdy bude noha v klidu.
    Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Petr Gloza

závisí to na více okolnostech. Nevím, který sval máte na mysli, protože při bolestivém došlapu na patu se může jednat o svaly v oblasti chodidla nebo v oblasti bérce, také závisí na míře poškození svalu a na množství vykonané zátěže, samozřejmě i na individuální hranici bolestivosti. Dále uvedená odpověď bude tedy spíš obecný předpoklad dle mých zkušeností. Pacienty pata často bolí při prvním došlapu a při prvních krocích, pak to už často není taková hrůza, pokud je chůze krátkodobá. V takovém případě by ani sval po zátěži nemusel výrazně bolet, případně jen krátkodobě. Při chůzi delšími kroky (ale tomu se za těchto okolností lidé spíš vyhýbají) nebo při dlouhodobější chůzi bude bolest větší také v klidu a bude déle trvat. Jedná-li se třeba o lýtkový sval, pak je sval stlačený i vleže na zádech a bolest může budit i v noci. Každopádně ale platí, co jsem psal výše o počtu možností, pokud se tedy opravdu jedná o natažený sval. Pata může při došlapu bolet také při špatném postavení nohy, plochonoží, patní ostruze, při výhřezu bederní ploténky, jako první projev systémového onemocnění (např. Bechtěrevovy choroby),... Rehabilitační lékař MUDr. Petr Gloza

• Dobry den, hledam nekoho, kdo by dochazel k moji mamince v Domove senioru Valtice a poskytoval fyzio

Dobry den, hledam nekoho, kdo by dochazel k moji mamince v Domove senioru Valtice a poskytoval fyzioterapii , dle domluvy. Do ted lezela na oddeleni LDN, kde s ni denne trenovali v choditku a cvicili operovane rameno. V domove tolik casu na ni mit asi nebudou....Poradite mi jak na to? Dekuji. Zuzana

MUDr. Petr Gloza

jsem ze severu Moravy, takže informace o zdravotnickém zařízení jsem získal z internetu. Opravdu nejschůdnější je domluvit se na nejbližším rehabilitačím oddělení (to je ve valtické nemocnici). Nechte si od prakt. lékaře maminky napsat žádanku pro rehabilitační oddělení se žádostí o rehabilitaci maminky v místě jejího bydliště. Ostatní závisí na vedoucím oddělení, zda to schválí, zda tak může učinit třeba kvůli nedostatku personálu apod. (často to vyžaduje ještě schválení ředitele nemocnice). Hlavně by se jednalo o individuální léčebný tělocvik, který by se na rehab. oddělení vykazoval normálně zdravotní pojišťovně (jako by maminka na toto oddělení sjutečně docházela). Další možností rehabilitace by byla komplexní lázeňská léčba v nedaleké Lednici (ale nevím, kolik je mamince let, zda má nějaká přidružená onemocnění, resp. jednoduše, zda by tuto léčbu zvládla). V tomto případě by operatér (chirurg nebo ortoped) při kontrole napsal do zprávy, že doporučuje komplexní lázeňskou léčbu dle indikace VII/11, na základě toho by praktický lékař vypsal Návrh na lázeňskou léčbu, který se pošle reviznímu lékaři zdravotní pojišťovny maminky. Podmínkou je nástup na lázeňskou léčbu do 6 měsíců od úrazu nebo operace, v případě pooperačních komplikací je to déle. Rehabilitační lékař MUDr. Petr Gloza

chtěla bych si nechat vyčistit lymfu.Kolegyně na to chodí a je jí vždy lépe.Poraďte.
    Děkuji.Dana

MUDr. Petr Gloza

lymfa není "špinavá". Problém je ve zhoršení její průchodnosti lymfatickými cestami, která bývá narušena z různých důvodů, nejčastěji po úrazech nebo po operacích. V těchto případech dochází k hromadění lymfy ve formě lymfatických otoků, které se léčí nejlépe ručními lymdrenážemi ev. ve spojení s přístrojovými. Další možností je lymfatický kineziotaping (lymfatická drenáž pomocí speciálních elastických náplastí). Když potom takovému klientu splasknou "oteklé nohy" určitě se musí cítit lépe. Jinak platí, co bylo řečeno od předešlých kolegů - nejlépe jako první vyšetření lymfologem (nejčastěji se touto problematikou zabývají kožní lékaři) a podle nálezu terapie. Pokud se nejedná o lymfatický otok, ale např. otok, který je známkou srdečního selhávání, pak by Vám nevhodná terapie mohla naopak uškodit.
    S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

před cca 5 dny jsem si všimla zvětšené levé klíční kosti. Oteklý konec klíční kosti, po zmačknutí bolestivý. Poslední dobou me dost bolelo za krkem (pravděpodobně moc hodin stravenych u šicího stroje:-), může to mít s tím spojitost? Nějaký namožený sval? Případně, jeli lepsí udržovat v teple nebo ledovat? Děkuji za odpoved

MUDr. Petr Gloza

zřejmě myslíte otok a bolestivost vnitřního konce klíční kosti (který sousedí s hrudní kostí). Souhlasím s kolegyněmi. Příčinou je pravděpodobně blokáda klíčku, která může být způsobena přetížením krčních svalů (zde se ze svalů nabízí hlavně kývač, který jedním ze svých dolních úponů končí na klíční kosti), ale příčina může být i jiná. Rovněž bych doporučoval vyšetření rehabilit. lékařem nebo fyzioterapeutem ke zpřesnění diagnózy kvůli správnosti zvoleného terapeutického postupu. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den! Od pasu dolů mám tělo jako ve svěráku a plosky nohou brní. Jaká je příčina??? Děkuji za o

Dobrý den! Od pasu dolů mám tělo jako ve svěráku a plosky nohou brní. Jaká je příčina??? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Gloza

Souhlasím s kolegy, že je nezbytné nejdříve vyšetřením zjistit příčinu. S největší pravděpodobností se bude jednat o problém někde v průběhu páteře nebo míchy. Prvním krokem je vyšetření u neurologa. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

Dobry den, mohu si sama poradit se zanetem slach na ruce, u dvou prstu ( jsou uz 14 dni natekle)

Dekuji

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím s výše uvedenými názory - je již třeba vyhledat lékaře, který vám provede základní laboratorní vyšetření včetně zánětlivých markerů. Příčinou může být samozřejmě i přetížení - pokud jste neměla ruku zafixovanou, tak prsty ohýbáte při všech běžných úkonech a šlachy neměly dostatek času se ani při dobré samoléčbě "zklidnit". Zdrojem může být také jakákoli infekce v těle přenesená do místa vašich potíží krevní cestou. Dalšími zdroji může být revmatické onemocnění nebo borrelióza, chlamydiová infekce, lupénka,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý vecer, je mi 22 a přes půl roku mě trápí bodání na levé straně žeber a občasná dušnost. Byla j

Dobrý vecer, je mi 22 a přes půl roku mě trápí bodání na levé straně žeber a občasná dušnost. Byla jsem u praktického lékaře a ten mi diagnostikoval blokádu levé strany zad. Napsal mi léky na úzkost a že mám cvičit a dávat si hřejivé náplasti, už týden tohle všechno dělám a stále to pokračuje. Na žádné vyšetření mě nechce poslat že si je jistý že je to od zad, ale já už nevím co mám dělat. Někdy je to až nesnesitelné že mám pocit jak kdybych měla infarkt. Děkuji za radu

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím s uvedenými názory kolegů, snad bych jen polemizoval s tvrzením, že "VĚTŠINA bloků tohoto typu nemá nic společného s pohybovým aparátem" (s tím nemá ani přímou souvislost "vysvětlení", že právě proto nezabírají léky na uvolnění svalů apod.). Příčinou může být opravdu vnitřní onemocnění, ale dle mých zkušeností se častěji jedná o blokádu žeber,... která jednak bývá málokdy izolovaná a její příčina je často v rámci řetězení "někde" v oblasti pohybového aparátu. Důkladným komplexním vyšetřením fyzioterapeutem nebo rehabilitačním lékařem je právě potřeba určit "kde". Pokud Vám praktický lékař napsal tak "přesnou" diagnózu jako je "blokáda levé poloviny zad" a na základě toho předepsal Vámi uváděnou terapii (která za dané situace mohla být dočasně třeba i efektivní), je možné, že vyšetření nemuselo být dostatečné, a pokud je navíc léčba dlouhodobě efektu, měl by Vás poslat k výše uvedeným odborníkům na pohybový systém. Na potížích se samozřejmě může podílet i psychika a efekt rehabilitace nemusí být zřejmý v krátké době, ale posouzení odborníkem je na prvním místě. Při dobrém odebrání anamnézy a kvalitním vyšetření je daleko vyšší pravděpodobnost zjištění příčiny (a tím i efektu léčby), zvýší se i pravděpodobnost odhadu, že příčinou může být vnitřní onemocnění, což vyvolá potřebu konzultace dalších odborníků,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den ,chci se zeptat jestli mi jde pomoci od bolesti-jsem po rehabilitaci a bolesti páteře nepř

Dobrý den ,chci se zeptat jestli mi jde pomoci od bolesti-jsem po rehabilitaci a bolesti páteře nepřestávají diagnostika je osteofyt na C5, C6,kyfóza th 7/8'th9/10'th11/12,komprese,degenerace plotének,osteochondroza, děkuji

MUDr. Petr Gloza

Souhlasím se všemi výše uvedenými názory. Důležitá je anamnéza týkající se charakteru bolesti, jejího možného vystřelování, závislost nebo nezávislost na poloze hlavy,... doprovodné příznaky atd. Pak je samozřejmě nezbytné komplexní vyšetření; na dálku opravdu nelze podat relevantní odpověď. Vámi uvedený nález je popsán poměrně obecně bez důležitých detailů (např. již zmiňované umístění osteofytu), takže má celkem nízkou výpovědní hodnotu, co se týče možné bolesti. Kromě toho i rozsáhlý nález nemusí být vlastním zdrojem/příčinou bolesti. A naopak i při zcela normálním rentgenovém nálezu na páteři, může mít někdo jiný stejné potíže jako máte vy. Zobrazovací techniky mají svým způsobem pouze pomocný charakter - měly by potvrdit nebo upřesnit naše závěry z klinického vyšetření. (Jenom z fotografie auta taky nepoznáte, jestli je vůz funkční nebo nepojízdný.) Teprve na základě identifikace nejvíc "podezřelého" zdroje bolesti může být zahájena adekvátní smysluplná terapie. Tím zdrojem ale kromě vlastní páteře může být třeba špatné držení těla, změny ve svalech, onemocnění vnitřních orgánů, psychika,... V úvodu bych každopádně doporučil kvalitní vyšetření rehab. lékařem, příp. fyzioterapeutem. MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

MUDr. Petr Gloza

Váš popis je poměrně strohý, neříká nic o tom, kde Vás záda bolí, za jakých situací, zda bolesti někam vystřelují (do hlavy, do horní končetiny) nebo jsou omezeny jen na určitý úsek páteře atd. V podstatě jste uvedla jen nález z rentgenu, který mi dle tohoto popisu k zodpovězení Vaší otázky nepomůže. Za prvé: rozsah nálezu na páteři nemusí vůbec odpovídat míře Vašich potíží (i s výraznější patologií nemusíte mít subjektivně žádné potíže a naopak). Stran osteofytu záleží na jeho velikosti, ale hlavně na jeho umístění (např. i poměrně velký osteofyt na přední straně obratle nemusí dělat žádné velké problémy, na druhou stranu osteofyt lokalizovaný v místě výstupu nervu z páteřního kanálu může vyvolat mravenčení celé končetiny nebo svalové oslabení,... Podobně lze nahlížet i na ostatní patologie popsané na rentgenu. Přitom bolesti, které máte, mohou mít jinou příčinu, která s nálezem na RTG nijak nesouvisí. Rozhodující je komplexní vyšetření nejlépe rehabilitačním lékařem (a pokud by nalezl nějaké neurologické příznaky, tak ve spolupráci s neurologem), pak lze rozhodnout o vhodné rehabilitaci nebo v krajním a závažném případě s neurologickými příznaky o operačním řešení.
    S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

jsem po mozkové přihodě co pro mne můžete udělat chodim jen optižne ojedne fh dekuji

Dobrý den
    rovněž naprosto souhlasím s odpovědí Mgr. Krtičkové. Další možností je komplexní intenzivní rehabilitace za hospitalizace v rehabilitačním ústavu. Žádost vypíše nejčastěji rehabilitační lékař v některé ambulanci, neurolog,... Rehabilitační ústavy zaměřené na stavy po CMP jsou třeba Hrabyně, Chuchelná (Moravskoslezský kraj) nebo Kladruby u Vlašimi. S pozdravem rehabilitační lékař MUDr. Petr Gloza

Dobry den,
    chtel bych se zeptat za jak dlouho bych mohl realne chodit na rehab (rozhybavat) kotnik po zlomenine typu C (Maisonneuveove zlomenine)? Bylo to reseno cestou bez operace, 6 tydnu sadra. Prvni ortoped mi rekl, ze mam cvicit a tyden po sundani sadry uz vicemene prestat pouzivat berle. Druhy se zdesil proc nebyla operace a ze na rehab mam na minimalne 3 tydny zapomenout (opet od sundani sadry), kvuli riziku rozjizdeni vidlice lytkove a holeni kosti. Proto bych se rad zeptal na dalsi nazor.

Dekuji za odpoved.

MUDr. Petr Gloza

rozhodnutí stran konzervativní léčby nebo operace na vyloženě na ortopedovi/chirurgovi. Záleží na tom, zda a do jaké míry je zlomenina dislokovaná,... Je ale pravda, že většina zlomenin tohoto typu se řeší operačně, mj. i kvůli rekonstrukci syndesmózy. Po 6týdenní fixaci v sádře by zlomenina mohla být zhojená, rozhoduje kontrolní snímek po sundání sádry, zda je vytvořen dostatečný svalek. Vždy je pro následnou rehabilitaci rozhodující verdikt ortopeda, nejlépe toho, kdo operaci prováděl. Teoreticky je ve většině případů vhodné začít se cvičením hlezna co nejdříve po odstranění fixace. Způsob a míra zatěžování postižené dolní končetiny rovněž dle ortopeda, jinak také v závislosti na bolesti, otoku po zátěži apod. Kromě toho již před sundáním sádry je možné hojení zlomeniny podpořit např. pomocí magnetoterapie přes sádru (pokud nejsou kontraindikace této léčby). S pozdravem rehabilitační lékař MUDr. Petr Gloza

• Dobrý den chtěla bych se zeptat strašně mě bolí zadá konkrétně hl.leve rameno dr mi řekne jen cvičit

Dobrý den chtěla bych se zeptat strašně mě bolí zadá konkrétně hl.leve rameno dr mi řekne jen cvičit ale nikdy jsem neměla žádné vyšetření zajímalo by mě jestly by mi mohl pomoci fyzioterapeut dekuji

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, psala jste, že "doktor vám řekl" - doktor jaké odbornosti? Praktický lékař? Ortoped? Neurolog? Dále jste psala, že jste neměla žádné vyšetření. Myslíte tím i to, že jste nebyla ani na rentgenu páteře? V první řadě bych preferoval vyšetření rehabilitačním lékařem, který by vás poslal i na rentgen přinejmenším krční páteře včetně šikmých snímků na meziobratlové otvory (pokud jste tedy rentgen již neabsolvovala), případně také na rentgen a sonografii levého ramene. Výsledky těchto vyšetření by jistě uvítal i každý fyzioterapeut předtím, než by s vámi začal pracovat. Co do terapie je pak pro vás fyzioterapeut opravdu první volbou. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

Dobrý den
    Je mi 18let a v roce 2013 mi v dětské nemocnici diagnostikovali chondropatii patel.
    A teď se hlásím k vojákům a zdravotní prohlídkou jsem prošel myslíte, že je to velký problém? Mohu si kolena definitivně zničit? Nebo s pravidelným cvičením mohu tuto zátěž podstoupit? Popř. pomohou mi při běhání bandáže kolen?

MUDr. Petr Gloza

výše je kolegyní uvedeno, že Vám chondropatii diagnostikovali před pěti lety a ženyní je situace určitě jiná. Každopádně co se týče samotné chondropatie ta rozhodně není lepší. Ovšem na druhou stranu nález chondropatie automaticky neznamená bolesti kolen. A tím pádem to není ani problém pro vojenskou službu. Možná Vám budou vrzat kolena nebo praskat v nich. Bolesti se mohou objevit tehdy, pokud bude problém jinde v pohybovém systému (viz kolegou uváděné špatné postavení nohy, nebo v kyčli, zádech), dále může být na spodní části čéšky (která je obrácená dovnitř směrem ke kolenu) tvarová varieta kloubní plochy nebo z nějakého důvodu může být zvýšené napětí čtyřhlavého stehenního svalu, který potom čéšku tlačí víc "do kolena". Lidem s touto diagnózou nejvíc vadí, když musí mít kolena dlouho pokrčená (delší sezení v autě, letadle, dlouhodobější práce v dřepu,... čím víc ohnuté koleno a čím delší dobu, tím hůř pro chrupavku v oblasti čéšky) - takže hlavně toho se vyvarovat. Koleno obecně nebandážovat (to většinou jen v případě poškození vazů v oblasti kolena např. po podvrtnutí), ale dobré zkušenosti, co se týče úĺevy od bolestí při chondropatii čéšek, mám s tejpováním (kineziotaping). S pozdravem rehabilitační lékař MUDr. Petr Gloza

• Dobrý den mám dotaz syn má 15 let a už rok ho bolí levé koleno při delším sezení nebo když vstává z

Dobrý den mám dotaz syn má 15 let a už rok ho bolí levé koleno při delším sezení nebo když vstává z dřepu přesná bolest je nad kolenem jakoby sval (vastus medialis) doktor udělal už dvakrát RTG a řek že se nejedná o problém v kloubu ale ve svalu.Rád by se naplno věnoval sportu.
    Děkuji za radu.

MUDr. Petr Gloza

souhlasím s názory kolegů - je kromě samotného kloubu potřeba vyšetřit pohybový systém komplexně (nejlépe rehabilitačním lékařem nebo fyzioterapeutem) a zjistit jestli příčina bolesti je primárně v blízkém okolí bolestivého místa nebo je sekundárně vzniklá z jiné příčiny. Co se týče samotného kolena, může se na bolestech spolupodílet chondropatie čéšky nebo nestabilita kloubu (po starším úrazu nebo v důsledku hypermobility). Stabilizaci kolena pak musí ve větší míře obstarávat svaly, a v důsledku toho mohou být přetížené. Jak jsem již psal u jiného klienta, mohlo by ulevit tejpování kolena, což ale nemusí postihnout příčinu potíží, po které je třeba jít v první řadě. Co se týče věnování sportu naplno - důležitý je výběr vhodného sportu - teoreticky mohou být problémem všechny sporty, které jsou nejvíc ohroženy úrazy kolena (např. fotbal,...), kde následky úrazu se nabalí na stávající problémy s kolenem. Každopádně je u každého sportu vhodné doplňkové sporty a zejména kompenzační cvičení, která mají co možno nejvíce eliminovat následky nejvíce zatěžovaných struktur hlavním sportem. S pozdravem rehabilitační lékař MUDr. Petr Gloza

Často kladené dotazy