Dotazy od pacientů (52)

• Dobrý den, už je to víc jak 3 měsíce,co mě trápí bolest na hrudi mezi prsy, bolest či ztuhlost mezi

Dobrý den, už je to víc jak 3 měsíce,co mě trápí bolest na hrudi mezi prsy, bolest či ztuhlost mezi i na lopatkach(při protažení cítím bolest) a na dotek při zmáčknutí i na zebrech ve předu i z boku a po prsy po menším zmáčknutí také blíže teda k prostredku. Když si lehnu tak cítím bolest spíše na zadech. Občas to na chvíli zmizí. Bolí to spíše při plném nadechu, a to většinou v těch zádech. Také cítím bolest i za krkem, pod klíční kosti. Když se snažím celá protáhnout tak to ve mně všude krupe ale nepomůže. Mám doma 4 měsíční miminko tudíž 4 měsíce po porodu, může to souviset s tím neustálým nošením miminka které už váží přez 7kg?v sedě sedím schrbena, a neustále se k miminku naklanim. Žádné jiné potíže nemám, zrychlené bušení srdce nebo dýchání také ne. Dodám bolest na hrudi není častá spíše mě trápí ty ostatní bolesti. Zkouším různé cviky, jak kdy se mi uleví ale jen na chvíli. Dělám i to, že si stoupnu mezi futra a snažím se podél futra narovnat ale bolí to. Omlouvám se, za takové páté pres deváté a děkuji.

MUDr. Petr Gloza

je velmi pravděpodobné, že to souvisí s nošením dítěte. Jak již bylo řečeno, nejlepší by bylo navštívit výborného fyzioterapeuta, ale i rehabilitace včetně kvalitního cvičení je pouze určitou náplastí na řešení Vašich problémů (ovšem každá, i když jen částečná pomoc je dobrá). Problémem je prozatimní trvalé přetěžování určitých částí pohybového systému péčí o dítě. Je to podobné, jako kdybyste si po jakékoli namáhavé práci neodpočinula. Než se svaly stačí zregenerovat, už je znovu a opakovaně zatěžujete. Tím může docházet i k různým funkčním blokádám páteře nebo žeber, které zotavování pohybového systému, až do svého odstranění (to může být to křupání), zbrzdí. A toto přetěžování pohybového systému je u Vás každý den - jako protiváha by tomu teoreticky měla odpovídat i přiměřená doba, věnovaná cvičení a pasivnímu odpočinku, což se v praxi asi hůř realizuje. K šetrnějšímu používání zad by také mohly pomoci některé prvky tzv. Školy zad - jak se nejméně namáhavě sklánět nad dítětem, jak s ním manipulovat,... které by Vám rovněž vysvětlil fyzioterapeut. Další "berličkou" by mohl být kineziotaping krční a hrudní páteře, ramenního pletence apod. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den, už dlouho mě trápí občasná ostrá bolest zad na levé či právé lopatce, kdy mi bolest vystř

Dobrý den, už dlouho mě trápí občasná ostrá bolest zad na levé či právé lopatce, kdy mi bolest vystřeluje až do hrudi, na levé straně jakoby do srdce. A to je hodně nepříjemný pocit. Stává se mi to nejčastěji večer, když ležím v posteli, je to tak ostrá bolest, že si musím okamžitě lehnout jinak nebo různě protáhnout. Mám mírnou skoliózu páteře, může to s tím souviset nebo bych si měla raději zajít i na kardiologii? Nechci v dané situaci ohledně Covid-19 zbytečně zatěžovat lékaře v nemocnicích.
    Děkuji za odpověď a za Váš čas.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím s postupem, který navrhla kolegyně. Po vyloučení interních příčin se pravděpodobně bude jednat o blokádu páteře nebo žeber, ať už primární nebo vzniklou druhotně z jiných příčin někde jinde v pohybovém systému, při vadném držení těla atd. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den,mám dotaz už asi 2 měsíce mám občasný pocit cizího tělesa v krku. V jídle mi to nijak neva

Dobrý den,mám dotaz už asi 2 měsíce mám občasný pocit cizího tělesa v krku. V jídle mi to nijak nevadí a v krku mě nebolí ani jiné potîže nemám. Pocit cizího tělesa v krku mám jenom obcčas,ne pořád. U doktora jsem zatím nebyla. Bojím se čím to může být?

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, příčin je samozřejmě víc, ale většinou jsou spojeny i s jinými potížemi, což vy nemáte. Jak uvedla kolegyně, zdrojem mohou být i různé dysfunkce v obl. pohybového systému, které nemusí způsobovat bolesti. K již zmíněné blokádě hlavových kloubů nebo horních žeber bych ještě doplnil dysfunkci čelistního kloubu (např. po stomatologickém ošetření zubů) nebo větší přední výrůstky na krční páteři, ale ke všem výše jmenovaným příčinám bych měl jednu poznámku - myslím si, že byste měla potíže víceméně stálé, byť s různou intenzitou. Ta nepravidelnost mi spíš nahrává psychické příčině - např. nárazovému stresu v práci, který je mj. svázán i se zvýšeným napětím šíjových svalů v obl. hlavových kloubů, trapézových svalů,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

jsem ve 30. týdnu těhotenství a byla mi diagnostikována blokáda krizokycelniho kloubu.
    Potíže trvají již 2 týdny. Byla jsem před týdnem u fyzioterapeuta na odblokování, kde se povedlo. Nicméně co se týče chůze a bolesti, tak žádná změna. Za další 2 dny jsem byla znovu na fyzioterapii, kde se mi to pokusili rozmasirovat a opět bez výsledku. Zítra jdu znovu.
    A moje otázka zní - je nějaká sance, ze se to do porodu nějak samo srovná nebo jaké mám další možnosti? Jsem už zoufalá, jelikož nejsem použitelná a nedokážu si představit s tímhle rodit a potom se starat o dite.
    Předem děkuji za odpověď a přeji hezky den.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím zejména s názory Mgr. Šulcové. Jak již bylo některým z kolegů řečeno, blokády SI-skl. bývají v těhotenství relativně časté. Zvětšující se bříško mění nejen těžiště těla, ale celkově mění jeho držení. Kromě toho dochází mj. k dalším změnám v dutině břišní (stlačování okolních orgánů, natahování vazů, na nichž je zavěšena děloha atd.). To vede k jistému vnitřnímu dráždění, které vzhledem ke své nízké intenzitě sice nevyvolává bolest, ale pohybový systém v této oblasti reaguje zvýšeným napětím svalů, což může vést i posunům mezi pánví a křížovou kostí (tedy k blokádě SI-skloubení). Mobilizace uleví, ale protože výše uvedená situace ("dráždění") přetrvává, nález má tendenci se vracet. S rostoucím bříškem samozřejmě držení těla nebude nikdy ideální, takže nemá cenu se to cvičením pokoušet napravit,... Dle mého názoru v případě Vašich potíží má smysl nošení těhotenského pásu, zaujímání úlevové polohy, tejpování, příp. chůze s nordic walking holemi. Věřím, že po porodu, se Vaše potíže vhodnou rehabilitací (včetně zaměření se na držení těla, stabilizační systém trupu,...) zcela upraví. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den. Je běžné, že při záklonu hlavy začne bolet na levé straně krku? Děje se tak už přes 3 týd

Dobrý den. Je běžné, že při záklonu hlavy začne bolet na levé straně krku? Děje se tak už přes 3 týdny. Může jít o nějaký skřípnutý nerv / zánět? Bolí to jen při záklonu, občas při otáčení hlavy. Je to takovy mirny tlak. Mohou pomoct cviky na krční páteř? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

MUDr. Petr Gloza

s největší pravděpodobností se o jedná o blokádu některého segmentu krční páteře. Obecné cviky na páteř mohou pomoci, v případě neúspěchu pak cílené cviky, které by určil fyzioterapeut, ale v mnoha případech je potřeba provést mobilizaci zablokovaného úseku, tj. uvedení obratlů krční páteře do správného postavení manuálními technikami, a to lékařem nebo fyzioterapeutem, který byl v těchto technikách vyškolen. Předcházet mobilizaci by samozřejmě mělo vyšetření, vhodný by byl i RTG krční páteře a po mobilizaci následná rehabilitace. Pokud by se potíže nelepšily, pak doporučuji komplexní vyšetření pohybového systému (pokud nebylo provedeno hned napoprvé) k identifikaci mnohdy vzdálené příčiny potíží. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den. Může se občas stát, že se člověk jako kdyby převáží omylem na jednu stranu a jako kdyby z

Dobrý den. Může se občas stát, že se člověk jako kdyby převáží omylem na jednu stranu a jako kdyby zaskobrtne - Stává se to občas a z ničeho nic. Např. Dopředu, do stran. Ale jen malinko, že člověk nespadne. Stává se to občas např kvůli nešikovnosti? Nebo to muze znamenat něco že zdravotního důvodu? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

MUDr. Petr Gloza

nebral bych to na lehkou váhu, může se jednat o zdravotní problém, který může mít několik příčin (zřejmě se mi ani nepodaří všechny vyjmenovat). Samozřejmě vynechávám požití alkoholu nebo omamných látek. Pokud berete nějaké léky na jakékoli zdravotní potíže, podívejte se do příbalového letáku, zda tam mezi vedlejšími účinky nenajdete závratě, nebo zda tyto léky nemají nějaké sedativní/tlumivé účinky... Zdrojem mohou být i jiné příčiny únavy (přemíra fyzické nebo psychické zátěže, snížení počtu červených krvinek, snížená hladina krevního cukru atd.). Dále změny krevního tlaku (spíš tendence k nízkému TK). Tak to byly spíš ty obecné příčiny. Z těch specifičtějších to mohou být různé neurologické nemoci (např. poruchy mozečku, neuropatie, resp. poruchy čití na dolních končetinách,... ale to byste potíže neměl jen občas), dále poruchy zraku a často poruchy labyrintu (vnitřního ucha), zejména pokud ty tendence k "převažování" na jednu stranu jsou stále stejným směrem (např. doprava). Může jít i poruchu v oblasti krční páteře, blokádu horních žeber, rozdíl v napětí šíjových svalů vpravo a vlevo (více příčin). Doporučil bych nejprve vyšetření na ORL (ušním) a neurologii, potom na rehabilitaci. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den, mohl bych pokorně požádat o odpověď na moji otázku týkajicí se již dlouholetého problému

Dobrý den, mohl bych pokorně požádat o odpověď na moji otázku týkajicí se již dlouholetého problému s SI skloubením (křížokyčlního kloubu). Je mi skoro 30 let a už od školních let se mi jedou za čas objeví velké bolesti tohoto zkloubení. V posledních letech cca 2x-3x za rok. Bolest je stupňující od počátečních příznaků po nemožnost vstát z postele nebo se v ní jen otočit. Někdy i horké otoky a horečky. Zvláštní je, že bolest je nejhorší po ránu kdy mám vstát z postele. Po té co vyrazím do práce jako by se rozhýbu a přes den cítím jen lehký tlak a nekdy mensí bolest. Ale jak je zase večer opět začnu kulhat a doma popř. před spaním mne provází nesnesitelná bolest a omezení hybnosti. Takto to trva cca 2-3 týdny a je po problému. Nejsem si jist co to způsobuje ale mam pocit , že většinou je spouštěč prochladnutí. Po dobu bolestí neužívám žádné léky nekdy jen brufen abych mohl aspon usnout a nahřívám si bedra a pánev dečkou což je někdy i vedoucí ke zhoršení bolesti. Mohu se zeptat co by to mohlo způsobovat? Nebo kam se mám jít nechat vyšetřit? Můj Pl mi vždy řekne, že mám zkrácené svaly pomůže jedině cvičení. Asi to má něco do sebe ale nemyslim si, že by to byla hlavní příčina. Děkuji za odpověď. S pozdravem Tomáš.

MUDr. Petr Gloza

Váš problém může mít spoustu příčin, ale 2 skupiny bych označil jako nejčastější:
    1. Vzhledem k opakovaným horkým otokům a horečkám by to mohl být zánět křížokyčel. kloubu, jako počáteční příznak Bechtěrevovy choroby - pak je vhodné si nechat udělat laboratorní vyšetření (hlavně CRP, revmatické testy), RTG těch SI-skloubení, při potvrzení zánětu je to pak primárně "parketa" pro revmatologa, kromě toho se pak na terapii podílí fyzioterapeut.
    2. V dalších případech to může být "nepřeberné" množství příčin na různých místech pohybového systému, které vedou k asymetrii pánve (rozdílná délka dolních končetin, plochonoží, změna postavení kolen, kyčlí a různé svalové nerovnováhy - zkrácené vs. oslabené svaly atd.) - po vyloučení revmat. onemocnění jde pak o to identifikovat, kde tyto poruchy jsou a korigovat je - doména pro rehabilitační lékaře a fyzioterapeuty.
    S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Co může být pričinou bolesti ve spodni části lýtek při doteku,děkuji.

MUDr. Petr Gloza

první a zásadní otázkou (abychom mluvili stejnou řečí) je, zda skutečně mluvíte o doteku, tzn. jestli se prstem skutečně pouze dotknete kůže na lýtku stejně jako se jí v tom místě můžete dotknout třeba ručníkem nebo tím myslíte, že to místo prstem trochu přimáčknete? V tom prvním případě (pouhý kontakt s kůží, kdy na jiném místě těla toto vnímáte jako dotyk, ale na lýtku jako bolest) byste měl určitě absolvovat neurologické vyšetření, pokud můžete vyloučit nějaké postižení kůže (popálenina, zánětlivé změny,... ale o tom byste se asi zmínil). Vzhledem k lokalizaci a zejména oboustrannému postižení se mi nezdá pravděpodobná třeba neuralgie po pásovém oparu. Ve druhém případě (bolest při zmáčknutí nebo zatlačení na lýtko) to mohou být cévní problémy (zánět žil, trombóza), cukrovka, zánět Achillovy šlachy, bolestivé body ve svalech z přetížení z různých příčin (sport, ploché nohy,...), dráždění nervového kořene S1, vystupujícího z páteřního kanálu v bedrokřížové oblasti, třeba výhřezem meziobratlové ploténky; zdrojem bolesti dále může být revmatické onemocnění, stav po borrelióze, nedostatek některých minerálů (např. hořčík, měď) nebo vitamínů zejm. skupiny B,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobry den, dnes mi kun skubl s rukou kdyz se splasil, po chvili jsem citila, ze me trochu picha v ra

Dobry den, dnes mi kun skubl s rukou kdyz se splasil, po chvili jsem citila, ze me trochu picha v rameni a postupne behem par minut se to zhorsovalo, nemohla jsem s rukou delat zadnou namahu, skoro ani s ni hybat, kdyz jsem ruku chtela zvednout treba k obliceji tak vystrelila bolest od ramene az po predlokti, to same kdyz jsem ruku chtela zvednout nahoru nebo s ni neco zvedat, i jakykoli maly pohyb zpusoboval bodavou bolest, pak to trochu ustoupilo a ted me akorat boli rameno i od lopatky a dole vedle podpazi, k tomu jeste sval dal od ramene az po loket-biceps, triceps (loket neboli). V klidu necitim nic. Ruku muzu lepe zvedat, ale porad vystreluje bolest, vsude to tak nejak picha, nevim jestli to mam jen zablokovane nebo hnute a jestli s tim jit na pohotovost nebo jinam a nebo pockat jestli to prejde. Pri pohybu jsem jeste slysela jakoby chrupavku v tom kloubu a obcas lupani. Dekuji za odpoved

MUDr. Petr Gloza

pravděpodobně mohlo jít jen o "obyčejné" podvrtnutí v ramenního kloubu, ale i tak se problém může týkat celého ramenního pletence (tzn. včetně okolních částí souvisejících s ramenním kloubem). Je mnoho struktur, které mohly být úrazem poškozeny - kloubní pouzdro, vazy, svalové úpony, samotné svaly,... nejen samotného ramene, ale také v oblasti klíční kosti, lopatky... Komplikací může být mimo výše uvedeného např. trhlina v oblasti labra (což je chrupavčité rozšíření jinak malé kloubní jamky) nebo nestabilita kloubu atd. Důležitou informací může být, v jaké poloze jste měla horní končetinu v době škubnutí - byla předpažená a v jaké výšce nebo upažená apod. Každopádně bych co nejdříve zašel na vyšetření a případnému ošetření k ortopedovi, ketrý zřejmě ještě doplní RTG (k vyloučení zlomeniny), sonografii měkkých tkání ramene, ev. magnetickou rezonanci. Doprovodným postižením může být narušení skloubení mezi klíční kostí a lopatkou, blokády žeber atd.
    S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý večer, uz skoro 5 měsíců mě bolí na klíční kosti a směrem k rameni a začalo i od klíční kosti

Dobrý večer, uz skoro 5 měsíců mě bolí na klíční kosti a směrem k rameni a začalo i od klíční kosti do prsa pálení. Doktorka mi dala leky proti zánětlivé a na bolest tak ty jsem vybrala a bolest je stále, doktorka to chce klid. Poradíte co stím? Děkuji Lucie

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím s předchozími názory kolegů, nejprve je vhodné vyloučit interní onemocnění - nález v horní části plíce na bolestivé straně, při bolestech vlevo také srdeční příčinu, vpravo by se do pravého ramene mohly vzdáleně promítat i problémy se žlučníkem. V dalším kroku vyloučit změny v pohybovém systému - prsní svaly, kývače nebo skalenové svaly po stranách krku, blokády klíční kosti nebo horních žeber, špatné nastavení lopatky atd. Po vyloučení interních příčin může všechny výše uvedené problémy pohybového systému vyřešit fyzioterapeut, ať už jsou potíže v této oblasti primární nebo vyvolané sekundárně kvůli jiným problémům v hybném systému (např. kvůli vadnému držení těla, skolióze,...) S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat jak funguje poukaz na ošetření u rehabilitačního lékaře? Pedia

Dobrý den. Mohl bych se prosím zeptat jak funguje poukaz na ošetření u rehabilitačního lékaře? Pediatr ho předepsal v říjnu - bylo to kvůli zablokovanému žebru. Mohu jít teď k rehabilitačnímu lékaři bez poukazu nebo potřebuji nový pokud se problém znovu týká nejspíše zablokovaného žebra? Mockrát děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím s kolegou, ale někdy záleží na místních "podmínkách". Pokud má rehabilitační lékař smlouvu se zdravotní pojišťovnou, může některý revizní lékař pojišťovny trvat na žádance od jiného lékaře, která bude založena v dokumentaci. Důvod bývá vysvětlován tím, aby si rehabilitační lékař uměle nevytvářel a neúčtoval zdravotní pojišťovně zdánlivé pacienty. Žádanka má být pak důkaz, že vyšetření bylo opravdu někým jiným vyžádáno. Takže jak píše kolega - raději se zeptat. Poukaz pro rehabilitačního lékaře by pak měl být typu "K", pro fyzioterapeuta s rozpisem konkrétních procedur poukaz typu "FT". S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den. Rád bych doplnil informace m předešlému dotazů ohledně bolesti žeber související s boulic

Dobrý den. Rád bych doplnil informace m předešlému dotazů ohledně bolesti žeber související s boulickami. Bolest je střídavě, občas na levé straně, občas na prace v oblasti pod podpažim vedle prsou. Lokalizace stejná. Občas také svíravá bolest. Je to ale hodně mírně bolest, která neobtěžuje. Nejspise bych se přikláněl k variantě že za to mohou ony boulicky. Děkuji za odpověď za předešlý dotaz a i tento. Přeji hezký den.

MUDr. Petr Gloza

děkuji za reakci na mou odpověď a doplnění informací. Blokáda žeber je v tomto kontextu méně pravděpodobná. Pokud jsou ty bouličky opravdu VEDLE prsou, tzn. na boční straně hrudníku ve stejné úrovni/výši jako prsa, pak to mohou být opravdu ty tukové nádorky, o kterým jsem se zmínil minule. Zvětšené podpažní uzliny by se nacházely až v podpažní jamce. Každopádně všechny uvedené možnosti jsou svým způsobem pouze spekulace, protože některé věci se prostě nedají diagnostikovat na dálku. Nejvhodnější by bylo si tyto hypotézy verifikovat reálným odborným lékařským vyšetřením - nejlépe dermatologem, příp. chirurgem, včetně doplnění již dříve navržených vyšetření (RTG plic,...) a teprve po vyloučení těchto příčin pátrat po poruše v pohybovém systému. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

Je mi 27 let a zhruba 6 let mě trápí bolest v kříži vystřelující do stran. Většinou je bolest horší na pravé straně, ale občas i na levé. Asi před pěti lety jsem chodila na rehabilitace s diagnozou lumbago a dysbalance svalů. Pomohlo jen krátkodobě. Nyní je bolest, ale nehorší v noci a také po ránu se zlepšením během dne. Bojím se aby se nejednalo o Bechtěrovovu chorobu. Během 6 let se ale stav nezlepšuje ani nezhoršuje a ohnout se mohu normálně a jiné problémy nemám.Jen je mi divné, že bolest je nejhorší v noci. Před 7 lety jsem byla na operaci kolene menisku a plastiku vazů , takže na jednu nohu trochu kulhám. S bolestí jsem si zvykla žít, ale nyní mě to v noci i probouzí. Nedávno jsem byla na CRP testu s negativním výsledkem. Prosím nevíte o co by se mohlo jednat? Děkuji za Vaší odpověď.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, základem pro zvýšení pravděpodobnosti zjištění příčiny Vašich potíží bude klinické vyšetření rehabilitačním lékařem nebo erudovaným fyzioterapeutem v kombinaci s RTG vyšetřením bederní páteře a SI-skloubení, dále laboratorní vyš. Příčinou může být opravdu asymetrické zatěžování dolních končetin, resp. obecně vadný stereotyp chůze, různé asymetrie pánve spojené se svalovou nerovnováhou nejen v obl. svalů pánevního dna, ale i DKK, trupu,... Za nočními a a ranními bolestmi páteře se může skrývat také hypermobilita (nadměrně zvýšená pohyblivost páteře...). Je to i jeden z možných symptomů pro Bechtěrevovu chorobu (ta mj. může postihovat i jiné části těla mimo pohybový systém), která ve svých počátečních málo nápadných příznacích může být obtížně diagnostikovatelná, každopádně pro definitivní určení diagnózy je také nutné zjištění přítomnosti zánětlivých známek SI-kloubů na RTG, laboratorně bývá často pozitivita antigenu HLA B27, ale není to podmínkou. MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den. Co by mohla znamenat občasná bolest žeber? Např. 2 hod - den boli a pan to prejde, ale ne

Dobrý den. Co by mohla znamenat občasná bolest žeber? Např. 2 hod - den boli a pan to prejde, ale neboli casto. Může to souviset s pohyblivými boulickami ( jsou zde dlouho, ještě i před tím než bolest začala, jsou i po celém těle- takže asi tukove, ale jsou zde i 2 větší - mohou to být cysty nebo také tukove boulicky? Nijak neboli, nevadí, mají cca 1,5 cm) Musí se občasná mírná bolest řešit pokud nevadí? V minulosti bylo mírně zablokované žebro.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, jsou bolesti jednostranné (vpravo nebo vlevo) a v jaké úrovni (na hrudníku nahoře nebo dole) nebo ve stejnou chvíli na obou stranách? Na přední nebo zadní straně hrudníku? Mohou být také projevem nějakého vnitřního onemocnění (např. bolesti na pravé straně hrudníku dole - vpředu nebo i vzadu- mohou být známkou onemocnění žlučníku apod. Objevují se bolesti na stále stejném místě nebo se lokalizace mění? Občasné svíravé bolesti na hrudníku mohou být kromě problémů se srdcem také záležitostí latentní tetanie (z nedostatku hořčíku). Nejčastěji to ovšem opravdu jsou zablokovaná žebra, kde ale dle mých zkušeností bolest sama od sebe tak rychle nepřejde. Kromě toho opakované blokády stále stejných žeber mívají často primární příčinu buď v oblasti některého vnitřního orgánu nebo na jiném místě pohybového systému, které je mnohdy vzdálené od samotného místa bolesti. Velmi pravděpodobná se mi zdá také příčina, kterou uvádíte - ty "bouličky". Často to bývají nezhoubné tukové nádorky (lipomy), které mohou být rozesety pod kůží na více částech těla. Většinou jsou spontánně nebolestivé, ale pokud jsou umístěny těsně nad kostí (třeba v blízkosti žebra), může být potom tlak na ně bolestivý a teoreticky by takový útvar mohl být i zdrojem Vašich potíží. Operačně bych si takový útvar nechal odstranit v případě, že by mě opravdu obtěžoval ať už častými nebo silnějšími bolestmi, jinak ne. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den , mám problém s ramenem, dělal jsem bojové sporty a nejspíš jsem špatně spadl. Jedná se ne

Dobrý den , mám problém s ramenem, dělal jsem bojové sporty a nejspíš jsem špatně spadl. Jedná se nejspíš o Musculus supraspinatus (sval nadhřebenový). Už je to asi půl roku co jsem se to snažil posílit, nebo protáhnout cvičením v posilovně (nejde o nějak velkou bolest, spíše otravnou) cvičit se s tím poměrně dá, jen je to už delší doba a nic se nelepší, už jsem byl na rentgenu a nic nezjistili, nerad bych šel na operaci, ale pokud tu bude jiná alternativa, rád ji přijmu. Mohu požádat o nějaké rady? Kam bych s tím měl zajít a jestli nevíte o nějaké kvalitnější nemocnici ( slyšel jsem o vojenské v Plzni, nebo Praze, už si nepamatuju). Děkuju za pochopení.

MUDr. Petr Gloza

v první řadě bych zjistil "rozsah škod" na měkkých tkáních ramene, což na rentgenu neuvidíte. Vhodným jednoduchým vyšetřením je sonografie ramene ortopedem, který je pečlivý a má velké zkušenosti s touto diagnostikou. Dalším neinvazivním vyšetřením na měkké tkáně je magnetická rezonance. Může být poškozený buď samotný sval nebo jeho úpon,... ale také třeba chrupavčité rozšíření kloubní jamky. Předpokládám ale, že v tomto případě nebo v případě rozsáhlejšího poškození svalu nebo tzv. rotátorové manžety byste měl nejen bolesti, ale i omezení hybnosti. Pokud se žádná vážnější léze nenajde, pak bude rozhodující cvičení s úpravou svalové nerovnováhy v oblasti celého ramenního pletence, ke které po úrazu s velkou pravděpodobností došlo a ke zmírnění bolestí nebo k lepšímu hojení měkkých tkání lze využít různé formy fyzikální léčby, třeba i zmiňovanou rázovou vlnu. Kromě toho bych v rámci individuální péče fyzioterapeutem určitě nevynechal ošetření krční, hrudní páteře a žeber zejména v horní a střední části hrudníku na straně bolestivého ramene. S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

rád bych se zeptal, zda-li může mít vliv hypermobilita na pulzativní šelest v levém uchu (tep slyším jen v určitých polohách a změnách, například při předklonu, ohnutí, prudkém pohybu... ovšem v normální poloze vymizí).
    Může hypermobilita způsobit "volnost" vazů v krční oblasti, a tím donutit fungovat abnormálně svaly, které jsou kvůli tomu ztuhlé a zužují vertebrální tepny? ... Tím bych poté slyšel to víření jako tep v uchu.
    Díky za odpověď.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, souhlasím s oběma kolegy. Úvaha není špatná, ale při hypermobilitě bych nečekal potíže v situacích, které popisujete, tzn. při pohybu, ale spíš v některých déletrvajících statických polohách. Jinak samozřejmě platí ORL-příčiny, čelistní kloub,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

dostávám velmi silné křeče do stehenních svalů především, když scházím schody dolů. Hořčík beru pravidelně a tyto bolesti trvají už týden, nevím co mám dělat. Poraďte mi prosím. :)

MUDr. Petr Gloza

není uvedeno, zda se jedná o křeče svalů na přední nebo zadní straně stehen. Příčin je opravdu celá řada a pokud jste s těmito problémy ještě nebyl u svého praktického lékaře, tak je potřebné to udělat, aby se výběr co nejvíc zúžil. Pokud můžete vyloučit nějaké svalové přetížení sportem, turistikou apod., pak mě napadá svalová nerovnováha na dolních končetinách při špatném postavení nohou nebo kolen, také nestabilita kolen při hypermobilitě. Při chůzi ze schodů nebo v terénu by pak stehenní svaly kvůli stabilizaci byly ve větším napětí než u jiných jedinců. Křeče ale mohou také vznikat u svalů, které jsou z různých příčin oslabené - po úrazech nebo operacích na dolních končetinách, při utlačení nervů (které sval "řídí") např. výhřezem meziobratlové ploténky; jsou také různá vrozená degenerativní svalová onemocnění, která se mohou začít projevovat až v dospělém věku, vedou ke svalovému oslabení, a tím k přetěžování takto oslabených svalů již běžnou zátěží. Křeče mohou způsobovat nemoci cév (tepen i žil) na dolních končetinách nebo neuropatie - onemocnění nervů třeba při cukrovce, nadměrné konzumaci alkoholu,... Dalším zdrojem může být porucha štítné žlázy. Také hodně léků může způsobovat bolesti a křeče svalů - jsou to třeba léky na odvodnění, na snížení cholesterolu, proti vysokému tlaku atd. Dále některé infekce - třeba stav po prodělané borrelióze. Z těch banálnějších pak dehydratace z nedostateč. pitného režimu, při zvýšeném pocení, při průjmech atd. Dále snížená hladina krevního cukru a různých minerálů (hořčík, draslík, vápník, sodík), vitamínů - hlavně B6. Píšete, že berete hořčík - ale můžete ho brát nedostatečné množství, z trávicího traktu se nevstřebává nejlépe a ještě méně, když si ho vezměte po jídle; lépe s vitamínem B6, ale můžete mít i poruchu jeho vstřebávání s trávicího systému (pak by se musel podávat injekčně).
    V první řadě bych si nechal udělat základní laboratorní vyšetření včetně iontů (sodík, draslík, vápník, hořčík), dále hormony štítné žlázy,...; pokud berete nějakou skupinu léků, které jako vedlejší účinky mohou mít svalové křeče, tak je (ale jen po dohodě s lékařem!) vyměnit nebo vysadit. Dále z laboratoře ev. doplnit svalové enzymy, protilátky proti borreliím. Z odborníků zvážit interní a neurologické vyšetření. Je toho spoustu, není prostor všechno vyjmenovat, stejně by se další kroky odvíjely podle nálezů, podle vývoje klinického stavu třeba po odstranění nevhodných léků, úpravy dávek hořčíku,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den, zhruba poslední týden mám silné bolesti hlavy. Zvláštní jsou tím, že když začnu klepat ne

Dobrý den, zhruba poslední týden mám silné bolesti hlavy. Zvláštní jsou tím, že když začnu klepat nebo jakkoli hýbat hlavou bolest cítit není. Jakmile opět přejdu do stavu relativniho klidu, bolest mi citelně pumpuje hlavou. Dělám za počítačem a mám podezření, že to je tím a mohla by stačit masáž ale radši se ptám, jestli nemůže jít o něco jiného. Děkuji Petr

MUDr. Petr Gloza

každou náhle vzniklou bolest hlavy je potřeba řádně vyšetřit neurologem. Pokud jsou bolesti převážně vzadu v týlní oblasti nebo odsud vystřelují do celé hlavy, pak je opravdu pravděpodobné, že zdrojem potíží je delší práce u počítače zejména pokud Vaše pracovní plocha není dobře ergonomicky sestavená (např. monitor je umístěn trochu bokem nebo není v úrovni očí a je příliš nízko; nemáte při práci na klávesnici opřené horní končetiny nebo jsou opřené příliš vysoko atd.). Dalším zdrojem je špatné držení těla při práci u počítače, kulatá záda, hlava v předsunutém postavení, zvednutá nebo víc dopředu nasměrovaná ramena apod. Změna polohy nebo masáž Vám v tomto případě uleví, ale pokud se nezmění ty pracovní podmínky nebo Váš způsob sezení a držení těla, tak efekt těch masáží bude velmi krátkodobý. Na závěr ale znovu upozorním na nutnost vyšetření neurologem vzhledem k silným bolestem a rychlému vzniku. Může jít o nějakou cévní poruchu, mozkové aneurysma,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den, před týdnem jsem si narazil zápěstí a v nemocnici jsem dostal běžně doporučené postupy (

Dobrý den, před týdnem jsem si narazil zápěstí a v nemocnici jsem dostal běžně doporučené postupy ( nosit ortézu, nenamáhat a chladit ) mám tedy 2 otázky : Do jaké doby mám nosit ortézu a do jaké doby mám chladit zápěstí. Ortézu nosím neustále, akorát si ji párkrát za den sundám a snažím se rehabilitovat, tak aby to nebolelo . A chladil jsem, aby mi nevznikl otok a zmírnil bolest. Což teď už nehrozí. Díky za odpověď a přeji hezký den.

MUDr. Petr Gloza

souhlasím s kolegy. Můj názor je, že pokud nedošlo k podvrtnutí nebo natažení vazů a zápěstí je pouze naražené, tak má smysl nosit ortézu třeba jen 3 dny, dále spíš jen jako kompresi k prevenci zhoršení otoku při svěšení končetiny a jako prevence bolesti při náhodném kontaktu/udeření se o nějaký předmět v okolí, nebo jako fixace při nějaké činnosti, která by bez ortézy vyvolávala bolest. Jinak několikrát za den zápěstí volně rozcvičovat do nebolestivých rozsahů a chladit, pokud bude oblast teplejší nebo/a oteklá. Jako lepší alternativu ortézy lze zvolit kineziotape, v počátcích na otok lymfatický tejp. Dalším doplňkem k urychlení hojení může být také homeopatický lék Arnica montana 9CH,... S pozdravem MUDr. Petr Gloza, rehabilitační lékař

• Dobrý den, je možné mít následující den po návštěvě Reflexní masáže chodidel tyto potíže: bolest hla

Dobrý den, je možné mít následující den po návštěvě Reflexní masáže chodidel tyto potíže: bolest hlavy na spáncích a zátylku, tlakem za očima, šumění v hlavě i horečka? Děkuji moc za odpověď.

MUDr. Petr Gloza

Dobrý den, kolegové odpověděli vyčerpávajícím způsobem. Já takto reaguji pouze proto, že se mi Vaše otázka neustále vrací v e-mailu.

Často kladené dotazy