Dotazy od pacientů (5)

• Hemeroidy, vytažená kůže

Dobrý den pane doktore.Mám na Vás dotaz.Prodělala jsem operaci hemeroidů jak vnějších, tak i vnitřních. Vnitří longovou metodou a vnější chirurgicky. Jenže bohužel konečník nevypadá moc dobře.Po stránce esteticky. Mám hodně vytáhlou kůži a mám i výčnělky. Na vašich stránkách jsem se dočetla, že toto odstraňujete. Chtěla jsem se tedy zeptat, když tohle odstraňujete operativně, zda jde jen o vnější zákrok a nebo budu mít opět dren v konečníku? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem L.

MUDr. Martin Kouda

Dobrý den. Výčnělky (kožní řasy, duplikatury) se odstraňují dle rozsahu a velikosti v lokální nebo celkové anestezii. Jedná se o snesení nadbytečné (povytažené kůže) z okraje řitního otvoru s provedením tzv. plastiky anu, (to znamená "vyhlazení" ). Pokud jsou vnitřní hemoroidy vyřešeny, do řitního kanálu se nezasahuje, výkon se provádí pouze zevně (dren tedy není potřeba). Indikací k tomuto zákroku je, že výčnělky pacienta obtěžují z hygienických, estetických nebo kosmetických důvodů.

• je amputace vhodná?

Dobrý večer,
    má maminka má brennerův tumor v malé pánvy. nádor je již velkáý cca. 10 cm.. zasáhl hlavní cévu v noze.. na klinice nám řekli,že je tento nádor neoperovatelný díky této cévě. Napadlo mě, pokud by nešla amputovat noha, což jí navrhli i v motole v Praze.. co si o tom myslíte? jsem vážně již neštasná, mamince je pouhých 41 let :(

MUDr. Martin Kouda

k doporučení vhodného postupu v tomto případě je nutné posouzení řady faktorů (zobrazovacích vyšetření, celkového stavu pacienta, technické možnosti odstranění nádoru, možnosti cévní náhrady....), což jistě v nemocnici Motol v týmu odborníků (onkolog, chirurg, ortoped, cévní chirurg, internista, rentgenolog....) posoudili. Jelikož v nemocnici Motol také pracuji a operuji, předpokládám souhlasné stanovisko s jejich navrženým postupem.

• Bolest při vyprazdňování

Asi před třemi měsíci jsem objevila po vyprázdnění na toaletním papíře krev, vyprazdňování následující den doprovázela neuvěřitelná bolest a opět par kapek krve. Takhle to trvalo týden, než jsem zacla používat sedací koupele v hermanku nebo dubové kůře a mast z dubové kůry, za nedlouho se vše zlepšilo a na chvíli i bolest ustoupila, tak jsem přestala s péči s dubovou kůrou, ovšem za týden či dva bolest opět nastoupila ale v podobě malého stipnuti, kterému jsem nevenovala pozornost. Jenže dnes moje stolice byla opět nesnesitelně bolestiva. Často se mi stává, ze mám zacpu a nejdu na záchod třeba i 4 dny. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Nemůže být už pozdě řešit tento problém nechirurgickou cestou?

MUDr. Martin Kouda

dle popisu Vašich obtíží trpíte téměř s jistotou opakující se trhlinou (fisurou) řitní. Ta je způsobena zejména vysokým stahem/sevřením svěrače v kombinaci s vyprázdněním tuhé stolice. Bolestivost je skutečně velmi intenzivní. Důležité je upravit konzistenci a pravidelnost stolice - konzumovat velké množství vlákniny (čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo), event. Lepicol. Psyllium nebo užít sirup Laktulosa - kontaktní projímadlo. Důležitý je pitný režim. Tím dojde ke změkčení stolice a jejímu pravidelnějšímu vyprazdňování. Stah svěrače se ovlivní dilatací. K uvolnění dojte např. zaváděním prstu v rukavici natřeném vhodným lubrikantem (např. Vaselina alba - volně prodejné v lékárnách) do řitního kanálu. S každým zavedením dochází k snížení stahu svěrače a trhlina se hojí. Zavádění je třeba provádět opakovaně cca 2 minuty denně, i když zpočátku je nepříjemné. K zhojení trhliny dochází cca do týdne. Pokud obtíže i poté přetrvávají nebo pro bolestivost nelze uvolnění prstem provést, je vhodné navštívit proktologa, který jednoznačně stanoví o jakou obtíž se u Vás jedná a případně Vám může doporučit i vhodnou dilatační pomůcku, která zvýší pravděpodobnost zhojení bez nutnosti chirurgického zákroku. Dalšími možnostmi neoperační léčby je lokální aplikace nitrátové masti nebo aplikace botulotoxinu.

• Hemoron/laser a vnější hemoroidy

Dobrý den, byl jsem u vás na vyšetření a zjistilo se že mám vnitřní hemoroidy II. stupně. Teď mám pocit že se mi možná trochu tvoří i vnější. Plánoval jsem podstoupit léčbu buď hemoronem nebo laserem a chci se zeptat - pomohla by některá z těchto metod i jako prevence vzniku vnějších hemoroidů (jako že by to třeba omezilo průtok krve i tam), nebo to má účinek opravdu jen na ty vnitřní?
    Děkuji

MUDr. Martin Kouda

Dobrý den. Ošetření vnitřních hemoroidů metodou Help HALO - uzavřením přívodných hemoroidálních tepen laserem pod kontrolou ultrazvukem vede k zásadnímu zmenšení až vymizení vnitřních hemoroidálních uzlů. Jelikož hlavní přívod krve do hemoroidálních pletení je shora, po ošetření laserem se omezuje průtok krve i v zevních hemoroidálních plexech. Je otázkou, zda u Vás skutečně dochází ke zvětšování vnějších hemoroidů (což je málo pravděpodobné) nebo k vyklouzávání zvětšených vnitřních hemoroidů navenek (což je pravděpodobnější). Ve druhé případě je přínos ošetření vnitřních hemoroidů jednoznačný. Efektivita laserového zákroku na hemoroidálních tepnách je vyšší než ošetření vlastních uzlů unipolárním nízkovoltážním proudem- přístrojem Hemoron. Aplikace obou metod ale vede k zmenšení hemoroidálních uzlů a vymizení obtíží. MUDr.Martin Kouda

• svědění okolí konečníku

Dobrý den, poraďte mi prosím od soboty v noci mi svědí okolí konečníku, vždy mě to vzbudí v noci a dnes mi bolí i v podbřišku, na toal. papíře nic nepozoruji.
    Nasadila jsem faktu čípky, krém faktu a mazala jsem Jenamazolem, ale stále to není v pohodě.
    děkuji
    s pozdravem

MUDr. Martin Kouda

Dobrý den. Nejčastější příčinou svědění oblasti řitního otvoru je perianální ekzém, někdy kombinovaný s mykózou (kvasinkovou infekcí). Typické je svědění právě v noci. Vhodné je podstoupit buď proktologické nebo dermatologické vyšetření této oblasti k objektivizaci nálezu. Pak je účinná lokální léčba preparáty s obsahem slabého kortikoidu případně antimykotika. Tyto masti a emulse jsou však na lékařský předpis. MUDr.Kouda

Často kladené dotazy