Dotazy od pacientů (6)
Dobrý den manželovi zjistili Bechtěrevovu chorobu(45let)je možné se objednat někam jinam než na Slupi tam je objednací doba až na duben příští rok.Dva roky chodí po doktorech než mu zjistili tuto diagnózu má docela dost bolesti.A ještě jedna otázka je důležité když se objednal k revmatologovi aby řekl že má Bechtěreva aby jo vzaly dřív děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den-na Revmatologickem ustavu funguje ambulance pro casne spondyloartritidy. Nech se objedna do ni-at rekne,ze ma jit do ambulance Spondylo,nebot ma nove diagnostikovane onemocneni. Termin tam bude jiste drivejsi..
Dobrý den pane doktore jsem bechtetevik sy.zmrzlého ramene v pravo abdukce i elevace jen do 50 st.jinak st.idem. m.Bechterev V. Stadia s postižením rhizomelickych kloubů sy .zmrzlich ramen bilat.stav po coxitis l.dx.artralgie DRK, gonalgie bilat.Při chůzi bolesti pat obou litek a kolen po ujetí 30ti metrů znecitlivění levého stehna nutný odpočinek když přijdu domu lehnu si abych si odpočinul .Po dvaceti minutách se nemohu postavit na nohy bolí cela páteř a rozchozeni je bolestivé a dlouhé. Beru Palgotal trexan jednou týdne acidum folicum jednou týdne a Medrol baru to již delší dobu .uleeva je tak 30% od bolesti jsou dny kdy se ani nehnu mel bych s těmito problemi nárok na biologickou léčbu? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den-k indikaci biologicke lecbe plati jasna kriteria (pr. vysoka klinicka aktivita onemocneni,vysoka laboratorni aktivita, prihlizi se k manifestacim mimo kloubni aparat, k.moznym kontraindikacim lecby a dalsim skutecnostem). Proto je nutne dukladne revmatol.vysetreni. Bohuzel,podle popisu ve Vasem dotazu nelze jednoznacne doporucit/nedoporucit tuto.lecbu.
Dobry den,chtela bych se optat,při změně počasi mě boli klouby,je to revma?nebo jina nemoc?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobry den-Vase obtize mohou mit spoustu pricin. Je vhodne vysetreni u praktickeho lekare a ten Vas podle charakteru obtizi odesla.na spec.vysetreni.
Dobry den,mela bych na Vas prosbu,je to jiz pres mesic,co jsem se vratila z nemocnice,kde jsem lezela na revmatologii,pobyt v nemocnici mi nepomohl na zaklade procedur.drive jsem mela problem se zanetem slach,zanet sinovialnich blan na nohou...v soucasne dobe mam bolesti patere,boli me klouby na kolenou - rezava bolest,bolest se mi vrazi do loktu a kloubu na prstech.ortoped me poslal na vysetreni na bolesti,v nemocnici jsem dostala leky na bolest Aulin,bolesti neustupuji a omezuje me to v beznem zivote.mam k dispozici zpravu z nemocnici...rada byCh vedela pricinu vseho,ale nikdo mi zatim neni schopen poradit.mame v rodine problemy s revma...doposud jsem vykonavala praci servirky. dekuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den-bohuzel,bez důkladného vyšetření není možné zjistit,co vše může způsobovat Vaše obtíže. Těch příčin může být hodně. Obraťte se na svého revmatologa a praktického lékaře( který Vás eventuálně odešle na další vyšetření atd).
Dobrý den chci se zeptat mám docela velké problémy a rukama...v noci nespím budí mě křeče ,ruce mi otékají a mravenčí v nich ,každé ráno jsem nepoužitelná než se mi to trochu rozhýbe.Myslela jsem ,že mám karpály ucpané jako každý druhý u nás,ale nemám byla jsem na vyšetření,které to vyvrátilo....Pak mě napadlo když mám hledat příčinu jinde jestli to není třeba revmatického původu ,protože mám i dlouhodobé problémy se zády (výhřez plotýnky) a mám podle lékařů pokročilou artrozu atd.Je mi 52 let a mám i docela těžkou fyzicky náročnou práci.Děkuji za odpověd
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den - odpověď není jednoduchá. Měl by vás vyšetřit revmatolog k vyloučení zánětlivého nebo degenerativního procesu na kloubech. Dále byste měla mít vyšetření neurologické - křeče nejsou úplně typickým revmatologickým příznakem. Je nutné se na věc podívat víc komplexně - problémy, které máte, nemusí být způsobeny jen ručními kloubami, ale i např. problém v krční páteři atd.
Dobrý den. Je mi 71 let Běhen jednoho dne mě náhle rozbolela kolena, pak kyčle a ramena . Bolest trvala krátce a ustala. Ráno jsem zjistila, že nemohu vstát z postele, bolestivá ztuhlost kolen, ramen ,kyčlí a prstů pravé ruky. Bolest trvá už druhý měsíc, beru Brufen, někdy Aulin a condrosulf. Zvýšené CRP -19 . Jinak nic. Někdy nevím, zda mě bolí klouby, svalové úpony nebo svaly. Bolest největší ráno a po delším sezení, nemohu se postavit. Někdy se bolestí nemohu ani otočit v posteli. Snažím se léky na bolest brát co nejméně kvůli vedlejším účinkům, ale někdy se to opravdu nedá vydržet. Jsem zoufalá. Můžete mi, prosím, poradit, o co by se mohlo jednat? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pokud zvýšené CRP nebylo při infekci nebo z jiné známé příčiny je jistě na místě objednání se k revmatologovi. Pokud přetrvává zvýšené CRP (nebo je ještě vyšší) i cestou akutní ambulance - dohodněte se na doporučení se svým praktikem. Diferenciální diagnostika je zde široká - od iritované osteoartrózy až po systémová onemocnění, která se vyskytují typicky ve vyšším věku.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…