Dotazy od pacientů (248)
Dobrý den, zhruba tři týdny mne trápí zácpa. Jím hodně vlákniny, zeleniny a ovoce, dodržuji pitný režim, cvičím a snažím se držet zdravé stravování. K zácpě se přidalo i přibírání na váze, které si nedovedu vysvětlit. Za ty tři týdny jsem přibrala 4 kg. K tomu mi více padají vlasy, cítím se oteklá a mám sušší kůži. Myslíte, že to vše souvisí se zácpou nebo se mám objednat k lékaři na nějaké vyšetření?
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, určitě se domluvte s vaším praktickým lékařem. Příčinou může být porucha štítné žlázy.
S pozdravem MUDr. Hlaváčová
Dobrý den, mám podezření na lipedém, ale nevím na kterého lékaře se obrátit pro předepsání adekvátn
mám podezření na lipedém, ale nevím na kterého lékaře se obrátit pro předepsání adekvátní léčby. Všechny příznaky a obtíže spojené s lipedemem na sobě pozoruji již roky.
Kdysi jsem se pokoušela tento problém řešit, ale vždy mi byla doporučena pouze redukce váhy, ale tento problém přetrvává.
Moc děkuji za jakoukoli radu.
DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, nejprve bych konzultovala stav s Vaším praktickým lékařem. Vhodné vyloučit vážnější příčiny, pak teprve zahájit léčbu.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Zdravím, mam takový problém který už mě trápí asi 4 nebo 5 let, týká se to strašného zápachu z úst, ale spíše sám cítím že to jde z krku, věčná kyselost a zápach v ústech po skoro jakémkoliv jídle nebo pití, o zuby se starám a používám každý den i listerin, bohužel zabere to tak na půl hodiny a kyselost a zápach je zpět, další problém je ten že se mi věčně v krku dělají takové kuličky bílé ale jen na pravé strašně + mě věčné bolí v krku opět jen na pravé straně, dám příklad třeba 14 dní mě to nebolí a pak zase 14 dní ano, ale jen ta pravá strana, a dnes jsem si vsiml právě na té pravé straně v krku jakoby bílých kuliček které jsou "obalené kůží" a nejdou odstranit a přesně to mě v tom krku vždy bolí a vždy na tom samém místě,dokážete mi nějak poradit? Problém už jsem musel začít řešit protože mi to zasahuje do osobních věcí,vztahu s kamarády i skymkoliv jiným, děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, doporučí m Vám, abyste konzultoval (objednal se) s lékařem ORL (ušní-nosní-krční). Vyšetření zbytečně neodkládejte. Lékař může toho vidět víc, než popisujete.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den, byl jsem na velké a všimnul jsem si na papíru světle červené krve, stalo se mi to poprvé nevím z čeho, ale mám pocit když furt sedím že jsou to hemoroidy, ale nejsem si jistý.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, jistotu budete mít pouze pokud se to vyšetřením (i u PL nebo gastroenterologa) prokáže. Máte pravdu, že hemeroidy jsou nejčastější příčinou krve na papíru po stolici.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den mám dlouhodobé problémy . Začalo to v autě když jsme jeli na chatu na návštěvu v prosinc
Dobrý den mám dlouhodobé problémy .
Začalo to v autě když jsme jeli na chatu na návštěvu v prosinci
Nestihla jsem se napít a tak jsem měla strašlivou žízeň rodiče říkali že už jsme skoro tam ať to vydržím, a tak jsem čekala brzy mi začlo být ale velice špatně nemohla jsem se přes to ani nadechnout šlo to z pusy nosohltanem do nosu a do toho jsem měla zalehlé uši když jsme zastavili šla jsem na vzduch a udělalo se mi lépe rodiče byli naštvaní že dělám scény. Po tom všem když jsme jeli zpět tak už jsem šla domů si lehnout k večeři jsme měli vývar a mě se dělalo z toho zase špatně rodiče mě odvezli na pohotovost, tam jsem se rozbrečela a doktora pak jen udělila že to je psychické ten týden jsem nemohla polykat a s tímto jsme běželi asi šestkrát do nemocnice. Udělali mi plicní a vítěr vše bez výsledků. O pár měsíců mi pan doktor na ORL zjistil afty dal mi kloktadlo a vše se dočasně zlepšilo. Pak se to znovu rozvíjelo a kloktadlo nepomáhalo. Šla jsem k všeobecné lékařce a ta mi našla zlatého stafylokoka dala mi antibiotika a vše se to ještě zhoršovalo. Když se začali nosit roušky tak jsem z nich pořád něco vdechovala a bylo mi z toho znovu špatně. Potom jde mi stala taková zvláštní věc neměla jsem rýmu a i tak jsem měla neprůchodný nos měla jsem s toho strach. Večer jsem přišla za rodiči že nemohu dýchát měla jsem u toho křeče v břiše pak jsem usnulula a znovu se probudila že nemohu dýchat. Bylo to strašidelné potom jsem měla problémy se zrakem viděla jsem zamlženě. Pak jsem měla problémy se srdcem pořád mi přeskakovalo a děkuji srdce mám štuhlé prsty přeskakuje mi v oblasti hrtanu obtížné polikání zduřené sliznice v nose a krku mám zvedlé pravé žebro a vždy věčně mě bolí v tom ďulku na hrudi. Jsem obědnaná na ortopedii někteří lékaři to se mnou už vzdali prosím o pomoc . DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, některé potíže s dechem, polykáním mohou být z funkční poruchy pohybového ústrojí, s tím také vegetativní reakce (např. nevolnosti) - např. při blokádách krční páteře, žeber. Dobře ale vyloučit neurologický původ (epilepsie, poruchy mozku a míchy) vyšetřením na neurologii. Pak bych Vám doporučila vyhledat rehabilitačního lékaře (k předepsání rhb - pomoci by pak mohl zkušený fyzioterapeut) nebo chiropraktika.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den, dnes jsem začala užívat furolin na infekci močových cest. Chtěla jsem se zeptat, zda si večer mohu vzít lék na alergii nebo na tento lék nemohu. Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, lék na alergii (každé generace) si vzít i při užívání furolinu vzít můžete.
S pozdravem MUDr. Hlaváčová
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na jeden problém který mě již dlouhou dobu trápí víte noc co noc nemohu usnout i když jsem unavená stále se také koukám na hodiny což dělám hodně často proto prosím o vaší radu
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, najděte si na internetu pravidla spánkové hygieny a porovnejte, co děláte jinak. Ev. můžete zkusit přípravky z bylinek chmelu, levandule, meduňky (čaje nebo tablety). Pokud tato opatření nepomohou, konzultujte se svým praktickým lékařem.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den. Beru prášky na tlak na štítnou žlázu na kyselinu mocovou depresiva a teď jsem dostala ještě na vysoký cholesterol protože dieta nepomohla. Tady jsem se dočetla že statiny můžou způsobit cukrovku tak se bojím Torvacard brát ale zároveň mám strach i z vysokého cholesterolu 7,8.Je pravda že je velká pravděpodobnost že budu mít i špatný cukr a co ty prášky můžu jich tolik brát. Cítím se hrozně prepraskovana jak ještě k tomu držím dietu je mi dost špatně. Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zkonzultuje nutnost užívat všechny léky s Vaším praktickým lékařem. Potřeba léků (zvl. na kys. močovou, vyjímečně na tlak, po delší době - 1-2 roky - u antidepresiv) se může měnit. Co se týká vyššího krevního cukru a rizika cukrovky, řešením by byly pravidelné kontroly (např. jednou za půl roku). Lék na vysoký cholestrol, zvláště pokud se nepodařil snížit dietou, bych nevysazovala.
S pozdravem MUDr. Hlaváčová
Dobrý den, chtěla bych se zepat co znamená, když mam takove zvláštní tlaky v žaludku a mám potřebu jakoby tlačit do toho žaludku? Když bych to k něčemu přirovnala, jako když klká kůň. Jakoby polykam vzduch a tlačím do toho žaludku.. Děje se mi to párkrát do měsíce a je to velice nepříjemné, poradíte co s tím?
DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zřejmě se jedná o funkční poruchu žaludku, která bývá dnes velmi často spojena se stresem (projev stresu). Zkuste vypozorovat, zda se nejedná o stres i u Vás, a zkusit jej eliminovat. Můžete zkusit také bylinkové čaje (máta, heřmánek). Pokud přesto se obtíže objeví, navštivte lékaře (gastroenterologa).
Po kolika letech je potřeba se přeočkovat na Tetanus? S pozdravem
Po kolika letech je potřeba se přeočkovat na Tetanus? S pozdravem
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Tuším, že po deseti. Nejlépe by Vám to řekl Váš praktický lékař, který vede v patrnosti, kdy jste byl očkován naposled.
S pozdravem MUDr. Hlaváčová
Jak zjistím svého praktického lékaře, když nevim jeho/jí jméno????
Jak zjistím svého praktického lékaře, když nevim jeho/jí jméno????
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Zavolejte si na zdravotní pojišťovnu, kde jste registrován. S pozdravem MUDr. Hlaváčová
Dobrý den. Už 3 dny trpím točením hlavy při pohybu hlavou. Nejhorší je to ráno a večer. Začalo to zničehonic. Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, závrať při pohybu hlabou má nejčastěji příčinu ve funkční poruše krční páteře. Aplikujte suché teplo na krk, šíji, ev. i ramena a šetrně rozcvičujte. Pokud to nepomůže, vyhledejte rehabilitačního lékaře (ev. ortopeda, neurologa).
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den chtěla bych se zeptat už 4 den mám krvácení z konečníku. Je to jakoby když plivete krev po vytržení zubu akorát ve větším množství. Stolice není žádná jen hlen světle až tmavě červené barvy. Když mám větry tak cítím prudkou až silnou bolest. Problémy začaly od prvního dne kdy jsem i zvracela a měla průjem celý den. Od té doby je mi stále slabo a tlačím pouze krev. Doktorka mi udělala běžné vyšetření odběr krve a výtěr stolice nic víc. Ale mám obavy že je to něco vážného protože nikdy jsem místo stolice neměla pouze jen krev. Budu ráda za každou odpověď. S pozdravem.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, nejčastější příčinou krve z konečníku jsou hemeroidy (bývají často dědičné), u Vás to může být i důsledek nějaké virózy, kdy byly postiženy sliznice žaludku a střeva. Nepíšete, zda jíte či trpíte nechutenstvím. Pokud jíte, měla by se objevit i stolice. Doporučuji být v klidu (fyzikém i psychickém) a pokud se situace do 4 dní nezlepší, navštivte lékaře - gastroenterologa.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den. Už to bude měsíc co mne trápí křečové žíly v oblasti stehna a pod kolenem, na pravé noze pouze žíly průsvitají avšak z pohledu je znát rozšíření v průměru těchto žil. Dříve jsem toto nezaznamenával, v minulosti jsem se s tím nikdy nepotýkal, jen běžný křečový stav v lýtku při vstávání z postele. Poslední dobou dělám fyzicky náročnou práci ve dvanáctihodinových směnnách a v podstatě je to práce na nohou. Byl jsem s tím již u svého praktického lékaře, který se na to podíval a napsal mne na vyšetření na cévní oddělení, kde jsem byl zkontrolován, avšak výsledky jsem znal až po odběru krve z rozboru. Bylo mne vyjasněno, že cévy a žíly jsou v pořádku a nohy zdravé. Tohle si avšak nemyslím, jelikož to není na nohách vidět a levá noha, ta, která je víc znát na povrchu kůže, u této nohy mívám bolesti v chůzi. Používám kompresní punčochu na tuto nohu, mažu doporučenou mastí, sprchuji jak teplou tak studenou vodou z doporučení z internetu, omezuji dlouhé stání. Uběhnul už v podstatě měsíc a nepolevuje, je to stále znát. Nevím si rady, když jsem na vyšetření byl, avšak s dobrým výsledkem. Ke všemu jsem momentálně v karanténě a po testech a čekám na výsledek zda jsem či nejsem pozitivní na covid-19. Můžete mne lépe poradit,doporučit prosím? Děkuji
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, všechna opatření, která děláte, děláte správně - velká pochvala. Vždy máte možnost konzultace jiným lékařem (se zprávou z původního vyšetření nebo bez). Doporučila bych Vám se objednat do cévní poradny větší nemocnice (krajské), kde je "obrat" pacientů větší.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den, mám otázku měla sem 3 neděle hnisavou anginu + antibiotika a nějakého streptokoka. Již j
Již jsem prý zdravá, ale pocituji stále knedlík v krku + mám na pravé straně krku zvetšenou mandli na omak, uvnitř je mandle stále zvetšená a nejspíše se mi tam usazuje jídlo , jelikož tam vidím něco bílého, ale čepy to nejsou .. Bojím se abych neměla třeba nádor, v krku mě malinko bolí ale spíše tlačí... děkuji CharvátováODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, paní Charvátová, nejdříve bych Vám doporučila vyšetření u Vašeho praktického lékaře (PL) - jednou za dva roky máte nárok na preventivní prohlídku, vč. krevního rozboru, kde by určitá patologie byla zřejmá. Pak byste se s PL domluvila, zda je nezbytná kontrola na ORL.
Může se jednat ještě o dozvuky infekce, kdy je potřeba čas (a klid) k plnému dohojení.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobry den je mi 23 a dnes jsem byla na odberu krve(KO,serologie,biochemie a sedimentace) z duvodu zvetseni lymfatic.uzlin na krku. A moce.Byla jsem cca 12 hodin na lacno jen jsem hodne pila zejmena vodu(jen vecer cca kolem 20 hod jsem si dala Caro s trochou mleka a vodu s vymackanou 1/2 pomerance). Cetla jsem ze vadi jen kava a dzus amleko rano pred odberem,ale vecer by to snad nemelo vadit kvuli pripadnemu zkresleni vysledku. Take jsem cetla ohledne cviceni pred odberem,ze by se az 3 dny pred odberem nemela vykonavat velka fyzic.zatez( ja akirat 2 dny pred(v pondeli cvicila 20 minut intervalovy trenink a 20 minut posilovani,jinak v praci ve zdravotnictvi 2 dny pred navic 8 hodin v praci a den predem 12 hodin-ale nepracuji nekde na urgentnim prijmu takze fyzic.namahy je tam mene) a dneska po prichodu do ordinace jsem min 10-15 minut byla v klidu. A jeste jeden dotaz ohledne uzivani pravid.leku pred odberem. Cetla jsem ze nektere je vhodne neuzivat az 3 dny pred odberem. Ja je neuzivala pouze dnes pred odberem a vzala si je az po,naposledy vcera rano. Uzivam Euthyrox 75,Xados 20(na alergii), Emanera 40(na zaludek),Diovarix na posileni zil.steny na varixy v panvi,potravin.doplnky Vitamin D3 v tabletacg,Cesnek ultra v TBL(2-3 denne),obcas vit.D3, a potravin.doplnek vapnik+vit.C a D L karnitine a potravin.doplnek Ginkgo 40gotu kola(ty jsem neuzivala cca 2-3 dny pred odberem). Vcera rano jeste na bolest nurofen.Alkohol jsem pred odberem nepila. Vecer kolem 19 hod jsem povecerela 2 platky celozrneho chleba se sunkou a syrem a zeleninou.odber mi sestra delala kolem 7.30.
Chtela jsem se zeptat zda staci vynechat leky v den odberu pred odberem nebo nutno vice dni pro pripadne zkresleni vysledku? A jeste jak je to s pitim kavy,mleka a dzusu tesne pred odberem a tou fyzic.aktivitou pred odberem i vice dni abych pro priste vedela? Myslite ze neco z toho co jsem psala by mohlo zkreslit vysledky moci a krve kterou jsem davala a kdyz dojde ke zkresleni,tak zda to byva spis pozitivni(ukazuje hodnoty,ktere jsou spatne a pritom to tak neni) nebo negativni vysledek,ze by ukazoval onem.,ktere ve skutecnosti neni? Jeste mi delali vyter krku,kde jsem cetla min.2 hod pred nejist a nepit,ale bohuzel kvuli odberu jsem pila jeste cca 15 min pred,mam problemy s odberem krve,tak zda muze voda zkreslit vysledek. Na odber moce jsem dala stredni proud moci a predtim se omyla vodou a intim gelem. Pro priste jen abych vedela je vhodne se myt pred odberem moce mydlem.nebo radeji jen vodou?Moc predem dekuji za odpovedODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, většině odběrů by nevadilo, jak jste se zachovala. Existují ale určitá vyšetření (hormony štítné žlázy, vyšetření tuku v krvi a další ), která mají své podmínky. Nejlépe se informovat u lékaře, který Vám odběry předepsal, co před odběrem omezit či vynechat. Výraznou fyzickou aktivitou dny předem se rozumí dlouhodobá fyzicky náročná práce (řezání dříví), normálně pak stačí 10-15 min před odběrem v klidu. Co se týká omytí intimních partií, vhodné použít mýdlo (k tomu určené), ale důkladně před odběrem opláchnout.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den, je mi 18 let a už tak týden pociťuji takovou podivnou bolest břicha (není to žádná křečovitá nebo nějak extrémně silná bolest), ale vzhledem k tomu, že se mi nic takového nikdy nedělo je to poměrně nepříjemné. Žádné prášky na bolest mi na tento problém nezabírají. Když jsem se pokusila bolest nahmatat, tak jsem možná nelezla nějaká východiska uprostřed břicha (těsně pod pupkem) a potom na pravé straně od tohoto místa(ale moje prapodivné vyšetření bych nebrala nějak vážně). Poslední dny jsem vypozorovala mé častější říhání. Jinak netrpím žádnou další obtíží typu zácpa nebo průjem. Bolest je pořád taková stejná nemá tendence se nečekaně zvyšovat a to ani při nějaké námaze nebo sportu. Děkuji za odpověd
PS: netuším do jaké specializace to patříODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, bolest břicha se často objevuje při stresu (fyzickém nebo psychickém - i neuvědomělém), pokud je vše v pořádku po gynekologické stránce, nechte se ještě vyšetřit rhb lékařem - svaly spodního břicha souvisí se svaly pánevního dna a podílejí na stabilizaci páteře a mohou být (i jinak) přetížené. Krátký běh návštěv na rhb spolu s cvičením doma by Vám mohl pomoc. Pokud nic nepomůže, zkuste detekovat stres ve Vašem životě a zkuste jej omezit. S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den, jsem ve 24tt těhotenství a objevila se mi vyrážka. Nejsem na nic alergická a ani jsem nikdy žádnou vyrážku neměla, tak mě to docela zarazilo. Těhotenství také probíhá dobře. Nejprve jsem si všimla fleku na prsou a potom na břiše, teď už to mám i trochu na stehnech a předloktí. Na prsou a břiše jsou to spíše jako puchyrky a zbytek spíše jako krupička. Nijak to nesvědí. Na gynekologii jdu na konci týdne. Nevíte o co by se mohlo jednat? Děkuji moc za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, těhotenství je výjimečný stav, co se týká nastavení a změn v organismu (zvl. hormonální). Doporučuji Vám poradit se pro jistotu na kožním. S pozdravem MUDr. Hlaváčová
Od dětství mám problém s konzumací ovoce a zeleniny. Některé druhy u mě spouští dávivý reflex nejvíc asi různé dužnaté jako třeba rajče, hrozny atd. .Poslední dobou mě to docela štve jelikož to dost omezuje i jídelníček lidí okolo mě a nebo si musím vařit separátně. Snažím se některé věci do jídelníčku přidávat v menším množství a rozšiřovat si pestrost stravy, ale i tak jsem si říkal že bych rád věděl, kde je příčina tohoto problému a jak se dá řešit. Nemám nic proti ovoci a zelenině, ale je otrava se zakousnout do pomela a pak ho běžet za pár minut vyzvracet. Alergie žádné nemám snad jen někdy v dětství na laktózu.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zřejmě každý si neseme z dětství nějaké "bloky". Ten Váš se asi týká příjmu ovoce a zeleniny. Dnes naštěstí máme u nás řadu zkušeným terapeutů (psychologů), kteří toto umí napravit. Jde o to najít odvahu a zkusit to. S volbou se obraťte na Vašeho praktického lékaře nebo můžete zapátrat na internetu.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
Dobrý den, mám problém s tím,když se i málo zadycham nebo mám sebemenší fyzickou zátěž či mám šálu nebo cokoli jiného na krku začnu mít pocit ,jakoby mě někdo škrtil a mám hrozný pocit na zvracení. Je to způsobené pouze tím krkem už mě to trápí nějakou dobu. Předem děkuji za případnou radu.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, potíže s dechem i známky vegetativní dystonie (nevolnosti) i "nepřiměřené vnímání na krku" mohou být zapřičiněné blokádou či funkční poruchou krku. Obraťte se na rhb lékaře nebo dobrého fyzioterapeuta, který současný stav zjistí a ev. napraví.
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…