Dotazy od pacientů (25)
Dobrý den, byl jsem dvakrát (naposled před 5+ lety) operován na pilonidální sinus (u kostrče), podruhé = komplet excise (10 dní drenáže) a následně doporučen hypermangan. Pokud místo zkontroluji, stále čas od času (týdny/měsíce, pokud mi to neuniká) se objevuje troška "krve", malá tečka (milimetry) opakovaně, nebolestivé. Aplikuji hypermangan ve vodě a v řádu dní se to uklidní a nekontroluji to pak tak často. Při návštěve lékaře na stěru zrovna nic nebylo a byl jsem tedy poslán domů. Je tedy doporučeno vytrvat a řešit s lékaři, nebo to není vyloženě problém? Zřejmě to není fatální když je to tak dlouho, ale přesto. Děkuji!
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Sinus v oblasti kostrče se musí nejprve vyčistit (tedy otevřít , vypráznit a vyhojit od akutního zánětu) a pokud se jedná o opakovanou ataku , je třeba je pak radikálně celý vyříznout tak, aby z něj opravdu nic nezbylo (někdy může jít hluboko i 7-8 cm). Je třeba ale počítat s prodlouženým hojením. Vzácně se po radikální excizi zahojí za 2 týdny, častěji ale dvoj až trojnásobek doby.
Cituji zpravu z chirurgie: "hernia ing. l.dx. v pr. trisle hernie velikost 3cm v prum, reponibilni, branka pro prst."
Po vysetreni mi byl okamzite nabidnut termin operace, laparoskopicky v celkove narkoze, s vlozenim sitky na zpevneni postizeneho mista.
Kvuli dalsim obtizim jsem o nekolik dni pozdeji absolvoval vysetreni na gastroenterologii, bez nalezu ale lekar mi radil abych s takto drobnou kylou operaci neabsolvovat, je udajne zbytecna. Moje otazky,
1) co se bude dit pokud operaci zrusim, jaka je prognoza vyvoje kyly.
2) v pripade operace , jaka je statisticky pravdepodobnost ze se obtizi definitivne zbavim a ty se nevrati.
3) obecne vas nazor na tuto situaci, nejradeji bych to konzultoval s lekarem ktery me na operaci objednaval, ale bohuzel pri objednacich terminech uz bych to az do operace nestihl.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Pokud nejste z interního hlediska rizikový (vysoký věk, oběhové potíže a podobně) ta 3cm v průměru branka kýly je určitě k operaci
Dobrý den. Prosím o doporučení na specializaci, kliniku, nebo rovnou i konkrétního lékaře. Třetím
Třetím rokem řešíme s maminkou její zdravotní stav. Dostává jakési záchvaty s odstupem přibližně 30-50 dní, se silnou ukrutnou bolestí v levém podžebří. Zvrací a někdy den na to zežloutne kůže a bělmo. Byla na všech vyšetřeních. Gastro, sono, magnetická rezonance břicha, CT břicha. Žádný nález. Vysoké jaterní testy. nevíme kam se již obrátit. Řešíme analgetiky (algifen) doma a sledováním životních funkcí, když záchvat probíhá. DěkujiODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Takže zbývá buď nějaký proces v pateřním kanálu hrudní pateře - výhřez meziobratlové plotny, nádor, cysta nebo přehlédnuté poranění v této oblasti s tím, že příčinou by bylo postižení nervového kořene. Druhá možnost je Borrelioza nebo jiná neuroinfekce.
Dobry den chtel sem se zeptat jestli je realne aby oslabeny pacient po zapalu plic ktery ma rakov
Dobry den
chtel sem se zeptat jestli je realne aby oslabeny pacient po zapalu plic ktery ma rakovinu tlusteho streva, ktera je v pokrocilem stadiu a podle doktoru je operace akutni a jeste ma k tomu blize nespecifikovany problem se srdcem a podstoupi oba dva zakroky jak srddce tak tlusteho streva v jeden den, aby po operaci byl po tydnu v nemocnici propusten domu?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Obávám se, že jediné řešení je odlehčující stomie, pokud má pacient léčbu přežít alespoň na nějaký čas, aby léčba byla smysluplná .Pokud jste z Prahy nebo okolí, asi bych se obrátil na MUDr.Tomáše Maška - Proktologie Milosrdných sester Pod Petřínem.
Dobry den, pred 6 tyzdnami som mala operovanu nohu na fracturu trimaleoralis. Dali mi 9 klincov,
Dobry den,
pred 6 tyzdnami som mala operovanu nohu na fracturu trimaleoralis. Dali mi 9 klincov, mam na nej sadru a podla rontgenu je vsetko v poriadku. Pan doktor mi povedal, ze ju mam pustat dolu casto na par minut a ze to zo zaciatku bude boliet. Chcela by som sa ale opytat, ci je normalne, ze vecer ma strasne zacne boliet, pichat, akoby klinec chcel vyst z boku a trpne mi noha. Cez den tiez boli ale to sa da vydrzat. Moze sa stat, ze klinec vyjde sam?
Vopred dakujem za Vasu odpoved.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Takto časně se hřeb nebo šroub sám nikdy neuvolní. Bolesti odpovídají návratu inervace, tedy nervového zásobení) . Jediné , v čem bych nesouhlasil , je naopak nohu mít co nejvíce nahoře , dolů jen při chůzi na toaletu a podobně.
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…