Dotazy od pacientů (6)

v lednu 2018 mi byl odstraněn drobný karcinom v levém prsu. Po operaci byl proveden biopticky nález s tímto výsledkem in situ duktalni karcinom mléčné žlázy velikosti 5x7x7 mm grade 1 s intraluminalnimi kalcifikacemi, invaze nezastizena. Absolvovala jsem ozařování v protonovém…

MUDr. Ivo Michalička

mám sice málo informací, ale pokud nebyl nalezen invazivní karcinom ani v biopsii před operací, pak dle mého soudu není Etruzil v dané situaci indikován ( mohou být ale…

• Když mam za hnisany palec u nohy co mam dělat? Je to zarostly nehet nebo co to muze byt jak to léčit

Když mam za hnisany palec u nohy co mam dělat? Je to zarostly nehet nebo co to muze byt jak to léčit?

MUDr. Ivo Michalička

Dobrý den, velmi pravděpodobně se jedná o zarůstající nehet. Počínající stadium jste schopen zachránit sám, pokročilejší vyžaduje chirurgický zákrok. Každopádně by vás měl vidět chirurg.

ráda bych se zeptala, jestli žena po odstranění nádoru z prsu a uzliny může na dovolenou do termálních lázní. Vím že se jako prevence lymfedému nedoporučuje sauna.

MUDr. Ivo Michalička

Dobrý den, obecně nedoporučujeme procedury s prohříváním. Další aspekt je zvýšená zátěž pro organismus v horké lázni, která je nežádoucí, zvláště krátce po léčbě. Mich.

• Je nutná operace?

Vážený pane doktore!
    Dnes jsem byla na vyšetření sona břicha, kde byl zjištěn hydrops žlučníku při zaklíněném konkrementu v infundibulu,zahuštěná žluč a další konkrement ve žlučníku. Velikosti konkrementů jsou 19 a 18 mm. Myslíte si,že je nutná operace nebo je ještě jiná možnost? Děkuji

MUDr. Ivo Michalička

Dobrý den, při hydropsu je operace asi nejlepším řešením. Při dnešních laparoskopických operacích není výkon příliš náročný a pokud by se stav neřešil, jsou možná poměrně velké komplikace.…

• Stržení nehtu u nohy

Bolí injekci u lokální anestezie při zarostlém nehtu u nohy? Potřeboval bych to vědět a taky by mě zajímalo kam se tato injekce dává

MUDr. Ivo Michalička

Dobrý den, ano vlastní umrtvení je nepříjemné. Injekce se píchá 2x do baze prstu. Vlastní výkon je pak zcela nebolestivý. I. Michalička

• Zarostlý prst u nohy - umrtvení

Když mám zarostlý prst u nohy dost zarostlý prst u nohy myslíte že mi pan doktor prst umrtví když mi bude strhávat nehet nebo nějak zastřihávat?

MUDr. Ivo Michalička

Dobrý den, samozřejmě se zákrok prování ve svodné anestesii. I. Michalička