Články 26/02/2024

Párová terapie - indikace a výsledky

Lucian Kantor psychoterapeut, ostatní, terapeut
Lucian Kantor
psychoterapeut, ostatní, terapeut

Základní vymezení

Párová terapie se dá obecně definovat jako forma terapie zaměřená na partnerské vztahy.

V párové terapii se partneři setkávají s terapeutem, který jim pomáhá porozumět a řešit problémy ve vztahu. Cílem párové terapie je zlepšit komunikaci mezi partnery, porozumění jejich potřebám a přání, a posílit jejich vztah. Terapeut v párové terapii může využívat různé terapeutické techniky a metody a je jen a jen na něm, zda se bude opírat o východiska vybrané terapeutické školy, či zda bude metody a techniky kombinovat.

Pro úspěch párové terapie je na straně partnerů klíčová otevřená komunikace a vzájemná spolupráce. Na straně terapeuta je předpokládaná odbornost a profesionalita a tu se v Čechách snaží garantovat a zaštiťovat Asociace manželských a rodinných poradcůAMRP ČR. Většina poradců se dále sdružuje i v jiných odborných společnostech. K dalšímu vzdělávání vyžívají terapeuti odborná setkání, konference a supervize. Supervize je možností, jak probíhající terapii sdílet a konzultovat s odborníkem, supervizorem. Je to velmi efektivní nástroj, jak pomoci terapeutovi neupadnout do rutiny, nebo jak se vyvarovat terapeutických chyb.

Žena a muž sedí na gauči a mluví s terapeutkou Cílem párové terapie je zlepšit komunikaci mezi partnery, porozumění jejich potřebám a přání, a posílit jejich vztah.

V čem je párová terapie jiná?

Párová terapie pracuje se vztahem a jeho dynamikou a jejím cílem je posouvat oba partnery zároveň. Není schopna do hloubky pracovat s individuálními tématy, ale může napravovat a zlepšovat partnerský vztah a tím skrze svého životního partnera a terapeuta zpracovat některá individuální traumata. Není všemocná, při hlubokých traumatech je vhodné párovou terapii kombinovat s individuální terapii. Nespornou výhodou párové terapie je, že pracuje s oběma partnery zároveň a vyvažuje jejich vztah. Nevzniká tak riziko čistě individuální terapie, kde se jedinci v terapii podaří učinit zásadní posun, který je však pro jeho partnera natolik velký, že se mu, bez pomoci zvenčí, nedokáže přizpůsobit a vzniká tak hluboká partnerská krize. Trvá-li párový problém dlouho, nebo je-li příliš hluboký, může se přenést na děti a pak je potřeba přistoupit k rodinné terapii.

Pro koho je párová terapie?

Párová terapie je pro všechny, kteří chtějí zlepšit svůj partnerský život a ve svém vztahu chtějí něčeho méně – hádek, mlčení, urážek, poučování, boje…, nebo něčeho více – vzájemnosti, porozumění, lásky, sounáležitosti, respektu…

Párovou terapii je možné v některých případech zahájit odděleně. Velmi často se stává, že jeden z partnerů vyhledá odborníka a hledá cestu, jak zlepšit stávající vztah, nebo radu, zda setrvávat v nefunkčním vztahu. Proběhne několik poradenských konzultací, které připraví půdu pro párovou terapii.

Párový terapeut není rozhodčí, diagnostik, a tak nikomu nestraní a nedává nálepky, a proto by se zájemce neměl obávat, že by terapeut nepracoval v jeho prospěch. Čím více dokáže být klient během terapie otevřenější, tím více z terapie získá. Pokud se však snaží užívat v rámci terapie manipulace, vždy se to obrátí proti němu.

Čím dříve pár v krizi vstoupí do párové terapie, tím větší je šance na rychlé vyřešení partnerských problémů.

Proč mě párová terapie baví?

Dříve jsem pracoval s dětskými uživateli návykových látek. Naštěstí drtivá většina byli „pouzí“ experimentátoři. Dokonce jsem i toto středisko nějaký čas vedl. Byla to namáhavá práce s nejasnými výsledky, ale už tehdy jsem si uvědomil, jak mocné jsou rodinné vztahy a jak určující jsou vztahy mezi rodiči. Když rodiče uměli spolu efektivně komunikovat, vyjadřovali si lásku a vzájemnost, tyto pozitivní dovednosti se přenášely na experimentující dítě, a to zůstávalo u experimentu, který později neopakovalo. Ve chvíli, kdy záchranná síť rodiny nefungovala, dítě se začalo propadat do čím dál tím rizikovějšího chování.

Párová terapie mi umožnila a umožňuje vylaďovat mezilidské vztahy v rodině. Je to velice efektivní nástroj, který mi pomáhá ovlivňovat míru štěstí jednotlivce i celé rodiny.

Mnoho traumat z dětství se dá zpracovat v chráněném prostoru tvořeným životním partnerem, kterého jsme si svobodně vybrali. Většina párových konfliktů pramení z čistého nedorozumění a chybných interpretací. Ruku na srdce, proč by nám ubližoval člověk, který nás miloval? Většinou proto, že mu nevědomky ubližujeme my. Je dobré uchovat si v sobě vzpomínky na zamilovanost, ale není dobré se jí snažit vrátit. Důležité je pracovat na prohlubování lásky. Hluboká láska je víc než zamilovanost a párová terapie jí pomáhá nastartovat. Miluji ten pocit radosti, když se pár dostane někam, kam ani nedoufal a místo vzájemného osočování mezi nimi proudí vzájemnost. Mnoha párům pomůže i změna pohledu na krizi. Ve chvíli, kdy pochopí a procítí, že krize není něco zlého, ale je to jen výzva, signál ke změně. Pokud pak pár krizi překoná, pomůže mu to posunout vztah na novou úroveň. Uvedu to na příkladu. Jednou z našich prvotních životních krizí je nedostatek kyslíku v krvi ve chvíli, kdy přijdeme na tento svět a pupečníková šňůra nás přestává zásobovat okysličenou krví. Jakmile se nadechneme, krizi vyřešíme a otevře se nám nový svět.

Párovou terapii vnímám jako asistenci při přerodu vztahu na novou úroveň.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.