Články 04/08/2014

Kolik diet znáš, tolikrát… aneb 8 nejoblíbenějších diet, část 1

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

diety.png

Každý z nás je jiný, není proto divu, že každému vyhovuje jiná dieta. Dieta se totiž netýká jen toho, co budeme jíst, ale také životního stylu. Ať už se chceme jen zbavit pár nadbytečných kil nebo máme vážnější problém s nadváhou, musíme si pro sebe vybrat takovou dietu, která bude nejlépe odpovídat naší osobnosti. Je dobře, že lidstvo vymyslelo stovky nápadů jak na to. Zde představíme ty nejoblíbenější.

1. Dukanova dieta

Jejím tvůrcem je lékař Pierre Dukan, dieta probíhá ve 4 fázích, ve všech dominují jídla s vysokým obsahem bílkovin.

První fáze trvá 2 – 7 dnů, jíme jídla s obsahem bílkovin živočišného původu. Na našem jídelníčku by se tak mělo objevit nízkotučné maso, ryby, dary moře, nízkotučné mléčné výrobky a vajíčka. Během diety bychom měli pít větší množství minerální vody bez bublinek.

Během druhé fáze dochází k hubnutí. Je založena na opakujících se 5 denních cyklech, kdy jíme jídla s vysokým obsahem bílkovin a zeleninu. Nesmíme ale jíst zeleninu s vysokým obsahem škrobu (brambory, luštěniny).

Třetí fázi zahájíme v okamžiku, kdy jsme již spokojeni s dosaženou hmotností těla, je založena na stabilizaci. Každému shozenému kilu v druhé fázi odpovídá 10 dnů třetí fáze. Dovoleny jsou potraviny z fáze 1 a 2 a 1 porce ovoce, 2 krajíce celozrnného chleba, 2 porce potravin s obsahem škrobu týdně.

Čtvrtá fáze je označena jako fáze na celý život a je založena na tom, že 6 dní v týdnu jíme normálně a 1 den dodržujeme dietu odpovídající 1. fázi.

2. Dieta south beach

Autorem diety je americký kardiolog Arthur Agatston. Je založena na zastoupení živočišných tuků, tuky pocházejícími z ryb, olivového oleje, ořechů a avokáda. Můžeme jíst sacharidy, ale s nízkým glykemickým indexem (většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, černý chléb, atd.)

Dieta se dělí na 3 fáze. První trvá 2 týdny. V tomto období bychom měli jíst potraviny obsahující hodně vlákniny a sacharidy pouze s nižším glykemickým indexem (GI) než 35 (zelená zelenina, rajčata). Zákaz platí na akohol a ovoce.

Ve druhé fázi jsou přípustné potraviny s vyšším GI, ale ne vyšším než 50. Menu můžeme obohatit o pečivo, hnědou rýži a pohanku. Tato fáze může trvat až do několika měsíců, než dosáhneme vytouženého cíle.

V poslední fázi, která má za cíl udržet váhu, si můžeme dovolit jíst více potravin se středním nebo i vysokým GI, stále bychom však měli dodržovat pravidla diety.

3. Atkinsonova dieta

Pravidla této diety se na první pohled mohou zdát šokující. Základní heslo zní: Jezte tuk, abyste spalovali tuk! Americký kardiolog si všiml, že naši váhu neovlivňuje množství přijatých kalorií, ale to, jestli budou tělem přijaté. Dieta je založena na tom, že jíme co největší množství potravin s vysokým obsahem tuku, a naopak se vyhýbáme potravinám s obsahem jednoduchých a složených cukrů. Podle autora diety, budeme postupně jíst čím dál méně a dosáhneme tak skvělých výsledků.

Tato dieta má svá ale: nedodáváme tělu všechny potřebné živiny a vyšší příjem živočišných tuků může vést k onemocnění srdce a cév.

4. Cambridge diet

Je to dieta s omezeným příjmem kalorií. Je založena na tom, že naši dietu tvoří polévky a nápoje v prášku, které rozpouštíme ve vodě. Obsahuje všechny potřebné látky, každý sáček má 135 kcal (14 g bílkovin, 2,7 g tuku, 14,7 g sacharidů a jednu třetinu doporučené denní dávky vitamínů a minerálů). Počet jídel se odvíjí od pohlaví a výšky, obecně se ženám doporučuje přijímat 400 kcal denně a mužům 550 kcal. Je to dieta pro ty, kteří mají odhodlání nad obezitou zvítězit.

Co je u plánování diety důležité?

Především nesmíme naše tělo nijak ohrozit. Dbáme na přísun všech potřebných látek, včetně vitamínů. Dobrou strategii na hubnutí poznáme tak, že většinou zahrnuje fázi „návratu k normálnímu jídelníčku“. Jde o fázi, kdy nehubneme, ale vytváříme tělu návyk na udržení váhy, které jsme díky dietě dosáhli. Předcházíme tak tomu, že po dietě, která může být i psychicky i finančně náročná, opět ztloustneme.


Dietolog | Dietolog Praha | Dietolog Brno | Dietolog Ostrava | Dietolog Praha | Dietolog Liberec | Dietolog Olomouc | Dietolog České Budějovice | Dietolog Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.