Články 23/11/2014

Co nového v dětské obezitologii?

MUDr. Hana Mojžíšová dietolog, internista
MUDr. Hana Mojžíšová
dietolog, internista

V minulém týdnu se konalo již tradiční setkání obezitologů a pediatrů v Poděbradech na konferenci „Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2014“.

Jaká byla témata a novinky či nové pohledy a přístupy na toto velmi aktuální téma?

Mottem celé konference byla prevence jako nejúčinnější prostředek proti dětské nadváze a obezitě.  Témata se netýkala jen strategií v léčbě obezity, ale obsahem jednotlivých bloků bylo i zaměření na výživu, informace o potravinách, neboť pestrá a vyvážená výživa je klíčová pro naše zdraví.

V České republice je cca 20% dětské populace nad doporučovanou hmotnostní normou pro příslušný věk, 60% dětí má hraniční cholesterol. Se zdravým životním stylem souvisí i pravidelný pohyb. Ve skupině dětí ve věku 11 let 1 hodinu pohybu má 22% dívek a 30% chlapců, tento stav se dále zhoršuje – v 15-ti letech má 1 hodinu pohybu denně již jen 15% dětí.

Děti ve školní jídelně Škola je vnímána jako prostor pro edukaci, kam doplňkový prodej balených cukrovinek, které tvoří 86% obsahu automatů, dozajista nepatří, stejně jako káva, slazené a energetické nápoje.

Pokud chceme něco ve svých stravovacích návycích změnit, potřebuje mít informace, orientovat se v základních pojmech, vyznat se v etiketách na potravinách a pokud jsme rodiče, tak bychom svým chováním a jednáním měli být pro děti přirozeným vzorem. Zatímco odborník považuje za největší nešvar v jídelníčcích klientů výživové složení stravy, klienti či pacienti se nejvíce obávají chemického znečištění potravin a tzv. „éček“.

K dalším prezentovaným tématům patřil monitoring stravování ve vybraných ZŠ, nutriční přínos jednotlivých druhů potravin, potraviny pro kojence a malé děti, aktuální téma školních automatů, vedení dětí ke zdravému životnímu stylu, první poznatky z pokusného programu „Pohyb a výživa na 1. stupni ZŠ“, doporučení pro zdravou svačinu, závislost nadměrného solení a hypertenze u našich teenagerů, indikace bariatrických zákroků u dospívajících.

Velkým tématem konference byla přednáška primáře Tláskala z FN Motol – Metabolické programování v rámci časné výživy – nutrigenomika a epigenetika. Byl zdůrazněn vliv časné výživy od početí do 3 roků věku dítěte pro zdraví v pozdějším věku. Nutriční impuls může ovlivnit expresi genu pro určité onemocnění tzn., jak faktory výživy mohou modifikovat genetické predispozice. Nekvalitní výživa v časném věku se může odrazit v ev. nadváze či obezitě, manifestaci autoimunních onemocnění, celiakii, roztroušené skleróze, diabetu I. typu a některých tumorů v dospělosti. Správná časná výživa minimalizuje rozvoj pozdějších chronických onemocnění.

Byly představeny první závěry studie, která se snažila vyhodnotit nedostatky ve výživě českých kojenců a batolat. Maminky nezařazují pestré druhy zeleniny, zůstávají převážně u mrkve a menšinově u dýně, z toho plyne nedostatek kyseliny listové u dítěte. Stejně tak kojenci a batolata konzumují převážně drůbeží maso, což vede k nedostatku železa u mnohých dětí. Ve skupině dětí 2-3 letých 20% masa tvoří uzeniny a tyto děti mají ve svých jídelníčcích ze skupiny obilovin stále ještě většinově kaše a sušenky, prakticky neznají normální pečivo. Je jim podávána hodně slaná strava, sladké nápoje. Příjemným překvapením bylo, že z maminek zařazených do studie jich kojilo v průměru 9,5 měsíce.

Velký prostor byl věnován horkému tématu školního stravování, kdy škola je vnímána jako prostor pro edukaci, kam doplňkový prodej balených cukrovinek, které tvoří 86% obsahu automatů, dozajista nepatří, stejně jako káva, slazené a energetické nápoje.

O přestávkách jsme ochutnávali mléčné produkty českých firem a měli možnost otestovat všechny příchutě novinky na našem trhu firmy Olma – Řecký jogurt bez tuku, který není jako jediný na trhu zahuštěn škroby a obsahuje 2x více bílkovin než běžný jogurt a 3x více než mléko. Závěr konference byl tradičně věnován pohybové aktivitě dětí, častým omluvenkám na hodiny tělesné výchovy a opět byl skloňován ve všech pádech vliv rodiny na pohybové návyky dítěte.

Takže za rok opět na viděnou v Poděbradech!

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.