Články 15/04/2014

Botičky u dětí / miminek – odkdy a zda vůbec?

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

„Je lepší pro dítě chodit na boso nebo v botičkách? Proč to tak je? Odkdy používat dětskou obuv? Proč co nejdéle bez botiček?“

Jsem jednoznačně zastáncem chůze naboso.
Noha, a je jedno zdali u dítěte nebo u dospělého, se skládá z mnoha kostí, které jsou propojeny vazy a svaly. Z vývojového hlediska má noha funkci opory a úchopu – podobě jako ruka. Proto aby mohla dobře fungovat, je potřeba, aby jednotlivé její části fungovaly vůči sobě, měly volnost pohybu a mohly dobře „uchopovat“ terén. Noha při došlapu několika svými částmi nejdříve zmapuje terén a podle toho si tělo nastaví oporu a podle toho se nastaví celé tělo. Tato schopnost je samozřejmě věcí motorického učení a čím více a častěji je do tohoto „nastavování“ opory nuceno, tím lépe se to naučí a tím lépe funguje noha a celý pohybový aparát.

Dětské bosé nohy Noha při došlapu několika svými částmi nejdříve zmapuje terén a podle toho si tělo nastaví oporu a podle toho se nastaví celé tělo.

Pokud zavřeme nohu do boty, pak nemůže při došlapu „mapovat“ terén jednotlivými částmi, ale funguje jako celek jako „kopyto“ a jako taková začne noha i fungovat – postupně se jednotlivé její kosti vůči sobě zablokují, svaly a vazivo stáhnou a tuto schopnost kvalitní opory je velmi omezena. Následně z těchto zablokování vznikají kompenzace pohybu nohy v jiných místech – často kotnících – a z toho pak vznikají kotníky propadlé dovnitř, vbočené palce a ploché nohy. ¨
Noha je vývojově a funkčně velmi podobná ruce. Představte si rozdíl, jak by se Vám opíralo o ruku a uchopovalo, kdyby jste měl ruku v ponožce nebo v nějakém pevném futrálu.
Nemám nějakou časovou hranici, od kdy bezpodmínečně boty. Pokud to jde, tak bez bot a když je to nutné, např. na ven nebo kvůli zimě, tak boty. Pak je důležitá kvalita bot, ale to je na další rozsáhlou odpověď. Každopádně – bota by měla být měkká, aby přes ni noha cítila terén a měla možnost reagovat a fungovat, ale zároveň stabilní. Dnešní oblíbené gumové crocsy jsou to nejhorší, co může na nohy být…

„Je názor, že sice chození naboso je zdraví prospěšné, je to prevence plochých nohou, avšak to platí v zásadě v terénu, tedy na trávě, kamínkách, prostě venku a naopak doma, na ploché podlaze jako jsou lina či tenčí koberce, tak to je naopak nezdravé a vznik ploché nohy to spíš podporuje. Je rozdíl mezi chůzí doma a venku v čase nošení botiček?“

Noha doma jako venku funguje pořád stejně – buď je zavřená v botě a má podstatně omezenou možnost vnímání a diferencovaného uchopování terénu, nebo je naboso a má možnost toho všeho, co jsem napsal minule.
Doma to taky není úplně ploché – je tam plovoučka, lino, koberečky, prahy, dlaždičky, křeslo, židle, pohovka – dítě leze po všem. Z mého pohledu není rozdíl, jestli venku nebo vevnitř – boty jsou spíše na ochranu nožky proti poškození – tedy chladu a kamínkům.
Ještě jedna věc – není důležité, jak noha vypadá, ale jak funguje. Křováci chodí celý život na boso a přitom mají nohy placaté jak kachna, ale fungují na jedničku. Není důležitý absolutní tvar nohy, ale funkčnost – jestli jsou jednotlivé její části vůči sobě volné a při chůzi má stereotyp bez nežádoucích kompenzací.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.