Články 18/04/2024

Zvládání akutní úzkosti – cvičení tzv. uzemnění

PhDr. Kateřina Matoušková psycholog, psychoterapeut
PhDr. Kateřina Matoušková
psycholog, psychoterapeut

minulém článku jsme si popsali, že bychom se potřebovali skamarádit se svou úzkostí. V dalším jsme si popsali cvičení 4x4 pro práci s dechem.

Nabídnu ještě jeden nástroj pro práci s akutní úzkostí: tzv. uzemnění.

Muž sedí rovně na židli uprostřed louky Tím, že přivádíme pozornost k „tady a teď“, dovolujeme svojí mysli a tělu se zklidnit a uvolnit.

Když se potřebujete zklidnit, udělejte si následující cvičení:

  1. Pohodlně se posaďte a chvíli pozorujte svůj dech. Jen vnímejte, že dýcháte. Nezáleží na tom, jak dýcháte. Jen vnímejte pohyb těla při dechu.
  2. Uvědomte si, jak a kde se vaše tělo opírá do židle nebo křesla. Vnímejte jednotlivé body kontaktu vašeho těla s podlahou a židlí nebo podložkou.
  3. Rozhlédněte se kolem sebe a chvilku počítejte, kolik předmětů kolem vás má na sobě modrou barvu. Po chvilce přesuňte pozornost na žlutou a chvilku počítejte. Za další chvilku (třeba jen 5-10 vteřin) počítejte, kolik předmětů najdete kolem sebe, které obsahují černou barvu. Za 5-10 vteřin přejděte na červenou. Pak třeba hnědou, pak fialovou.
  4. Poté se zaposlouchejte do zvuků kolem sebe. Vnímejte 5-10 sekund zvuky v bezprostředním okolí. Poté přesuňte pozornost na vzdálenější zvuky. Po chvilce se zaposlouchejte a zkuste si všimnout, jaký slyšíte nejvzdálenější zvuk.
  5. Přesuňte pozornost na vůně. Dokážete vnímat nějakou vůni? Možná se budete muset pohnout – přivonět k nápoji, ke svým vlasům, k oblečení.
  6. Všimněte si, jestli dokážete vnímat dotek svých vlasů na tváři nebo hlavě. Jestli vnímáte dotek šperků nebo hodinek, které máte právě na sobě. Zkuste vnímat dotek oblečení na svém těle.
  7. Přesuňte na chvilku pozornost zpět na dech.

Toto cvičení přivádí naši pozornost k našim smyslům a k vjemům „tady a teď“. Když se soustředíme na neutrální nebo příjemné podněty „tady a teď“, odvádíme pozornost jak od pocitů, tak od znepokojivých myšlenek. Nemůžeme zároveň vnímat znepokojivé myšlenky a zároveň vnímat smyslové vjemy.

Tím, že přivádíme pozornost k „tady a teď“, dovolujeme svojí mysli a tělu se zklidnit a uvolnit. Takovýchto cvičení existuje celá řada. Jsou velice užitečné a doporučuju je dělat v průběhu dne kdykoliv si na chvilku vzpomenete. Budete tak pomáhat svému tělu udržovat míru stresu na přijatelné úrovni.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.