Umím si myšlením nastartovat bolest hlavy. Lze ji podobně i zastavit bez léků?
Mám velmi časté bolesti hlavy. Podrobné neurologické vyšetření (včetně CT, oční, ušní, sono, páteř) nenašlo žádnou objektivní příčinu. Jsem "schopen" si bolest spustit jen obavou z jejího nástupu či pomyšlením na ní, např. pozorování sebe sama a zapisování si toho stavu do formuláře neurologa na základě jeho požadavku. Bolest lze zastavit pouze Indometacinem a někdy Sumatriptanem. Ptám se, zda je šance se naučit bolest zastavit bez použití těchto silných a ev. návykových léků. Jen naprosto ojediněle se mi to již podařilo při silném zaujetí něčím zajímavým..
děkuji za Váš dotaz.
Případy bolestí hlavy, kdy se nepodaří vypátrat žádnou somatickou příčinu a kdy jsou tyto bolesti dokonce třeba i zcela farmakorezistentní (nereagují na léky ani takto silné), jsou zcela jednoznačnou indikací pro psychoterapii.
Zpravidla se podaří při sejmutí podrobné anamnézy vypátrat časově odpovídající "spouštěč", nebo alespoň dát této bolesti smysl v kontextu toho, jak člověk přistupuje k životu, myslí, jedná a vztahuje se k druhým lidem nebo k sobě samému. Úlevu od bolesti pak přináší (na rozdíl od analgetik již trvale) pochopení smyslu nebo cílené zpracování bolest vyvolávající události. Nezřídka totiž tzv. migrenosní cephalea (laciky migréna), resp. bolest somatická, bývá užitečnou obranou před plným uvědoměním si nějaké závažnější bolesti duševní. Psychoterapie může pomoci tak, že v bezpečném prostředí a důvěrné atmosféře umožňuje povolení obran a otevření se této bolesti duševní jejíž propracování pak přináší trvalou úlevu.
S přáním brzkého uzdravení
Karel Flaška
děkuji za Váš dotaz.
S přáním brzkého uzdravení
Karel Flaška
Obdobné otázky
- Dobrý den, mám 2,5letou dcerku, která má kazy na horních jedničkách a dvojkách zubech. Chci vědět jestli se dají nějakým způsobem zachránit nebo jestli se musejí vytrhnout. Děkuji za Vaši odpověď...
- Dekuji za odpoved, co se tyka terminu 23.2. V 11:15, tak kdyby to slo, tak kdykoliv krome uterku. Na ty bohuzel nemam hlidani. V pripade, ze by nevadilo ze se mnou prijde i 2leta dcera tak muzeme nechat Vami navrhovany termin. Dekuji za odpoved
- Dobrý den chci se zeptat mám problém s navazaním vztahu nedokažu překonat strach nervozitu nedokážu fungovat pořád jenom nad tím přemýšlím mam pocit až úzkosti nevím co stím dělat dost mě to i psychicky vyčerpavá a nejen ve vztahu ale i celkově mi dělá problém třeba komunikovat před lidma ze všechno…
- Dobrý deň. Po orálnom sexe s priatelkou sa mi pod jazykom zvykne (nie vždy, len vo väčšine) vytvoriť bolestivý pupáčik, no po dvoch-troch dňoch zmizne. Chcel by som sa teda spýtať čím to môže byť spôsobené a či sa nejedná o nejaký príznak niečoho. Ďakujem (PS: stávalo sa to aj s predchádzajúcou)
- Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda vyšetřujete i děti. Dcera má 4 roky. Ráda bych se k Vám objednala. Děkuji. N.
- Dobrý deň, som študentkou a plánujem si robiť vodičské oprávnenie tu v Brne. Ale vzhľadom na to, že som študentka, tak v ČR nemám zdravotné poistenie. Z tohto dôvodu mi nechce žiadny lekár urobiť povinnú lekársku prehliadku, ktorá je pred začatím autoškoly povinná. Chcem sa spýtať, či by som túto…
- Dobrý den .Jelikož mám strach ze zubaře po zkušenostech s předchozí zubařkou, kdy jsem bolestí zalézala do křesla , chtěla bych se zeptat zda zákroky provádíte v místním znecitlivění....Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den .
- Dobrý den, je mi 15 let (v dubnu 16) a od dubna roku 2014 nemám menstruaci... Vážím zhruba 48 kg a měřím 160 cm a asi jsem jedno nebo dvě kila zhubla, protože jsem začala cvičit. Paní gynekoložka mi zjistila vysokou hladinu nějaké látky v těle a po konzumaci prášků se mi to ustálilo. Avšak menstruaci…
- Dobrý den,chtěla bych se zeptat kde mám hledat zubaře. Zubaře žádného nemám a své zuby jsem hrozně zanedbala,je to opravdu hrozné. Velké optíže jsem řešila pohotovosti a pak nic...Mám už velké bolesti zubu,dásen a už ty bolesti nezvládám. Je zubař který by se mne ujal?? Děkuji
- Dobrý den, je mi 26 let a už přes rok se mi stále vrací zánět močového měchýře, byla jsem už i na CT i cystoskopii. Výsledky byly v pořádku, záněty ustaly cca na 3 měsíce. Nedávno jsem však byla na večírku, kde jsme pili alkohol (pivo a jagermeister - max. 2 panáky) a druhý den jsem měla hrozné bolesti.…