Dobrý den, trpím celodenními úzkostmi a v poslední době se můj stav zhoršil. Snažím se používat r

1 Počet odpovědí:

trpím celodenními úzkostmi a v poslední době se můj stav zhoršil. Snažím se používat různé techniky na zvládání úzkosti, například dechová cvičení, uzemnění metodou 5–4–3–2–1 a další doporučované postupy. Tyto metody mi někdy krátkodobě pomohou, ale úzkost se vždy vrátí.

Poslední dobou mám pocit, že jsem v chronické úzkosti prakticky celý den, od rána do večera. Není to jen krátký záchvat jako dříve, ale dlouhodobý stav napětí, neklidu a obav. Začíná mě to už upřímně unavovat a omezuje mě to v práci i doma, kde děti to ještě všechno zhoršují.

Chtěla bych se zeptat, co mohu dělat, když běžné techniky nepřinášejí dlouhodobou úlevu a poslední dobou už spíše žádnou úlevu. Je normální, že úzkost přetrvává celý den?

Děkuji za odpověď.
 Jiří Čapovec
Terapeut, Kouč, Ostatní
Karviná

to, co popisujete, se u úzkostných stavů objevuje poměrně běžně.

Je dobře, že používáte dechová cvičení, uzemnění a další copingové techniky. Je ale důležité vědět, že jejich hlavním účelem je zklidnit stresovou reakci organismu v daném okamžiku. Jinými slovy mohou přinést úlevu a pomoci zvládnout náročnou situaci, ale samy o sobě neřeší příčinu úzkosti, starostí, dlouhodobého stresu nebo potlačovaných emocí.

Pokud člověk opakovaně pouze tlumí nepříjemné pocity, aniž by zpracoval to, co je vyvolává, mohou se tyto emoce, stres a úzkost postupně hromadit. Tělo se sice na chvíli uklidní, ale vše se později vrátí a většinou častěji nebo intenzivněji než dříve.

Když se tento mechanismus opakuje dlouhodobě, stává se, že organismus zůstává téměř neustále v pohotovostním režimu. Výsledkem může být pocit celodenní úzkosti, i když se zrovna neděje nic konkrétně nebezpečného.

Proto je vedle technik na okamžité zklidnění důležité věnovat pozornost také samotným zdrojům stresu, starostem a emocím, které se za úzkostí skrývají. Dechová cvičení a uzemnění mohou být užitečnou pomocí v konkrétní situaci, ale dlouhodobé řešení je o tom, že člověk postupně zpracuje i to, co jeho úzkost způsobuje a udržuje.

Přeji Vám, aby se Váš stav postupně zlepšoval.

Obdobné otázky

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.

Máte podobný problém? Tito specialisté vám mohou pomoci: