Dotazy od pacientů (8)
Dobrý den, před měsícem jsem měla CRP 25, trombocyty 518 a lehkou anémii zjištěné náhodně při preventivním odběru. Nyní jsem byla opakovaně na odběrech a CRP stouplo na 39, trombocyty na 578 a hemoglobin stále nižší. Na hematologii mě objednali až na duben 2024 a ráda bych se dozvěděla dříve…
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, elevace CRP je nespecifickou známkou zánětu (bakteriálního, aseptického, atd.) anebo může být vyvolána zvýšením bílkoviny jakéhokoli druhu v séru, příčinu poklesu hemohlobinu je třeba…
Dobrý den, jsem v 11 tt a mám leidenskou mutaci (heterozygot). Ve druhém trimestru zvažujeme letět na dovolenou, jednalo by se o krátký let cca 3 hodiny. Mohu Vás poprosit o názor? Předem děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, nález heterozygotní mutace FV Leiden není kontraindikací k cestám letadlem. Profylaxe LMWH (hepariny aplikované pod kůži) před létem ve velkých výzkumech neprokázala účinnost stran profylaxe…
Dobrý den, mohu na depilaci cukrovou pastou, když mám leidenskou mutaci (heterozygot)? Děkuji.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, ano, můžete, není to kontraindikací. Hezký den.
Zdravím, chci se zeptat co je to za krevní skupinu B_KS: A Rh(D) pozitivní, bylo mi řečeno, že 0 pozitivni, ale přitom je tam A, tak si nejsem jistý, děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, pokud máte ve výsledku "A Rh(D) pozitivní" - je to skupina A, Rh pozitivní, nikoliv 0. Hezký den.
Dobrý den, Dg.antifosfolipidový syndrom, ordinován Eliquis 2,5 mg 1-0-1. Jaký máte prosím názor na event. užívání Tonerinu? Děkuji! Jarmila
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, Tonerin není schválen SUKLem, ani nejsou vědecké důkazy ohledně jeho efektivity a bezpečnosti, proto ho nedoporučuji. Doporučila bych taky probrat s ošetřujícím lékařem ještě jednou…
Dobrý den, dostala jsem úder do oční oblasti, hematom se mi v daném místě objevil až několik hodin
dostala jsem úder do oční oblasti, hematom se mi v daném místě objevil až několik hodin poté (cca 3-4 hodinách)
Jak je možné, že se hematom ukázal až po delší časové době?ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, hematom se nemusí objevit ihned, pokud praskla žíla nebo céva uvnitř, za okem. Doporučila bych si nechat vyšetřit na neurologii a na očním.
Dobrý den, chci se prosím zeptat jestli je vážné když hodnotu trombocyty mám 95.Nic mi není ani se nehubnu.Už jsem objednaná na hematologii ale mám hrozný strach z leukemie.
Děkuji MilenaODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, zaleží na ostatních hodnotách krevního obrazu, taky je třeba ověřit, jestli jsou trombocyty spočítaný správně (jestli se neshlukují ve zkumavce). Hodnota trombocytů 95x109/l není život…
Dobrý deň mám trombofíliu PT20210A, heterozygotná forma. Kvoly silnému PMS, ktorý nieje možné reg
Dobrý deň
mám trombofíliu PT20210A, heterozygotná forma. Kvoly silnému PMS, ktorý nieje možné regulovať antokoncepciou mi bol doporučený pupalkový olej. Je prosím v mojom prípade vhodný? ..ďakujem krásne za odpoveďODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Dobrý den, v takových případech riziko trombóz nezvyšuji HAK s gestageny (estrogeny mohou zvyšovat riziko trombotických příhod). K užívání pupalkového oleje kontraindikace není.
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, synovi 18 měsíců se udělali molousky, byli jsme na kožním, tam říkají že je to furt okey
Dobrý den, v případě že se jedná o molluscum contagiosum, tak se prosím ihned…