Dotazy od pacientů (6)
Mam cystu na ledvinach a zlucovy kamen 3.5mmDoktor mi řekl , že je to v pohodě. Je mi 60let
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Přesto je dobré cystu občas ultrazvukem zkontrolovat, aby bylo zřejmé, že se jedná o prostou cystu.
Dobrý den, prosím o radu. Minulý měsíc mi paní doktorka zjistila zvýšené jaterní testy, po měsíci
prosím o radu. Minulý měsíc mi paní doktorka zjistila zvýšené jaterní testy, po měsíci jsem byla opět na krvi a mám tyto výsledky: Kalium 4,1 mmol/l (3,8-5,4), ALT 0,77 ukat/l (0,1-0,78), AST 0,76 ukat/l (0,16-0,72), GGT 2,37 ukat/l (0,14-0,68), Alkalická fosfatáza 4,1 ukat/l (0,66-2,2)
Piju ostropestřec čas, tinkturu (kapky) a drcený ostropestřec, mám jaterní dietu. alkohol nepiji.
Beru ale antidepresiva, argofan 300 mg... Může to být tímto zvýšené? Popřípadě, co brát, či co dělat. Snížení antidepresiva asi není reálné, mám těžce nemocného tatínka.
Předem moc děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Nezbytné je vyšetření jater ultrazvukem .
Dobrý den, můžu pokládat telefonicky dotaz danému lékaři ohledně změny léčby u svého rodiče (seniora), kterou provedl při běžné kontrole? Tj. proč provedl změnu dávkování jednoho léku a proč změnil jiný lék u vysokého tlaku?
Děkuji za odpověď.ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Podle mého soudu je ovšem tady zákon "přes čáru". Věřím, že každý slušný praktický lékař obeznámený s rodinou svého pacienta Vám informaci poskytne.
Dobrý den, minulý rok jsem prodělala operaci žlučníku laparoskopicky, pak jsem dostala do jizvy zánět a dva týdny ho léčila a nakonec cca tři měsíce na to se mi udělala kýla, kterou mi opět laparoskopicky v září 2017 operovali. Vše bylo v pořádku. Ted asi před dvěma měsíci jsem se necítila dobře a občas mě pobolívalo břicho. Lákařka mě poslala na ultrazvuk břicha a vše bylo v pořádku. Byla jsem i na prohlídce na gynekologii a také vše v pořádku. Závěr byl, že je to po operaci žlučníku, když zřejmě něco nevhodného sním. před třemi týdny jsem si všimla, že mám veliké břicho jako těhotná a když ležím a zakašlu, udělá se mi ještě větší boule. Po vyšetření lékařem a rentgenu to prý asi opět kýla není,ale zřejmě diastáza od pupku asi 5 cm. Ted čekám do 30.4. na CT, aby se to potvrdilo. O této nemoci vím jen co jsem načetla na internetu a že se řeší cvičením a nebo plastickou operací, kterou si ale musím uhradit sama, protože je to prý jen estetický problém. A to mě hodně zarazilo a vystrašilo, protože já to jako jen estetický problém necítím, ale jako hodně zdravotní a omezující. Mám chvilkové bolesti břicha, spíš to cítím jako silné pálení hlavně na pravé straně pod prsem, udělá se mi slabo a nevolno, potím se a to přejde,až když si lehnu a odpočinu chvilku. Když déle sedím, bolí to, když se více namáhám,tak také a je mi nevolno. Když zakašlu,tak to bolí opravdu dost, musím si zatlačit na břicho při kašli. Jsem pořád unavená a zvládnu toho za den ted tak 50% . Jinak nezvracím, stolici mám také v pořádku pravidelnou.A břicho mám opravdu hodně velké, tvrdé a bouli při zakašlání také. Přitom o takovýchto průvodních problémech při diastáze nikde nepíšou. Je mi 51 let a jinak jsem hodně aktivní,stále v pohybu, jím už léta dietně a zdravě. Jsou to prosím normální stavy,které patří k diastáze ? Bojím se velmi, že to může být něco vážnějšího, když mi je takto zle a všude píšou, že diastáza je pouze estetický problém. Děkuji za odpověd.
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Požádejte Vaši zdravotní pojišťovnu o úhradu plastické operace. Pokud ta odmítne, požádejte o úhradu nemocnici, kde Vás operovali.
Natékají mi nohy. Hlavně dole okolo kotníků a v lýtkách. Není to bolestivé, ale dvakrát se mi již po práci kde jsem celý den na nohou udělalo tak špatně, jako bych měl omdlít. Spodek nohou mě pálil. Někdy se mi stane že cítím ledviny a někdy i játra, ale není to nic výrazného. Nohy mi natýkají asi tak dva měsíce. Je mi 43 let.
Děkuji za odpověďODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Nejčastější příčiny otoků nohou jsou:
1. nedostatečná funkce žil na dolních končetinách - u Vás hodně pravděpodobné vzhlede k povaze zaměstnání (máte křečové žíly?)
2. srdeční slabost - odhalí praktický lékař
3. užívání některých léků, nejčastěji určité druhy léků na vysoký krevní tlak, např. ty, které obsahují účinnou látku Amlodipin, Verapamil nebo Nitrendipin
Dobrý den,už několik měsíců mne trápí pocity pnutí a nadouvání v levé části břicha nesouvisející s jídlem,diskomfort při ležení na levém boku,občas tlak a tíže v levé části hrudníku,dlouhodobě.Vyšetření:kolonoskopie,fibroskopie žaludku,gynekologie v pořádku,jen střevní divertikuly.Jsem v péči RHB lékaře,degenerativní změny páteře.Občas píchání v levé části pasu,cvičím,nepiju alkohol,stravuji se racionálně,s trávením problémy nemám.Před léty prodělaná žilní trombóza levé nohy.Obvodní lékařka mne odkázala na psychologa,prý pro mě víc už udělat nemůže..Alena,54 let
ODPOVĚĎ LÉKAŘE:
Může jít o zánět divertikulů, tzv. diverticulitis. Požádejte svého lékaře o předpis léku Normix
Autor
Často kladené dotazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na flek, který se mi udělal v podpaží (mírně pod podpažím). Nejprve
Dobrý den, může se jednat o přehnanou alergickou reakci po aplikaci deodorantu…