Články 23/03/2014

Fakta a mýty kolem zdravé výživy

MUDr. Hana Mojžíšová dietolog, internista
MUDr. Hana Mojžíšová
dietolog, internista

Co si pod pojmem „zdravá výživa“ představujete? Zrní a mrkev? Proč tomu tak je? Asi se můžeme shodnout, že většina lidí toto slovní spojení nerada slyší, natož praktikuje.

Výživa jako taková má ohromný vliv na naše zdraví. Uvádí se, že více než tři čtvrtiny onemocnění jsou v přímé souvislosti s tím, co jíme. A priorita zdraví ve všech výzkumech je na čelním místě. V čem je tedy problém? Co se změnilo? Kde se naše nevhodné návyky vzaly? Naše maminky a babičky více vařily než ty současné, nebylo tolik všudypřítomných lákadel/pochutin, dostupných sedm dní v týdnu. Jídlo mělo především sytící funkci.

Různá zdravá jídla ve skleněných nádobách Výživa jako taková má ohromný vliv na naše zdraví. Uvádí se, že více než tři čtvrtiny onemocnění jsou v přímé souvislosti s tím, co jíme.

Základy návyků nejen stravovacích jednoznačně pocházejí z rodiny. Rodina je v krizi, není čas, nestíháme. Tolik moderní slovo, které slyšíme na každém kroku. Tak sáhneme po polotovaru, fastfoodu, sladké tyčince, po něčem, co rychle zasytí – alespoň si to řada lidí myslí. Ale opak je pravdou. Dobře promyšlené složení různých lákadel a všudypřítomná reklama nás láká na každém kroku a poskytne jen krátké ukojení našich smyslů. Co se děje dále? Ve většině případů plíživý nárůst váhy i u jedinců bez genetické dispozice, únava se stává naším společníkem a v brzkém věku mohou přijít i první onemocnění. Kila navíc nám také moc nálady nepřidají. Přišel bod obratu?

Co je to ta zdravá výživa? Jídlo nelze posuzovat jen podle energetické hodnoty, kterou obsahuje, ale především má svůj výživový obsah. Obsahuje základní živiny – cukry, tuky, bílkoviny, dále vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu a např. v případě ovoce a zeleniny různé ochranné látky, z nichž řada se vyznačuje protirakovinnou aktivitou. V porovnání s výše uvedenou rychlou / prázdnou stravou dodáváme tělu látky, které potřebuje k výstavbě tkání, ke tvorbě hormonů, enzymů, protilátek apod.

Co je většinovým prohřeškem v oblasti jídla? Možná ani ne tak množství, ale jídlo nevhodného složení, v nevhodných kombinacích a nevhodné době. Velké množství nezdravých tuků, jednoduchých cukrů, nedostatek kvalitní bílkoviny, téměř chybějící ovoce a zelenina. Ženy často ve snaze uspořit čas a peníze odbývají oběd a od odpoledních hodin je jejich společníkem hlad či spíše pocit nenasycenosti a chutě na sladké. Přidávají se pocity selhávání a nespokojenosti se svým tělem. Co s tím? Pozastavme se a zamysleme se, jak žijeme. Nemáme čas sami na sebe, na druhé, není čas se hýbat, není čas na přípravu jídla. Není něco špatně?

Jak na to? Naslouchejte svému tělu, co mu dělá dobře a jak vypadá. I štíhlý člověk často špatně jí. Má jen větší štěstí v genové výbavě. Ale na ni to nesvádějme. Přibližně polovinou se geny mohou podílet na naší dispozici kila nabírat a druhá polovina je na nás. Stejně tak je to u většiny onemocnění. Pokud v rodině máme vysoký tlak, cukrovku či nádorové onemocnění, měli bychom vyvinout větší úsilí, abychom se kvalitně stravovali. A nestačí jen vhodné jídlo. Z našeho života téměř vymizel pohyb, zejména ten přirozený – dojít do obchodu, do knihovny, práce v domácnosti a okolo domu. Pohyb neznamená jen návštěva fitness zařízení. Chůze je např. nejpřirozenějším pohybem, který je přístupný téměř každému. K doplnění pojmu zdravý životní styl patří i přiměřená míra stresu (ne nadlimitní), dostatek odpočinku, dobrá nálada, spokojenost.

Abychom nezůstali jen v obecné rovině – co bychom měli více zařazovat do našeho jídelníčku? Využívejme v každé roční době zejména sezónních a lokálních plodů. Jsme na ně po generace zvyklí a dělají nám nejlépe. Inspirujme se u známých, v knihách či na internetu a učme se zdravě vařit – svižně, moderně a z čerstvých surovin. Zeleninu konzumujme v různých úpravách – jak syrovou, tak tepelně krátce upravenou – restováním, krátkým dušením, vařením v páře, pečením, blanšírováním… Naučme se ji upravovat tak, aby krásně vypadala a báječně chutnala. Nezapomeňme ji doprovodit bílkovinou, která nás zasytí tzn. masem vč. ryb, vajíčkem, mléčným výrobkem či luštěninou. Tato kombinace bude zdravou a lehkou večeří, nebudete mít hlad, chutě na sladké a budete se cítit dobře.

První známkou stravovacích změn je příliv energie, současně se mění chutě, hůře se nám tráví tuky, sladké pochoutky z dřívější doby nám připadají přeslazené. Jezme pravidelně, přidávejme ovoce a zeleninu ke každé porci jídla, pokud máme sedavý způsob života tak na úkor části přílohy. Omezme bílé pečivo a sladké pochutiny zejm. namísto „normálního“ jídla. Tvarohové pomazánky, kvalitní šunka, žervé, jogurt spolu s kouskem optimálně celozrnného chleba bude dobrou svačinkou. Mysleme i na velikost porcí, oběd by měl být největším jídlem dne a večeře, ač je to smutné (protože máme konečně čas), ta by již měla být menší s menším obsahem tuků a s minimem přílohy. Pokud si osvojíme pár zákonitostí, které fungují, budeme se cítit i vypadat báječně. A to stojí za to. Je to jen a jen na nás.

Pečujme o sebe!

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.