Články 06/04/2021

Diastáza – rozestup břišních svalů

Mgr. Dita Raková fyzioterapeut
Mgr. Dita Raková
fyzioterapeut

Diastáza břišních svalů je patologický setrvalý stav, kdy se přímý břišní sval rozestoupí tak, že břišní stěna zůstává krytá pouze pobřišnicí, fascií a kůží. Ze studií vyplývá, že se s ní potýká až 60% žen v průběhu těhotenství či po porodu. Rozestup vzniká fyziologicky jako následek těhotenství růstem miminka (zvětšováním těhotenského bříška) a rozvolňováním vaziva hormonálním působením v těhotenství, v normálním případě se ovšem rozestup po porodu vrací do normálu. Pokud se tak nestane zhruba do třech měsíců od porodu, hovoříme pak již o patologickém stavu - diastáze břišních svalů. Diastáza však není výsadou jen žen, postihuje i muže, u nich je však příčinou zpravidla nárůst hmotnosti spojené s ukládáním tuku do oblasti břicha či nesprávná technika cvičení - typicky cviky na přímý břišní sval bez zapojení hlubokého břišního svalstva.

V těhotenství se obě poloviny přímého břišního svalu v místě spojení ve středu (vazivový pruh linea alba) od sebe oddálí, aby byl umožněn růst dělohy a plodu. Objevuje se zpravidla ke konci druhého trimestru a v trimestru třetím, problém pak nastává, pokud se k sobě poloviny přímého břišního svalu postupně po porodu nevrátí. Častěji postihuje vícerodičky, větší riziko je i pokud těhotenství následují příliš brzy po sobě (tělo ženy se po porodu “dává do pořádku” až 12 měsíců), ohroženy jsou ženy, které čekají více než jedno miminko, a také hypermobilní jedinci. Větší riziko je také u žen, které mají chabé držení těla, s tím související oslabené hluboké břišní svaly, špatné postavení pánve, ale také naopak u těch, které mají břicho tzv. “přecvičené”(tento stav nastává, pokud se ženy v touze po “six pack” věnují cvičení převážně povrchových svalů (m.rectus abdominis) břicha místo hlubokých břišních svalů.

Břicho pacienta vyšetřované pohmatem Diastáza břišních svalů je patologický setrvalý stav, kdy se přímý břišní sval rozestoupí tak, že břišní stěna zůstává krytá pouze pobřišnicí, fascií a kůží.

Proč vzniká diastáza i u těchto žen, které břicho cvičí pravidelně (i když nevhodným způsobem)? Jejich svaly by měly být přece pevné a k diastáze by nemělo docházet?

Tuto otázku slýchám často. Tím, že žena cvičí především povrchové svaly si vytváří zkrácení těchto svalů, svaly jsou nepoddajné a neschopné flexibility a nedokážou se přizpůsobit rostoucímu bříšku, protože v této situaci obvykle nemají oporu v hlubokých svalech břicha. Správně fungující hluboké svaly v optimální situaci přebírají hlavní práci a oporu nejen pro rostoucí břiško na sebe, a tím je umožněno uvolnění m.rectus abdominis, který za těchto podmínek nemusí “všechnu práci” odvádět sám. Odpověď na tyto otázky je logická a vysvětluje nám zároveň i důležitost cvičení jak v rámci prevence před otěhotněním, těhotenství či po porodu správně a pod odborným dozorem fyzioterapeuta nebo kvalifikovaného trenéra.

Co diastáza způsobuje a k čemu vede?

  • Dochází k narušení souhry a funkce břišních svalů, což vede k nesprávnému postavení pánve, destabilizaci a přetížení křížové a bederní oblasti s následným možným řetězením na oblast hrudní a krční páteře - tedy objevuje se úporná bolest zad/hlavy

  • Rozestupem přímého břišního svalu dochází k útlumu funkce m.transversus, a tím k narušení správné funkce hlubokých stabilizačních svalů - tento stav opět vede k bolesti zad/hlavy

  • Ohrožuje správnou funkci pánevního dna, vede k jeho oslabení - může se spolupodílet na vzniku inkontinence, poruchách v sexuální oblasti atd.

  • Hrozí riziko vzniku pupeční kýly

Jak poznám, že mám diastázu?

Na přítomnost diastázy Vás může upozornit již samotný tvar břicha. Maminky si často stěžují, že stále vypadají jako těhotné - břicho je nafouklé a ochablé. Při pokusu o sklapovačku se objeví vystouplý pruh, či výrazně vystoupne pupík. Lze si i při tomto pokusu v oblasti nad a pod pupíkem nahmatat mezeru mezi oběma konci břišních svalů. Za velký rozestup, kterému je nutno věnovat pozornost, je vzdálenost větší než dva prsty. Často jsou přítomny bolesti bederní a křížové oblasti, především při námaze či opakované manipulaci s miminkem či zvedání těžších věcí. Velmi úzce také souvisí s oslabením pánevního dna, může být tedy přítomna inkontinence moči (i např. občasný únik moči po porodu nás upozorní, že je něco špatně).

Řešení diastázy je vysoce individuální a záleží na mnoha faktorech:

  • Velikost diastázy

  • Čas (který uplynul od porodu/zjištění přítomnosti diastázy)

  • Pohybový režim před otěhotněním - nejlepší prevencí patologické diastázy je naučit se pracovat se svým tělem a být aktivní již před těhotenstvím

  • Kvalita zapojení hlubokých svalů břišních

  • Držení těla

  • Aktivita a ženy - bez tohoto faktoru nikdy nelze dosáhnout kýženého zlepšení. Cvičení je v léčbě diastázy zásadní a nikdo jej za vás neudělá.

Pro úspěšnou terapii diastázy je nutné zkorigovat celkové držení těla, naučit ženu koaktivaci hlubokých břišních svalů s bránicí a pánevním dnem, ale také správnou manipulaci s miminkem, břemeny, uzpůsobit ergonomicky běžně prováděné denní činnosti.

V rámci podpůrné terapie je vhodné krátce po porodu (alespoň v období šestinedělí) zafixovat břicho speciálním poporodním pásem nebo šátkem (o těchto možnostech byste měly být informovány již v porodnici). Je vhodné nezvedat nic těžkého, nenosit starší děti (zvyšuje se riziko vzniku kýly). Výhodné je také upravit pozice pro kojení - nejvhodnější je v případě výrazné diastázy pozice vleže na boku, v sedě, kdy jsou záda opřená např. o zeď a miminko spočívá na kojícím polštáři. V případě, že je diastáza v tak špatném stavu, že je přítomna kýla a hrozí její uskřinutí, je vždy nutné navštívit lékaře, který rozhodne o nutnosti operačního řešení s následnou plastikou břišních svalů. Vždy je však výhodnější snažit se diastáze snutností následné operace předejít vhodně nastaveným cvičením, což se v drtivě většině případů podaří i bez chirurgického zásahu.

Na závěr bych ráda řekla, nezoufejte, diastáza jde řešit, čím dříve začnete tím, lépe! Cvičení je v tomto případě zásadní. Vždy si najděte vhodného fyzioterapeuta/trenéra, alespoň na pár hodin, abyste se naučily se svým tělem pracovat, tato investice se Vám mnohonásobně vrátí. Neřiďte se jen přehršlem zaručených cviků na internetu - jejich kvalita je často pochybná a lajk rozdíl málokdy pozná. Držím Vám palce v cestě za funkčním a krásným břichem! 😃

Mgr. Dita Raková – odborný fyzioterapeut

Soukromá ambulance fyzioterapie FyzioCare Brno

Sirotkova 43/ Brno

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.