Můžu získat alergii na lepek v 46 letech?
Dobrý den, od dětství získávám neustále nové a nové alergie, začalo to alergií na hmyz, poté na potraviny, prach, zeleninu, ořechy, ovoce a nyní mám obavu, že mám alergii i na lepek, protože kdykoli sním nějaké pečivo je jedno jestli pšeničné nebo žitno-pšeničné, ale také těstoviny začne mě pálit žáha, nebo mám divná´ý pocit v žaludku, také bývám po jídle unavená a hodně ospalá. Také se mi často motá hlava. Nikdy mě obvodní lékařka k žádnému specialistovi neposlala, takže nevím na co všechno můžu být alergická. Celoročně užívám Zodak 1x denně.
Děkuji Svobodová
Děkuji Svobodová
Dobrý den, paní Svobodová,
potíže, které popisujete, mohou mít spoustu příčin. Jednak existuje klasická IgE mediovaná alergie na lepek - tato se zjišťuje kožními prick testy s nativní potravinou a event.laboratorními odběry, pak by se měla vyloučit celiakie - tedy nesnášenlivost lepku, která vzniká jiným mechanismem, než klasická potravinová alergie - zde jsou na místě screeningové laboratorní odběry a dle výsledku event.došetření v gastroenterologické ambulanci.
A aby to nebylo úplně jednoduché, existuje i neceliakální porucha snášenlivosti lepku - tato se dá zjistit jedině eliminačně expozičním testem - tedy úplným vyřazením potraviny ze stravy na 4-6 týdnů s následným zařazením zpět a posouzením potíží - všechny tyto potíže se mohou manifestovat kdykoli během života, tedy i ve 46 letech.
Vhodné by bylo i došetření v gastroenterologické ambulanci - gastroskopie k vyloučení jiné příčiny potíží se žaludkem.
S pozdravem
Eva Tilšarová
S pozdravem
Eva Tilšarová
Obdobné otázky
- Dobrý den pane Pastucha, 13.7.2015 byla u Vás moje babička, která je po operaci kolene, dělali jí to v Plzni. Byla u Vás v Hořovicích a řekl jste jí, že by byla dobrá operace a tem kloub vyměnit celý, probrala to tedy se svým lékařem, jak jí i tenkrát operoval a ten jí řek, že je to riziko a že by jí…
- Dobrý den, jsem objednaná na stomatochirurgii na trhání osmiček. Nyní jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Měla bych zákrok zrušit? V době trhání bych měla být v 12tt. Nechci nic riskovat, ale stoličky mě trápí už několik měsíců a chtěla jsem to mít za sebou. Jaký je Váš názor?
- Dobrý večer, mám křivé zuby a už si chci nechat zuby srovnat. Problém je, že mi je 18. Jaká se odhadnutá cena za léčbu+ rovnátka na pevno na obě patra? Děkuji
- před 9 měsíci mě začali bolet kotníky a achilovky, po ránu silné boleti, než se rozejdu, mám od ortopeda ortopedické vložky. Od srpna do konce září jsem chodila na rehabilitace, magnet, vodoléčba, rašelina, protahování dolních končetin. Po rehabilitaci jsou bolesti o dost větší a rozchození delší. dost…
- Kde najdu ceník na vaše služby? Nevidím ani telefon, ani adresu, ani mail.
- Dobrý den, zkoušela jsem snad vše, ale bohužel si myslím, že s mým problémem bych se měla obrátit právě na vás. Brala jsem téměř 4 roky hormonální antikoncepci a můžu říct, že po tu dobu se mým vlasům vedlo opravdu dobře. Zvrat nastal po vysazení prášků. Do půl roku mi vypadala polovina vlasů. Od té…
- Ráda bych se zeptala na orientační cenu fixních rovnátek pouze na jednu čelist a zda Vojenská pojišťovna něco proplácí. Děkuji Janoušková
- Dobrý podvečer Vám přeji p. doktore, měla bych na Vás menší prosbičku, sháním spolehlivého gynekologa u kterého bych se mohla zaevidovat a chodit do ordinace na prohlídky a různé vyšetření či rady, má první otázka na Vás tedy zpočívá v tom, zda v ordinaci stále přijímáte nové pacientky prosím? Další…
- Dobrý den pane doktore, mám váčky u dolních osmiček (velké) - kolik by stála operace u Vás? Jsou-li "ležaté" je to životu nebezpečné? Jsem u VZP. Je to zřejmně akutní, kdy bych mohla mít termín operace? Děkuji Ana Poleno
- Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. I zároven objednat. Jsme v rozvodovém řízení a děti už jsou tak nějak ok. Jen co se týče návštěv tatínka a tatínkových rodičů tak jim narušují psychiku. Tím že nadávají mě před dětmi, mého přítele. Tatínek dělá naschváli mě a trpí tím děti. Nebydlíme spolu již…