Dobrý den, prosím o radu. Jsem pomerne spolecensky, extrovertni typ. Muj problem trva delsi dobu, a
prosím o radu. Jsem pomerne spolecensky, extrovertni typ. Muj problem trva delsi dobu, ale vsoucasnosti citim jak se muj stav zhorsuje. Kdyz nekoho potkam, bud je to jen známý nebo i více blízký človek(nevypozorovala jsem nějakou vazbu nebo logicky vysvětlitelnou pricinu) pri rozhovoru s nim zacnu byt nervozni a pomalu se nedokazu ani divat do oci. Tyto pocity prichazi necekane. Napriklad potkam v obchode znamou, a zacnu mit tento stav, ale druhý den se opakuje podobná situace a ja se dokazu bavit uplne normalne. Muze byt tento problem urcitou formou projevu uzkostne poruchy?. Muzute mi prosim poradit jak s tim sama nejak pracovat?Dekuji moc za odpoved.
Dobrý den, je skvělé, že se snažíte v situaci zorientovat a pracovat na změně. Určitou úzkost ve Vašem popisu vnímám, ale to ještě neznamená, že se musí nutně jednat o úzkostnou poruchu. Bez osobního setkání a hlubšího rozhovoru s odborníkem se to asi úplně nedozvíte. Úzkost se však v životě objevuje z mnoha příčin, může být nevědomou reakcí na nějakou změnu, nepojmenovaným strachem nebo nejistotou. Pokud to trvá dlouho, může se ten stav usadit v životě a upevnit se. Vždy je proto vhodné nečekat a najít zdroj těchto pocitů, abyste se s ním mohla vyrovnat a úzkost přestala přicházet. Na to je ideální psychoterapie - po pravdě člověk sám často nemá dost nadhledu, aby na vše přišel sám. Bez zrcadla taky člověk nezjistí, jak vypadá - a terapie je podobná. Doporučila bych Vám proto situaci zkonzultovat s psychologem nebo psychoterapeutem. Možná bude stačit jedno dvě setkání a budete mít více jasno, o co jde a jak dál. Přeji hodně štěstí!
Ano, může. Ale taky to může být například pouze zvýšená úzkostnost, což se někdy stává např. vlivem dlouhého pobytu doma při rizikovém těhotenství, práci z domova apod.. Pokud s tím chcete pracovat pouze sama, pak to lze s pomocí knih na toto téma (úzkost) zaměřených. Pokud by to nepomáhalo, bude potřeba konzultace s odborníkem nebo případně i psychoterapie.
vnímám Vaši sebereflexi ve vztahu s lidmi. Zajímalo by mě, jak vnímáte své sebevědomí? Oč je opíráte? Na co jste v životě pyšná? Co by o Vás řekli Vaši přátelé?
Určitě Vás chci povzbudit i k dalšímu kroku, a to vyhledání psychoterapeuta nebo psychoterapeutky.
Držím moc palce a přeji pohodové dny,
Stanislava Ševčíková
Držím moc palce a přeji pohodové dny,
Stanislava Ševčíková
Obdobné otázky
- dobry den mam propadle tvare i vrasky po tezkych stresech poptrebovala bych vedet alespon zhruba cenu obou tvari nemam je uplne propadle i jsem hodne pohubla v obliceji deku za odpoved
- Mám strach ze smrti. Dozvěděla jsem se o kruté nemoci rozedma plic. Není na to lék. Hledám pomoc jakoukoliv léčbou. Mám veljé deprese a trpím strachem že mám i embolii plic. Podstoupím jaké koliv doporučení i přírodní léčbou. Prosím o vaši pomoc a radu. děkuji Praha
- Dobry večer,mam problem s panickou poruchou...!Ale nechci brat leky ale ted mi to pripada ze to je silnejsi ..mam hodne myslenek nedokazu se soustredit ...!Mluvim s nekym a najednou to na me jde s tezka se mi dycha mam strach nekdy i pocit na omdleni...:( ale nejvic to jde na večer a v noci někdy nedokažu…
- Is there any psychiatrist who accepts English speaking patients in Olomouc? Particular issues: OCD, schizophrenia, autism
- Dobry den, prosím o radu s překladem-po operaci ramene. Děkuji moc ASK, shaving PASTA laesio, bursectomia, acromioplastica omi l. sin., RD
- Dobrý den potřeboval bych vědět mám problém s patou když sem s tím byl u chirurga samozřejmě mě poslal na rentgen jenže bohužel rentgen nic nenašel poté mi bylo sděleno že se může v patě nacházet jakýsi tukový polštářek nebo něco jiného že bych se s tím měl poradit s ortopedem na závěr mi dodal že si…
- Dobrý den. Byl jsem operován laparoskopicky na tříselnou kýlu na pravé straně. Je to již pět měsíců a stále se necítím zdráv. Na místě operace pociťuji tlaky po jídle i slabé bolesti po námaze, stejně jako před operací. Těžkou námahu si vůbec netroufám dělat. Přitom řešená kýla měla "branku" jen 10 mm.…
- Dobrý den, prosím o radu. Před nedávnem nám v noci vykradli byt, když jsme v něm se spolubydlící spaly. Nám se nic nestalo, ale tento zážitek ve mne spustil nejspíš panický strach, který jsem v sobě živila už delší dobu.(zprávami o násilý, hororové filmy a pod.) Nedokážu ted ovládat svou mysl, a i když…
- Ztratila jsem uplne cich. Trva to uz 2 roky. Jine potize nemam jen sedimentaci mam stale vysokou (120). Mam jit nekam na vysetreni, nebo to mam ignorovat jako dosud? Je mi 65 let. Casto letam letadlem, ale jen 2 hod trasy. Nekde jsem slysela, ze i to muze byt pricina.. Dekuji za odpověď
- Dobrý den,ráda bych se zeptala jest-li můžu mít alergii na víc léku.Léky na bolest,vitamíny,na ředění krve a spoustu dalších.Teď už i na antidepresivaEsprital,které beru šest let.Ucpe se mi nos a nemůžu dýchat.Mám úzkostnou poruchu.Děkuji.
Máte podobný problém? Tito specialisté vám mohou pomoci: