Články 11/12/2014

Desatero tipů na vánoční svátky

MUDr. Hana Mojžíšová dietolog, internista
MUDr. Hana Mojžíšová
dietolog, internista

Rok utekl jako voda a do Vánoc nám zbývá několik málo dní. Každý máme jinou představu a jiné rodinné tradice, jak strávit Vánoce. Jaké jsou časté obavy, netřeba asi připomínat. Střízlivá data uvádějí, že průměrný občan přes svátky přibere 3 kg. Na zbavení se 1 kg tuku musíme vydat kolem 25 – 30 000 kJ…raději na aktivitu nepřepočítávejme.

Univerzální návod neexistuje, pojďme se zamyslet nad naším svátečním jídelníčkem. Pokud zůstaneme u tradičního pojetí Vánoc, patřilo k ;nim i střídmé postní adventní období s odlehčeným jídlem a bez alkoholu. Jak vypadá advent dnes, je asi zbytečné popisovat, jeden vánoční večírek či společenské setkání střídá druhé, a tak bez odlehčení a vyčerpáni přecházíme do období skutečných Vánoc. Leckterý žaludek, slinivka břišní a další orgány se již moc necítí, osobní váze se na čas obloukem vyhýbáme…

Můžeme něco připravit jinak?  Začněme programem, promysleme si, jak svátky strávíme, zda s rodinou a přáteli po návštěvách či prostřídáme návštěvy nějakou aktivitou či odjezdem na hory. Nesnažme se stihnout návštěvy, na které po celý rok nedošlo.

A v oblasti gastronomické? Vytyčme si také plán! Co komu chutná, co a jak letos připravíme. Co nechceme jíst, nekupujme. Omezme množství připravovaného jídla, víme, že hlady určitě strádat nebudeme a dojídat několik dní smažené ryby, zbylou kachnu s knedlíkem, do Silvestra bramborový salát snad nemusíme. Po plánování následuje nákup, samozřejmě se seznamem. Uvědomujeme si, kolik košíků, tašek si domů neseme, kam to všechno dáme a jak dlouho se přebytečných kil budeme zbavovat?

Talíře s jídlem na vánočním stole Co nechceme jíst, nekupujme. Omezme množství připravovaného jídla, víme, že hlady určitě strádat nebudeme a dojídat několik dní smažené ryby, zbylou kachnu s knedlíkem, do Silvestra bramborový salát snad nemusíme.

Zkusme dát dohromady pár tipů:

  1. Rozhodnutí, zda chci během Vánoc řešit svou hmotnost – kolik si dovolím přibrat ev. váhu udržím
  2. Plánování – nákupů, úklidu, programu, pečení, množství návštěv
  3. Nákup – vycházíme z našeho plánu…
  4. Množství připravovaného jídla – všeho méně, zaveďme výslužky, zamražení jídla. Menší porce jídla na našem talíři.
  5. Odlehčení tradičních receptur – smažení, restování, grilování nebo pečení? Bramborový salát jinak… Zdravé silvestrovské jednohubky – špízy a jednohubky jinak a lépe
  6. Zelenina ke každé porci – část klasické přílohy nahraďme chutně upravenou zeleninou.
  7. Cukroví méně a dopoledne – dovolme si pár kousků, nenahrazujme sladkostmi jídlo.
  8. Omezme alkohol – alkoholu méně, lépe suché bílé víno, pozor na likéry, alkoholické koktejly.
  9. Pravidelný pohyb optimálně denně.
  10. Odpočinek – nezapomněli jsme?

Zastavme se u bramborového salátu. Tradiční porce bramborového salátu cca 400g má kolem 3000 kJ. Pokud nahradíme majolku jogurtem, vynecháme měkký salám, jsme již u hodnoty 2380 kJ. Obě zmíněné varianty jsou krajnosti, ale bez pochyby kalorické rozdíly mezi klasickou majolkou (3000 kJ/100g), majolkou light (2010 kJ), sojanézou (1200 kJ) či jogurtem (cca 300kJ dle tučnosti) jsou velké. Řada lidí volí verzi salátu s méně či bez vajíček, brambory se zeleninou a sladkokyselou zálivkou, rakouský typ bramborového salátu či středomořský s olivami. Zmenšená porce bramborového salátu doplněná zeleninou je určitě dobrou volbou. Smaženou rybu v trojobalu či jen restovanou nebo pečenou? Nezapomínejme, že slavnostní večeře obvykle začíná aperitivem, předkrmem, polévkou, hlavním chodem, dezertem, ev. alkoholem a cukrovím ke stromečku. A druhý den k obědu kachnička?

I výběr nápoje je energeticky důležitý. V běžném pitném režimu samozřejmě volme vodu, můžeme ji ochutit citronem, lístkem máty. Alkoholu se asi během Vánoc nevyhneme, co nám dodá nejméně energie? Sklenka bílého suchého vína (2dcl) obsahuje přes 400 kJ, sladkého vína již kolem 600 kJ, šumivé víno mezi 600 a 900 kJ, míchané nápoje nad 600 kJ/2dcl a likéry? Vaječný koňak 5cl 700 kJ, Baileys je již je slušnou svačinou za 1250 kJ, koňaky, rum a gin se pohybují kolem 400 – 500 kJ/5cl.

Cukroví? Klasické druhy z poctivého másla jako je vanilkový rohlíček, pracny, linecké pečivo mají hodnoty kolem 300 kJ – pozor ne na kilogram ale 1 (slovy jeden) kus, cukroví s máslovým krémem a čokoládovou polevou odpovídá již větší svačině či menší večeři – 1000 kJ? Pokud si linii hlídáme, dopřejme si pár kousků a cukroví dejme stranou našich očí.

Zvýšené množství energeticky bohatých jídel je vhodné vyrovnávat zvýšenou pohybovou aktivitou, a to nejlépe denně.

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pokud je takto chceme strávit, plánujme. Pak si můžeme vychutnat poklidný sváteční čas s rodinou a přáteli, s dobrým jídlem i pitím a s pocitem, že si právě takto chceme Vánoce užít. Bez nadbytečných kil, zkažených žaludků a bez výčitek. Rozhodnutí je na nás.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.