kdyz-traveni-netravi-thumbnail.jpg

Uspěchaná doba neprospívá našemu trávení. Uvádí se, že až 80% lidí má různé míře trávicí problémy. Spěch, stres, nedostatek pohybu a nevyvážená strava. Téma je velmi rozsáhlé a krom potravin, které nám mohou pomoci či které vynechat, bychom se měli v první řadě soustředit na režimová opatření.

Co nás v oblasti trávení nejvíce obtěžuje? Nejčastěji to bývá nadýmání, pocity plnosti, těžkosti, pálení žáhy či poruchy vyprazdňování – především zácpa.

Příčiny? Nadlimitní míra stresu, nedostatek času na stravování, na pravidelný pohyb a odpočinek, poruchy spánku – to vše se může projevit zmiňovanými příznaky.

Do režimových opatření, která prospívají dobrému trávení, patří pravidelnost a vyváženost stravy a samozřejmě pohyb.

Co je prospěšné pro dobré trávení?

  • pravidelnost

  • přiměřená velikost porcí

  • vyvážený jídelníček s dostatkem vlákniny

  • důkladné žvýkání

  • dostatečný pitný režim

Prvním krokem, který můžeme učinit pro dobré trávení je důkladné žvýkání a promísení sousta se slinami, které zahajují enzymatické natrávení stravy.

  • Trápí vás pálení žáhy?

Správným výběrem potravin můžete ulevit svému problému. Znamená to krom režimových opatření vyhýbat se určitým potravinám a vyvarovat se velkých porcí jídla. Lékař vám doporučí přidat do jídla více vlákniny formou celozrnných potravin, ovocem a zeleninou. Vláknina (doporučené množství 25 – 35g vlákniny/den) vás nutí jednak lépe žvýkat a usnadnit tak trávení potravin, dodává většímu pocitu sytosti. Nejlacinějším antacidem jsou vlastní sliny, jejich produkci můžeme zvýšit žvýkáním žvýkaček či cucáním bonbonů bez cukru.

Je vhodné měnit stravu postupně, neboť rychlé navýšení objemu vlákniny by mohlo způsobit jako vedlejší efekt nadýmání. Je potřebné zvýšit konzumaci tekutin zejm. čisté vody.

Pálení žáhy mohou ulevit i některá koření zejm. zázvor a kurkuma, která je obsažená v kari koření. Využívání bylinek a koření při vaření sníží používání různých ochucovadel s vysokým obsahem cukru a soli. Rychlou úlevu poskytne i popíjení obyčejné vody, která je dostupná nám všem kdekoliv a okamžitě. Lékořice také zklidňuje žaludek a snižuje pocit pálení.

Omezujeme tučná jídla vč. plnotučných mléčných výrobků, které zvyšují vylučování žaludečních kyselin. Alkohol svými relaxačními účinky uvolňuje jícnový svěrač a zhoršuje tak mechanické poměry v trávicím traktu. Obdobně účinkuje i máta peprná a podezřívá se i kofein. Zvýšený obsah soli ve stravě je také spojen s vyšším rizikem pálení žáhy. Těžká nadváha zdvojnásobuje riziko pálení žáhy.

  • Plynatost

Příčin, které ji mohou způsobovat, je celá řada: hltání jídla, sycené nápoje, narušená mikroflóra střev, konzumace potravin s nestravitelnými škroby – košťálová zelenina a luštěniny, nadměrná konzumace sladkostí, umělých sladidel, mastných a smažených jídel, laktózová intolerance, přejídání se a časté pojídání mezi jídly, zánětlivá onemocnění trávicího traktu, kouření, náhlé změny životosprávy. Bylinky a koření, která pomáhají: bazalka, anýz, fenykl, koriandr, kopr, majoránka, kmín. Jedna z příčin zvýšené plynatosti je laktózová intolerance – neschopnost trávit mléčný cukr, s věkem se její výskyt zvyšuje – opatřením je vyřadit mléko z jídelníčku, většině lidí pak nevadí zakysané mléčné produkty.

  • Zácpa

Příčinou může být nedostatek fyzické aktivity, málo vlákniny v jídelníčku, chronické užívání projímadel, některých léků (diuretika, antidepresiva, sedativa,…), podíl mohou mít i některá onemocnění zejm. endokrinologická, neurologická, nemoci svalstva a pojivových tkání.

Co pomáhá? Vláknina rozpustná ve vodě – citrusy, jahody, rybíz, maliny, borůvky, jablka, hrušky, švestky, meruňky, banány, čočka, sója, oves, mungo fazole, cizrna, neloupaná rýže, zelenina, ořechy, sušené ovoce a ve vodě nerozpustná vláknina: pšenice, ječmen, žito, kukuřice, zelenina.

Žvýkat, omezit kofein, omezit sladkosti, více ovoce a zeleniny, méně tuku, smažených a grilovaný pokrmů, zvýšit nenasycené mastné kyseliny (ořechy, olejnatá semena), teplá voda s citrónem vypitá před jídlem. Sušené švestky, meruňky, mletá lněná semínka, probiotika, vláknina, vitamin C, hořčík, pitný režim!

  • Žlučník

Ano pravidelné snídani, nepřejídáme se, neexperimentujeme s dietami, ano syrové zelenině a ovoci, méně tuků a cukrů. Potraviny vhodné při žlučníkových obtížích – vařená jablka, jablečné a hruškové pyré, středně zralé banány, vařená řepa, zelený hrášek, dobře uvařená rýže natural, bramborové pyré bez tuku, dušená dýně, čaj z máty, zázvor, fenykl

Moderním prostředkem ke zlepšení trávení jsou probiotické bakterie. Pokud si nechceme koupit bakterie v kapslích v lékárně, měli bychom navýšit konzumaci zakysaných mléčných výrobků.  Dostatečná denní dávka přátelských bakterií je 10 7 – 10 CFU, která je obsažena např. ve 100 ml jogurtu. Příznivý efekt probiotik na imunitu dokládá řada seriózních vědeckých studií.

Pokud naše problémy i po režimových opatření a úpravě jídelníčku přetrvávají, nepodléhejme radám z internetu vynechat naslepo lepek, mléčné výrobky apod, ale vyhledejme odborného lékaře.


Dietolog | Dietolog Praha | Dietolog Brno | Dietolog Ostrava | Dietolog Plzeň | Dietolog Liberec | Dietolog Olomouc | Dietolog České Budějovice | Dietolog Hradec Králové


Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.