Články 11/05/2014

Bezlepková dieta při celiakii

MUDr. Martina Rosická endokrinolog, internista
MUDr. Martina Rosická
endokrinolog, internista

Některé speciální diety jsou určené k léčbě onemocnění, u kterých je celoživotní pečlivě dodržovaná dieta základem léčby. Mezi taková onemocnění patří například celiakie.

Celiakie je dědičným autoimunitním onemocněním, zjednodušeně si tuto nemoc lze představit jako nesnášenlivost lepku – bílkoviny lepku v organismu vyvolávají tvorbu protilátek, které pak poškozují stěnu tenkého střeva. Tenké střevo má za normálních podmínek povrch zvrásněný výběžky – klky, při poškozování protilátkami se vyhlazují a dochází k horšímu vstřebávání živin, vitamínů, minerálů i tekutin.

Celiakie se obvykle projevuje neprospíváním, neschopností přibrat na váze, může se vyskytovat také chudokrevnost a nedostatek některých vitamínů a minerálů. Protože dochází k poruše vstřebávání tekutin a tuků, obvykle se celiakie projevuje průjmovitými objemnými mastnými stolicemi doprovázenými bolestmi břicha. Celiakie se častěji vyskytuje u lidí, kteří trpí diabetem mellitem 2. typu či autoimunitním onemocněním štítné žlázy nebo také u osob s Downovým syndromem. Podstatou léčby celiakie je pečlivé celoživotní dodržování bezlepkové diety – dietu není možné porušovat!

Misky s obilím Lepek se vyskytuje v obilovinách – v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu a výrobcích z nich. „Náhradou“ za obiloviny s lepkem mohou u osob s celiakií sloužit brambory, rýže, amarant, quinoa, sója a další druhy luštěnin, proso a pohanka.

Jak už sám název napovídá, bezlepková dieta spočívá v naprostém vyřazení pokrmů a potravin, které lepek obsahují, ze stravy. Lepek se vyskytuje v obilovinách – v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu a výrobcích z nich (pozor – nevhodná je také pšenice špalda, bulgur, kuskus). Musíme si však uvědomit, že se obiloviny v naší stravě nevyskytují jen jako přílohy (např. pečivo, těstoviny, knedlíky), ale je třeba si dávat pozor i na řadu dalších potravin a pokrmů – potraviny a pokrmy obsahující škrob nebo mouku z těchto obilovin (pečené moučníky, cereálie, sladkosti, seitan a robi maso, aj.), ječmenný slad a potraviny, které jej obsahují. Je třeba se také vyvarovat konzumace potravin, které mohly být v rámci výroby lepkem kontaminovány (týká se závodů, kde se kromě výrobků neobsahujících lepek produkují i výrobky, které lepek obsahují. Je třeba pečlivě číst etikety výrobků – škrob je velmi častým potravinářským aditivem a můžeme jej nalézt v celé řadě výrobků, kde bychom jej neočekávali – mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, některé typy sýrů, smetany) a pudinky, masné výrobky a uzeniny, dresinky, majonézy, hořčice a kečupy, ovocná pyré a přesnídávky, marmelády a džemy, čokoládové bonbony a další sladkosti. Mezi rizikové potraviny, které mohou obsahovat lepek, se řadí také instatní potraviny, hotová jídla a omáčky, hotové pomazánky, směsi koření a další dochucovadla. Ze stravy je také třeba vyřadit nápoje, které obsahují nebo mohou obsahovat lepek – např. pivo a obilné limonády, kávovinové nápoje a obilné kávy, nápoje s ječmenným sladem, instantní nápoje, šťávy s přidanou vlákninou, likéry a barvené destiláty.

Pozornost je třeba lepku věnovat nejen při výběru potravin, ale také při přípravě jídel – pokrmy není možné zahušťovat jíškou nebo zálivkou z mouky obilovin obsahujících lepek, tyto obiloviny a výrobky z jejich mouky je třeba vynechat i při volbě zavářky do polévky – vaječné nudle, těstoviny, ovesné vločky, kroupy a krupky není možné konzumovat. Je třeba se vyvarovat i obalování v mouce z obiloviny obsahující lepek či strouhance nebo přidání těchto přísad při přípravě pokrmu.

„Náhradou“ za obiloviny s lepkem mohou u osob s celiakií sloužit brambory, rýže, amarant, quinoa, sója a další druhy luštěnin (čočka, hrách, fazolky a cizrna), proso (jáhly) a pohanka. Mouku je možné využít kukuřičnou, rýžovou či sójovou, zahušťovat je možné také bramborovým škrobem nebo nastrouhanou bramborou, rozmixovanou zeleninou. Bezlepkové potraviny jsou obvykle na obale označeny symbolem přeškrtnutého obilného klasu a musí být na obale označeny jako „bezlepkové“ či „bez lepku“. V současné době jsou již bezlepkové výrobky a zejména bezlepkové pečivo nebo směsi pro pečení bezlepkového pečiva dostupné ve většině běžných obchodů s potravinami a v některých řetězcích drogerií. Velký výběr mají také specializované prodejny zdravé výživy. Šíře sortimentu bezlepkových výrobků se neustále rozšiřuje, přesto je výběr potravin při bezlepkové dietě složitější. Problémem může být i větší finanční náročnost bezlepkové diety – zejména bezlepkové pečivo, ale i další bezlepkové výrobky jsou v porovnání s běžnými potravinami dražší.

Bezlepková dieta přináší velké množství různých nástrah a vyžaduje – zejména zpočátku, po zavedení diety – velkou dávku pozornosti a pečlivosti. Ale na druhé straně – pečlivý výběr a příprava potravin a pokrmů se vyplatí – správně dodržovaná dieta uleví od bolestí břicha, průjmů a diskomfortu.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.