Dobrý den, zvažuji výběr psychologa, ale jsem zahlcena množstvím profesionálů, ze kterých lze v současné době vybírat. Jsem maminkou dvou malých dětí a řeším jak osobnostní krizi (nezvládání emocí, vztek, výčitky, lehká deprese) tak z toho plynoucí potíže s výchovou. Poradil by mi někdo, jak ideálně vybrat psychologa? Při mých časových možnostech bych se chtěla vyhnout opakovaným pokusům o navázání terapeutického vztahu.
jak velmi správně uvádíte, v psychoterapii je velmi zásadní právě terapeutický vztah mezi klienty a terapeuty. Zjednodušeně se při výběru můžete soustředit na dvě roviny, profesní a osobnostní.
Z profesního hlediska můžete hledat informace o tom, zda je terapeut psychologem případně zda má vystudovaný jiný humanitní obor. Dále Vám může pomoci směr, v kterém má absolvovaný komplexní psychoterapeutický výcvik. Každý ze směrů učí pracovníky spolupracovat s klienty trochu jiným způsobem. Bude Vás to zřejmě stát nějaký čas, dohledat si k teoriím informace, ale můžete se řídit vodítkem toho, jak byste si přála, aby s Vámi terapeut pracoval. Například zda preferujete více či méně direktivní způsob spolupráce apod. Kromě výše zmíněného se dále můžete zajímat o další absolvované kurzy, členství v profesních organizacích nebo jiné profesní aktivity (např.: lektorování, dobrovolnictví apod.).
Z osobnostního hlediska Vám pro vytvoření prvního dojmu o psychoterapeutovi dopomohou další informace z medailonků na stránkách zaštiťující odborníky (např. Známý Lékař) případně přímo na webu terapeutů. Další, co Vám může pomoci zjistit, zda k pracovníkovi cítíte sympatie či antipatie jsou fotografie nebo recenze od jiných klientů.
Za zmínku ovšem také stojí praktické faktory v rozhodování o spolupráci s daným terapeutem a tím jsou adresa terapeutovny či pracoviště (pokud máte zájem o osobní setkávání) a cena za sezení. Možná právě tyto dvě informace Vám mohou pomoci při prvním "filtrování" množství dostupných pracovníků.
Přeji Vám štěstí při hledání a pozitivní spolupráci s nalezeným odborníkem.
Přeji Vám štěstí při hledání a pozitivní spolupráci s nalezeným odborníkem.
Obdobné otázky
- Dobrý den, mám problém se spánkem a s dutinou ustní. Spánek u mě je kolem 3-4 hodin denně za sebou jdoucích tří dnů bez jakýchkoliv vlivů, alkoholu, stresu,prášků.Jsem bez energie a rád že dolezu do postele. Co se týče dutiny ústní tak mám zvyšenou tvorbu slin,trochu znecitlivělej jazyk a jen v době…
- Dobrý den, mohu se zeptat jestli je možná rakovina tlustého střeva v 17 letech? Zemřel na ni můj praěda a mého dědy brácha. Mamka ani děda ji nikdy neměli Krvácím z konecnikatak jsemodebralla vzorke stolice a prý je vše v pořádku na sonografii také vše v pořádku. specialistka mi řekla že mám něco na…
- Dobrý den, Dneska ráno jsem si všimla červené "bulky" uprostřed jazyka, a teď večer jsem zjistila, že tyto "bulky" mám ve větším množství na kořeni jazyka, co to může být?
- Dobrý den přeji.prosim o radu, sestra 40 let už nejméně 2-3 roky , předtím samé diety.pak začaly problémy že cokoliv snědla hned nevolnost.dneska to je už tak že cokoliv sní hned nevolnost průjem a defakto žije jen na rohlíku.. někdy má návali až omdlévání.. jednou byla u doktora kde vzali krev a vše…
- Dobry den, mam otazku ohledne kozniho problemu tzv. svrabu zpusobenou zakozkou svrabovou. Zajima me, zda se pokozka po dokoncene lecbe zregeneruje tak aby nebyli videt tzv. cesticky ktere jsou zpusobene onemocnenim. Prosla jsem si opravdu hroznym obdobim a psychicky jsem se ze vseho zhroutila. Ted se…
- Dobrý den.Mám dotaz ohledně celkem silných bolestí ve svalech.Od 24.1.mám příznaky lehkého nachlazení(kašel,rýma,bez teploty),které už odeznívají,ale ty svalové bolesti nemizí.Testy na Covid jsou negativní.Takže za jak dlouho asi ty bolesti poleví,pokud možno bez nějakých Ibuprofenů,ald.
- Dobri den, prosim vas může se kombinovat MYDOLCAM 150 mg s MEDRACET 350 dekuju.
- Dobrý den, je mi 18 let. Jsem dívka mám spokojený život,ale i tak mam problémy. Mám problém,ze poslední rok aspoň, nevim přesně jak dlouho,ale z ničeho nic zacnu přemýšlet a najednou se mi začne chtit brečet z ničeho nic. Před chvílí jsem chtěla jít spat a zase ani jsem nepřemýšlela, prostě jsem začala…
- Pokud mám po konzumaci vyšší dávky alkoholu (pivo) podrážděnou slinivku, již 10. dnem, jak dlouho může trvat podrážděná slinivka, než bolest úplně ustoupí? Ubylo mi i na váze. Díky za odpověď :)
- Dobrý den.Je kompulzivni porucha i to že někdo je uavysli na určitých věci jako plenek a pvc kalhotek k uspokojení. A kontrola že ten člověk má. Že ten člověk to nosí i ven s líbí se mu to, a je pakv klidu. Mám, kamaráda a ten na tomhle ujíždí. Kazdy máme něco. Rád se tím svěřuje a eiakto určitým lidem. Nebo…
Máte podobný problém? Tito specialisté vám mohou pomoci: